Giro 2016: Nieve soleert naar ritzege in Cividale del Friuli, Amador nieuwe leider
Foto: ANSA
vrijdag 20 mei 2016 om 17:03

Giro 2016: Nieve soleert naar ritzege in Cividale del Friuli, Amador nieuwe leider

Mikel Nieve heeft in de Giro d’Italia dertiende etappe gewonnen. De Spaanse klimmer van Team Sky kwam na een bergrit over vier cols in Cividale del Friuli solo als eerste over de finish nadat hij op de voorlaatste beklimming van de dag zijn medevluchters achter zich had gelaten. Andrey Amador (Movistar) neemt de leiderstrui over van Bob Jungels.

Grote vlucht
De rit door de provincie Udine kende een snelle start, waardoor het lang duurde voordat er een kopgroep kon ontsnappen. Tijdens de eerste beklimming van de dag lukte het uiteindelijk een groep van 32 renners om weg te geraken. Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) en Pim Ligthart (Lotto Soudal) waren de enige Nederlanders in een groep met ook onder meer Diego Ulissi (Lampre-Merida), Diego Moser (Cannondale), Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini), Giovanni Visconti(Movistar) en Arnaud Démare (FDJ)

Stefan Denifl (IAM Cycling) vond het niet snel genoeg gaan en passeerde als eerste de top van de Montemaggiore. Denifl ging solo verder en kwam ook als eerste boven op de klim van Crai. De Nederlanders waren ondertussen al verdwenen uit de kopgroep, die was uitgedund tot 24 renners.

foto: ANSA/CLAUDIO PERI

Battaglin haalt Nibali terug – foto: ANSA/CLAUDIO PERI

Nieve in de aanval
Tijdens de beklimming van de Cima Porzus ging Nieve er alleen vandoor. In de groep der favorieten moest Jungels tijdens de beklimming van de laatste col van de dag zijn concurrenten laten gaan. Een speldenprik van Vincenzo Nibali dunde het groepje vervolgens uit, maar de aanval werd al snel door Enrico Battaglin geneutraliseerd. Een tweede aanval van Nibali had opnieuw niet bijzonder veel effect, de groep der favorieten bleef bij elkaar. Jungels had het ondertussen moeilijk. De roze trui begon met vijftig seconden achterstand aan de afdaling richting de finishplaats.

Amador nieuwe leider
Nieve slaagde er tijdens de afdaling in om voorop te blijven. Achtervolger Visconti kon hem niet meer achterhalen, waardoor de Bask als eerste de finish mocht passeren. Het is de eerste ritzege voor zijn ploeg Sky in deze Giro. In de sprint van de achtervolgers won Nibali de sprint voor Valverde, waardoor de Italiaan zijn concurrent passeert op de ranglijst. Jungels probeerde in de slotfase zijn leiderstrui te redden, maar slaagde daar ondanks de hulp van Brambilla niet in. Amador vertrekt morgen in het roze en wordt de eerste rozetruidrager uit Costa Rica.

Andrey Amador is de nieuwe drager van het roze

Andrey Amador is de nieuwe drager van het roze – Foto: ANSA

RIDE Magazine
90 Reacties
Sorteer op:
20 mei 2016 17:52
Ik verwacht dat morgen de favorieten opnieuw bij elkaar blijven. Hooguit zakken er 1 of 2 man uit de top-10 door.
De tijdrit kan beslissend zijn. Wie na de tijdrit het roze heeft, zou de Giro wel eens kunnen gaan winnen.
Voordeel voor Kruijswijk is dat Valverde en NIbali geen voordeel hebben van hun sterke ploeg, en dat er in de tijdrit geen afdaling zit ;)
20 mei 2016 17:57
Mis alleen nog Moreno Hofland in de uitslag, zou hij buiten tijd zijn binnen gekomen ??

edit: Moreno is helaas afgestapt...
20 mei 2016 17:57
De beste klimmers blijken teveel aan elkaar gewaagd om in zo'n rit iets te ondernemen. Astana ook minder indrukwekkend; Kangert valt wat tegen waardoor Scarponi steeds erg vroeg aan de beurt is. Daardoor misschien minder spectaculair dan vorig jaar, maar het aantal kanshebbers op het eindpodium lijkt daardoor wel aanzienlijk groter dan gebruikelijk.
20 mei 2016 17:59
Ik zie ook niet echt in waarom er een renner mist die er met kop en schouders bovenuit steekt. Het klassement is nu toch fantastisch, waar er 3 favorieten 2 seconden van elkaar staan, terwijl ze niet eens eerste staan.
20 mei 2016 18:01
Moreno Hofland, Marc Sarreau en Patrick Gretsch DNF. Jammer voor Moreno.
20 mei 2016 18:04
Hofland opgegeven volgens de site van de Giro.
20 mei 2016 18:11
Ben erg benieuwd naar de klimtijdrit van Kruijswijk zondag! Je ziet dat hij bergop heel sterk is en zich moet inhouden om echt aan te vallen, omdat dat niet zoveel zin heeft op de parcoursen tot nu toe. Dat ie vandaag 2 sec een gaatje moest laten na een versnelling van nibali zegt me niks, de meeste Nederlandse klimmers moeten het niet van hun explosiviteit hebben.

Zo'n klim als zondag, zo lang mogelijk zo hard mogelijk bergop stoempen zie ik hem wel eens goed verteren.

Vandaag toch wel genoten van de rit, ondanks het uitblijven van het echte vuurwerk. Diverse mannen op het tandvlees. Mooie mislukte coupes van Lampre en Canondale, een mooie solo overwinning en een hele sterke Battaglin gezien
20 mei 2016 18:12
Ik heb zo het vermoeden dat kruijswijk nu verstoppertje speelt. Chaves ging toen kwam kruijswijk net terug van de wagen en poef op het wiel. Toen nibali ging reed battaglin het dicht dus hoefde hij niets. Morgen weer een mooie etappe waar de top 5 over de finish bollen.

Zondag wordt er een iets meer duidelijk. Maandag misschien maar ik verwacht dat kruijswijk een cool maar berekend spel speelt. Hij weet als geen ander dat hij hier de giro verliest al wint hij een minuut. Dan komen de ploeg krachten en combines naar boven. Hij slaat volgende week vrijdag toe en zaterdag.

Maar het zit dicht op elkaar
20 mei 2016 18:14
Klasse Amador, maar als Visconti wacht pakt Valverde ook nog boni-seconden. Tactisch foutje
20 mei 2016 18:17
@Jean
Of juist niet, want Nibali was sneller:)
20 mei 2016 18:21
Jammer dat Tom Dumoulin die malheur heeft gehad,want dan stond hij nu nog mee aan kop.
20 mei 2016 18:29
Mooie post @ CJJelle ! + 1
20 mei 2016 18:29
@vevie
Of een goede Landa. Of een goede Nibali.

Landa, Nibali, Contador en Froome zijn de enige klassementsrenners die (a) durven en (b) kunnen. Quintana kan het ook, maar durft vaak niet helemaal.
20 mei 2016 18:31
'Jammer dat Tom Dumoulin die malheur heeft gehad,want dan stond hij nu nog mee aan kop'

Ik had laatst hetzelfde met mijn tante toen we nog een bariton in ons koor misten ….
20 mei 2016 18:36
Dat Valverde iemand is die in grote rondes vaak afwacht dat weten we, maar dat Nibali dat doet zou kunnen duiden op niet al te geweldige benen. Die kleine steekjes zijn nou niet wat we gewend zijn van Nibali de laatste 2 jaar.

Het zou er ook bij allebei op kunnen duiden dat ze echt nog een beetje willen opsparen maar toch is het jammer.

Mijn favoriet Valverde, speelt een raar spel met zijn ploeg. Zou hij geen vertrouwen in zichzelf hebben en zitten de ploegleiders gewoon te ouwehoeren om een paar bergtrui punten voor Visconti en een dagje roze voor Amador. Zulke fratsen zie je Contador en Froome toch ook niet uithalen als ze een ronde willen winnen.
20 mei 2016 18:36
Kruijswijk en Zakarin lijken me helemaal niet slecht, ze sloten niet direct aan bij de aanvallen, Kruijswijk bij gebrek aan pure explosiviteit itt valverde en nibali, en Zakarin eigenlijk hetzelfde. Met het verschil dat het eigen tempo van Zakarin hoger ligt. Schrijf hem maar op voor zondag!
20 mei 2016 18:50
Zoals voorspelt weinig strijd tussen de favorieten, tot mijn verrassing is wel Jungels er doorheen gezakt. Dat zag ik niet aan komen (net als Hesjedal, die leek op de moeilijke klim juist goed, gaat hij er op de makkelijke klim af).

Morgen verwacht ik een kopie van vandaag, de top 8 gaat gewoon weer samen over de finish en de toppers gaan alweer hun best niet doen voor de ritwinst.
20 mei 2016 18:52
Die hoopvolle theorieën dat Kruijswijk zich wel aan het inhouden zal zijn en dat ie steeds staat te popelen om aan te vallen... hahahaha! Moest net als veel anderen stevig aanpoten om bij Nibali in het wiel te blijven. Geen schande. En morgen is weer een nieuwe dag en liggen de verhoudingen weer iets anders. Maar reken er bij voorbaat nou niet teveel op dat onze Nederlander ff wegfietst van die tenoren, bespaart een hoop teleurstelling.
20 mei 2016 18:54
Ik vond Zakarin geen topindruk geven. En ik verwacht dat Amador zomaar bovenaan mee blijft. doen. Superspannend.
20 mei 2016 18:58
Ik vind nog steeds dat Kruijswijk een soort van Juan Manuel Garaté mist voor het echte hooggebergte. Natuurlijk Roglic heeft enorm potentie en heeft deze ronde behoorlijk wat pech die kan zich volgend jaar weer tonen met Kruissie en Marc Goos die zich razend goed ontwikkelde in 2014 tot zn beenbreuk. Dus hopen dat Roglic en Goos de 2 superknechten kunnen worden voor het hooggebergte. Waarbij Roglic natuurlijk iemand is die veel overwinningen binnen zou kunnen halen voor LJ.
20 mei 2016 18:59
@ Johnny7: inderdaad. Het was bijna hilarisch om te zien hoe Visconti vlak voor de groep met favorieten nog even de boni's pakt. Waar normaliter Valverde de favoriet is met een sterk eindschot.

Ben erg benieuwd naar morgen. Denk toch dat we Nibali weer gaan zien. Hoewel ik hem zeker wel eens sterker heb gezien. Kruijswijk weer netjes erbij. Top hoor.
20 mei 2016 19:00
Kruijswijk weer richting top! Battaglin precies op het goede moment sterk, keurig Nibali teruggepakt. Overigens weer geen splijtende demarrage van de haai. Zit niet veel op. Morgen Kruijswijk dag!
20 mei 2016 19:17
@ Purito. Je doet alsof Landa zich in dat rijtje mag wanen. De man heeft eenmaal podium gereden in de schaduw van.... De druk is er nu voor t eerst als kopman.
20 mei 2016 19:20
Kruijswijk leek niet zo sterk vandaag hoor. Liet meerdere keren een gaatje vallen maar doordat het weer enigzins stilviel kwam hij weer terug.
battaglin held van de dag.
20 mei 2016 19:21
Het kan dat de koers morgen net zo verloopt als vandaag, maar de kans lijkt me minstens net zo groot dat de wedstrijd tussen de favorieten morgen "ontploft". Zeker vandaag waren er voor de meeste favorieten momenten dat ze er doorheen dreigden te zitten. Jungels, Amador en Zakarin geef ik de grootste kans om af te haken, maar ook voor Kruijswijk en Valverde dreigde dat even toen Nibali ging. Toen was er plotseling de verrassende Battaglin om de groep weer naar Nibali te sleuren.
Ik vind het "geloof" dat Kruijswijk zeker nog een sterkere laatste week rijdt voorbarig. Dat moet ik nog zien, hij heeft al behoorlijk met zijn krachten moeten smijten om gelijke tred te houden met Nibali en Valverde. Als hij ook morgen bij kan blijven kan hij in de tijdrit hopelijk nog wat meer afstand nemen van Majka en Chaves. Dan wordt de kans op een plek bij de eerste drie een stuk groter.
Hulde voor zijn op papier vrij zwakke ploeg. Ze brachten hem vandaag prima naar de laatste twee klimmen, en dan had hij nog Battaglin vooruit. Dat is veel meer dan van te voren redelijkerwijs was te verwachten.

Reacties zijn gesloten.