Giro 2016: Orica-GreenEDGE mikt op Chaves en Ewan

maandag 2 mei 2016 om 12:27
Giro 2016: Orica-GreenEDGE mikt op Chaves en Ewan

Foto: Sirotti

Orica-GreenEDGE gaat op vrijdag 6 mei met twee kopmannen van start in de Ronde van Italië. Caleb Ewan moet voor sprintsucces zorgen namens de Australiërs, terwijl Esteban Chaves mikt op een goed klassement.

“Het is voor het eerst in de geschiedenis van de ploeg dat we een ploeg bouwen om een klassementsrenner”, stelt ploegleider Matthew White in een persbericht. “Esteban is super gemotiveerd en hij heeft zich erg goed voorbereid op deze wedstrijd. We hebben een uitgebalanceerde selectie die hem kan ondersteunen. De ervaring van onze Spaanse renners Ruben (Plaza) en Amets (Txurruka) gaat belangrijk voor hem zijn in de bergetappes.”

Ook Damien Howson zou bergop lang mee moeten kunnen, terwijl Sam Bewley en Svein Tuft op het vlakke hun bijdrage gaan leveren. Zij kunnen ook ingezet worden in sprintetappes. Luka Mezgec en Michael Hepburn vormen dan de sprinttrein van Caleb Ewan.

“Caleb is erg snel”, oordeelt White. “Hij heeft zich uitstekend ontwikkeld in de afgelopen twaalf maanden. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe hij gaat presteren tussen de grote kanonnen van de sprintwereld.”

Dit artikel delen:

21 Reacties

vlek 2 mei 2016 om 12:32

Howson bleek in Zwitserland inderdaad opeens behoorlijk omhoog te gaan. Benieuwd wat hij in de Giro kan laten zien. Chaves zou mee moeten kunnen doen voor het podium, zeker wanneer hij nog een stap heeft gezet ten opzichte van vorig jaar.

Purito 2 mei 2016 om 12:38

Chavito zal er staan. Die heeft altijd een zeer rustige opbouw van het seizoen. Top-5 is mogelijk, en als die tijdrit goed gaat kan zelfs het podium.

Janjanssen98765 2 mei 2016 om 12:43

Jullie overschatten Chaves nu wel een beetje, zie hem sowieso niet boven Landa en Nibali eindigden en dan zijn er nog een stel renners die eerder top 5 rijden.

Hakkie2 2 mei 2016 om 12:46

Wat mij betreft is Chaves na Nibali, Landa, Valverde en Pozzovivo de beste klassementsrenner aan de start. Ik zou niet weten wie er vooraf verder beter zou moeten zijn. Top 5 als minimumdoel lijkt me dus heel logisch, podium is ook heel goed mogelijk.

Scotty 2 mei 2016 om 12:47

Chaves is wat mij betreft een groot vraagteken.

alles in 1 tempo 2 mei 2016 om 12:51

Jammer voor Mezgec dat hij weer het 1 na laatste wagonnetje is in de trein. Of stapt Ewan na 2 weken af en zijn de laatste sprint kansen voor Luka?

Janjanssen98765 2 mei 2016 om 12:51

@hakkie2

Majka, Uran, Hesjedal en dan heb je nog renners als Kruijswijk en Zakarins die ook goed in vorm zijn.

Kwiat 2 mei 2016 om 12:58

Chaves gaat zeker meedoen voor top 5. Verbetering in de derde week zit er meer dan in en hij kan op die bergjes van een paar kilometer voor winst gaan.

Heerlijk verfrissend team verder. Naast Chaves nog Ewan, Plaza en Txurruka.

Hakkie2 2 mei 2016 om 13:08

@janjanssen: die schat ik allemaal wat lager in, van te voren. Niet dat het zeker is dat Chaves voor hen eindigt, natuurlijk.

