Gerben de Knegt over Nederlandse dames: “Heb geen grote fouten gezien”

Gerben de Knegt over Nederlandse dames: “Heb geen grote fouten gezien”

foto: Cor Vos

zaterdag 2 februari 2019 om 18:24

Nederlands bondscoach Gerben de Knegt was na afloop mild voor zijn dameskern. “Zagen jullie grote fouten? Ik niet. Er was trouwens niet zoiets als een tactisch plan. Sanne Cant is de verdiende wereldkampioene, al was Lucinda fysiek wellicht wel de sterkste.”

Lucinda Brand zat na afloop in zak en as. Ook Denise Betsema was niet helemaal gelukkig dat ze het podium niet haalde. “Een beetje jammer dat mijn ploeggenotes (Betsema doelde op Worst, red) me kwamen terughalen toen ik met Cant een kloofje had.”

“Iedereen mocht eigen kans gaan”
Bondscoach Gerben de Knegt zag er in elk geval geen graten in. “Annemarie deed vijf extra trappen en ze was bij Denise en Sanne. Ik kan Worst zo vroeg in de wedstrijd toch niet vragen de benen stil te houden? Dat was ook niet de afspraak. Er was niet zoiets als een tactisch plan. Iedereen kon, zeker in het begin van de wedstrijd, zijn eigen kans gaan. Alleen in volle finale moesten ze opletten dat ze niet tegen elkaar reden.”

Dat er niet gewonnen werd, is volgens De Knegt volledig de verdienste van Sanne Cant. “Het weer speelde uiteraard in haar voordeel. Zij is technisch de beste. En er waren maar een drietal echt moeilijke passages. Voor de rest kon ze zich een tijdlang in de groep laten meedrijven zonder veel energie te verspillen. Het is niet zoals in Hoogerheide. Als je daar de beste bent, kan je er bergop iemand afrijden. Hier is dat een stuk moeilijker. Maar het is nu eenmaal zo.”

Moeilijke passages van Brand
De Knegt gaf wel toe dat Lucinda Brand technisch nog niet tot de allerbesten van de wereld behoort. “Lucinda is op korte tijd al heel veel verbeterd, maar het klopt dat ze vandaag een paar moeilijke passages kende. Geen schande dat ze dat nog niet helemaal beheerst. Tel daar dat foutje in de materiaalpost bij op en je komt tot dit resultaat. Maar fysiek was Lucinda misschien wel de beste in koers.”

“Helaas kwam ze door die foutjes een paar rondes te laat aan kop. Had dat iets vroeger gekund, had ze haar ding kunnen doen. De laatste weken kende dat meestal een goede afloop. Maar nog eens, dit is vooral de verdienste van Cant. Een mooie en verdiende winnares, vind ik.”

“Goed voor Van der Poel”
Of hij iets geleerd had voor morgen, wilden we nog weten. “Toch wel. Dat je – ondanks dat dit een snel rondje is – hier toch het verschil kan maken. Het omgekeerde geldt ook: na pech kan je alsnog terugkeren, zoals Lucinda deed. Dit gegeven is niet slecht voor Mathieu van der Poel.”

Dit artikel delen:

35 Reacties

JaBo 2 februari 2019 om 18:55

Toch we bijzonder dat de Knegt aangeeft dar er eigenlijk geen tactisch plan was afgesproken. Wat doe je daar dan als bondscoach? Vos hoef je natuurlijk niet te vertellen, maar Worst en Betsema staan voor het eerst aan de start van een wereldkampioenschap dan neem ik toch aan dat je plan afspreekt. Natuurlijk is veldrijden een redelijk individuele sport maar de dames maakte het Cant wel heel makkelijk. Maar hulde voor Cant want ze was ijzer sterk en had wel een goed tactisch plan.

Mwielerfan 2 februari 2019 om 19:56

Was worst er vorig jaar nog niet bij? Was toen ook al echt goed, regelmatig top 5 dacht ik.
Verder opvallend inderdaad. Iedereen vond brand de sterkste van de laatste maand. Dan kun je afspreken om het tempo te drukken als er iets gebeurd zoals vallen etc.
Had haar veel energie gescheeld. Betsema en worst waren nou niet echt goed laatste maand. Dat vos alle vrijheid zou krijgen lijkt me wel logisch maar van Betsema en worst zou ik als bondscoach wel iets gevraagd hebben

doorak 3 februari 2019 om 02:24

Mij lijkt het toch verkeerd dat eea niet besproken is.
In beginfase reed Brand op achterstand, je sterkste renster die toen nog niet gevallen was. Dan zou men voorin moeten temporiseren ipv volle bak doortrekken (Betsema, Worst) Cant de kop op moeten dringen, moet ze of tempo rijden of rijd ze niet komt Brand zonder inspanning terug.
Kan daarna het spel losgaan en zou dan verwachten dan men om de beurt aanvalt wil men de kans vergroten dat goud bij Nederland valt maar dat was niet het geval.

Cant reed daar en tegen erg slim, spaarde kracht voor laatste 2 ronden en sloeg toe. Ze reed sterk en technisch, gewoon goed gedaan. Echter zonder de pech van Lucinda en al zeker wanneer men wel tactisch had gereden had grote kans een Nederlandse gewonnen.
Dan lijkt het mij dat er toch wel iets mis gaat alhoewel, WK is geen gewone wedstrijd waarin teamgenoten wel tactisch rijden zodra dat aan de orde is.
Ook Vos had kunnen winnen overigens wanneer men met aanvallen Cant veel meer tot diepere inspanningen had gedwongen en Vos alleen in het wiel was gevolgd. Marianne kan prima ook al zit ze stuk een hardde finale rijden.

Belkin 2 februari 2019 om 19:07

Er mag best geconcludeerd worden dat de bondscoach gefaald heeft. Als je met 5-en vooruit bent met 4 Nederlanders met nog een paar rondjes te gaan dan kun je op dit parcours om en om gaan op de makkelijkste stukken.

En natuurlijk had Worst ook niet achter Betsema aan mogen gaan in ronde 1.

Ik ben normaal niet zo van de kritieken, maar hier lult de bondscoach gewoon uit zijn nek.

boenk 2 februari 2019 om 19:22

Als Worst niet achter Betsema en Cant aangaat in ronde 1, weet je wie er dan wereldkampioen wordt? Cant. Is in de spurt aan pak sneller dan Betsema, en ze was ook gewoon beter vandaag.

Mwielerfan 2 februari 2019 om 19:58

Worst achter betsema was prima inderdaad. Maar ze hadden beide voor de beste nlse van vandaag en van de afgelopen maand moeten wachten. Tenzij cant zou gaan rijden, dan cant volgen. Maar de kans dat dat zou gebeuren is niet zo groot.

doorak 3 februari 2019 om 02:34

Mwielerfan. Exact.

Deel Koeper 2 februari 2019 om 19:19

Het parcours had ellenlange rechte stukken met tegenwind. Als je dan met z'n allen elke keer om de beurt gewoon tempo gaat maken en de enige tegenstander netjes in 2e positie uit de wind houdt, dan vind ik de uitleg "verdienste van Cant, lekker laten meedrijven" vrij bizar.

boenk 2 februari 2019 om 19:23

Cant heeft meer kopwerk gedaan dan eender welke van de Nederlandse vrouwen. En op elke aanval moeten reageren. Het is ook wel een beetje zo, dat de ploeg in overtal, het werk doet en de verantwoordelijkheid neemt. Anders komt de rest uit de achtergrond terug en verspelen ze hun voordeel. Maar misschien volg je het wielrennen nog niet zo lang.

Vrij bizar bericht inderdaad.

Gebruikersnaam 2 februari 2019 om 19:39

Er waren aanvallen op Cant?

