Giro 2016: Nieve soleert naar ritzege in Cividale del Friuli, Amador nieuwe leider
Foto: ANSA
vrijdag 20 mei 2016 om 17:03

Giro 2016: Nieve soleert naar ritzege in Cividale del Friuli, Amador nieuwe leider

Mikel Nieve heeft in de Giro d’Italia dertiende etappe gewonnen. De Spaanse klimmer van Team Sky kwam na een bergrit over vier cols in Cividale del Friuli solo als eerste over de finish nadat hij op de voorlaatste beklimming van de dag zijn medevluchters achter zich had gelaten. Andrey Amador (Movistar) neemt de leiderstrui over van Bob Jungels.

Grote vlucht
De rit door de provincie Udine kende een snelle start, waardoor het lang duurde voordat er een kopgroep kon ontsnappen. Tijdens de eerste beklimming van de dag lukte het uiteindelijk een groep van 32 renners om weg te geraken. Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) en Pim Ligthart (Lotto Soudal) waren de enige Nederlanders in een groep met ook onder meer Diego Ulissi (Lampre-Merida), Diego Moser (Cannondale), Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini), Giovanni Visconti(Movistar) en Arnaud Démare (FDJ)

Stefan Denifl (IAM Cycling) vond het niet snel genoeg gaan en passeerde als eerste de top van de Montemaggiore. Denifl ging solo verder en kwam ook als eerste boven op de klim van Crai. De Nederlanders waren ondertussen al verdwenen uit de kopgroep, die was uitgedund tot 24 renners.

foto: ANSA/CLAUDIO PERI

Battaglin haalt Nibali terug – foto: ANSA/CLAUDIO PERI

Nieve in de aanval
Tijdens de beklimming van de Cima Porzus ging Nieve er alleen vandoor. In de groep der favorieten moest Jungels tijdens de beklimming van de laatste col van de dag zijn concurrenten laten gaan. Een speldenprik van Vincenzo Nibali dunde het groepje vervolgens uit, maar de aanval werd al snel door Enrico Battaglin geneutraliseerd. Een tweede aanval van Nibali had opnieuw niet bijzonder veel effect, de groep der favorieten bleef bij elkaar. Jungels had het ondertussen moeilijk. De roze trui begon met vijftig seconden achterstand aan de afdaling richting de finishplaats.

Amador nieuwe leider
Nieve slaagde er tijdens de afdaling in om voorop te blijven. Achtervolger Visconti kon hem niet meer achterhalen, waardoor de Bask als eerste de finish mocht passeren. Het is de eerste ritzege voor zijn ploeg Sky in deze Giro. In de sprint van de achtervolgers won Nibali de sprint voor Valverde, waardoor de Italiaan zijn concurrent passeert op de ranglijst. Jungels probeerde in de slotfase zijn leiderstrui te redden, maar slaagde daar ondanks de hulp van Brambilla niet in. Amador vertrekt morgen in het roze en wordt de eerste rozetruidrager uit Costa Rica.

Andrey Amador is de nieuwe drager van het roze

Andrey Amador is de nieuwe drager van het roze – Foto: ANSA

RIDE Magazine
90 Reacties
Sorteer op:
20 mei 2016 17:21
Probleem van deze giro is geloof ik dat hij teveel op nibali is toegespitst. Daarmee bedoel ik dat door al die afdalingen aan het einde van etappes, je minder ferme aanvallen ziet. Bijna niemand gaat voor de top want als je wordt bijgehaald in de afdaling, dan is het krachten verspilling. Het hele stuk vlak racen werkt ook niet bevordelijk. Enkel de goede dalers maken een kans, maar die durven niet echt (behalve nibali die toch enigzins aggresief rijd).

