Giro 2017: Jan Polanc overleeft op de Etna, Bob Jungels pakt roze trui
foto: LaPresse - D'Alberto / Ferrari
dinsdag 9 mei 2017 om 17:07

Giro 2017: Jan Polanc overleeft op de Etna, Bob Jungels pakt roze trui

Jan Polanc heeft de vierde etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De renner van UAE Emirates overleefde als enige de vroege vlucht en mocht op de top van de Etna de handen in de lucht steken. De klassementsmannen hielden lang hun kruit droog. Pas in de slotkilometers werden demarrages geplaatst, maar zonder groot succes. De verschillen tussen de topfavorieten blijven daardoor beperkt.

Net als in het openingsweekend liet het ontstaan van de kopgroep van de dag niet lang op zich wachten. Het viertal Pavel Brut (Gazprom-RusVelo), Jan Polanc (UAE Emirates), Eugenio Alafaci (Trek–Segafredo) en Jacques Janse van Rensburg (Dimension Data) kreeg al snel de vrijheid om een riante voorsprong op te bouwen. Ze moesten daar wel hard voor rijden, want in het eerste wedstrijduur werden maar liefst 49 kilometers afgelegd.

Aan de voet van de bijna 33 kilometer lange Portella Fermina Morte was de voorsprong al opgelopen naar bijna zes minuten. Op de top had het viertal dat verschil zelfs uitgebreid naar ruim acht minuten. Maar vooraan was het niet louter pais en vree. In de sprint om de bergpunten versloeg Janse van Rensburg de intrinsiek betere klimmer Polanc, door de deur dicht te doen. De gefrustreerde Sloveen kon vervolgens zijn handen niet thuishouden en deelde een tikje uit aan de Zuid-Afrikaan.

Na een lange afdaling volgde een fase over een glooiend parcours. Voor Alafaci lag het tempo te hoog, waardoor hij moest afhaken. Ondertussen ging Fernando Gaviria in het peloton twee keer in de fout door uit het peloton te rijden met als doel punten te pakken bij de tussensprints. Helaas voor de Colombiaan had niemand hem ingelicht dat alleen de eerste vier renners punten zouden pakken. Hij passeerde twee keer als vijfde.

Kruijswijk komt ten val
Met de Etna in het zicht groeide de nervositeit in het peloton. Op 16,5 kilometer van de finish ging het mis toen in de spits van het peloton een bocht werd gemist. Een aantal renners kwam daarbij ten val, waaronder Steven Kruijswijk. De kopman van LottoNL-Jumbo botste in die chaotische situatie tegen een andere renner, maar stond snel weer overeind.

Aan de voet van de Etna ging Polanc in de kop van de wedstrijd solo verder, want op dat punt moest ook Janse van Rensburg lossen. Toen het peloton aan de beklimming van de Vulkaan begon, opende Paolo Tiralongo (Astana) met een eerste demarrage. Hij werd echter even snel als hij vertrok weer teruggegrepen. Een volgende aanval van Pierre Rolland had, zij het voor korte tijd, meer succes.

Topfavorieten kijken naar elkaar
Op vijf kilometer van de top was het verschil met Polanc geslonken tot onder de minuut. Het peloton, dat snel gedecimeerd raakte tot een dertigtal renners, werd bijna heel de klim geleid door renners van Bahrain Merida. Pas in de laatste drie kilometers nam Movistar het commando over. Dat was voor Nibali het teken om aan te vallen, maar de thuisrijder kreeg geen ruimte.

Op anderhalve kilometer van de streep waagde Tom Dumoulin een poging, maar de renner van Sunweb hield vrijwel direct de benen stil. Hij kreeg bij zijn actie wel meteen Thibaut Pinot en Ilnur Zakarin in zijn wiel. Laatstgenoemde zette door en wist nog akelig dicht bij Polanc te komen. De 25-jarige Polanc hield aan de streep 19 seconden over op Zakarin. De andere favorieten volgden tien seconden later. Het verwachte spektakel bleef daarmee uit.

RIDE Magazine
128 Reacties
Sorteer op:
1 4 5 6
9 mei 2017 23:32
Het zag er in ieder geval niet uit, had er alle schijn van dat niemand durfde. Begon er al mee dat alleen Bahrein zijn verantwoordelijkheid nam bij het hardmaken van de finale. Movistar, Sky, in geen velden of wegen te bekennen.
Geven hier gewoon een juweel van een etappe weg. Harstikke mooi voor Polanc. Dik verdiend ook, maar ik vraag me wel een beetje af hoe deze vreemde status quo tot stand is gekomen.
9 mei 2017 23:52
Achteraf is het prachtig wonen (bijna sprookjesachtig) maar renners zoals Kelderman en Thomas hadden hier gewoon een mooie prijs kunnen rijden met hun kopmannen loerend in de achtergrond. Een Zakarin, hulde aan hem, flikte het ook met eventjes een reële kans op een dubbelslag.
10 mei 2017 08:32
@Djoop

Zo raar is dat niet. De groep was veel te groot om vanuit te vertrekken op dit moment in de koers. Als je als kopman hier aanging liep je het risico dat de knechten het dicht zouden rijden, en dat je dan vervolgens op een counter loopt. Zeker met de tegenwind zat echt alles een spectaculaire finale in de weg.

De belangrijkste conclusie is dat er op Konrad en Rui Costa na in ieder geval niemand echt tegenviel in mijn ogen. Er zijn nog steeds een kleine 20 man die heel kort op elkaar staan.
1 4 5 6

Reacties zijn gesloten.