Gesink over eindzege Roglic: “De ontlading is echt groot”

zondag 15 september 2019 om 08:57
Gesink over eindzege Roglic: “De ontlading is echt groot”

foto: Cor Vos

Primož Roglič zal vanavond worden gekroond tot eindwinnaar van de 74e Vuelta a España, met dank aan onder meer Robert Gesink. De ervaren Nederlander was de afgelopen weken een van zijn trouwe helpers op weg naar Madrid. “Dit is heel erg speciaal, we hebben er zo hard voor moeten werken”, zo vertelt Gesink in gesprek met de NOS.

De 33-jarige Varssevelder was een paar jaar geleden nog de klassementstroef van (toen nog) Rabobank, maar nu is Gesink een trouwe luitenant voor zijn Sloveense kopman, die gisteren de eindzege wist veilig te stellen op weg naar Plataforma de Gredos. “Het was niet makkelijk, aangezien we veel stressmomenten hebben gehad”, kijkt Gesink terug.

“We hebben ook veel tegenslag gehad, denk maar aan de ploegentijdrit (doelt op de collectieve crash, red.). We hebben alles op de eerste helft van de etappe gezet. We wisten dat er wat ging gebeuren met Movistar. Daarnaast was het weer ook tricky.” Jumbo-Visma wist de aanvallen van Movistar en Astana echter onschadelijk te maken.

Op de voorlaatste beklimming van de Puerto de Peña Negra moest Roglič het (grotendeels) alleen doen, maar de rodetruidrager bleek sterk genoeg om de aanvallen van Miguel Ángel López te volgen. Op de flanken van Plataforma de Gredos reed de kopman van Jumbo-Visma naar een vijfde plaats, wat ruim voldoende was voor de eindzege.

Stress
“De ontlading was echt groot na de finish, aangezien ik met Sepp (Kuss) echt in niemandsland reed. We kregen ook geen informatie meer over de koers”, aldus Gesink, die de voorbije weken flink heeft afgezien. “Ik reed in de voorbije grote rondes ook voor iemand anders, maar toen was het nog mogelijk om af en toe een dag te sparen.”

“Helaas hadden we die luxe nu niet, onder meer door het uitvallen van Tony (Martin). We moesten best veel werk verzetten. Dit geeft net zoveel stress als dat je zelf voor een klassement gaat, maar het voelt wel geweldig. Primož is echt een teamplayer, die niet opgeeft. Hij is ook heel dankbaar. We zijn nu ook echt een van de grote ploegen. We bepalen nu ook zelf de koers.”

Dit artikel delen:

45 Reacties

Wheely 15 september 2019 om 09:03

Prachtige opsteker voor Gesink dit na alle tegenslag van de afgelopen jaren.

Wel nog even Madrid halen he jongens!

BauenLau 15 september 2019 om 09:18

Super gedaan van Gesink, mooi om te zien dat hij zo kan genieten van deze rol als luitenant en zich volledig wegcijfert.

Nou denk ik ook dat hij inmiddels als rittenkaper net wat te kort komt in de grote rondes.

nikleb 15 september 2019 om 09:20

Toch bijzonder zo een laatste dag, een valpartij als de sprintersploegen op een lint gaan kan toch nog gek lopen… Maar goed, het lijkt binnen en Gesink heeft zijn rol met verve gespeeld. Gelukkig heeft het gemis van Kruiswijk geen doorslag gegeven. Ploeg boven niveau gewerkt, alleen Bennett leek niet in zijn topvorm.

rahimns 15 september 2019 om 10:32

Gevallen en ziek geworden tijdens de Vuelta….was vandaag wel prima in orde

LutsenkoFan 15 september 2019 om 11:01

Waarom zou hij zich mengen tussen de sprintersploegen op de allerlaatste dag waar hij 2.5 minuut kan verliezen.

ti-raleigh 15 september 2019 om 09:22

Ik kan me de stress goed voorstellen. De baas zijn leer je niet in een dag.

Jean Dumas 15 september 2019 om 10:03

Ze groeien hier al een tijdje naartoe. Roglic toont ook een gelijkmatige groei, en wanneer renner en ploeg goed genoeg zijn komt die rondezege gewoon.

Mischa 15 september 2019 om 10:04

Deze man heerst. Bescheiden, loyaal. Wat een held.

Covadonga 15 september 2019 om 11:40

Hmm, Roglic werd gisteren vijfde.

Edit, ik zie dat het inmiddels is aangepast, graag gedaan.

Apemantus 15 september 2019 om 12:13

Robert was van grote klasse deze Vuelta. Als Robert Gesink zich niet te groot voelt om te knechten binnen deze ploeg, dan geld hetzelde voor een Steven Kruijswijk in mijn optiek.

tendam 15 september 2019 om 12:23

Het verschil is dat Kruijswijk net 3e is geworden in de Tour en dus bij de wereldtop qua klassementsrenners hoort.

Apemantus 15 september 2019 om 12:47

Kijk en dat is nu de keerzijde van die derde plek in de Tour. Ondanks de knappe derde plek is hij nooit in de buurt geweest om de gele trui ook maar voor een dag te veroveren. Die derde plaats is pure scorebordjournalistiek en strooit de mensen zand in de ogen. In grote rondes gaat Kruijwijk altijd te kort komen tegen de absolute top klassementsrenners. En daarom is die derde plek van Kruijswijk zowel een zegen als een vloek. Want Steven denkt met die derde plek op zak dat hij recht van spreken heeft en van alles en nog wat kan eisen. Het is een hele beperkte kopman, en met Dumoulin en Roglic in huis, is het zonde om hem als zodanig uit te spelen. Ik hoor mensen roepen dat Steven als kopman naar de Giro moet. Dan zeg ik dus weggegooide Giro. Steven mag in de grote rondes mee als schaduwkopman, maar in de tussentijd kan hij prima knechtwerk verrichten.

tendam 15 september 2019 om 13:10

@apemantus
Jij zit niet bij de Kruijswijk-fanclub geloof ik, maar waarom is de Giro met Kruijswijk als kopman weggegooid!? Die kan hij winnen, dat heeft hij aangetoond. Je kunt al zijn prestaties wel bagatelliseren en wijten aan een zwak deelnemersveld en weet ik wat, maar misschien moet je leren om er wat objectiever naar te kijken.

Apemantus 15 september 2019 om 13:29

Ik heb niets tegen Kruijswijk. Als Nederlander zijnde heeft hij zelfs een streepje voor, maar niet zodanig dat ik oogkleppen op heb.

De Giro 2016 was once in a lifetime. Dat weet jij. Dat weet hij.

We gaan het op deze manier doen: Roglic samen met Kruijswijk als schaduwkopman naar de Giro en de Vuelta. Dumoulin met een zeer sterk contingent aan domestiques naar de Tour. Het seizoen daarop draaien we het om, Dumoulin naar de Giro en Vuelta, en Roglic samen met Kruijswijk naar de Tour.

Als Kruijswijk zich hier te groot voor voelt moet hij zijn heil ergens anders zoeken, en kopman gaan spelen bij een minder ambitieus team.

En ik weet dat voor vele het droomscenario is om Roglic en Dumoulin samen naar de Tour te sturen, en op papier ziet het er misschien heel leuk uit, maar in de praktijk heb ik er toch mij bedenkingen bij.

Emergo 15 september 2019 om 13:43

Wat jij allemaal weet, razend knap.

Apemantus 15 september 2019 om 14:02

Valt wel mee hoor. Maar ik weet wel dat Kruijswijk het altijd af gaat leggen tegen de top klassementsrenners. Wil je echt serieus een gooi doe naar de Giro, dan moet je Kruijswijk niet als kopman sturen.

Verder is het volgens mij juist de bedoeling dat we hier discusieren en onze mening geven. Als je daar niet tegen kan is het wellicht beter om de reacties te skippen. Want dooddoenders zoals die van jouw, van welgeteld zes woorden, voegen totaal niets toe.

kleomantre 15 september 2019 om 14:06

Apemantus: Noem eens meer een zwik tourrijders die beter zijn dan Kruijwijk?

Ikzelf kom tot Bernal, Nibali en Roglic. Froome (leeftijd en crash) en Dumoulin (blessure en motivatie) zou je nog mee kunnen tellen maar geen absolute zekerheid. Pogacar zou het op korte termijn waarschijnlijk wel zijn.