Mwielerfan 2 februari 2019 om 19:59

@boenk normaal ga je niet op kop rijden als je beste teamgenoot achter ligt. Misschien wat wedstrijden live proberen te volgen om wat basis tactiek te leren?

dikkechaap 2 februari 2019 om 19:40

Betsema had nooit op kop moeten rijden met Cant in haar wiel. Hoe komt ze er in godsnaam bij dat de andere Nederlandse vrouwen haar in dat scenario niet terughalen? De enige concurrent heb je in je wiel zitten. Voor de rest geeft Gerben hier een brevet van onvermogen af, als hij niet kan zien dat er fouten gemaakt zijn.

Mwielerfan 2 februari 2019 om 20:00

De enige concurrent is niet correct. De nlse vrouwen waren net zo goed elkaars concurrent.

dikkechaap 2 februari 2019 om 21:02

Uiteraard, dat bevestigd alleen maar mijn punt (ik bedoel *enige andere). Die drie erachter hebben precies 0 redenen om niet achter Betsema en Cant aan te rijden (als Betsema op kop rijdt)

Samlambeej 2 februari 2019 om 19:45

Begrijp niet goed waar zoveel woorden aan vuil gemaakt worden. Sanne Cant had gewoon gelijk. Met deze concurrentie? Ieder voor zich !

JaBo 2 februari 2019 om 19:50

Lees even het commentaar van Michel Wuyts op Sportza. Misschien kom je dan tot een andere conclusie.

Samlambeej 2 februari 2019 om 20:25

@JaBo
Worst heeft schrik van Betsema en ze niet meer terug te zien. Ze wil zelf winnen.
Het is Wuyts z'n taak om intriges (waar of onwaar) binnen de koers te vinden en te duiden.
Ze zijn allemaal eergierig en het is qua centen nog geen vetpot dus in deze: onwaar.

Stenalic 2 februari 2019 om 19:52

Wat een gelul zeg. Tactisch was het super slecht. Betsema en Worst reden voor hun eigen bv. Juist op zo’n snel parcours moet je slim zijn. Cant had de benen en het koppie, Brand de benen maar niet het koppie (teveel fouten), Vos wel de mentaliteit maar minder goede benen. Kortom, NL had als team tactischer moeten koersen. Niet gezien dus Cant de terechte winnaar. Dat de bondscoach nu zegt dat er geen plan was staat alles. Wat doe je daar dan? Modderfiguur, done.

Mwielerfan 2 februari 2019 om 20:01

Hij had van tevoren precies hetzelfde gezegd. Waarom had je iets anders verwacht?

Stenalic 2 februari 2019 om 23:11

Nog slapper dan ik al dacht dan.

Belkin 2 februari 2019 om 19:56

Boek, je analyse klopt gewoon niet tot 2x toe.

Ik wil niks afdoen aan de wereldtitel van Cant, ze heeft super gereden en verdiend gewonnen.

Maar de Nederlanders hebben gewoon opzichtig gefaald. Nee, Worst mag niet terug rijden met Cant in haar wiel, ook al is het ronde 1. Nee, Nederland mag niet op kop bij de stukken tegenwind, ze hadden gewoon 1 voor 1 moeten demarreren. Cant moet dan wel keer op keer reageren. Dan houdt vanzelf een keer op. Of niet, en dan is ze de verdiende wereldkampioen. Nu ook, maar Nederland had dit gewoon beter moeten uitspelen. En de bondscoach is verantwoordelijk, dus die moet hij ook pakken. En geen lulverhaal ophangen.

Mwielerfan 2 februari 2019 om 20:04

Vanuit de tactiek ieder voor zich hebben ze prima gereden. In de laatste ronden zouden ze niet tegen elkaar rijden en dat hebben ze ook nauwelijks gedaan.
Als je uitgaat van een nls team dan waren de fouten er vooral in eerste helft koers. Maar met de gekozen tactiek kun je niet echt van een team spreken.
De bondscoach verantwoordelijk voor die tactiek? Jazeker. Hoop dat snel groenendaal wordt aangetrokken.

kampie 2 februari 2019 om 20:31

Wat een druif is De Knegt. Had hem hoger ingeschat. In dit geval staan de beste stuurlui denk ik echt aan wal

dani 2 februari 2019 om 20:49

De Knegt je bent ontslagen…. wat een slappeling

NCK17 2 februari 2019 om 21:19

Welke bondscoach heeft nou geen tactisch plan? Je hoort gewoon een tactisch plan te hebben als bondscoach.

winningmood 2 februari 2019 om 23:59

Dat is Gerben de Slecht, met 4 Nederlandse vrouwen moet je tactiek toch eerst gericht zijn op een super Cant te slopen. Als Worst, Betsema in de 1ste ronde wel de ruimte geeft, dan is Cant aan zet haar terug te halen, waarna Worst haar energie kan gebruiken voor de volgende aanval ipv Betsema terug te gaan halen.

platteprijs 3 februari 2019 om 08:31

@ winningmood +1

Pedalo 2 februari 2019 om 22:29

Wat een waardeloze reactie. Ieder blind schaap kan toch zien dat Brand en Vos de sterkste Nederlandse waren. Cant was vorige week al heel sterk. Dan moet je dus tactisch rijden. Cant mocht de hele wedstrijd in tweede positie rijden en bij de technische stukken reed ze op kop. Stom stom. Begin van de wedstrijd rijdt Brand in de achtervolging. Nederland vol op kop. Cant heeft goed gereden maar mag tegen vier vrouwen nooit winnen.

girardengo 2 februari 2019 om 23:40

Cant was tactisch, technisch en waarschijnlijk ook fysiek de sterkste vandaag. Daar kun je dan zeker niet van winnen als je niet samenwerkt (en ook lastig genoeg als je wel samenwerkt). Aan die samenwerking – ook al is die beperkt mogelijk – heeft het grotendeels ontbroken. De bondscoach beschouwt dat echter niet als een fout.

Koersmaniak 3 februari 2019 om 00:00

De Nederlandse vrouwen hebben hun overtal echt niet goed aangepakt, er had echt eentje moeten aanvallen en een andere het gaatje laten vallen.
Maar ja, je zou op die manier zomaar

winningmood 3 februari 2019 om 00:02

Mogelijk handig voor Gerben de Knecht: er is een actie bij Pearl waarmee je wel alles goed kunt gaan zien.

vanSpringel 3 februari 2019 om 00:49

Was ie nou maar naar de Specsavers gegaan.

sooike 3 februari 2019 om 02:01

De Knegt heeft op alle fronten gefaald. “Er was geen tactisch plan”, zegt hij. Nee, natuurlijk niet. De dames wilden allemaal voor eigen kans gaan en de bondscoach is er dus niet in geslaagd om Brand als pion naar voren te schuiven. Veel gemakkelijker is het voor de bondscoach om de dames lekker tegen elkaar te laten koersen , zodat jij als coach geen moeite hoeft te doen om een kopvrouw aan te wijzen. Het was een regelrechte blamage hoe Betsema, Worst en Vos op allerlei mogelijke manieren probeerden te voorkomen dat Brand mat Cant zou wegrijden. Ik hoop dat de KNWU ook heeft gekeken en De Knegt ontslaat. Hij verdient niet beter !

platteprijs 3 februari 2019 om 08:41

De KNWU kennende, gebeurt er niks. En dus rijdt Betsema op het komende EK achter Worst aan. Er staat namelijk nog een rekening open. Misschien is het wel beter om zo’n individualist als Worst thuis te laten. Is meteen een mooi voorbeeld voor de rest.

Tuubke 3 februari 2019 om 09:58

Zou het niet de eerste taak van een bondscoach moeten zijn om “zoiets als een tactisch plan” uit te denken, met de ploeg te bespreken en van iedereen commitment te eisen? Blijkbaar niet volgens De Knegt. Die beperkt zich vermoedelijk tot het roepen van ‘Hup meiden’.

Net binnen

Populair

Materiaalzone