Giro 2017: Nummer vier voor Gaviria in Tortona
vrijdag 19 mei 2017 om 17:20

Giro 2017: Nummer vier voor Gaviria in Tortona

Fernando Gaviria heeft zijn vierde ritzege in de Giro d’Italia gepakt. De Colombiaan wist vanuit geslagen positie alsnog de rit te pakken. Sam Bennett finishte als tweede, voor Jasper Stuyven. De roze trui van Tom Dumoulin kwam vandaag niet in gevaar.

Het voltallige peloton leek de nog aanwezige sprinters een massasprint te gunnen. Bij kilometer 0 reden meteen vier renners weg; Mohoric (UAE Team Emirates), Brutt (RusVelo), Albanese (Bardiani) en Van Zyl (Dimension Data).

Laatstgenoemde was klaarblijkelijk zonder toestemming van de ploegleiding ten aanval getrokken. De 26-jarige Zuid-Afrikaan liet zich na ploegorders al na enkele kilometers verontwaardigd terugzakken. De andere drie zouden heel de rit in de aanval rijden, zij het met een beperkte voorsprong van rond de drie minuten.

Met nog 22 kilometer te gaan werden ze bijgehaald en namen de klassementsploegen de leiding in het peloton over. Een voor een kwamen ook de topfavorieten naar voren in de hoop uit het gedrang te blijven.

Finale
In de laatste acht kilometer werden zij op hun beurt weer afgelost door de sprintersploegen. Op 3,8 kilometer van het einde toonde Filippo Pozzato zich aan het publiek. De publiekslieveling nam een twintigtal meter voorsprong, maar keek daarna meteen om. Missie mislukt.

Op twee kilometer van het einde kwamen, net als een dag eerder, de mannen van BORA-hansgrohe en Quick-Step Floors naar de eerste rij. Vlak voor de laatste bocht probeerde een man van BORA-hansgrohe opnieuw het peloton te verrassen, maar die aanval werd meteen geneutraliseerd door Quick-Step Floors.

In de laatste rechte lijn was Gaviria achterop geraakt. De 22-jarige sprinter vond nog een gaatje aan de rechterkant van de weg en sprintte langs de dranghekken naar de ritzege. Ewan, die hetzelfde gat in wilde duiken, reed daarbij bijna Richeze van de fiets. De Australiër kwam niet verder dan de achtste plaats.

André Greipel was nergens te bekennen in de eindsprint. De Duitser, die de Giro vandaag verlaat, finishte als negende.

RIDE Magazine
66 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2017 19:35
@flashke Ben het met je eens. Dat is niet out-of-the-box denken, maar simpel concluderen dat Gaviria kanshebber is in Noorwegen. De WK is nog ver. Eerst mag hij terug naar Colombia, neem ik aan. En dan het vizier op het najaar. Hij kan zichzelf meerdere doelen stellen inderdaad.
19 mei 2017 20:03
@markd
MC Escher, MC Hammer... weet niet wie populairder is op dit forum. Voor Quickstep was het weer Hammer-time, en dan klinken er weer "Can't touch this" stemmen.
Met zijn Moorse invloeden vind ik Escher trouwens meer iets voor de Vuelta...Weet niet of Gaviria ooit het Alhambra bezocht heeft, maar vandaag was hij weer Abracadabra...
(Ok, I'll get mi coat)
19 mei 2017 20:06
Machtige spring, wat een versnelling.

Geschift lage hartslag trouwens ook op 8km van de meet. Die zit daar gewoon te freewheelen.
19 mei 2017 20:22
@nederbelg
straf stuf , wil ik ook wel eens proberen . Komt wellicht uit Colombia..
OT: Gaviria kan inderdaad wereldkampioen worden en toetreden tot het Walhalla der kampioenen (zonder elke dag te sneuvelen...). Parcours moet hem perfect passen.
19 mei 2017 20:26
Voor mij de meest spectaculaire sprint in jaren. Sometimes u don't need a plan, just some big balls.
En Richeze deed echt niks verkeerd hier, alleen heeft hij het verkeerde truitje aan en ja, dan reageren mensen nogal emotioneel zeker? ;)
19 mei 2017 20:38
Gehypte baanwielrenner meep meep !
19 mei 2017 20:49
Leuk die combine Gaviria-Richeze. Een paar jaar geleden leek Richeze niet echt een interessante renner te worden, qua sprint gewoon niet de snelste enzo. Maar nu krijgt hij toch behoorlijk wat aandacht vanwege Gaviria. Een beetje als de Renshaw hype rond Cav.
19 mei 2017 21:15
@Baukema: Was ook bij Lampre al goed voor Modolo.
19 mei 2017 21:20
@markd
Alhambra -> walhalla
Kan ook tellen qua straf spul.
Bergen komt nog wat te vroeg volgens mij.
19 mei 2017 22:05
@klootje kriekeljon: Als je Gaviria een over hypete renner vindt neem ik jou niet serieus op dit forum. À propot voor bepaalde mensen die niks aan Gaviria hebben. Het is een megatalent op de piste in het omnium maar hij stopt nu met baanwielrennen om zich voorledig te focussen op de weg. We zijn nog 10 jaar zoet met Gaviria als klassieke renner en hij gaat nog veel grote koersen en etappe in rondes winnen. Daar ben ik van overtuigd en laat ons blij zijn dat Colombia ook een goeie sprinter heeft want het land is al jaren bekend van goeie klimmers. Blijkbaar vergeten veel mensen dit op dit forum.
19 mei 2017 22:10
Ja toen Richeze nog deel uitmaakte van de Lampretrein met Ferrari wist Modolo ook nog eens zijn Giro-etappes te pakken. Die is me deze twee weken misschien wel het meest van alle sprinters tegengevallen. Kan nu zelfs niet beter presteren dan z'n eigen piloot.
19 mei 2017 22:31
Schitterende sprint van Gaviria, wint hier op ongekende wijze

Richeze doet hier niks fout bij het momentje met Ewan, maar net daarvoor zit het bij die Borarenner (Bennet?) dicht tegen een kopstoot aan.
19 mei 2017 22:33
Cavendish wil wedden dat Dumoulin de Tour nog eens gaat winnen
19 mei 2017 22:50
heb de sprint net gekeken,zelden iemand zo zien sprinten op 200 meter voor de finish ligt hij nog 20 mtr achter,kittel ,cavendisch,demare,kristoff,greipel,sagan,bouhanni,groenewegen hier gaan jullie nog vaak van verliezen ... de beste voor de komende jaren !!!!
20 mei 2017 00:48
@jj
Hopelijk stelt ie zijn plan bij en rijdt ie hem als nog.
20 mei 2017 01:05
Richeze heeft geen bal verkeerd gedaan, melkers. Je kan niet in rook opgaan of even links of rechts zwiepen. Uitzakken is uitzakken, je komt van kop af en moet een kant op. Liefst achteruit.
In elke spurt valt er wel wat aan te merken natuurlijk. Het is dan ook kamikaze.

Reacties zijn gesloten.