Quintana is over the hill, Valverde is geen bedreiging als het echt zwaar moet worden, Lopez kun je qua resultaten niet als beter bestempelen evenals Landa hoewel die wel de waardering krijgen hier op het forum. Die luitjes staan op zelfde hoogte. De mannen van EF zijn niet beter noch die van Bora. Thomas heeft het nog te beperkt laten zien en de laatste Tour heeft Kruijswijk de kans laten liggen hem te verslaan (was mogelijk). De enige die je misschien nog mee kan tellen is Pinot, maar dan moet hij wel eens het eind halen (Pinot zou het moeten kunnen een ronde winnen, waar Porte dat niet kan)

Ik snap al die negativiteit rondom Kruijswijk dan ook niet en dat de lat door mensen hier hoger wordt gelegd dan nodig is voor rijders bij andere teams voor hetzelfde trucje. Ik zie ook wel dat hij het niet in zich heeft om lekker etappes te winnen terwijl hij een goed klassement afwerkt, maar als je dat wel kan als Valverde dan kom je er ook niet verder mee voor het GC.

Wil niet zeggen dat kritiek niet mag, natuurlijk heeft Kruijswijk een aantal welbekende minpunten maar zou de thuiszitters sieren dat ietwat meer terughoudend of minder stellig te bekritiseren.

Overigens denk ik niet dat Kruijswijk in het team snel naar knecht wordt geduwd. Sterker nog ik denk dat een blok als Ineos of Movistar met 2 hele steker rijders in 1 ronde heel goed zou kunnen werken. Mij lijken zowel Roglic als Kruijswijk wel types die teambelang (en het werk dat voor hen is gedaan in het verleden) wel op waarde kunnen schatten en op het juiste moment de betere rijder ondersteunen. Ik hoop dat Dumoulin in die flow kan meegaan en zich niet ziet als degene waar alles om moet draaien. Misschien is dat juist voor hem wel een zegen, maar onrust ligt ook op de loer.

tendam 15 september 2019 om 14:08

@apemantus
Jouw mening lijkt toch echt gebaseerd op een soort afkeer jegens Kruijswijk. In die Giro die hij zonder die val natuurlijk gewoon had gewonnen streden Nibali, Valverde, Majka mee en Kruijswijk zat daar een niveau boven. Zoals Roglic nu dus.

De afgelopen twee jaar focuste hij zich op de Tour, daar is het podium misschien wel het maximaal haalbare maar dat maakt hem alsnog uiterst nuttig als klassementspion naast Dumoulin en Roglic.

Franco Ballerini 15 september 2019 om 14:33

Door de komst van Dumoulin zijn de verhoudingen veranderd, even er van uitgaand dat hij volledig terug komt na zijn akelige blessure. Kruijswijk heeft een prima Tour gereden, maar een grote ronde winnen zie ik hem niet meer doen. Schaduwkopman prima, maar daar waar nodig zal hij bereid moeten zijn de rol van meesterknecht te vervullen. Als hij dat niet ziet zitten, dan inderdaad beter een andere ploeg zoeken.

ghostwriter 15 september 2019 om 14:35

Waarom zou Kruijswijk niet nog een keer in aanmerking kunnen komen om de Giro te winnen? Carapaz was afgelopen Giro niet van een hoger niveau dan Kruijswijk in de Tour was. Hij had vooral mazzel dan Roglic in de tweede helft van de Giro vermoeid was van zijn zware voorjaar en Nibali een vreemde obsessie met Roglic had.

Franco Ballerini 15 september 2019 om 14:38

@ghostwriter. Omdat Roglic volgend jaar de Giro en Vuelta wint en Dumoulin de Tour. Het jaar daarop is het andersom ;-)

Franco Ballerini 15 september 2019 om 14:48

@ghostwriter: Wat betreft de vermoeide Roglic: nu hij zijn GT heeft ga ik er van uit dat hij de kleinere etappekoersen in het vervolg gebruikt om zichzelf af en toe eens te testen, maar niet meer voor de eindwinst gaat.

Apemantus 15 september 2019 om 14:48

@kleomantre

Je noemt zelf al de namen in je tweede en derde alinea. Zelfs een Quintana en een Valverde schat ik altijd nog hoger in. Als Kruijswijk deze Vuelta uitgereden had zie ik hem rond de plek van Kelderman eindigen. Op gepaste minuten van de top vijf. Ik heb Thomas en Pinot dingen zien doen die ik van Kruijswijk niet gezien heb. Denk maar aan Thomas op La Planche de Belles Filles, of Pinot op de Tourmalet. Sorry, maar ik vind Kruijswijk een beperkte en tandeloze kopman. En als hij daarmee een grote ronde zou kunnen winnen, prima. Maar dat gaat van z'n leven dus niet meer gebeuren. Verder heb ik wel degelijk respect voor zijn kwaliteiten, maar ik zie er geen kopman in voor een topploeg. Wat ik al zei, dan moet hij verkassen. Kan een prima kopman zijn voor een minder ambitieus team.

Apemantus 15 september 2019 om 14:50

@tendam

Op papier zou ik Kruijwijk, Roglic en Dumoulin meenemen. Op papier wel te verstaan.

Apemantus 15 september 2019 om 14:56

@ghostwriter

Ik zeg ook niet dat het niet kan, maar dan wel als eerste instantie meegenomen als schaduwkopman van Roglic.

Apemantus 15 september 2019 om 15:26

Nog één dingetje, de Tour is de Tour, maar de overwinning van Roglic in de Vuelta dient velen malen hoger ingeschat te worden dan de derde plek van Kruijswijk in de Tour, en is het absolute hoogtepunt van het seizoen. Vooral de overtuigende manier waarop.

Sommigen hier hadden misplaatste kritiek op de manier van koersen (welke zich laat omschrijven als sterk en intelligent), maar beeld je even in hoe sterk TJV hier geheerst zou hebben zonder valpartijen, fouten en pech. Maar de wijze waarop Kruijswijk derde wordt in de Tour is natuurlijk om je vingers bij af te likken. Ongeloofwaardig.

Sebas 15 september 2019 om 16:00

Denk dat je mening niet ver naast die van mij ligt, maar vind em wel errug stellig en wat betreft de Giro ben ik het oneens want:

Kruijswijk heeft zijn doel bereikt, wat betreft een klassement in de Tour. De Giro, waarin hij meermaals heeft aangetoond voor het podium en zelfs winst mee te kunnen doen met welk deelnemersveld dan ook, kan hij juist prachtig uitgespeeld worden als kopman. Hij heeft het al laten zien. Hoe kun je dan in vredesnaam stellen dat het een weggegooide Giro is?

Voor de rest van de kalender zie ik inderdaad af en toe een schaduw kopmanschap of een gedeeld kopmanschap, gelet op de capaciteiten van de andere twee kleppers.

Apemantus 15 september 2019 om 16:34

@Sebas

Omdat je met Roglic (of Dumoulin) een veel grotere en realistischere kans hebt op de eindoverwinning in de Giro. Er zit echt wel een verschil tussen met Roglic of met Kruijswijk naar de Giro afreizen. Met Roglic is het team één van de absolute kanshebbers op de eindoverwinning, met Kruijswijk is het team slechts een outsider voor de eindoverwinning (net als in de Tour). Zo groot is dat verschil dus echt wel. Bijna dag en nacht. Het verschil tussen meedoen of voor de overwinning strijden.

Lalsacien 15 september 2019 om 22:40

@kleomantre je vergeet Yates. Bardet zou je ook nog kunnen noemen. Carapaz?

Alexander 16 september 2019 om 10:45

Ik denk dat een hoop mensen de Giro waar Kruijswijk op winnen stond niet hebben gezien. Juist tijdens deze Giro heerste hij intens. Hij reed hier tegen Nibali in topvorm in zijn thuiswedstrijd. Deelnemersveld was misschien niet top, maar hij was dat wel. Hij viel vaak aan en reed echt als een baas. Dit met een ZEER beperkte ploeg. Hij stond 4 minuten voor op de nr 2. Dat was dus echt wel veel overmacht. Ook dit jaar wilde hij juist in de derde week van de Tour huishouden en het leek erop dat hij het in zich had. Helaas ging dit mis door omstandigheden buiten iedereens macht. Ik denk dus dat het helemaal niet zo evident is dat Kruijswijk niet een grote ronde gaat winnen. Sterker nog ik denk met deze sterke ploeg in de breedte hij er absoluut bij in de buurt moet kunnen komen.

Ik zou hem met geen enkele twijfel uitspelen als kopman in de Giro als derde week zwaar is. Dumoulin heeft vele malen minder laten zien afgelopen jaar. Roglic zou nog een stap kunnen zetten en dan is hij echt supertop. Die zou bij goede vorm sowieso kopman in de Tour moeten worden.

de winnaars 15 september 2019 om 12:21

Voor mijn gevoel was Gesink zeker niet top moest er naar mijn mening telkens (veel) te vroeg eraf….

tendam 15 september 2019 om 12:23

Niet top, nee. Wel meer dan voldoende als je bedenkt dat jij terugkwam van 3 maanden niet koersen.

Admirals 15 september 2019 om 13:30

Naar mijn idee boven verwachting gepresteerd, kijkende naar de voorgeschiedenis

Johnny7 15 september 2019 om 12:42

Ben wel eens negatief over Gesink geweest maar dat neem ik terug. Hoe hij heeft rond gefietst deze ronde was echt indrukwekkend. Helemaal als je kijkt dat hij wederom een zwarte blessure had dit seizoen. Dit is 1 van de betere meesterknechten die je kan hebben. Ik denk dat hij met een optimale voorbereiding namelijk nog langer had mee kunnen rijden in de bergen bij de laatste 15 zelfs. Hopelijk blijft hij volgend seizoen blessurevrij.

Viktrodriguez 15 september 2019 om 13:00

Hij heeft echt geweldig gereden deze Vuelta. Samen met Tony Martin de leiding genomen in de ondersteuning van Roglic door op de juiste momenten te temporiseren of te versnellen.

Jungle Man 15 september 2019 om 13:15

Ik zou het leuker gevonden hebben als gesink voor een ritzege had kunnen gaan, ipv te moeten knechten voor een relatief saaie renner. Maar ere wie ere toekomt, Gesink en Roglic hebben gewoon goed gepresteerd door als team de Vuelta te winnen.

SolitaryShell 15 september 2019 om 15:59

Etappe 6?

ghostwriter 15 september 2019 om 14:27

Hopelijk blijft Gesink de komende jaren bespaart van grote blessures want als hij dit niveau al kan halen nadat hij zijn bekken breekt in Luik-Bastenaken-Luik verwacht ik dat hij in de Tour van volgend jaar (mits hij fit blijft) een enorme waarde zal hebben voor de klassementsrenners. Ik heb bij Gesink het gevoel dat hij in deze fase van zijn loopbaan het beste wat extra spiermassa kan aantrainen. Daarmee zal hij natuurlijk een wat mindere klimmer zijn dan als hij graatmager is maar hij zal waarschijnlijk ook minder snel zware blessures opdoen bij een valpartij.

tendam 15 september 2019 om 15:04

@ghostwriter
Gesink zit al ruim boven de 70 kg. Hij is ook al duidelijk steviger dan in z’n hoogtijdagen. Lijkt me niet verstandig om daar nog meer bij te doen.

ghostwriter 15 september 2019 om 15:13

Hijis zeker een stuk zwaarder dan een paar jaar geleden maar waarom zou het onverstandig zijn om daar nog meer bij te doen? Hij is nog steeds broodmager en zelfs in deze vorm is hij nog steeds een goede klimmer.

maklukzat 15 september 2019 om 16:55

Omdat hij dan een mindere klimmer wordt. Elke kilo telt.

ghostwriter 15 september 2019 om 16:58

Natuurlijk maar voor in het hooggebergte heeft Jumbo-Visma nu toch al betere knechten. Gesink zou als hardrijder voor in het heuvel- en middengebergte een enorme waarde hebben als hij fit blijft en met meer spiermassa is de kans groter dat hij fit blijft.

Hollow Knight 15 september 2019 om 15:18

En dan te denken dat Gesink Roglic ooit een lesje wilde leren hahaha.

Lapjestrui 15 september 2019 om 19:17

Zoveelste comeback en hij is gewoon weer goed. Zeer geslaagd.

Ward 15 september 2019 om 19:33

Knap gereden van Gesink. Wel raar dat hij het uitvallen van Martin aanhaalt als verklaring voor de zwaarte van de Vuelta. Vuelta was op dat moment zo goed als voorbij…

Headlines

Materiaalzone

Populair