Gilbert verslaat Wellens op BK
foto: Sirotti (archief)
zondag 26 juni 2016 om 17:44

Gilbert verslaat Wellens op BK

De zege op het Belgisch kampioenschap is gegaan naar Philippe Gilbert. Na 231 kilometer was de ervaren BMC-renner als eerste over de streep in het Waalse Les Lacs de l’Eau d’Heure, nadat hij Tim Wellens klopte in een directe duel. Het komende jaar mag hij rijden in het zwart-geel-rood, de kleuren die hij overneemt van Preben Van Hecke.

Favorieten mengen zich in het begin
Een ontzettend sterke en grote kopgroep maakte zich los in de openingsfase, bestaande uit Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Dylan Teuns, Loïc Vliegen, Laurens De Plus, Nikolas Maes, Pieter Serry, Sean De Bie, Bart De Clercq, Thomas De Gendt, Jelle Wallays, Tim Wellens, Jens Keukeleire, Jan Bakelants, Dries Devenyns, Wout van Aert, Aimé De Gendt, Floris De Tier en Gijs Van Hoecke.

Het regent (letterlijk en opgaves)
Het peloton, waar Sep Vanmarcke geen deel meer van uitmaakte, brak niet veel later in drie delen. De chaos overheerste in de regen en een groot deel gooide de handdoek in de ring. Jurgen Roelandts niet, hij maakte solo de sprong naar de kopgroep. Met nog 100 kilometer te gaan bedroeg de voorsprong al meer dan drie minuten op een peloton dat nog bestond uit 43 man.

Sterk drietal slaat gat
Thomas De Gendt reed op kousenvoeten weg uit de voorste groep en pakte een twintigtal seconden. Het peloton liep geleidelijk in en op vijftig kilometer van de streep was het hele veld (nog 38 renners in koers) weer binnen een minuut. Gilbert, Wellens en De Plus sprongen naar De Gendt, die nog even kopwerk deed en het trio daarna moest laten gaan. Het drietal pakte meer dan een minuut.

Gilbert vs. Wellens
De Plus moest zijn medevluchters laten gaan in de voorlaatste ronde rond Les Lacs de l’Eau d’Heure. Vanuit de achtergrond kwam een ruime groep met onder meer Van Avermaet, Van Aert en Bakelants niet dichter op de leiders. Het was bij het ingaan van de slotronde duidelijk dat de winnaar vooraan reed. Wellens plaatste meerdere demarrages, maar Gilbert liet zich niet gek maken. In de laatste kilometer gingen beide heren pokeren. Gilbert begon de oplopende sprint van kop en liet Wellens niet meer over zich komen.

Voor de Waalse heuvelrenner, die al in vorm was in de Ronde van Luxemburg, is het zijn tweede Belgische titel. In de achtergrond kwam Van Avermaet als derde over de streep.

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
26 juni 2016 20:56
Wellens had al 30 kilometer in de gaten wie veruit de sterkste was. Hij reed duidelijk nog om voorop te blijven.
26 juni 2016 21:12
België in de breedte heel sterk deze koers. Top 10, allemaal Belgen...
26 juni 2016 22:36
Die 11 op het veld vind ik ook best sterk!
27 juni 2016 01:30
Gilbert, misschien al 10 keer afgeschreven door pseudo-wielerkenners, minstens 11 keer iedereen op z'n plaats gezet.
Prachtige renner!!
En dankzij de 6/1 bij de bookmakers, merci voor de winst Phil. ;-)

Reacties zijn gesloten.