Geslaagde machtsovername Adam Yates in Deutschland Tour

zaterdag 27 augustus 2022 om 17:50
Geslaagde machtsovername Adam Yates in Deutschland Tour

foto: Cor Vos

Alberto Bettiol is zoals verwacht leider af in de Deutschland Tour. Adam Yates was in de koninginnenrit namelijk de sterkste op de Schauinsland. Hij boekte op de 11,6 kilometer lange klim zijn eerste zege van het seizoen. Pello Bilbao sleepte op enige afstand de tweede plaats in de wacht. Mauri Vansevenant won het sprintje bergop voor plaats drie.

De voorlaatste etappe van de Ronde van Duitsland werd op gang geschoten in Freiburg. Inwoners van de hoofdstad van het Zwarte Woud zijn goed bekend met de finishklim, aangezien deze op slechts een goede tien kilometer afstand ligt. Er werd echter via een grote omweg naar de beklimming gereden. Met de Ballingen am Kaiserstruhl (2,8 km aan 7,6%) en de Texas Pass (1,8 km aan 7,9%) lagen er in het eerste deel van de koers ook al wat beklimmingen van de eerste en tweede categorie.

Drie Belgen in kopgroep
Daar gingen zes renners strijden om de nodige bergpunten: Jakob Geßner, Joshua Huppertz (beiden Lotto-Kern Haus) en Frederik Raßmann (Dauner Akkon) zorgden voor Duitse inbreng. Met Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) en de tweelingbroers Abram en Michiel Stockman (beiden Saris Rouvy Sauerland) zagen we ook drie Belgen vroeg vooraan.

Op de eerste klim nam Raßmann vijf punten in ontvangst. Geßner, die werd geklopt in de sprint op de eerste klim, pakte de volle mep op de Texas Pass, waarmee hij zijn leidende positie in het bergklassement verstevigde. Hierna wachtte een lange, vlakke aanloop naar de twee laatste beklimmingen. In Bad Krozingen pakte Michiel Stockman een tussensprintje mee. In Bollschweil, niet lang voor het opdraaien van de Lüsenhöhle, herhaalde hij dit met zijn tweelingbroer in zijn wiel.

Vanhoucke verdappert
Het peloton liet het zestal maximaal zo’n zeven minuten uitlopen, maar trok toen de teugels aan. Onder meer Fabio Jakobsen deed flinke kopbeurten om de kopgroep bij te benen. Trek-Segafredo, EF Education-EasyPost en Team DSM werden ook veelvuldig aan het front gezien. Het resultaat was dat er op twintig kilometer van de finish, toen de hemelsluizen flink open gingen, nog zo’n drie minuten van de voorsprong over was.

Dat was het moment voor Harm Vanhoucke om de pedalen nog eens wat harder te geselen. Een eerste demarrage had niet al te veel resultaat, maar op de flanken van de Lüsenhöhle (3,5 km aan 7,4%) moesten zijn medevluchters een voor een lossen. Helaas voor Vanhoucke kwam ook het peloton steeds dichter bij hem. Hij mocht nog wel als eerste beginnen aan de slotklim, maar hij was kansloos voor de ritzege.

Yates overtuigt
De Schauinsland (11,6 km aan 6,5%) was het toneel van een afvalkoers waarin al snel de ene na de andere favoriet moest afhaken. Zo gingen Romain Bardet en Bauke Mollema al vroeg overboord. Ook de plaatselijke favoriet Simon Geschke, die de hele dag op trainingswegen reed, kon het tempo vooraan niet bolwerken. Adam Yates ging wel lekker en hij was het dan ook die op iets meer dan acht kilometer voor de meet Vanhoucke tot de orde riep.

Yates is tevens de nieuwe leider – foto: Cor Vos

De enige die Yates bergop kon volgen was Antonio Pedrero (Movistar). Maar niet voor lang, want met nog 6,5 kilometer te gaan ging de Brit van Ineos Grenadiers solo. Het bleek genoeg voor de overwinning, al moest hij hard blijven trappen om zijn eerste seizoenszege te mogen begroeten. Pello Bilbao en Georg Zimmermann zetten Yates nog onder druk, maar hun inspanningen werden niet beloond.

