Gilbert maakt droom waar in Luik (+beeld)

zondag 24 april 2011 om 16:28

foto: Sirotti

Philippe Gilbert heeft ook Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. In een sprint met drie versloeg de Waal de gebroeders Schleck. De drie waren op Roche aux Faucons weggereden bij de concurrentie.

Kopgroep van tien
Al vroeg in de wedstrijd reden er drie renners weg. Sébastien Delfosse, Jesus Herrada en David Le Lay gingen al na drie kilometer weg en kregen iets later gezelschap van zes man: Frederik Kessiakoff, Thomas De Gendt, Tony Gallopin, Mickael Delage, Eduard Vorganov en Yannick Talabardon. Nog later reed Matthias Frank solo naar de negen eerder vluchters toe. Omega Pharma-Lotto, de ploeg van Gilbert, stond echter niet toe dat het gat groot werd en zo was de maximale voorsprong ruim drie en een halve minuut.

Meer aanvallen
Op de Côte de la Haute-Levee ging in het peloton Laurens ten Dam ten aanval en hij kreeg een pak renners mee met Jerome Pineau, Juan Manuel Garate, Dario Cataldo, Damiano Caruso, Greg van Avermaet, Enrico Gasparotto en Biel Kadri.

De achtervolgende groep reed ruim een minuut weg en achterin moesten Omega Pharma-Lotto en Leopard-Trek het werk doen. Langzaam reden de achtervolgers naar de kopgroep toe, zodat daar een grote leidersgroep ontstond.

Gilbert en de Schlecks
Op de Côte de Roche aux Faucons zette Andy Schleck de aanval in, maar Philippe Gilbert en oudere broer Frank Schleck konden gemakkelijk mee met de Luxemburger. De drie reden op de zware helling snel naar de laatste overblijvers van de kopgroep toe. Hier was Ten Dam al afgehaakt en op de Valkenrots kon alleen Van Avermaet bij de drie blijven.

Saint-Nicolas
Op de Côte de Saint-Nicolas was het lang wachten, maar koos uiteindelijk Gilbert zelf de aanval, hierbij kon alleen Frank volgen. De oudste van de twee broers nam niet meer over, zodat Andy kon terugkomen. De Luxemburgers hadden echter geen krachten meer over en konden niet meer aanvallen op de straten in Ans. Na de laatste bocht kon Gilbert gemakkelijk naar de zege sprinten en zijn droom waarmaken.

Luik-Bastenaken-Luik 2011
Uitslag, Luik – Ans, 255,5 km (WT):
1. Philippe Gilbert (België/Omega Pharma-Lotto) in 6u13m18s
2. Frank Schleck (Luxemburg/Leopard-Trek)
3. Andy Schleck (Luxemburg/Leopard-Trek)
4. Roman Kreuziger (Tsjechië/Astana)
5. Rigoberto Uran (Colombia/Sky ProCycling)
6. Chris-Anker Sörensen (Denmarken/Saxo Bank)
7. Greg Van Avermaet (België/BMC Racing)
8. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas)
9. Björn Leukemans (België/Vacansoleil)
10. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel)

24. Johnny Hoogerland (Nederland/Vacansoleil) op 1m01s
30. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) op 1m40s
45. Addy Engels (Nederland/Quick Step) op 3m00s
47. Bauke Mollema (Nederland/Rabobank) z.t.
53. Laurens ten Dam (Nederland/Rabobank) op 7m18s
55. Dirk Bellemakers (Nederland/Landbouwkrediet) 7m35s
64. Bram Tankink (Nederland/Rabobank) 7m35
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair