‘Giro d’Italia start met tijdrit in Palermo’

‘Giro d’Italia start met tijdrit in Palermo’

foto: Cor Vos (archief)

De eerste schetsen van het vernieuwde Giro d’Italia-parcours zijn uitgelekt. Volgens TuttoBiciWeb begint de Italiaanse rittenkoers op 3 oktober met een tijdrit in Palermo, de hoofdstad van het eiland Sicilië.

Als gevolg van het coronavirus is de Giro verplaatst en zijn de drie openingsetappes in Boedapest (Hongarije) geschrapt. De oplossing lijkt gevonden te zijn in Palermo. Of daar een individuele tijdrit of een ploegentijdrit gaat worden, is niet bekend. De tweede etappe zou daarna gaan van Monreale naar Agrigento, gevolgd door de derde etappe met finish op de Etna-vulkaan.

Vanaf de vierde dag blijft het peloton op het Italiaanse vasteland. Naar verluidt staan steden in de zuidelijke regio’s Calabrië, Abruzzen en Basilicata op de verlanglijst van de organisatie. Overigens heeft RCS Bergamo uitgesloten als start- of finishplaats van een etappe dit jaar. De stad is zwaar getroffen door het coronavirus. Mogelijk mag Bergamo in 2021 wel een rit ontvangen.

Eind juni presenteert de Giro d’Italia het complete parcours voor de bijzondere editie van dit jaar.

Dit artikel delen:

22 Reacties

hartstikkebedankt 5 juni 2020 om 15:44

Hopelijk sneeuwt de Giro van dit jaar niet helemaal onder in de nieuwe kalender. Er is gewoon geen mogelijkheid om de Tour met de Giro (misschien met uitstappen wel dus voor sommige sprinters zou het kunnen) of de Giro met de Vuelta te combineren dit jaar en je hebt natuurlijk een aantal klassiekers tijdens de Giro. Met andere woorden, als je wel kiest voor de Giro dan rijd je verder maar een heel beperkt programma.

Wie hebben nu bevestigd? Carapaz, Nibali, Soler, G. Bennett en Evenepoel? Sprinters Groenewegen, Sagan, Viviani

Evenepoel maakt best een goede kans op winst denk ik.

LB108 5 juni 2020 om 15:48

We hebben nog steeds niet gezien hoe hij in langere koersen zal doen (3 weken is toch anders dan minder dan een week, ook van stress etc) en in de echte lange etappes met meerdere cols in alle weersomstandigheden (even terug denken aan Turkije vorig jaar)

Veloburto 5 juni 2020 om 17:39

op zich vind ik het ook wel vet juist om een aantal mindere goden te zien strijden voor Giro winst. Het gaat om de koers toch

hartstikkebedankt 5 juni 2020 om 18:13

Was mooi geweest voor Kruijswijk om die Giro toch nog proberen binnen te harken

Samlambeej 5 juni 2020 om 21:42

Een ondergesneeuwde Giro heeft in het verleden anders wel wat gebracht.

boenk 5 juni 2020 om 22:30

LB108… volgens jou is Turkije 2019 een referentie (in negatieve zin)? Hij was toen net prof, zijn tweede rittenkoers (na San Juan), stond te zwaar, en nog was hij mogelijk de sterkste op die klim, maar (zoals wel vaker) valt hij te vroeg aan (had net hetzelfde voor in Adriatica Ionica), en wordt hij terug bijgehaald. Hij eindigt uiteindelijk op 15 seconden ofzo van de winnaar. Voor een kereltje van net 19, lijkt me dat niet echt slecht, en gezien de progressie die hij later dat jaar nog doormaakte, niet bepaald een probleem.

Titaantje 5 juni 2020 om 17:09

Het lijkt idd mogelijk een wat uitgekleed deelnemersveld te worden, maar juist in die uitgeklede rondes zie je dat er altijd wel wat renners proberen er gebruik van te maken. Nibali vs Carapaz is sowieso al een mooie strijd, en er zullen er vast nog wel wat bijkomen.

Etio 5 juni 2020 om 19:01

Plus er zal misschien een aantal toprenners uitvallen in de Tour (door ziekte of een val) die dan wel weer net op tijd fit kunnen zijn voor de Giro, dus het uiteindelijke deelnemersveld hoeft niet eens zo zwak te zijn.

koos verrek 5 juni 2020 om 21:42

Uitgekleed ben der heulamaal voor

Limal 5 juni 2020 om 19:25

Als ze Palermo mooi in de kijker willen zetten dan zou een openingstijdritje van pakweg de haven naar de de Belvedere di Monte Pellegrino niet verkeerd zijn. En een dikke vierhonderd meter hoogteverschil over 9km zou ene Evenepoel ook wel zien zitten ;-)

tvm 5 juni 2020 om 19:54

Heet Yates niet ook aangegeven de Giro te gaan rijden?

Overigens: met dit deelnemersveld en het parcours wat er op maat ligt zal Evenepoel minimaal top 3 moeten rijden wil hij niet teleurstellen t.o.v. Pogacar en Bernal.

Limal 5 juni 2020 om 20:14

Het plan was eerst dat hij niet zou uitrijden, wat in elk ander tijdperk niet meer dan normaal zou zijn gezien zijn leeftijd. Maar ja, Bernal en (vooral) Pogacar hebben de verwachtingen van piepjonge renners helemaal binnenstebuiten gedraaid.

Ik vraag me af of dit in de geschiedenis van de wielersport al ooit is gebeurd, 2 misschien 3 prille twintigers die meestrijden voor eindwinst in grote rondes.
(als dit wél al voorgevallen is dan hoor ik het oprecht graag)

boenk 5 juni 2020 om 22:23

Yates was van plan om de Giro te rijden voordat corona uitbrak. Sindsdien heeft hij aangegeven open te staan voor een ander schema. Nog niets officieel beslist.

Toen Bernal even oud was als Evenepoel, reed die nog gewoon Tour de l’Avenir, dus ik zou niet weten waarom Evenepoel hier al meteen top 3 zou moeten rijden om niet teleur te stellen.

Spake Breekerd 6 juni 2020 om 09:53

En vergeet Sosa en Sivakov niet, die nu lekkker in de luwte zich kunnen ontwikkelen.
Hiquita ook nog jong. Genoeg kapers op de kust.

Eljorro 5 juni 2020 om 20:49

Evenepoel kan dit vrij makkelijk winnen. Volgen in de bergen en in de tijdritten flink uithalen. Nadeel kan zijn dat de ploeg in het rondewerk spcifieke ervaring mist.

Michelangelo 5 juni 2020 om 21:36

Ik stel dan voor dat we de Giro verder schriftelijk af doen als de winnaar toch al bekend is. Scheelt een hoop gedoe, valpartijen, kosten, etc.

Denk dat we de verwachtingen rond deze jongen normaal moeten houden, hoe moeilijk dat ook is. Laat hem gewoon lekker ervaring opdoen in een grote ronde. Knallen in de tijdrit, kijken of je de trui kunt pakken. En verder gewoon niet te zot doen; weekje proberen meedoen voor het klassement, en daarna proberen om er een ritje of 2 uit te kiezen om wat leuks te doen. Maar vooral: leren, leren, leren.

Maar als ik het een beetje kan inschatten zal dat jonge kereltje ook hier voluit gaan. Mooi om te zien, maar of het verstandig is gezien de vele jaren die nog moeten komen….

boenk 5 juni 2020 om 22:25

Sja, Nibali en Carapaz spelen er handig op in, door Evenepoel ook als belangrijke concurrent naar voren te schuiven. Ze zeggen allebei dat hij kan winnen. Contador doet er dan nog een schepje bovenop.

Fred Postma 5 juni 2020 om 22:34

De giro had beter overgeslagen dit jaar en de tour had misschien wel beter half juli op de kalender gekund. Zeker begin augustus ipv 29 augustus. Tour heeft zonnewarmte en hitte nodig. Net als de Giro de lente .

Romāns Vainšteins 5 juni 2020 om 22:41

Zie dit jaar gewoon als ‘special editions’

FDJ 6 juni 2020 om 08:14

Huh Fred, jij was toch overtuigd dat er dit jaar geen koers gereden werd en nu hadden we half juli al moeten starten?

Fred Postma 5 juni 2020 om 22:48

Ok dat kan maar vind toch dat ze het seizoen een maand eerder moeten opstarten. Gooi die kalender maar weer lekker overhoop. Waarom is het zo stil rond de ronde van Burgos?

Polleke 6 juni 2020 om 15:07

Omdat zij, en bij uitbreiding ; niemand, weten of ze in die periode veilig kunnen fietsen en rondreizen… de Spaanse overheid heeft nu wel andere prioriteten..

Headlines

Materiaalzone

Populair