Bilbao werd tweede op 19 seconden van Yates, terwijl Zimmermann in extremis nog werd ingerekend door een groepje achtervolgers. Daarvan was Mauri Vansevenant de sterkste in de sprint om plaats drie. Yates, die op de klim ook nog wat extra bonusseconden meepakte, verdedigt in de slotrit een voorsprong van dertig seconden op Bilbao en 48 op Vansevenant.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Cochise 27 augustus 2022 om 18:28

Pat moet niet meer verder gaan kijken voor de Remco-trein: Ala, Vervaeke en Van Wilder kan hij aanvullen met Vansevenant en Knox! En misschien ook even Huys wegplukken bij Intermarché, geef die een leuk programma en deftige begeleiding en die knalt wel een colletje op voor Remco. Ook gewoon een toffe gast.

3
adelaarvanantwerpen 27 augustus 2022 om 18:33

Zij hebben met Hirt ook een geweldige klimmer binnen gehaald.

1
Gebruikersnaam 27 augustus 2022 om 20:04

1 renner die kan fungeren als schaduwkopman, mag er nog wel bij. UAE, Jumbo, Bora en Ineos kunnen allemaal verschillende pionnen zetten, QS kan dat niet. Daarvoor hadden ze bijvoorbeeld Almeida of Mas moeten behouden.

0
Wheely 27 augustus 2022 om 18:21

Wel weer interessant dat er van de klassementsrenner Mollema niks meer over is gebleven blijkbaar, had daar nog wel wat hoop in dankzij zijn goede plek in het AK tot gisteren maar misschien is dat ook een beetje veel gevraagd na zijn pittige seizoen.

1
Lalef 27 augustus 2022 om 21:11

Foss heeft de vorm weer te pakken.

1
Erik de Vlaming 27 augustus 2022 om 22:00

Ja plek 25 nog 24 te gaan om een keer te winnen! JV moet ook nog wel wat knechten over houden zo werkt dat nu eenmaal in het wielrennen niet de hele ploeg kan kopman zijn

0
thenewGOAT 27 augustus 2022 om 22:19

Ja idd, 25ste in een Mickey Mouse deelnemersveld, echt knap. Of doen we enkel denigrerend over het deelnemersveld als Remco aan de start staat ? :-)

-1
Sjonge Jonge 28 augustus 2022 om 10:14

Zolang jij daar op blijft happen zal dat inderdaad gebeuren, helaas….

0
De dorpspastoor 28 augustus 2022 om 10:31

@thenewGOAT,
Even een beetje off topic, maar waar komt jouw nickname vandaan? Heb je een nieuwe geit gekregen voor je verjaardag, of heb je je inspiratie elders vandaan. Misschien familie van PogacarGOAT of Geit in mijn Kelderman?

0
bilthoven 27 augustus 2022 om 18:53

James Knox na een jaar van blessureleed voor het eerst weer op niveau. Die gaat zich zeker nog laten zien in het naseizoen.

0
Erik de Vlaming 27 augustus 2022 om 18:36

Wie is de beste of beter waar waren de Nederlanders vandaag? Iemand enig idee? Ik lees dat er veel jonge Belgen zich hebben laten zien in deze etappe van een ronde die uitermate geschikt is om jong talent een kans te geven dus volgens mij wederom de conclusie dat er heel weinig klim talent in Nederland is en in België nu dus wel. Dat was 10 jaar geleden ook wel anders dus hopen dat wij ook weer wakker worden en gaan opleiden.

-2
YogiBear 27 augustus 2022 om 18:43

@Erik Dat is een beetje te kort door de bocht. Je moet ook kijken met welke insteek ploegen hier komen. Dan zou je bij bv TJV alleen iets van Leemreize mogen verwachten. Vergelijk je die met Vansevenant dan heeft de laatste rustiger toe kunnen werken naar deze ronde en heeft Leemreize meer laten zien in de Giro. Als je echter in de breedte kijkt heeft Belgie iets meer talenten die het wellicht in de toekomst kunnen laten zien in een grote ronde. Belgie staat hier wel met 12 renners aan de start en Nederland ‘maar’ met 7.

1
Erik de Vlaming 27 augustus 2022 om 21:57

Ja 7 om 12 daar gaat het dus mis er is geen opleidingsploeg in Nederland waar jonge renners nog echt de kans krijgen zich te ontwikkelen.

Hoe meer renners de kans krijgen hoe meer kans op iemand die de top haalt. Vooral die onder laag die in ontsnappingen mee gaan in berg ritten ontbreekt en zo ervaring op doen om een goede renner te worden.

0
Sjonge Jonge 28 augustus 2022 om 10:12

Als je “wederom de conclusie” hebt getrokken, waarom er dan steeds op terug komen?
Dat is toch niet meer nodig als je die conclusie in het verleden al getrokken hebt?

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone