Gerben Thijssen verslaat Jasper Philipsen na millimetersprint in Gooikse Pijl

zondag 18 september 2022 om 16:42
Gerben Thijssen verslaat Jasper Philipsen na millimetersprint in Gooikse Pijl

foto: Cor Vos

Gerben Thijssen heeft de Gooikse Pijl op zijn naam geschreven. De renner van Intermarché-Wanty-Gobert was in de massasprint sneller dan Jasper Philipsen. Dylan Groenewegen eindigde als vijfde, Fabio Jakobsen finishte niet in de top-tien.

Het parcours van de Gooikse Pijl 2022 was identiek aan dat van vorig jaar. Dat betekende: een overwegend vlakke en een grote kans op een massasprint. Fabio Jakobsen, de winnaar van vorig jaar, stond opnieuw aan het vertrek en was een van de grote favorieten. Ook Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen, Mark Cavendish, Jordi Meeus en Arnaud De Lie stonden aan het vertrek van de 199 kilometer lange koers.

Quick-Step-Alpha Vinyl controleert
In de openingsfase van de wedstrijd gebeurde niets bijzonders. Er ontstond een traditionele kopgroep van vijf, die drie minuten voorsprong kreeg. Het ging om: Jonas Abrahamsen (Uno-X), Stephen Bassett (Human Powered Health), Gianni Marchand (Tarteletto-Isorex), Sander de Pestel (Sport Vlaanderen-Baloise) en de Nederlander Rens Tulner (Metec-Solorwatt p/b Mantel). Quick-Step-Alpha Vinyl zorgde vanuit het peloton voor de controle.

Later hielpen ook BikeExchange-Jayco, BORA-hansgrohe en EvoPro Racing een handje door een mannetje bij te zetten op kop. Het gat was daardoor al flink gereduceerd, toen de renners begonnen aan de laatste vijftig kilometer. Warre Vangheluwe (Elevate p/b Home Solution Soenens) dacht derhalve de sprong naar de koplopers te kunnen maken, maar raakte in de chasse patat en viel weer terug in het pak.

Actie
Met nog zo’n dertig kilometer te gaan, toen de kopgroep nog minder dan een minuut had, kwam er in het peloton een versnelling van Ward Vanhoof. Hij kreeg enkele renners met zich mee. Het trosje renners viel terug, maar het spel kwam door de aanval van Vanhoof wel op de wagen. Eerst probeerde Alpecin-Deceuninck het op de kant te gooien, daarna trok Lotto Soudal door. Hier bleef het bij, wat de actie betrof. De rust keerde terug en het peloton maakte verder jacht op de ontsnappers, waar Marchand was weggevallen.

Bij het ingaan van de laatste tien kilometer kwam alles weer bij elkaar, nadat EF Education-EasyPost het laatste gat dichtte. De wedstrijd zou, zoals verwacht, uitlopen op een massasprint, ondanks een onrustige slotfase. In de sprint lag Jasper Philipsen aanvankelijk op kop, maar Gerben Thijssen kwam er in de slotmeters overheen. Dylan Groenewegen eindigde op de vijfde plek, Fabio Jakobsen finishte niet in de top-tien.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Gapenberg 18 september 2022 om 16:47

Boeken toe voor lotto na dit weekend

4
Rawolf 18 september 2022 om 16:52

Ook wel bizar hoe slecht Lotto Soudal presteert in de breedte.

Het is dat de Lie dit jaar een ongekende 2000 UCI punten bij elkaar fietst anders waren ze compleet kansloos geweest.

In de grote rondes presteert Lotto soudal steevast op of onder het niveau van de wildcard ploegen

3
Samamba 18 september 2022 om 17:30

Rawolf,

Ja natuurlijk, 7 of 8 overwinningen in Grote Rondes in 3 jaar tijd. Onder het niveau van Wildcard ploegen noem jij dat dan. 't Is niet omdat ze nu 2 GTs op een rij niets gepresteerd hebben (en de Vuelta is gewoon een gevolg van het puntensysteem) dat dat al 3 jaar het geval is hé.

Dat De Lie zoveel punten heeft, heeft gewoon te maken met het systeem dat je zoveel punten verdient met .1 en .Pro eendagskoersen en die gewoon 80% van de tijd in een spurt eindigen in België en Frankrijk. De Lie heeft bijna niets anders gereden. Dan krijg je dit. Waarom denk je dat Hofstetter in een half jaar tijd bijna 1000 punten bijeen gezameld had.

Akkoord met Gapenberg trouwens. Het is gedaan voor hun.

2
Gapenberg 18 september 2022 om 18:15

Samamba is nog geen rit per GT gemiddeld.
Onder niveau wildcard is mssch wat overdreven los van Alpecin maar toch zeer triestig wetende dat ze voor de rest ook niks hebben.

Hoe jammer het ook is voor zoeen traditie ploeg ze komen gewoon grandioos kwaliteit te kort.
Ewan is een klager en zager zoals bij BEX en de rest is over hun top heen.

100% terecht dat de lie hier als reddende engel aangeduid is want zonder hem was het onder de grens van schaamtelijk

0
Shinzawai 18 september 2022 om 18:16

Dat was te verwachten, we kunnen moeilijk verwachten dat De Lie doorgaat met winnen tot en met oktober. Hij is nog jong en de World Tour sprinters zijn er nu ook bij.

0
Samamba 18 september 2022 om 18:58

@Gapenberg

GT overwinningen/WT overwinningen
Arkea 0/2
Cofidis 2/3
Movistar 2/5
Astana 3/7
AG2R 4/6
Israel 5/9
Intermarché 5/8
Trek 5/12
BEX 6/15
FDJ 9/14
DSM 8/18
Trek 5/12

Beetje flauw om dat Lotto Soudal af te rekenen op hun overwinningen in grote rondes nee? Allemaal ploegen die dus op of onder 1/GT zitten. Sommigen nog veel slechter dan Lotto. Ik denk dat je onderschat hoeveel belangrijke overwinningen weg genomen worden door het handvol superteams dat er bestaan.

En natuurlijk rijdt De Lie een weergaloos seizoen, maar zonder zijn punten hebben ze er nog altijd meer dan Astana en EF dit jaar en ongeveer evenveel als Israel en DSM. Neem zijn overwinningen weg en nog heeft Lotto er meer dan DSM, Astana, Arkea, EF en AG2R en evenveel als Israel en Movistar. Natuurlijk zou het seizoen van Lotto slechter zijn zonder hun beste renner. Dat is voor vele mid of low budget teams hoor. Denk Valverde eens weg bij Movistar bijvoorbeeld.

6
Rawolf 18 september 2022 om 19:39

@Samamba, qua grote rondes had ik het vooral over dit jaar. https://www.procyclingstats.com/article/which-team-performed-best-in-the-grand-tours

Maar alsnog vind ik ook over meerdere jaren dat aantal overwinningen zeer weinig. Lotto trekt traditioneel met een goed omringde sprinter naar grote rondes, ritwinsten is hun enige troffee.

In het klassement spelen ze helemaal niks klaar en ploegen waarmee je vergelijkt, Movi, DSM etc wel.

0
Gapenberg 18 september 2022 om 19:51

Samamba

Ik reken hun daar zeker niet alleen op af.
In de klassiekers is het al jaren huilen met de pet op maar dat werd dan opgevangen door hun spinter en rasaanvallers in de GT maar dit is ook al 2 jaar weg.

Sinds VDB en Evans is het bergop ook niks meer.

Al die andere ploegen hebben nog iets anders om op terug te vallen op ISN na dat verhaal Lotto is.

Zet MAL, Mas of Bardet bij Lotto en je hebt al een heel andere wereld.

IWG is een opkomende ploeg en Trek wint afgelopen jaren Milaan SR, omloop en gent wevelgem

1
Samamba 18 september 2022 om 20:22

Vorig jaar reed Lotto nog 2x podium in een monument. Dit jaar waren ze ronduit slecht in de WT, maar dat is ook een logisch gevolg van het puntensysteem. Eind vorig jaar/begin dit jaar gaf iedereen commentaar dat ze dom waren om zich niet te focussen op de kleine koersen zoals Cofidis en Arkea. Doen ze dat nu wel waardoor ze slecht presteren in grotere koersen is het weer niet goed.

Ik beweer ook helemaal niet dat de ploegen die ik opnoem zwakker zijn dan Lotto, velen daarvan zijn dat niet, sommigen zijn beter, maar ploegen als Cofidis en Arkea hebben de laatste 3 jaar absoluut zwakker gepresteerd dan Lotto, maar daar wordt dan niet over gezaagd. Terwijl die ook weinig presteren in de WT hoor. Over 3 jaar hebben ze een stuk minder punten behaald in de WT dan Lotto.

Dat is dan ook mijn probleem, het gebrek aan consistentie. Zaag zoveel je wilt over Lotto, maar laten we dan niet doen alsof ze slechter zijn dan elke ploeg die volgend jaar wel WT gaat zijn.

3
Thoin 18 september 2022 om 21:38

Is er iemand die in deze hele discussie ook naar budgetten kijkt? Lotto heeft een veel lager budget dan Movistar, EF, BEX, Cofidis en Israël. Door de onlangs investeringen van Citi-Group bij Arkea en de Franstalige tak van Intermarché staan ze ronduit ver laatste qua budget. En toch presteren ze dit jaar beter dan EF en Astana qua WT. En in tegenstelling tot Bahrain en Astana betalen ze ook elke maand hun mensen…

2
Ronellenfitsch 18 september 2022 om 17:02

Zelfs met dit weer blijkbaar weinig selectie omdat iedereen maar in die massasprints gelooft?

0
Samamba 18 september 2022 om 17:37

Beetje het gevolg van die puntenstrijd waarbij iedereen achter iedereen rijdt en er ontzettend veel WT ploegen met sprinters aan de start komen. Zo eindigen die koersjes nog meer op sprints dan andere jaren. Ontzettend saai. Vandaag was op zich nog wel normaal, ze zijn daar toch vooral van de regen bespaard gebleven, maar gisteren in die Primus Classic was echt wel apart. In elk ander jaar eindigt daar een groepje voorop. Nu zijn er teveel ploegen die belang hebben bij het terugpakken van een kopgroep. Niet altijd om zelf te winnen, maar wel om andere ploegen punten te ontnemen.

4
Ronellenfitsch 18 september 2022 om 18:01

EF reed dus een gat dicht en heeft een 24e plaats in de massasprint als resultaat. Ze rijden echt maar allemaal achter elkaar aan zonder plan …

1
Sean Kelly 18 september 2022 om 17:11

Max Kanter rijdt nu opeens de ene na de andere top uitslag. Waar zo’n puntensysteem niet goed voor kan zijn

4
Abdel-Kader Zaaf 18 september 2022 om 18:15

Plus wellicht dat hij zich bevrijd voelt na zijn vertrek bij de DSM ploeg.

-1
NiM 18 september 2022 om 18:33

Lekker Gerben. Voelde zich vast geïnspireerd door Meeus gisteren als streek en leeftijdsgenoot

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 18 september 2022 om 19:58
Quote van inleiding:
Fabio Jakobsen finishte niet in de top-tien
Quote van kopje:
Quick-Step-Alpha Vinyl controleert
Quote van artikel:
Fabio Jakobsen finishte niet in de top-tien

Ik heb het idee dat er wat is weggevallen in het artikel. Of zijn dit cliffhangers?

-1

Net binnen

Populair

Materiaalzone