Gevaarlijke taferelen in Parijs-Chauny? Dimitri Peyskens deelt opvallende beelden
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
maandag 25 september 2023 om 14:25

Gevaarlijke taferelen in Parijs-Chauny? Dimitri Peyskens deelt opvallende beelden

Waar Jasper Philipsen na afloop van Parijs-Chauny vooral blij was met zijn veertiende zege van het seizoen, was een andere Belg – Dimitri Peyskens – minder gelukkig. De renner van Bingoal WB is duidelijk niet opgezet met het gedrag van de koersmotards.

De 31-jarige Peyskens heeft op X, voorheen Twitter, een video gedeeld waarop te zien is hoe een motard via de graskant probeert (en er uiteindelijk in slaagt) het peloton in te halen. “Wanneer motards vergeten dat ze in koers zijn om onze veiligheid te waarborgen”, is de renner sarcastisch.

Een ex-collega van Peyskens, Steve Chainel, dient de Belg op X echter van repliek. “Er zijn te veel renners die geen respect hebben voor motards die het peloton willen passeren voor ONZE veiligheid”, is de oud-veldrijder en wegrenner van mening.

Peyskens is het op zijn beurt duidelijk niet eens met de Fransman. “Daar ben ik het mee eens, maar als je daarmee aangeeft dat dit gedrag correct is… Dan is het beter dat we deze discussie nu beëindigen. Dit is het nemen van onnodige risico’s. Als je het peloton wil passeren op het moment dat de nervositeit erg groot is om in goede positie te beginnen aan een smalle passage of beklimming, dan begrijp je het niet.”

Veiligheidsvraagstuk 
De laatste maanden is er in de wielersport veel te doen over de veiligheid in de koers. Na het tragische ongeval van Gino Mäder in de Ronde van Zwitserland kwam de discussie in een stroomversnelling en inmiddels is er een nieuw initiatief in de wielersport – genaamd SafeR – gelanceerd. Dat project moet ervoor zorgen dat de kans op zware valpartijen in het wielrennen drastisch verkleind wordt.

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
25 september 2023 14:30
Chainel is dan ook een veldrijder ... Peyskens heeft echter volkomen gelijk om dit gevaarlijk te vinden.
  25 september 2023 14:50
  Waarbij de medaille 2 kanten heeft: een deel van de motoren is er voor de veiligheid in de koers, dus er zou een wisselwerking moeten zijn tussen de motoren en de renners. Soms, zoals hier, zie je motards gekke dingen doen. Maar op andere momenten zie je renners totaal geen rekening houden met de andere essentiele deelnemers in de karavaan.
  25 september 2023 19:22
  @,Wouter in dit geval blinkt de kant van de renners maar is de kant vd motard in kwestie alles behalve goud. Die mogen ze wel op veiligheidstraining sturen
25 september 2023 15:20
Filmpjes inclusief OMG-ondertoontje delen helpen alvast niet heel erg veel, daar krijg je 9 vd 10 x dit soort polariserende polemieken van.

Alleen al bij de keren dat ik live een peloton voorbij zie komen zie ik minimaal 1 dingetje waarvan ik denk ‘nou, dat ging maar net goed’ eerlijk verdeeld onder alle soorten voorbij razende wielen. Moet je nagaan hoeveel ‘dingetjes’ er gebeuren op jaarlijkse basis en hoe veel filmpjes je daarvan maken kunt.
25 september 2023 15:10
En toch bewjzen deze beelden deels ook het gelijk van Chainel: je ziet meteen een renner in het spoor van die motard springen omdat die hoopt zo naar voren te kunnen komen. Hij houdt in als ie ziet dat dat geen zin heeft, maar dit is wel weer een voorbeeld van vooral denken aan eigen gewin, en niet aan de veiligheid
25 september 2023 15:13
Laporte heeft geen mening…
25 september 2023 15:39
Al vaker gezien dit jaar: motard blaast op fluitje dus gaat er vanuit dat de renners aan de kant gaan. De dynamiek van het peloton laat dit echter niet altijd toe.

Beetje zoals de gemiddelde bejaarde op een e-bike: "ik stak mijn hand uit dus ik mag afslaan, hoezo moet ik dan eerst kijken".
25 september 2023 18:40
omdat ik mijn haar wil behouden.
25 september 2023 15:47
Hoe kan een renner dit filmen dan?
  25 september 2023 20:52
  U maakt een grapje…?

Reacties zijn gesloten.