Mark 2 mei 2016 om 13:11

Leuk team heeft Orica hier aan de start staan. Ewan zie ik toch wel een etappe pakken, misschien wel meer dan dat. Chaves is sterk op kortere aankomsten en kan daar de nodige bonificatiessecondes sprokkelen en uiteraard etappes winnen. Plaza in de aanval zou ook zo maar eens een etappe kunnen pakken, Txurruka voor de strijdlust en leuke verzameling van bergpuntjes (die niet voldoende blijken te zijn). Howson heeft ook sterk gereden in Romandië die kan verrassen in het jongerenklassement, al zie ik hem niet zo snel winnen, maar op zich wel dragen tijdens de ronde.

LaurentJalabert 2 mei 2016 om 13:46

Voor mij is Chaves echt een groot vraagteken. Hij heeft pas een keer meegedaan in grote ronde voor het klassement en heb hem de laatste maanden niet echt veel aan het werk gezien c.q. hij is me niet opgevallen. Hoe weten jullie zo zeker dat hij top 5 gaat rijden? Dit bedoel ik niet als flauwe opmerking, maar als normale vraag.

Geraint 2 mei 2016 om 13:57

@Hakkie2,

Dan ga je ervan uit dat Chavez grote stappen gezet heeft deze winter. Tijdens de Vuelta was hij nog een maatje te klein tegenover bijvoorbeeld Majka. En dat op een parcours die Chavez toch iets beter lag. Top vijf lijkt me nipt mogelijk maar verwacht hem toch nog een plek of twee lager. Natuurlijk ook vooraf hé ;)

Orakel 2 mei 2016 om 14:51

Als Chavez top-5 kandidaat is, dan is Dumoulin het volgens die zelfde redenering ook.
En dan hebben we het nog niet eens over Zakarin, Uran, Majka en Kruijswijk gehad (die allen minimaal hetzelfde hebben gepresteerd).

Retro Lex 2 mei 2016 om 14:57

Hoe zit het met de TT capaciteiten van Chavez ? Dat is deze Giro toch wel belangrijk.

vlek 2 mei 2016 om 15:00

Dumoulin gaat waarschijnlijk niet drie weken voor het klassement, dus die zou dan afvallen daarvoor. Dat er verder naast Chaves nog een aantal renners in aanmerking komen voor de topvijf klopt inderdaad.

Cyclingbruh 2 mei 2016 om 15:33

@retro lex

Dat was mij voor de Vuelta ook volstrekt onduidelijk, maar toen reed die in de ITT gewoon naar de 20e plek. Vergeleken met anders frêle klimmers, heeft die een puike tijdrit.

Purito 2 mei 2016 om 17:48

@Hakkie
Pozzovivo na Landa, Valverde en Nibali de beste klassementsrenner? Je hebt Domenico wel gevolg de afgelopen anderhalf jaar? Is niet meer zo goed als voor zijn horrorcrash.

Hakkie2 2 mei 2016 om 17:57

@Purito: de laatste maanden lijkt hij weer op zijn oude niveau, en dan is hij wat mij betreft de 4e man hier. Het duurde inderdaad eventjes, maar bijvoorbeeld in Trentino liet hij wel weer mooie dingen zien.

Vorig jaar was hij nog duidelijk minder en werd hij wel 11e in de Vuelta. En volgens mij heeft hij sindsdien weer stappen gezet in zijn herstel.

nasibal 2 mei 2016 om 19:45

Ik ben benieuwd wat Chaves kan als er niet 1 semi-berg op het einde van de etappe zit (Vuelta), maar 387 Tourmalets versprijd over de gehele etappe.

Jan Blokland 2 mei 2016 om 20:21

Ik vind Pozzovivo eerder een grooet vraagteken dan Chaves.
Chaves is wat mij betreft constanter en heeft rustig net als Uran Uran trouwens naar deze Giro toegewerkt.
Pozzovivo is na zijn val toch niet meer de Pozzovivo van voorheen

Purito 3 mei 2016 om 17:40

@Hakkie
In Trentino deed hij weinig anders dan aanklampen.

En daarnaast, zelf in topvorm is hij toch niet compleet genoeg om echte toppers als Nibali, Landa, Valverde te verslaan. Chaves is een groter talent. En zelfs Majka en Uran zijn beter.

Headlines

Materiaalzone

Populair