‘Gezondheidsprotocol stemt organisatie Giro d’Italia tot nadenken’

zaterdag 6 juni 2020 om 15:24
‘Gezondheidsprotocol stemt organisatie Giro d’Italia tot nadenken’

foto: Cor Vos (archief)

De organisatie van de Giro d’Italia is druk bezig om het vernieuwde Giro-parcours uit te tekenen, maar koersdirecteur Mauro Vegni zit volgens TuttoBiciWeb met een probleem. De Italiaan zal zich namelijk moeten houden aan strenge gezondheidsprotocollen.

Het grootste pijnpunt is de verplichte quarantaine voor alle Giro-betrokkenen als een renner of staflid tijdens de Giro positief test op het coronavirus. Deze regel geldt eveneens voor de nationale voetbalcompetities in Italië zoals de Serie A en Serie B. Vegni hoopt op een versoepeling van de regels, maar is afhankelijk van de Italiaanse overheid.

Alternatief plan
Walter Ricciardi, de Italiaanse vertegenwoordiger bij het WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en adviseur van het ministerie van Volksgezondheid, liet zich enkele dagen geleden al uit over het onderwerp. Volgens Ricciardi is het niet mogelijk om de periode van quarantaine te verkorten, maar ‘er kan wel een alternatief plan komen.’

Vegni gaat volgens TuttoBiciWeb volgende week om tafel met het ministerie van Binnenlandse Zaken om de komende editie van de Giro d’Italia te bespreken. Het zal dan gaan over de Grande Partenza, overige start- en finishsteden, een Giro met of zonder publiek, veiligheidsmaatregelen, social distancing en logistieke aangelegenheden.

Parcours
De Giro-organisatie lijkt te kiezen voor een start op het eiland Sicilië. De rittenkoers zou op 3 oktober beginnen met een tijdrit in hoofdstad Palermo. De presentatie van het complete parcours is eind juni. Als gevolg van het coronavirus is de Giro verplaatst en zijn de drie openingsetappes in Boedapest geschrapt. De Giro lijkt nu volgend jaar te vertrekken vanuit Hongarije.

Dit artikel delen:

39 Reacties

Turtlehead 6 juni 2020 om 15:49

Tsja, inmiddels zijn de protocollen en regels meer het probleem dan acuut besmettingsgevaar. Het gaat een beetje de richting op van: ‘Operatie geslaagd, patiënt (‘de samenleving’) overleden’.

xistnc 6 juni 2020 om 15:51
Quote:
verplichte quarantaine voor alle betrokkenen als een renner of staflid tijdens de Giro positief test op het coronavirus

Tja, wie zijn in dit geval ‘alle betrokkenen’… het hele peloton met omkadering?

LB108 6 juni 2020 om 16:09

+ journalisten, podium, organisatie, stewards,..

Samlambeej 6 juni 2020 om 16:13

vraag ik me ook af

Fred Postma 6 juni 2020 om 16:27

Lachwekkend stop dan maar met het fietsen tot vaccin in st juttemus.
Ik heb het al vaker gezegd. Ik moet het allemaal nog zien met de nieuwe kalender. Kan ook een fata morgana zijn om iedereen ( sponsors en renners ) rustig te houden.

LB108 6 juni 2020 om 16:30

Ja Fred, bedankt. we weten het al hoe u erover denkt

Fred Postma 6 juni 2020 om 16:24

Hadden ze dat niet eerder kunnen bedenken.

Overigens de epidemie is voorlopig zo goed als over in Italië.

Maar ja protocollen en regels verdwijnen niet zo snel als corona zelf.
Want die geven politici wel een lekker veilig gevoel van macht en controle.

Zo van : zie ons eens even stoer zijn om de Giro te verbieden. Wij durven wat, natuurlijk allemaal voor de volksgezondheid vanzelfsprekend.

Laten ze ook aan de geestelijke gezondheid van wielerfans denken.

Ik voorspel als er jaren niet gefietst mag worden hogere suïcide cijfers onder fanatieke wielervolgers.

Cyclingfans lives matter!!

VerstandOpNul 6 juni 2020 om 16:50

Hadden ze nou maar naar Fredje Postma geluisterd..

FDJ 6 juni 2020 om 20:00

Fred de man die riep dat er het hele seizoen niet meer gekoerst werd en nu om is.

Fred Postma 6 juni 2020 om 20:47

Fdj : Ik was een van de eersten die de ernst van corona inzag op dit forum.
Dat er maanden niet gekoerst zou worden was me al snel duidelijk.
Anderen deden daar toen lacherig over. Dat er het hele jaar niet gekoerst zou worden was het zwartste scenario. Dat kunnen we nu voorkomen omdat het virus nu in Europa op de terugweg is. Opvallend ook dat de ziekenhuis opnames zeer gedaald zijn. Maar dan moet er nu ook politieke wil zijn bjj overheden om weer op te starten. Anders kun je nog steeds het scenario krijgen dat het niets wordt dit jaar.

FDJ 7 juni 2020 om 11:52

Vooralsnog lijkt het erop dat Corona minder actief wordt in onze zomer. Hetgeen een aantal mensen hier al steevast heeft geroepen. In Italië zelf zijn ze er ook al achter aan het komen dat het virus flink in kracht afneemt.

Het is vooralsnog te hopen dat het hier ook in kracht afneemt en dat al die gekkies op pleinen niet te veel ellende op gaat leveren. Ik ben 100% tegen racisme, maar al die gekkies op pleinen die de zorg niet serieus nemen en overal moeten staan om iets wat in Amerika gebeurd is. Afgrijselijk beelden waar ik totaal geen respect voor heb. Een middelvinger naar de zorg en naar de mensen die zich al die tijd aan de maatregelen houden.

https://www.lc.nl/buitenland/Kracht-coronavirus-zwakt-af-volgens-Italiaanse-dokter-25716223.html

Emergo 7 juni 2020 om 12:13

Ja FDJ, het virus neemt af omdat er maatregelen zijn getroffen en niet omdat het nu zomer is. Overigens zijn die demonstranten geen “gekkies”

FDJ 7 juni 2020 om 12:44

@Emergo als je nu tenminste de moeite neemt om het artikel te lezen in plaats van gelijk te roepen. Er wordt onderbouwd waarom het virus in kracht af zou nemen.

Mensen die in de huidige tijd zonder de regels te hanteren met z’n allen op een plein gaan staan… Gekkies ja. Die hebben ze echt niet alle 24 in een kratje. De volksgezondheid op het spel zetten. Er zijn zat andere mogelijkheden je stem te laten horen.

Fred Postma 7 juni 2020 om 13:03

Het virus neemt echt af in kracht. Vooral als je naar de ratio besmettingen / ziekenhuis opnames – doden kijkt. Het aantal ziekenhuis opnames is echt marginaal in bv Nederland. De Ic loopt leeg en de laatste doden overlijden. Dit effect is veel opmerkelijker dan alleen te verklaren vanwege meer testen.
De cijfers geven aan dat het virus na 2 a 3 maanden gewoed te hebben in een bepaald gebied , het zijn agressiviteit verliest. Er vinden nog wel wat besmettingen plaats maar de ernst van de verschijnselen is veel minder. Tweede golf ziet professor Postma ook niet echt meer ontstaan . We moeten ons wel hoeden voor epidemie en virologen en bepaalde politici die moeilijk afscheid kunnen nemen van deze voor hun zo opwindende en aandachtsvolle tijd.

ProfrondeZevenbergen 7 juni 2020 om 13:50

@Fred
“en de laatste doden overlijden“

Lol, hoe krijg je het verzonnen!

Fred Postma 7 juni 2020 om 14:30

Ik moet eigenlijk zeggen de laatste zware gevallen overlijden.Ja er liggen nog mensen op de ic die in maart april begin mei besmet zijn en er slecht aan toe zijn Daar gaan helaas nog wat van overlijden. Het punt is dat er bijna niemand meer op de ic komt nu.
Nederland vandaag : 4 ziekenhuis opnames !!!! 2 doden

Fred Postma 6 juni 2020 om 16:39

Lb108 ; ja bij sommigen moet je de boodschap er blijven inrammen

Lalsacien 6 juni 2020 om 18:57

Ik heb het blijkbaar gemist. Had jij een ter zake doende mening over Corona?

Cyclinglife 6 juni 2020 om 19:14

Is dat er inrammen onder het motto: wie niet naar de eigen wijsheid van fred luistert moet maar voelen.

vincenzo 6 juni 2020 om 16:43

Ze gaan hier uiteraard wel uit komen. Nu het virus ook in Italië minder grond aan de voet heeft, kan het niet anders dat (na verloop van tijd) bepaalde maatregelen (wat) kunnen versoepelen. Maar het wordt er niet leuker op en er kunnen grote consequenties zijn voor het verloop van de Giro als een renner of staflid vlak vóór of tijdens de ronde besmet blijkt te zijn.

harryjohan71 6 juni 2020 om 16:45

Met verplichte quarantaine voor het hele team kun je op de laatste dag met 10 minuten voorsprong de giro verliezen. Stel je voor masseur heeft Corona, team exit. Elk ochtend in spanning of iemand positief getest is. Krijgt positief testen en hele andere lading.

Turtlehead 6 juni 2020 om 20:11

Past eigenlijk meer bij de Ronde van Turkije of Portugal ;)
Of jaren ’90 Giro en Tour :)

Fred Postma 6 juni 2020 om 16:52

Beter wel verstandje op nul.

guyremgabdel 6 juni 2020 om 17:07

Regels zijn regels en worden door de overheid opgelegd. Dat geldt bvb ook in het verkeer waar de opgelegde snelheidsbeperkingen ook niet altijd logisch onderbouwd lijken. Maar we moeten ons aan de regels houden, anders hebben regels geen zin. Toch heb je altijd een minderheid van de bevolking die er graag de kantjes aflopen en de regels aan hun laars lappen. Zij vormen het grootste gevaar op een (her)uitbraak van het virus.
Zouden we die minderheid niet in quarantaine kunnen plaatsen ? Dan zijn we van die lastposten ineens vanaf.

Derierre de la course 6 juni 2020 om 21:47

Of op zijn minst uitsluiten van specifieke zorg.

Andersom, iemand die geen gordel draagt wordt ook gewoon behandeld aan hoofdwonden. Zelfs comazuipers worden in het ziekenhuis geholpen. Al weet ik uit 1e hand dat ze daar mentaal wel wat minder “voorzichtig” mee om gaan.

Fred Postma 6 juni 2020 om 22:37

Sinds wanneer zijn regels regels ? Kijk naar de demonstratie op de Dam ?

Martino87 6 juni 2020 om 17:27

Als alle betrokkenen vooraf negatief zijn bevonden dan is de kans op besmetting in de ronde niet zo groot. Ik denk dat het geen probleem gaat zijn.

Fred Postma 6 juni 2020 om 17:36

Nee zeker niet als het virus het land uit is, maar je hebt altijd politici die willen scoren met een combinatie van dadendrang en hypervoorzichtheid. Je hebt ook wel andere, maar het is maar net wie er aan de knoppen draait.

Romāns Vainšteins 6 juni 2020 om 17:58

Die protocollen zijn tegen die tijd al weer menigmaal aangepast.

Limal 6 juni 2020 om 18:39

Afwachten is en blijft de boodschap. Lastig als je organisator bent, maar niemand kan voorspellen hoe de situatie dan zal zijn.

Jacco van Stierop 6 juni 2020 om 19:36

Benieuwd naar de protocollen voor de rondemissen.

FDJ 6 juni 2020 om 20:01

Na een zoen twee weken in quarantaine met de winnaar.

Polleke 6 juni 2020 om 19:37

Dan zou het zomaar kunnen dat de Giro toch maar 2 weken duurt, zoals het eigenlijk had moeten zijn dit jaar…

Derierre de la course 6 juni 2020 om 21:49

Hopen dat het lokale gezag op een verantwoorde manier soepelere protocollen op durft te stellen. Want met een angsthazenprotocol wordt het wel weer een lastig verhaal. Zeker als daar eigenlijk geen reden toe is maar iemand bang is voor zijn politieke positie.

skylimit 7 juni 2020 om 10:59

Houd aub op met al die onzinnige protocols te bedenken voor corona mbt evenementen etc. Geen enkel protocol heeft nut. Ga gewoon weer koersen en evenementen organiseren, want “een persoon met slechte bedoelingen” houd je toch niet tegen. Het virus is onder controle en dient vanaf nu gewoon beschouwd te worden als elk ander virus zoals voorheen. Al dat panische gedoe met verplichte maskers etc. is en blijft een farce!

Fred Postma 7 juni 2020 om 11:01

Zo is het .

Emergo 7 juni 2020 om 15:01

Altijd prettig als iemand het met je eens is ondanks het feit dat diegene waarschijnlijk OOk geen deskundige is.

Ligthning 7 juni 2020 om 14:11

Het virus is absoluut in kracht afgenomen. Want anders zaten we al lang in de tweede golf (al verwacht ik nog wel een kleine opstoot op korte of halflange termijn). Sinds einde april houdt een steeds groter gedeelte van de bevolking in België zich niet meer aan de regels, en werd er hiertegen door de hypocriete overheid niets tegen ondernomen. En aan de beelden te zien, is het niet anders in andere landen. In volle crisis zaten mensen bij elkaar op de bank of op het gras. Werd er op sportterreintjes gespeeld tussen volwassenen en jongeren en kinderen, werd er door kinderen op speelpleintjes gespeeld, kwamen mensen in grotere groepen samen in de tuin en allicht ook binnen in huis. Mondmaskers werden en worden zelden gedragen, bij het aanschuiven voor grootwarenhuizen en in de grootwarenhuizen waar iedereen door elkaar loopt. Zelfs op het openbaar vervoer, waar een absolute draagplicht bestaat, zie ik steeds meer reizigers zonder mondmasker. Zonder dat de chauffeur of politie hierop reageert. Het kan dus niet anders dat het virus heel sterk in kracht afgenomen is. Anders hadden we al lang de negatieve resultaten gezien.
Het is en blijft dan ook hypocriet om, enkel formeel allicht, strikte maatregelen uit te vaardigen voor bvb sportwedstrijden.

felixdepelix 7 juni 2020 om 14:45

thanks voor de reacties jongens, ik heb er hartelijk om gelachen

Headlines

Materiaalzone

Populair