Giro 2017: Wilco Kelderman breekt vinger bij botsing met motor
foto: Sirotti (archief)
zondag 14 mei 2017 om 22:10

Giro 2017: Wilco Kelderman breekt vinger bij botsing met motor

De Giro d’Italia is in de aanloop naar de slotklim van de Blockhaus opgeschrikt door een massale valpartij. Wilco Kelderman botste op 15 kilometer van de finish vol op een stilstaande motard, waarna ook Geraint Thomas, Mikel Landa en Adam Yates ten val kwamen. Ook andere Sky-renners kwamen ten val.

Update 16.30 uur
Wilco Kelderman is afgestapt na zijn valpartij. Sunweb meldt dat hij weer de vinger gebroken heeft, die hij ook al in de Strade Bianche brak. Hij gaat voor onderzoek naar het ziekenhuis om dit te bevestigen.

Update 20.46 uur
Kelderman zal opnieuw onder het mes moeten om de vinger te behandelen, geeft ploegdokter Mannes Naeff aan in een persbericht. “Over een paar dagen zal hij geopereerd worden in Nederland. Daarna heeft hij minstens vier tot zes weken nodig om te herstellen.”

“Het is heel frustrerend om op deze manier uit te vallen. We kozen onze positie links aan kop van de groep en we moesten een motor die op de weg stond ontwijken. Tom wist er nog omheen te gaan, maar ik bleef haken met mijn stuur. Dit is een grote teleurstelling voor mij. Ik voelde mij echt sterk en het is een klap dat ik niet in staat ben om Tom verder te helpen bij zijn geweldige resultaat van vandaag”, zegt een uiterst teleurgestelde Kelderman.

“Tot zover ging de Giro heel goed voor de ploeg”, blikt hij terug. “Er heerst een goede sfeer en spirit. Ik heb de laatste maanden heel hard gewerkt om mijn niveau zo hoog te krijgen en het is heel droevig dat ik dat nu niet kan laten zien.”

Visbeek: “We zijn op een missie”
Ploegleider Aike Visbeek zit met dubbele emoties. “De ploeg deed goed werk, Tom en Wilco voelden zich heel goed. Toen Wilco viel, was het meteen duidelijk dat de Giro over was. Het is teleurstellend om hem te verliezen. We zijn hier op een missie en we zullen hier op de meest positieve manier mee omgaan. Tom reed geweldig en liet zijn kracht zien”, aldus Visbeek in het persbericht.

Ten Dam: “Misschien hebben we komende week wat te verdedigen”
Laurens ten Dam reageerde ook verslagen op het uitvallen van Kelderman. “Het is zwaar klote dat die motor daar even stil gaat staan in de aanloop naar de klim”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. “We verliezen een supersterke pion, iemand die van onschatbare waarde is. Zeker als je ziet hoe sterk Tom rijdt, want dat is erg goed. Het is balen voor Wilco, balen voor de ploeg.”

De derde plaats van zijn kopman had Ten Dam niet aan zien komen. “Dat is beter dan ik had gehoopt”, klinkt het. “Op dertig seconden van Quintana, dat is super. Het maakt het extra zuur voor Wilco, want misschien hebben we de komende week wat te verdedigen. Ik ben goed, maar niet zo goed als Wilco, moet ik eerlijk zeggen.”

https://twitter.com/W1lcokelderman/status/863812407810035713

RIDE Magazine
96 Reacties
Sorteer op:
14 mei 2017 18:19
Accepteren, blik naar de toekomst!
Barguil zou kopman zijn in de Tour, Kelderman in de Vuelta. Misschien nu omdraaien?
14 mei 2017 18:21
@Gebruikersnaam
Reactievermogen van Kelderman lijkt me ook het manco. Zou de reden kunnen zijn waarom hij bovengemiddeld vaak valt.
14 mei 2017 18:22
Doen wat Dumoulin vorig jaar in de Tour deed!
14 mei 2017 18:38
Tja.. Landa is duidelijk ook niet blij met Kelderman en daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Kelderman zal onderhand een naam krijgen in het peloton: blijf daar maar uit de buurt in de drukte.

Wel dood en doodzonde. Want hij reed weer goed rond.
14 mei 2017 18:58
klootje kriekeljon - 14 mei 2017 om 18:38
Absolute onzin. Het ging op dat moment behoorlijk hard, Dumoulin kon maar net ontwijken en Kelderman was de sigaar.
Dit alles nog los van het feit dat die motor daar niets te zoeken had.
14 mei 2017 19:02
Koel, ik zeg niet dat het Kelderman zijn schuld is. Wat ik wel zeg kun je lezen ;)
14 mei 2017 19:08
@Klootje
Ik meende een "lichte" suggestie te bespeuren, maar wellicht ben ik wat overgevoelig...
Ik had vorig jaar al medelijden met hem, nu ging het inderdaad weer goed, helaas...
14 mei 2017 19:12
Er zijn redenen om aan te nemen dat Kelderman een minder reactie- of concentratievermogen heeft. Dit schemert ook door uit sommige eerdere uitspraken van hemzelf. Dit kan een rol hebben gespeeld bij dit incident.
Niettemin is het eerst en vooral een ongelukkige actie van de motorrijder geweest. Ik begrijp wel dat je met de motor net op het asfalt wilt blijven i.p.v. in de berm maar het gekozen punt en moment heeft de renners duidelijk verrast.
14 mei 2017 19:14
@ TykkeThor,

Als je het zo in vertraagde weergave bekijkt, lijkt het wel alsof Kelderman panikeerde en hard in de remmen ging, waardoor hij naar links zwiept en hij de motor niet meer kan ontwijken.
Niet dat het zijn 'fout' is natuurlijk, maar ik denk dat hij met wat meer koelbloedigheid/stuurvaardigheid dit stomme accident had kunnen voorkomen.
14 mei 2017 19:20
@leor 16
Ik zie Kelderman geen snelheid minderen tot aan de botsing. De renner voor hem (Dumoulin) wijkt uit naar rechts en houdt even in. Kelderman wijkt iets naar links om het achterwiel van Dumoulin te ontwijken. De laatste zwiepende beweging naar links kan schrik zijn maar ook een aanzet om naar rechts te sturen of het lichaam naar rechts te krijgen.
14 mei 2017 19:27
Als het gaat over "schuld" mag ie zn ploegmaats aankijken. Vooral degene in positie recht voor 'm. Motard had daar niet moeten staan, maar stond daar toch echt al zeker 10s voor de eerste Sunweb renner daar passeerde. Dus de vraag is: waarom geven gasten geen signaal?
14 mei 2017 19:28
Die motard had daar niets te zoeken, schandalige reacties om Kelderman dit toe te schrijven.
14 mei 2017 19:31
@Har77
Dat lijkt inderdaad een fout maar lees eens wat Chad Haga schrijft (link TykkeThor 18:50).
En hoe weet je dat die motard daar al zeker 10 seconden stond?
14 mei 2017 19:36
Ontzettend zuur voor die gast. Je kan er eindeloos over speculeren maar als die sukkel niet ineens stil was gaan staan (waarom in godsnaam) hadden we deze discussie niet. En die gast zal dat ook echt niet opzettelijk doen, die was zich ongetwijfeld van geen waad bewust. Ergo; dit is gepruts van de organisatie. Dezelfde organisatie die de aankomsten regelde en zich inzette voor het daalklassement. Verrassend nietwaar.
14 mei 2017 19:54
kelderman kan toch helemaal nergens heen. bekijk die beelden eens goed. als het al een fout is is het van de ploeggenoten van wilco, maar hij zit helemaal opgesloten. pure pech. die motor staat daar op de weg een recht stuk.belachelijk
14 mei 2017 20:01
elkaar waarschuwen is er ook steeds minder bij in het peloton.
14 mei 2017 21:21
Hele goeie renner kelderman , maar moet een keer onder zijn ballen gestampt worden.
Blijft een jongetje tussen al het mannen geweld.
Mocht iemand dat een keer doen ,kan hij grote rondes winnen.
14 mei 2017 21:23
Ze hebben elkaar wel gewaarschuwd maar ze zien de motor pas op het laatste moment door een bocht en de hoge snelheid. Motor had er gewoon niet moeten staan dan valt er sowieso niemand.
14 mei 2017 21:25
Kelderman zit nergens fout , die motoragent stond fout.
Nu voorzichtig naar de Tour of Vuelta werken.
14 mei 2017 22:01
Mensen die zeggen dat het aan Kelderman ligt, hebben waarschijnlijk zelf nog nooit op een racefiets gezeten, laat staan met de snelheid van een sprintend peloton gereden. Daarnaast zat hij helemaal links, was helemaal geen ruimte om er even rustig omheen te fietsen. Makkelijk om altijd Kelderman af te zeiken.
14 mei 2017 22:28
Is er eigenlijk al een officiële reactie van de Giro organisatie over de actie van de motard?
14 mei 2017 23:00
Wat ik ook opvallend vond waren de woorden van als ik het goed heb Dumoulin of ten Dam. Zij vertelden dat ze "geblocked" werden door sky op de linker kant. Dat is op de beelden ook duidelijk te zien. Dat ruikt ook wel naar de grens opzoeken qua tactiek.
@robotour: gecompliceerde breuk van de wijsvinger. Probeer dan maar eens je stuur vast te houden, te schakelen en te remmen. Schier onmogelijk!
14 mei 2017 23:00
Belachelijk als mensen Kelderman hier de schuld van willen geven. Het gebeurt wel vaker bij obstakels die plotseling opduiken, de reactietijd wordt natuurlijk steeds korter.
Verder natuurlijk gewoon bagger dat die jongen uit koers is. Reed eindelijk weer fatsoenlijk rond, had zijn eigen vertrouwen ontzettend goed gedaan als die het drie weken goed gedaan had. En natuurlijk is het voor Dumoulin problematisch dat zijn beste knecht uit koers is.

Overigens vraag ik mij wel af of Kelderman wel echt kopman materiaal is. Ja hij heeft echt die fysieke kwaliteiten om een echte topper op dit gebied te worden. Maar ik heb het gevoel dat het mentaal toch echt maar een knecht is.
14 mei 2017 23:05
Prima actie toch van Kelderman. Schakelt even in één manoeuvre 3 concurrenten voor zijn kopman uit. Klasseknecht.

Reacties zijn gesloten.