Iets meer bergop finishes zou beter zijn voor het strijd beeld, want bergop is het toch ieder voor zich uiteindelijk. Bergaf en op het vlakke zijn 2 meestal sterker dan 1.
20 mei 2016 17:22
Battaglin is toch echt de verassing van deze giro
20 mei 2016 17:22
Alles verloopt nog steeds uitstekend voor Kruijswijk. In principe moet Kruijswijk vanaf nu elke dag relatief steeds beter worden en de echt lange en hoge beklimmingen moeten nog komen. En die zijn meer op zijn lijf geschreven dan beklimmingen van hooguit 8 kilometer lang. Zondag wordt cruciaal. En kunnen mensen stoppen met dat gezanik over de daalkunsten van Kruijswijk. Amador, Valverde en Nibali zijn gewoon ver boven gemiddelde dalers. Kruijswijk doet dat helemaal niet verkeerd.
20 mei 2016 17:22
Nibali heeft niet het vermogen om door te trekken na zijn eerste versnelling, Fugelsang is zeker niet minder dan hem. Valverde heeft alleen een speldenprik uitgedeeld maar oogt, ondanks de verloren sprint, iets sterker dan Nibali.
Chaves en Kruijswijk ook overtuigend, Majka sluipt mee en Jungels kan nog steeds een mooie top 10 plaats behalen + de jongerentrui.

Wat de onderlinge krachtsverhoudingen betreft is er eigenlijk niks duidelijker geworden. Het is een kwestie van niet durven en niet kunnen.
20 mei 2016 17:24
Jammer dat er op het einde iedere keer een afdaling is, zo wint Kruijswijk natuurlijk nooit ;)
20 mei 2016 17:25
Jopie: als Kruijswijk minder daalt dan zn naaste belagers is dat gewoon een probleem, want bergop knalt hij ze er tot nu toe ook niet af. Dus die kunnen daar het verschil maken. Het boeit niet of kruijswijk slecht is of die andere meesterdalers. Verhoudingsgewijs is dat zijn zwakke punt tov directe concurrenten.
20 mei 2016 17:25
Het is voor kruijswijk wel fijn dat zowel Nibali als Valverde goed kunnen dalen en vaak nog een mannetje er bij hebben. Ze probeerde vandaag 2x kort aan te vallen maar werd gelijk geneutraliseerd door de andere waarna ze als groep doorreden. Verschillen gaan gemaakt worden in de tijdrit en Laatste 2 berg etappes
20 mei 2016 17:28
Die Amador oek fantastsich zeg...Morgen een hele pittige etappe.wordt weer mooi.
20 mei 2016 17:28
Morgen gaat het laatste stukje ook nog 19% omhoog. Dus dat gaan ook wel verschilletje komen. Ik ben benieuwd naar de etappe van morgen. Lijkt me een leuke te worden!
20 mei 2016 17:30
Hoi. Nibali heeft vandaag toch maar 2 seconden bonificatie. Hoe kan het dan dat Nibali nu 2 seconden voor staat terwijl hij gisteren nog 2 seconden achter Kruiswijk en Valverde stond?
20 mei 2016 17:32
@Willeke: er zijn 10, 6 en 4 seconde te verdienen aan de finish
20 mei 2016 17:33
Willeke, hij nam 4 seconden bonificatie.

Deze Giro is op zich wel spannend omdat iedereen goed aan elkaar is gewaagd, maar als het bergop gaat laten ze altijd de vroege vlucht rijden, waardoor je heel wat spanning wegneemt. Ik verlang naar een strijd met de favorieten om een ritzege, en dus ook 10 boni's. Hopelijk wordt het zo'n rit morgen. Alleen denk ik dat geen enkele ploeg zich geroepen voelt om te rijden. Met Amador in het roze en Valverde als favoriet moet Movistar toch hun verantwoordelijkheid opnemen, zeker omdat de andere ploegen een (al dan niet flauw) excuus hebben om niet te rijden.
20 mei 2016 17:33
Omdat hij we vier pakte voor de derde plaats, Willeke.
20 mei 2016 17:34
Al met al toch een net-niet-ritje geworden helaas. Niet echt spanning in de kopgroep en geen semifavorieten buiten Ulissi om die iets probeerden (met name Chaves en Majka vielen me om die reden tegen vandaag).
Maar goed, ik spiegel hem dan wellicht ook te veel aan de enkele grandioze overgangsritten die we de afgelopen jaren hebben voorgeschoteld gekregen, wat misschien niet helemaal eerlijk is bij zo'n rit vlak voor het hooggebergte. En het zal bovendien schelen dat ik de start gemist heb, want die was volgens mij wel behoorlijk boeiend.
20 mei 2016 17:35
O, o, die Valverde. Denkt-ie de Giro te gaan rijden om eindelijk eens van Quintana verlost te zijn, pakt Amador het roze.
20 mei 2016 17:35
@sepiroth, klopt ook. Dat kan inderdaad een probleem worden, maar hier wordt nu net gedaan of Kruijswijk voor geen pepernoot naar beneden kan rijden. "Daar moet ie echt aan werken", "Oeee hij verliest nu wel een halve meter in de afdaling", "Oei Kruijswijk komt die bocht 10 centimeter breder uit dan Nibali".
20 mei 2016 17:37
De organisatie van de Giro heeft door dit parcours de strijd uit de ronde gehaald. Veel te weinig aankomsten bergop. Nu durft/kan niemand echt aanvallen.
20 mei 2016 17:38
@123poetertjes
Waarom vielen Chaves en Majka tegen? Moeten ze dan aanvallen en dan met 30sec voorsprong op de top die 6 a 7km vlak alleen afleggen? Want beiden hadden geen ploeggenoten die konden wachten vanuit de kopgroep
20 mei 2016 17:39
Ik heb juist een prachtige etappe gezien. BAM knallen vanaf het begin, had ik niet verwacht, maar is wel typisch de Giro. Heel grote verschillen werden niet gemaakt, maar ondanks dat er nog niet helemaal all out gereden werd, kraakten diversen in hun voegen (Zakarin, Jungels, Amador), waarbij Jungels net verloor en Amador op zijn wenkbrauwen juist net won.

Movistar met uitgekiende strategie, kan dat natuurlijk ook met zo'n team.

Battaglin precies op het juiste moment even Kruijswijk geholpen. Nibali ging niet, Valverde ging niet, nou vooruit alletwee een beetje. Mooi spelletje zo!
20 mei 2016 17:39
Zeer benieuwd naar Chaves morgen, oogt heel sterk. Kijken of hij dit morgen kan doortrekken, die laatste klim ligt hem natuurlijk goed. Ben benieuwd of hij ook op de lopende gedeelten zo goed is.
20 mei 2016 17:40
hmmm… ik zou zeggen: Amador en Jungels vallen er nog wel uit, Nibali en Valverde (ook vanwege team) te sterk - tenzij er eentje een superslechte dag heeft en doorheen zakt. Dus voor Kruijswijk is het vooral Majka in de gaten houden en een half oog op Chaves houden, en verder: wachten, wachten, wachten, sparen, sparen, sparen.
20 mei 2016 17:43
Ik vraag me altijd af of degenen die een rit saai vonden, zich wel realiseren dat ze naar wielrennen kijken. Ik ben benieuwd wat hun verwachtingspatroon is. Ik heb op de slotklim, continu gepareerde aanvallen gezien. Dat er tussen die aanvallen gerecupereerd moet worden, lijkt me niet meer dan logisch/wenselijk.
20 mei 2016 17:46
@Marsellus
Waarschijnlijk is het hun eigen frustratie. Elke bergetappe moet toch spektakel zijn?
20 mei 2016 17:47
De klimtijdrit gaat cruciaal zijn, daar zullen de sterkste klimmers boven komen drijven!
20 mei 2016 17:50
Deze Giro had een renner van het kaliber Contador goed kunnen gebruiken. Dat mist er nog deze Giro; klassementsmannen die het lef hebben om iets te ondernemen. Ik ben het wel eens dat het parcours tot nu toe zich er ook niet voor leent. Dit is natuurlijk allemaal 'verwende' praat omdat de Giro van vorig jaar zo mooi was. Ook op het punt waar we nu zijn.

Reacties zijn gesloten.