Gesink: “Als ik het nu bekijk, ga ik niet voor een klassement”
foto: Sirotti
woensdag 19 oktober 2016 om 08:03

Gesink: “Als ik het nu bekijk, ga ik niet voor een klassement”

Robert Gesink gaat niet voor een klassement in de Tour de France 2017. Dat zei hij nadat het parcours voor La Grande Boucle gisteren bekend werd gemaakt. “Slechts drie aankomsten bergop, vind ik wel jammer”, zegt de kopman van LottoNL-Jumbo tegen De Telegraaf.

Het voorbije seizoen miste Gesink de Tour de France vanwege een hoofdblessure. In de Vuelta reed hij als rittenkaper en dat resulteerde in een overwinning in de koninginnenrit. “Het zou mooi zijn als me dat ook zou lukken in de Tour de France. Dat is me heel goed bevallen, dus zoals ik het nu bekijk, ga ik niet voor een klassement”, aldus de klimmer.

LottoNL-Jumbo-ploegleider Nico Verhoeven durfde nog niet te zeggen of Gesink start als Tour-kopman. “Het is een mogelijkheid”, zei Verhoeven, die ook wacht op het Giro-parcours, voor de camera van WielerFlits.

Bekijk hier wat Verhoeven zegt over de kansen van Robert Gesink in de Tour 2017.

RIDE Magazine
49 Reacties
Sorteer op:
19 oktober 2016 11:21
Kruijswijk, JVDB, Clement, Roglic, Battaglin, Campenaerts, Van Emden, Keizer en Tankink voor de Giro (TTT) en Wijnants, Leezer, Roossen, Wagner, Groenewegen, Boom, Bennet, Bouwman en Gesink voor de Tour.
19 oktober 2016 11:30
In mei kan Gesink beter Californië proberen te winnen. Leuk rondje, weinig echte concurrentie en een lekker weertje. Giro zou pas leuk zijn in de zomer voor hem.
In de tour zijn maar drie etappes, misschien vier zwaar genoeg om sprintertjes die redelijk kunnen klimmen te lossen, want op de streep zie ik het hem niet zo makkelijk doen. Het is geen gemakkelijke tour voor iemand met de capaciteiten van Gesink, omdat bijna elke renner denkt dat hij kansen heeft, is er veel concurrentie voor zowel een etappe als een klassement.
19 oktober 2016 11:35
Beetje vroeg om daar in october al iets over te zeggen. Wat brengt het parcours van de Giro? Wat wil Kruijswijk? Krijgt Robert een rol van kopman, schaduw kopman of rittenkaper. Dat kan allemaal nog. En de vorm van beiden mannen speelt natuurlijk mee en tegenwoordig is vooral malheur bepalend wat je uiteindelijk gaat rijden en hoe. Met een beetje pech rijdt niemand het programma wat ze nu in hun hoofd hebben zitten.

Een klassementsrijder pur sang is een allrounder die op ieder parcours wel boven komt drijven. Er zijn op details wel voordelen voor de een of ander maar dezelfde mannen komen elkaar weer tegen in de top van het klassement. Gesink voelt denk ik dat hij daar niet (meer) bij hoort. Dan moet je uiteindelijk wel aan cherry picking doen. Alleen voor Gesink dan de pech dat er weinig berg aankomsten en dus weinig kansen zijn om een bergetappe mee te pikken in de komende tdf.
19 oktober 2016 11:36
@vinnievidefietsen
Het zou me niets verbazen als de Giro en Tour ploegen hier ongeveer op neer komen. Persoonlijk denk ik dat JVDB naar de tour gaat en Bennett naar de Giro. Beiden gaan voor een top 10 waarschijnlijk.
19 oktober 2016 11:44
@Mark
JVDB is nadrukkelijk gehaald als ondersteuning bergop. Die gaat niet voor z'n eigen kansen in een grote ronde.
19 oktober 2016 12:01
Gezien de vele tegenslag die Gesink zowel sportief als persoonlijk heeft gehad hoop ik dat LottoNL hem de vrijheid geeft om te rijden op de manier waar hij het meest plezier uit haalt. Ik zie hem het liefst voor een goed algemeen klassement gaan maar als hij liever voor het rittenkapen gaat dan zou ik hem dat lekker laten doen. Publiciteit zal hij sowieso wel krijgen, kijk maar naar de afgelopen Vuelta.
19 oktober 2016 12:02
@Mark: JVDB rijdt de Giro voor Kruijswijk en mag daarnaast in 1-weekse rondes als kopman starten/voor eigen kansen gaan, dat is de deal. Clement is ook gehaald voor Steven, Boom zou gewoon weer in de Tour starten.
19 oktober 2016 12:23
De Vuelta-rit die hij won was de hele dag vol gas over een zeer zwaar parcours, waarschijnlijk de zwaarste bergrit van het jaar. En dus met een aankomst bergop. Dan is iedereen afgebot en kan Gesink nog iets extra's. Het is de vraag of er op het Tourparcours ook dat soort ritten komen.
19 oktober 2016 12:41
@ vinnievidefietsen
Alleen VDB als enige echte klimmer voor Kruiswijk in de Giro is natuurlijk wel erg weinig. Clement is geweldig als temporijder op de cols maar komt te kort voor het laatste gedeelte, Roglic heeft wat dat betreft nog te weinig laten zien. Kruiswijk zal Bennett daarom hard nodig hebben om te kunnen winnen.
19 oktober 2016 12:59
Pieken in klassiekers enn giro kruijswijk bijstaan dan tijdje rust en weer een goede Vuelta rijden lijkt me het verstandigste.
19 oktober 2016 13:03
prestaties maken niet uit, gewoon je gek kleden op een of ander gala en dan ben je al automatisch een held voor velen. :p
19 oktober 2016 13:03
Het zal ook wel redelijk staan of vallen met hoe de bowlingbal zich ontwikkelt. Als deze ook op een hoger niveau tegen de beste tegenstanders ritten gaat winnen zal LTJ hem stevig omkaderen in de tour en daarnaast mannen voor ritten meenemen.
19 oktober 2016 15:43
Op zich een begrijpelijke wens van Gesink maar in tegenstelling tot de Vuelta hebben vluchters in de Tour helaas veel minder kans van slagen. Maar het zou geweldig voor hem zijn mocht het lukken.
19 oktober 2016 15:53
Waar ik een beetje mijn vraagtekens bij plaats, is of Gesink Canada wil gaan doen. Zo ja, is de Vuelta geen optie meer.
Ook is er het vraagstuk van het klassieke blok Baskenland, Waalse klassiekers, Romandie en het alternatief California, waar hij voor de overwinning zou kunnen strijden en voor de ploeg belangrijke punten binnen kan halen.
19 oktober 2016 15:55
Quote:
De Vuelta-rit die hij won was de hele dag vol gas over een zeer zwaar parcours, waarschijnlijk de zwaarste bergrit van het jaar. En dus met een aankomst bergop. Dan is iedereen afgebot en kan Gesink nog iets extra’s. Het is de vraag of er op het Tourparcours ook dat soort ritten komen.

Dit is ook mijn twijfel bij de ambitie om in de Tour de France voor ritten te gaan. Ik zie eigenlijk slechts twee ritten die in de buurt komen. Mocht het parcours de doorslag geven, dan lijkt een keuze voor het klassement het meest voor de hand te liggen. Ik zou zelfs bijna gaan twijfelen aan de deelname van Kruijswijk, aangezien hij met dezelfde schaarste aan geschikte ritten zit.
19 oktober 2016 15:59
We moeten echt profielen hebben !
19 oktober 2016 19:49
Had ik wel verwacht. Robert heeft geen 'zin' meer om zich drie weken lang uit elkaar te trekken. Ik hoop dat hij bij dit standpunt blijft en niet halfslachtig zogenaamd toch voor een ak gaat, want dat wordt helemaal niks.
19 oktober 2016 20:23
Heel goed dat Gesink het ak aan anderen overlaat. Doen waar je goed in bent!
19 oktober 2016 21:25
@covadonga
Dat is toch juist het klassement? Geen Nederlander die zo vaak top-10 heeft gereden in een grote ronde, plus nog heel wat andere klassementen. Hij heeft ook wel ritten gewonnen, maar vaak omdat hij gewoon de sterkste was (dus ook in het klassement).
19 oktober 2016 22:34
In de Vuelta lukte het Gesink om een rit te pakken op de Aubisque. Dat was fantastisch, en ook in 3 andere ritten reed hij voor de zege. Dat maakte de Vuelta wat mij betreft zeker net zo leuk om te volgen als wanneer hij voor het klassement zou gereden hebben.

Maar wat is wijsheid voor de Tour. Iedere keer mee zijn in de ontsnapping is al lastig, en het is altijd de vraag hoeveel ruimte de break krijgt en of ze wegblijven. Verder is uiteraard de samenstelling van de groep erg belangrijk. Als Gesink de beste is, dan zullen ze hem het werk op laten knappen. Als je Campenaerts mee hebt in de kopgroep en hij zich voor Gesink binnenste buiten keert, dan zijn de kansen beter om het tot een goed einde te brengen.

Misschien eerst afwachten wat de Vuelta voor kansen biedt
19 oktober 2016 23:49
Dit parcours leent zich toch vooral voor Groenewegen? Die kopman maken met de nodige ondersteuning. Kan Gesink mooi ritten kapen. Hoef je ook niet nog allemaal klimknechten mee
23 oktober 2016 10:33
Ik dicht gesink meer kansen toe in rit 17 (met finish in het dal) dan rit 5 (Belles Filles). Rit 5 is in mijn ogen geen echte berg rit maar meer een aankomst op een (lange) muur.
14 november 2016 12:23
Ik zie hem ook liever zoals hij in de Vuelta reed dit jaar. Als de kans zich aan doet, en hij staat in de laatste week nog goed voor het algemeen- of bergklassement kan hij er altijd nog voor gaan.

Reacties zijn gesloten.