Gérard pakt bloemen in openingsrit Poitou Charentes, Poels vierde

dinsdag 25 augustus 2015 om 17:23
Gérard pakt bloemen in openingsrit Poitou Charentes, Poels vierde

Foto: Sirotti

Arnaud Gérard heeft de openingsrit van de Tour du Poitou Charentes gewonnen. De Fransman sprong in de laatste kilometer weg uit een groep van twaalf, die in de slotfase weg waren gereden bij het peloton. Maxime Daniel eindigde als tweede voor LottoNL-Jumbo-renner Sep Vanmarcke. Onze landgenoot Wout Poels was ook mee en strandde op de vierde stek.

Aanval met vier
Na tien kilometer wedstrijd reden er vier vluchters weg uit het peloton. Jasha Sütterlin (Movistar) was hiervan de bekendste, de Duitser had vandaag het gezelschap van Rudy Kowalski (Roubaix-Lille-Métropole), Jordan Levasseur (Armee de Terre) en Thomas Werts (Wallonie-Bruxelles).

Al snel kregen ze een grote voorsprong van de rest van het peloton, na iets meer dan twintig kilometer wedstrijd was het verschil al bijna negen minuten, maar daarna namen achterin FDJ en Wanty-Groupe Gobert het initiatief in dienst van hun kopmannen.

Tegenaanval
Met nog 57 kilometer te gaan was het verschil teruggezakt tot twee minuten en kwam er een tegenaanval. Jérémy Roy (FDJ) vond het tijd om te versnellen en de Fransman kreeg Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), Julien Vermote, Lukasz Wisniowski (beide Etixx-Quick-Step), José Herrada (Movistar), Giovanni Bernaudeau (Europcar) en Adrien Petit (Cofidis) met zich mee.

Deze aanval kreeg echter geen goedkeuring van het peloton en enkele kilometers verderop was de tegenaanval teruggehaald. Ook de eerste vluchters werden op ruim dertig kilometer van de finishlijn al terug ingerekend.

Alaphilippe en Castelijns
Met nog 25 kilometer te gaan voelde Julien Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) zich geroepen om in de aanval te gaan. Hij kreeg in zijn jump het gezelschap van LottoNL-Jumbo-stagiair Twan Castelijns en Europcar-renner Yohann Gene. Het drietal kreeg geen vrijgeleide en iets verderop was ook deze ontsnapping ongedaan gemaakt. Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) was de volgende die het probeerde, maar op negen kilometer van hete einde was het peloton opnieuw gegroepeerd

Aanval met twaalf
In de slotfase reden uiteindelijk twaalf renners weg die gingen strijden voor de dagzege. Hierbij Poels, Vanmarcke, Daniel en Gerard, maar ook Tony Martin. In de laatste kilometer plaatste Gerard een late aanval en hij kon Daniel net voorblijven. Vanmarcke won het sprintje van de achtervolgende groep. Het peloton kwam elf seconden te kort.

Tour du Poitou Charentes 2015 (2.1)
Uitslag rit 1: Rochefort – Barbezieux (187 km)
1. flag-fr Arnaud Gerard (Bretagne-Séché Environment) in 4u39m53s
2. flag-fr Maxime Daniel (Ag2r La Mondiale) op 1s
3. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) op 3s
4. flag-nl Wout Poels (Sky) z.t.
5. flag-fr Angelo Tulik (Europcar) z.t.
6. flag-it Andrea Fedi (Southeast) z.t.
7. flag-er Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) z.t.
8. flag-dk Rasmus Quaade (Cult Energy) z.t.
9. flag-it Mirko Selvaggi (Wanty-Groupe Gobert) z.t.
10. flag-es José Herrarda (Movistar) z.t.
Volledige rituitslag

Klassement na rit 1:
1. flag-fr Arnaud Gerard (Bretagne-Séché Environment) in 4u39m43s
2. flag-fr Maxime Daniel (Ag2r La Mondiale) op 5s
3. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) op 9s
4. flag-nl Wout Poels (Sky) op 13s
5. flag-fr Angelo Tulik (Europcar) z.t.
6. flag-it Andrea Fedi (Southeast) z.t.
7. flag-er Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) z.t.
8. flag-dk Rasmus Quaade (Cult Energy) z.t.
9. flag-it Mirko Selvaggi (Wanty-Groupe Gobert) z.t.
10. flag-es José Herrarda (Movistar) z.t.
Volledig klassement

Dit artikel delen:

9 Reacties

Wheely 25 augustus 2015 om 17:26

Podiumpje voor Sep.

kelderfan 25 augustus 2015 om 18:19

Dat is toch weer een goede score voor TLJ en Sep Vanmarcke lijkt weer ok en hopelijk zit er nog wat in 't vat.
Die stagiaire Castelijns doet 't ook niet verkeerd. Ik ben bang, dat Roompot 't nakijken heeft.

Turtlehead 25 augustus 2015 om 18:20

Sep wint een sprintje!
Woutje ook meteen weer ‘back’!

Verweggistan 25 augustus 2015 om 19:39

Maxime Daniel laat zich weer eens zien. Reed een aardig goed seizoen als neo bij Sojasun, vorig jaar redelijk (beste resultaat een 2e plek in de eerste rit van, jawel, de Poitou-Charentes :)), maar dit seizoen nog nergens.
Vroege vluchter Levasseur heeft opgegeven, opvallend.
Die andere koploper heet Wertz.

nickdt 25 augustus 2015 om 21:31

Bel de krant. Bos heeft uitgereden en is niet laatste. Jammer voor Vanmarcke, weer net niet. Poels ook alert.

123poetertjes 25 augustus 2015 om 22:05

Intxausti een keurige 125e op acht minuten. Volgens mij kan hij maar beter een punt achter zijn (vrij waardeloze) seizoen zetten, dit schiet totaal niet op.

Elrick 25 augustus 2015 om 22:20

@123poetertjes
Bedoel je die Intxausti die een rit won in de Giro, 4e werd in de Dauphiné, 3e werd in Ruta del Sol, 3e in Gran Premio Miguel Indurain en 2e in Castilla y Lyon? Hij heeft best wat mooie resultaten geboekt hoor. Dus een waardeloos seizoen? Nee.

TeamNL 26 augustus 2015 om 08:01

Hier moet Hofland toch wel een zege kunnen pakken.

123poetertjes 26 augustus 2015 om 12:30

@Elrick
Klopt als een bus, vandaar het woordje ‘vrij’ er voor. Feit blijft dat hij geen van zijn hoofddoelen gehaald heeft (dan heb ik het over een klassement rijden in de Giro, Baskenland en Polen en een vrije rol in de Vuelta). Een ritzege in de Giro is mooi meegenomen, maar het verbloemt toch niet echt dat zijn verdere drie weken geen succes waren, althans niet in vergelijking met 2013 waar hij ook een etappe pakte. Andalucia en Castilla y Leon was ie goed, maar die rondjes waren slechts een opbouw naar een niet gehaald hoofddoel en doen er met alle respect wat minder toe. Enige echt positieve uitschieter was inderdaad de Dauphiné – met de zure nasmaak van een net niet gehaald podium – maar al met al vind ik het toch wat magertjes, zeker gezien het feit dat hij nadien niks meer naar behoren heeft uitgereden – dan hebben we het over begin juli.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair