Gilbert kraait victorie in Québec, Gesink tweede

vrijdag 9 september 2011 om 22:07

foto: Sirotti (archief)

Philippe Gilbert heeft de Grand Prix Cycliste de Québec gewonnen. De Belgische kampioen versnelde in de laatste hellende kilometers maar zag Robert Gesink nog erg dichtbij komen. Rigoberto Urán werd op korte achterstand derde.

De eerste van de twee Canadese WorldTour-koersen die deze week op het verreden worden, had een nerveus karakter. Het tempo in het peloton werd in het eerste bedrijf bepaald door Team Sky. De Britse ploeg had met Edvald Boasson Hagen en Simon Gerrans twee kanshebbers voor de zege in de ploeg. Met nog 60 kilometer te rijden luidde een speldenprik van Rabobank, vormgegeven door Robert Gesink, een nerveuze fase in. Meerdere renners testten hun benen maar ze kwamen geen van allen echt los van het peloton.

De traditionele ontsnapping van de dag werd met nog 50 kilometer te rijden al gegrepen. Hierna zette Garmin-Cervélo zich op kop van het pak en probeerde het de koers hard te maken. Achterin het peloton gaven verscheidene renners er de brui aan. Ook in deze fase waren er verschillende uitlooppogingen, de meest noemenswaardige was een groep van tien renners met onder andere Christian Vandevelde. Omega Pharma-Lotto, dat zich tot dan toe nog niet vooraan had gemeld, bracht deze vlucht terug. Samuel Sánchez moest met nog minder dan 30 kilometer te gaan, met kramp lossen uit het peloton.

Op zestien kilomter van de streep opende Vacansoleil de debatten. Philippe Gilbert reageerde attent en trok hard door, het gevolg was dat een klein elitegroepje overbleef. In deze groep waren ook Robert Gesink, Marco Marcato en Björn Leukemans aanwezig.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Gilbert op kousenvoeten een lichte voorsprong genomen op de groep-Gesink. De Belgische kampioen reed enige tijd voor zijn achtervolgers uit maar zag uiteindelijk het zinloze van zijn missie in. De inmiddels ontstane kopgroep van tien bestond naast eerder genoemde renners uit onder andere Gerald Ciolek (Quick-Step), Levi Leipheimer (RadioShack) en Rigoberto Urán (Sky).

In de laatste hellende kilometers trok Gilbert hard door en aanvankelijk leek hij makkelijk naar een nieuwe overwinning te rijden. Robert Gesink kwam echter nog heel erg dichtbij de Belg in de slotmeters maar de veelvraat uit Wallonië had uiteindelijk net genoeg over om de overwinning te pakken. Gilbert nam en passant de leiding over van Cadel Evans in de WorldTour-ranking.

Grand Prix de Cyclist Québec (201.6 km – 1.WT2)
1. Philippe Gilbert (België/Omega Pharma-Lotto) in 5u03m06s
2. Robert Gesink (Nederland/Rabobank) z.t.
3. Rigoberto Urán (Colombia/Sky Procycling) +9s
4. Fabian Wegmann (Duitsland/Leopard-Trek) +14s
5. Levi Leipheimer (Verenigde Staten/RadioShack) +15s
6. Björn Leukemans (België/Vacansoleil-DCM) +23s
7. Simone Ponzi (Italië/Liquigas-Cannondale) +23s
8. Marco Marcato (Italië/Vacansoleil-DCM) +25s
9. Gerald Ciolek (Duitsland/Quick-Step) +30s
10. Simon Clarke (Australië/Astana) +47s

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.