Giovanni Aleotti steviger aan de leiding in Sibiu Tour na winst in klimtijdrit

dinsdag 5 juli 2022 om 11:58
Giovanni Aleotti steviger aan de leiding in Sibiu Tour na winst in klimtijdrit

foto: Cor Vos (archief)

Giovanni Aleotti heeft uitstekende zaken gedaan in de klimtijdrit van de Sibiu Cycling Tour. De Italiaan van BORA-hansgrohe kwam na 12,5 kilometer klimmen tot een eindtijd van 26 minuten en 47 seconden en dit bleek genoeg voor de dagzege. Aleotti gaat, met nog een middagetappe te gaan, nog steviger aan de leiding in het algemeen klassement.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Na vandaag kennen we de eindwinnaar van de Sibiu Cycling Tour 2022. Op de slotdag kwamen de renners maar liefst twee keer in actie. De klimtijdrit van 12,5 kilometer stond al erg vroeg op het programma. De eerste renner ging namelijk al om 9.00 uur Nederlands-Belgische tijd van start. Dat deden ze op een hoogte van 643 meter, terwijl de finish was gelegen op 1.304 meter hoogte. Dit was met andere woorden een cruciale etappe in de strijd om de eindzege, zeker omdat de verschillen in het klassement nog speelbaar waren.

Oude bekende Țvetcov laat zich zien 
De eerste echte richttijd werd neergezet door een oude bekende. Thuisfavoriet Serghei Țvetcov, die in het verleden uitkwam voor onder meer Androni Giocattoli-Sidermec en UnitedHealthcare, wist voor eigen volk een uitstekende klimtijdrit af te werken. Met een tijd van 29 minuten en 15 seconden mocht hij plaatsnemen in de hot seat, maar Țvetcov was zich ook wel bewust van het feit dat de meeste kleppers nog moesten komen. De tijd van Țvetcov bleek voor meerdere renners een mooi richtpunt.

Zo ook voor Javier Romo. De Spanjaard van Astana Qazaqstan wist de lat nog wat hoger te leggen. Wat heet, met een eindtijd van 27 minuten en 24 seconden was hij bijna twee minuten sneller dan de Roemeen. Romo moest vervolgens wachten op de binnenkomst van de toppers in het algemeen klassement. En op zijn ploegmaat Stefan de Bod, die nog een flinke hap van de tijd van Romo wist af te doen. Met 26 minuten en 51 seconden deed de Zuid-Afrikaan nadrukkelijk een gooi naar de dagzege.

Aleotti duikt nog onder de tijd van De Bod
De overige klassementsrenners beten hun tanden vervolgens stuk op de tijd van De Bod, al wist één renner nog onder de tijd van de renner van Astana Qazaqstan te duiken. Giovanni Aleotti, gisteren al winnaar van de koninginnenrit bij het Bâleameer, zette de klok stil na 26 minuten en 47 seconden en bleek zo nog eens vier seconden sneller dan De Bod. Dit bleek genoeg voor de zege, maar nog belangrijker voor Aleotti is dat hij nog verder uitloopt in het algemeen klassement.

Harm Vanhoucke wist de schade te beperken met een derde tijd, op 14 tellen van Aleotti, maar volgt in het klassement nu wel op bijna een halve minuut van de Italiaan van BORA-hansgrohe. Cian Uijtdebroeks reed ook een goede klimtijdrit en zette – op slechts 15 seconden – de vierde tijd neer. Gijs Leemreize finishte ook nog net in de top-10: de Nederlander van Jumbo-Visma werd negende op ruim een minuut van Aleotti.

Later vandaag volgt er nog een afsluitende heuveletappe van net geen 100 kilometer in en rond Sibiu. Onderweg staan er nog drie beklimmingen op het programma, al ligt de top van de laatste helling wel op bijna dertig kilometer van de streep.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Glorious 5 juli 2022 om 12:01

Had veel meer verwacht van Leemreize. Zeker als je de uitslagen van Aleotti bekijkt..

0
Thoin 5 juli 2022 om 12:05

Dit is toch normaal na die sterke Giro? Waarschijnlijk een maand amper getraind. Rustig terug groeien. Daarnaast is Alleoti onderdeel van een sterke ploeg hier.

0
Solkanar 5 juli 2022 om 12:07

In een klimtijdrit heb je niet veel aan je ploeg ;)
Maar wel akkoord dat Leemrijze hier geen doel van heeft gemaakt en gewoon lekker aan het opbouwen is.
Die Alleoti won hier vorig jaar en zal dat wel anders bekijken.

0
Thoin 5 juli 2022 om 12:09

@solkanar: ja ik duidde op de rit gisteren wat betreft de ploeg.

0
Melkzuur 5 juli 2022 om 12:23

Veel meer verwachten van Leemreize? Het is voor de allereerste keer in zijn carrière (jeugd inbegrepen) dat hij top-10 rijdt in een tijdrit. Is helemaal prima dus.

0
thorsen 5 juli 2022 om 12:30

@Melkzuur: Voor de Giro had hij zelfs uberhaupt nog nooit top10 gereden in een profkoers.

0
ChefSpijker 5 juli 2022 om 12:35

Aleotti toch een prima talent? Vorig jaar in een Ronde van Polen stond ie voor de beslissende tijdrit ook dik top 10 naast mannen als Hindley en Teuns. Alleen bij Bora zijn er in de breedte veel betere renners (zeker met komst Hindley, Vlasov en Higuita) dan hij en moest ie tot nu toe dit jaar voornamelijk knechten. In dit soort rondjes kan ie z'n eigen kans grijpen.

0
Albeijing Feeniks 5 juli 2022 om 13:19

Cian is echt een enorm groot talent. Denk dat hij beter is dan leemreiser

0
Krist The Vanma 5 juli 2022 om 14:01

Dat is een feit. Maar Leemreize ook attractieve, goede coureur.

0
Silent Hill 5 juli 2022 om 15:42

Piccoli 1s voor Piccolo in het AK. Of was het omgekeerd.

0
Merzbow 6 juli 2022 om 00:04

Move over, Remco. Here’s Cian.

Qua Belg die het goed zou kunnen doen in een grote ronde denk ik dat Cian Uijtdebroeks het beter doen dan Remco Evenepoel.

Voorts laat de prestatie van Vanhoucke me volledig koud.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone