Giro 2016: Greipel sluit zijn Giro af met derde ritzege

donderdag 19 mei 2016 om 17:21
Giro 2016: Greipel sluit zijn Giro af met derde ritzege

foto: Sirotti

André Greipel heeft zijn derde overwinning in deze Giro d’Italia geboekt. De Duitser van Lotto Soudal won de sprint in Bibione en schreef zo na de vijfde en de zevende ook de twaalfde etappe op zijn naam. Een vierde ritzege zal er niet komen, want de drager van de rode puntentrui liet voor de etappe al weten vanavond terug te keren naar huis.

Achter Greipel eindigde Caleb Ewan (Orica-GreenEDGE) als tweede, Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) strandde op plaats drie. Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo) was op de zesde plaats de beste Nederlander.

In de top van het algemeen klassement verandert er niets. Bob Jungels (Etixx-Quick-Step) behoudt het roze, voor Andrey Amador (Movistar), Alejandro Valverde (Movistar) en Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo).

19-05-2016 Giro D'italia; Tappa 12 Noale - Bibione; 2016, Etixx - Quick Step; Jungels, Bob; Bibione;

foto: Sirotti

Kansloze missie voor Oss en Maestri
De aanloop naar de massasprint was lang en tamelijk slaapverwekkend. Daniel Oss opende het bal in de biljartvlakke, maar regenachtige etappe en sprong weg uit het peloton. Mirco Maestri (Bardiani-CSF) en Alexandr Kolobnev (Gazprom-Rusvelo) zetten de achtervolging in. Maestri wist de sprong naar de kop van de koers te maken, Kolobnev raakte in de chasse patate en liet zich weer inlopen.

Oss en Maestri namen een maximale voorsprong van vier minuten, maar meer dan wat extra publiciteit voor de ploeg bleek er niet in te zitten. De twee Italianen mochten nog even spartelen tot ze op 22 kilometer van de streep hun avontuur definitief zagen stranden.

Uitgedund peloton door vervroegde tijdsopname
Lotto Soudal nam op het plaatselijke circuit van Bibione (twee rondjes van acht kilometer) het initiatief om Greipel in een zetel naar de aankomst te brengen. Door de gevaarlijke en bochtige finale werden op last van de jury de tijdsverschillen al op acht kilometer van de streep opgenomen. Resultaat was dat nogal wat renners zich lieten uitzakken, zodat een uitgedund peloton om de overwinning ging strijden.

Een valpartij in de voorlaatste kilometer zorgde voor nog meer verbrokkeling, maar Lotto Soudal ondervond hier geen hinder van. Jurgen Roelandts dook als eerste de laatste bocht in, waarna Greipel de klus moest klaren. De Duitser voelde even de hete adem van Ewan in zijn nek, sloot de deur op een geoorloofde wijze, en mocht opnieuw een ritzege op zijn palmares bijschrijven.

19-05-2016 Giro D'italia; Tappa 12 Noale - Bibione; 2016, Lotto Soudal; Greipel, Andre; Bibione;

Greipel neemt afscheid met drie zeges – foto: Sirotti

Dit artikel delen:

67 Reacties

Rondo 19 mei 2016 om 18:31

Als Ewan een echte sprinter was geweest had hij door gereden, Greipel liet de deur op een kier. Ewan is snel en bang. Cavendish was er door gekomen.
Wat een draak van een etappe.

0
koos1 19 mei 2016 om 18:35

Met afstand de meeste saaie etappe van deze Giro.

0
Vic413 19 mei 2016 om 18:35

Gaat Caleb ook afstappen of rijdt hij voort?

0
Tisyaboy 19 mei 2016 om 18:39

Moet toch frustrerend zijn voor Hofland. Totaal geen idee hebben hoe je moet sprinten. Dan toch maar iets anders gaan zoeken.

0
Jelle van der Linden 19 mei 2016 om 18:40

@Vic413,
In een interview in de ProCycling zei de ploegleider dat hij na etappe 12 zou afstappen.

0
vanSpringel 19 mei 2016 om 18:53

Het was me weer een ghaaaaaapetappe zeg.

0
Polleke 19 mei 2016 om 19:48

Sprints moeten er in elke ronde zijn maar waarom in godsnaam na urenlang wachten…. Dit is nefast voor de spektakelwaarde. Waarom geen criterium formule uitwerken waar er om de zoveel ronden gesprint kan worden om de punten en dan weer verder met de “ronde”…? Op een veilig stadsparcours moet dat toch vele malen aantrekkelijker zijn dan de voorspelbare dagen die iedere grote ronde geselen…

0
Covadonga 19 mei 2016 om 19:54

Wie zegt dat Greipel niet van zijn lijn afwijkt, is behoorlijk blind. Hij gaat duidelijk naar de kant. Dat het vervolgens niet bestraft wordt, is wat anders. Het zal dus niet onreglementair geweest zijn.

0
JochemV92 19 mei 2016 om 20:43

Kunnen ze McEwen en Freire niet kortstondig bij LottoNL betrekken? Hofland kan, en dat is de hele Giro al zo, voor geen meter positioneren. Laat hem dan maar trainen op inhoud, kasseien en heuvelwerk. In een groep van 15/20 zie ik hem winnen maar dit is duidelijk (nog) niet aan Moreno besteed !

0
ddb 19 mei 2016 om 21:06

Verwachten mensen hier echt dat Hofland mannen als een Greipel, Nizzolo en Modolo op dit terrein? Dan heb je niet echt een realistisch beeld.

0
Schollekop 19 mei 2016 om 21:14

Goed. Dit hebben we ook weer gehad. Op naar het echte werk.

0
DeGroteMolen 19 mei 2016 om 22:44

DDB; blijkbaar zijn er mensen die denken dat hij dat kan, waarom hem anders meegenomen in de ploeg?

0
DaveEvans 19 mei 2016 om 23:08

Battaglin wilde Hofland nog verder naar voren rijden, maar Hofland ging gewoon zijn eigen ding doen. Dat kon je goed zien en ja dan kan Battaglin zich ook net zo goed laten afzakken.

0
ddb 19 mei 2016 om 23:08

Voor wat etappes die hem beter zouden moeten liggen en wat ereplaatsen in vlakke sprints. Hofland valt me hartstikke mee deze Giro.

0
wakkie 19 mei 2016 om 23:59

@Covadonga
Greipel week niet van zijn lijn af.
Hij sprint aan de kop en mag dus zijn traject kiezen. Hij kiest er voor om dicht tegen de hekken te gaan sprinten wat natuurlijk de slimste keuze is. Eens hij aan de dranghekken gekomen is sprint hij mooi rechtdoor en doet dus helemaal niks mis. Ewan volgt hem richting hekken en wou uiteindelijk door een gat kruipen dat te klein was. Kwam hij mooi langs links, kwam hij er waarschijnlijk wel over. Verkeerde keuze van Ewan, goede keuze – en met recht want sprint aan de kop – van Greipel.
Greipel gaat niet op wandel met Ewan zoals jij en anderen willen zien.

0
simplex 20 mei 2016 om 00:06

@wakkie. Keurige uitleg van de beelden die eigenlijk geen woorden nodig hebben.
Ewan moet nog wel wel wat bijleren voordat hij met de grote drie mee gaat doen.
Een Cavendish in ouderwetse vorm zou gewoon linksom de "gorilla" geklopt hebben.

0
Kwouter 20 mei 2016 om 09:55

Ik vond het ook gewoon een keurige sprint.
Greipel week niet van zijn lijn (zijn lijn loopt alleen een beetje diagonaal over de weg). Hij maakte in ieder geval geen gekke zwiepers die wel gevaarlijk zijn.
Ewan had er op moeten anticiperen door de andere kant te kiezen, maar dat is makkelijk praten achter en van de zijlijn.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone