Giacomo Nizzolo grijpt de winst in Clásica de Almería, Danny van Poppel zesde

zondag 14 februari 2021 om 17:26
Giacomo Nizzolo grijpt de winst in Clásica de Almería, Danny van Poppel zesde

foto: Cor Vos

Europees kampioen Giacomo Nizzolo heeft in Spanje de Clásica de Almería gewonnen. De Italiaan van Qhubeka ASSOS was na 183 kilometer de beste sprinter in de straten van Roquetas del Mar en volgt op de erelijst Pascal Ackermann op. Florian Sénéchal (Deceuninck-Quick-Step) en Martin Laas (BORA-hansgrohe) werden tweede en derde.

Molenaar en Ghys mee in de vlucht
De kopgroep van de dag bestond uit Alex Molenaar (Burgos-BH), Davide Bais (EOLO-Kometa), Robbe Ghys (Sport Vlaanderen-Baloise), Oier Lazkano (Caja Rural-Seguros-RGA) en Luis Ángel Maté (Euskaltel-Euskadi). Zij kregen Amanuel Ghebreigzabhier (Trek-Segafredo) in de achtervolging, maar de coureur uit Eritrea belandde in de chasse patate. Het peloton volgde op ruim drie minuten.

Alex Molenaar (Burgos-BH) in de kopgroep – foto: Cor Vos

Op de eerste klim van de dag wist Ghebreigzabhier dan toch de aansluiting te vinden bij de kopgroep, maar vijftig kilometer later was het feest van de aanvallers over. Onder aanvoering van Astana werd de vroege kopgroep al snel ingerekend. Daarna mocht een nieuw gezelschap wegrijden.

Nieuwe kopgroep
Savva Novikov (Equipo Kern Pharma), Ángel Madrazo (Burgos-BH), Samuele Rivi (EOLO-Kometa) en Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizanè) kregen een vrijgeleide voor het tweede deel van de wedstrijd, maar het peloton liet de teugels niet vieren. Qhubeka ASSOS haalde namelijk veertig kilometer voor de meet ook die kopgroep terug, waardoor een compleet peloton de laatste grote omloop rond Roquetas del Mar in ging.

Het peloton in de achtervolging – foto: Cor Vos

Meeus, García en Hodeg vallen in de slotfase
Op een grote rondweg langs de kust trok Deceuninck-Quick-Step vervolgens het peloton op een lint. Door de wind zorgde het voor wat nervositeit, maar veel schade berokkende de poging niet. Wel was er een valpartij waar Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Ivan García (Movistar) en Álvaro Hodeg (Deceuninck-Quick-Step) de grootste slachtoffers van waren.

García wist snel overeind te komen, maar moest een heel lange inhaalslag maken om weer aan te sluiten in het peloton. Daar bleef het onrustig, waardoor opnieuw gevallen werd. Dit keer was onder meer Boy van Poppel erbij betrokken. Toch bleven de meeste favorieten overeind. Zij passeerden zes kilometer voor het einde voor de laatste keer de eindstreep, waarna nog een lokale ronde volgde.

Nizzolo overtuigt in massasprint
Comeback kid Mark Cavendish kon op dat moment ook al afgeschreven worden voor de zege, want ook de Brit reed op achterstand. Toch nam Deceuninck-Quick-Step het initiatief in de slotkilometers, maar ook AG2R Citroën meldde zich aan kop onder de vod. Florian Sénéchal werd goed afgezet in de laatste honderden meters maar ging te laat aan, waarna het Giacomo Nizzolo was die met overmacht de sprint won.

Sénéchal wist nog wel tweede te worden, voor BORA-hansgrohe-sprinter Martin Laas. Met Timothy Dupont (vijfde) en Edward Theuns (achtste) eindigden twee Belgen in de top-10. Danny van Poppel was de beste Nederlander; hij werd zesde.

Nizzolo won met ruim verschil – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

19 Reacties

Wim Kruithof 14 februari 2021 om 17:29

wat een overmacht, niemand kwam ook maar in de buurt. Knappe zege van een prachtige renner.

0
Peetvader 14 februari 2021 om 17:34

Wint hier wel tegen plan C van Quickstep en plan B van Bora.

0
bidon colle 14 februari 2021 om 18:29

@Peetvader: Winnen is winnen!!!

0
Peter Lippens 15 februari 2021 om 09:48

als een knecht die al veel gewerkt had in dienst van de andere sprinters hier al tweede kan eindigen dan zegt dit alles over de tegenstand

0
Murcia 14 februari 2021 om 17:30

Makkie voor Nizzolo die bij de ploeg van Doug de zeldzame renner is die elk jaar beter lijkt te worden. DQS geprobeerd met een plan C in de persoon van Florian maar niet gelukt en voor de rest een koers zonder hoogtepunten. Een echt sprintersfestijn dus.

0
aardappeljager 14 februari 2021 om 17:33

Vooral een nerveus gedoe de laatste 20km met de nodige valpartijen. Hoop dat dit snel voorbij is met wat koersdagen in de benen

0
Chippen 14 februari 2021 om 17:36

zeer dominante overwinning tegen de 4e sprinter van bora en de 5e van dqs

0
Polleke 14 februari 2021 om 18:22

Winnen is winnen… 90 % van het peloton wint… nooit…

0
Verweggistan 14 februari 2021 om 17:53

Zesde. :).

0
Retro Lex 14 februari 2021 om 17:58

Mooie uitslag van Aberasturi 4e !,

0
Duh 14 februari 2021 om 18:13

Geen woord over topfavoriet Gaviria?

0
Silent Hill 14 februari 2021 om 18:17

Nu je het zegt. Waar zat die ?

0
ChefSpijker 14 februari 2021 om 18:30

Betrokken bij een valpartij. Was nog wel teruggekomen geloof ik, maar Molano deed uiteindelijk de sprint. Nouja sprint, hij zette even aan.

0
Maillot à Pois 14 februari 2021 om 20:49

Gaviria nog 17de zag ik, Molano 45ste

0
ProfrondeZevenbergen 14 februari 2021 om 18:17

Mooie overwinning. Overduidelijk de snelste. Wie er niet is, kun je niet verslaan.

0
jv88 14 februari 2021 om 23:06

Begint al wel te zien dat van Poppel wattage trapt gelijk aan Groenewegen!

0
Peter Lippens 15 februari 2021 om 09:50

Saai, saai, boring en gemiste kans voor Cav, brute pech en als je ziet dat zijn ploegmaat knecht hier nog tweede kan eindigen ….

0
zietemgaan 15 februari 2021 om 11:15

Ja, heel wat renners hadden pech. even de woorden van Vainstains aanhalen van paar dagen terug: is het echt nodig die finish daar in dat centrum te leggen, achter die hele rits rotondes en obstakels? Hadden ze niet veel beter een mooie rechte lijn finish in de wind kunnen maken, op die grote weg langs het strand? het zou een andere koers hebben gegeven, ook qua voorbereiding, dus valpartijen, etc. Als je optelt wie allemaal pech heeft gehad, haast alle kopmannen op Nizzolo en Bouhanni na, dan zou ik toch niet trots zijn als organisatie.
Neem een wedstrijd als Gent-Wevelgem: daar gaan ze door mooie landschappen en steden, allemaal goed en wel, maar ze eindigen op een saaie, maar rechte en onomstreden rechte baan in the middle of nowhere. Dat werkt veel beter.

0
dewim 15 februari 2021 om 12:07

@zitemgaan Volledig met je eens.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone