Gerrans klopt titelverdediger in Plouay

zondag 23 augustus 2009 om 17:05

Simon Gerrans heeft de GP Ouest France-Plouay op zijn naam geschreven. De Australiër was de snelste van een kopgroep van 5 man. Titelverdediger Pierrick Fédrigo (Bouygues) werd tweede voor de Duitse Raborenner Paul Martens.

De deelnemers aan de 229 kilometer lange semi-klassieker, die deel uit maakt van de Pro-Tour, hadden te maken met warme omstandigheden. Dat belette de Italiaan in vorm, Mauro Santambrogio (Lampre), niet om in de laatste ronde een bommetje te gooien. Na mislukte pogingen van onder meer Denis Menchov en wereldkampioen Alessandro Ballan lukte het de winnaar van de afgelopen Tre Valli Varesine wel om weg te komen. Robert Gesink was echter attent en schoof mee, net als de Italianen Davide Malacare (Quick Step) en Michele Scarponi (Serramenti) en de Belg Philippe Gilbert (Silence-Lotto). Dit vijftal werkte goed samen, maar nadat Cyril Gautier (Bouygues), Anthony Charteau (Caisse) en even later Thomas Voeckler (Bouygues) de sprong hadden gemaakt was alles weer te herdoen.

De actieve Gesink gaf echter niet op en zette nog een keer aan. De Nederlander kreeg de Fransen Arnaud Gérard (Française) en Pierrick Fédrigo (Bouygues), de Spanjaard Xavier Florencio (Cervélo) en de Italiaan Santambrogio (Lampre) met zich mee. Veel ruimte kreeg de groep echter niet en na een laatste poging van Florencio werden ook zij weer ingelopen.

Op de laatste klim van de dag, ongeveer vijf kilometer van de eindstreep, slaagde er toch nog een groepje in weg te komen. Simon Gerrans (Cervélo), Paul Martens (Rabobank), Daniel Martin (Garmin) en wederom titelverdediger Pierrick Fédrigo (Bouygues) bouwden een mooie voorsprong op. Alleen de Fransman Anthony Roux (Française) slaagde erin aan te sluiten bij de koplopers. In de laatste kilometer lukte het ook Luis Leon Sanchez nog bijna, maar de Spanjaard van Caisse d’Epargne kwam net te laat. In de sprint stond er geen maat op Simon Gerrans. De Australiër sprintte Fédrigo op meer dan een lengte en pakte zo zijn tweede zege van het seizoen, na een rit in de Giro d’Italia. Tom Leezer was op de twintigste plaats de beste Nederlander.

Uitslag
1. Simon Gerrans (Aus/Cervélo) 5u58’53”
2. Pierrick Fédrigo (Fra/Bouygues Telecom) z.t.
3. Paul Martens (Dui/Rabobank) z.t.
4. Anthony Roux (Fra/Française des Jeux) z.t.
5. Daniel Martin (Ier/Garmin) z.t.
6. Luis Léon Sanchez (Spa/Caisse d’Epargne) op 03″
7. Samuel Dumoulin (Fra/Cofidis) z.t.
8. Maxim Iglinsky (Kaz/Astana) z.t.
9. Fréderic Guesdon (Fra/Française des Jeux) z.t.
10. Jesus del Nero (Spa/Fuji-Servetto) z.t.
11. Marcus Burghardt (Dui/Columbia) z.t.
12. Sébastien Minard (Fra/Cofidis) z.t.
13. Davide Malacarne (Ita/Quick Step) z.t.
14. William Bonnet (Fra/Bouygues Telecom) z.t.
15. Enrico Gasparotto (Ita/Lampre) z.t.
16. Sébastien Hinault (Fra/Ag2r) z.t.
17. Alessandro Ballan (Ita/Lampre) z.t.
18. Daniele Bennati (Ita/Liquigas) z.t.
19. Philippe Gilbert (Bel/Silence-Lotto) z.t.
20. Tom Leezer (Ned/Rabobank) z.t.

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair