Geraint Thomas wil in 2020 niet als kopman naar Giro

donderdag 19 december 2019 om 09:02
Geraint Thomas wil in 2020 niet als kopman naar Giro

foto: Cor Vos (archief)

Geraint Thomas is niet van plan om in 2020 als kopman van Team Ineos naar de Giro d’Italia te gaan. De Britse klassementsrenner zet alles op de Tour de France. “Ik ga niet alleen naar de Giro om daar kopman te zijn en maar 95% gemotiveerd te zijn”, zegt Thomas tegen The Guardian.

“Je moet je plek kennen in de ploeg en weten waar je motivatie ligt”, aldus de Tour de France-winnaar van 2018. “Je zal echt all-in moeten gaan. Ik zou heel graag een keer gaan voor de Giro d’Italia, maar volgend jaar zijn mijn ogen weer gericht op de Tour.”

De definitieve programma’s bij Team Ineos zijn nog niet opgesteld. Met Egan Bernal en de herstellende Chris Froome heeft de Britse miljoenenploeg naast Thomas nog twee oud-Tourwinnaars, die ook naar Frankrijk willen als kopman. Thomas heeft zijn voorkeur al uitgesproken. “Ik wil de Tour rijden. Alles moet nog bevestigd worden, maar op dit moment lijkt het erop dat ik alles op de Tour ga zetten.”

‘Bernal kan nog 10-12 jaar meedoen om de Tourzege’
De laatste jaren gaat de samenwerking tussen de kopmannen goed, weet de Welshman nog. “We gaan het doen zoals we dat eerder hebben gedaan. Toen ik won, was Froome derde. Toen Egan won, werd ik tweede. We waren open en eerlijk tegen elkaar en daardoor konden we allebei op het podium finishen in Parijs”, beschrijft Thomas.

Thomas geeft toe dat hij het frustrerend vond dat Bernal opeens opdook en afgelopen seizoen de Tour won. Eerder moest Thomas zich jarenlang in dienst stellen van Chris Froome. “Om eerlijk te zijn, ja”, aldus Thomas. “Als er betere renners in de ploeg zijn, is het overduidelijk. Je moet als ploeg samenwerken, maar Froome en Bernal zijn speciale gasten. Chris is de beste ronderenner van zijn generatie en Bernal, om op je 22ste de Tour de winnen… Hij kan nog tien of twaalf jaar meedoen om de eindzege. Maar gelukkig zal ik altijd die ene eindzege op mijn naam hebben.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

Jean Dumas 19 december 2019 om 09:04

Correcte kerel, heb niet het idee dat ie enige kopman wil zijn. Hoe veel oud-Tourwinnaars kunnen dat zeggen?

Cyclinglife 19 december 2019 om 09:30

Ineos heeft al gecommuniceerd dat bernal 100% voor de giro gaat en ineos 100% voor froome in de tour. Zijn kansen om dè kopman voor de tour te zijn lijkt dus klein.
Vindt het kleinzerig gedoe om gefrustreerd te zijn op bernal omdat hij vorig jaar de tour heeft gewonnen. Had hij zelf maar moeten doen wat een winnaar hoort te doen, het heft in eigen handen nemen en strijden op elke berg en niet alleen de laatste slotkilometers zoals zijn stijl is. Bernal durfde aan te vallen en daarmee durfde hij dus ook te verliezen en won de tour.

hartstikkebedankt 19 december 2019 om 09:54

Denk dat Thomas en Froome wel prima het kopmanschap kunnen delen in de Tour.

Panache 19 december 2019 om 11:11

"100% voor froome in de tour."

Froome weet zelf nog niet eens of hij zijn topniveau nog gaat halen, dus die 100% schud je uit je mouw.
"Nothing is decided for the Tour at the moment. I will try to get back to the level before I even discuss who will be the leader or whatever."

Cyclinglife 19 december 2019 om 14:39
Quote:
“Chris wil volgend jaar echt geschiedenis schrijven met een vijfde Tourzege. Hij heeft nog altijd de leeftijd om het te doen, maar het zal wel moeilijk worden”, beseft Portal.
"Ik geloof in zijn herstel, maar het is de vraag of hij ook weer volledig kan terugkeren op zijn oude niveau. Het is een zware opdracht, maar we zullen hem 100% steunen in zijn missie”, aldus Portal.

Portal meld namens Ineos dat ze 100% gaan steunen voor 5 keer geel. Dan zal thomas bij bijna gelijke kansen altijd het onderspit moeten delven in de ploeg. Wat ook zo was bij de overwinning van Thomas waar ze tot het laatste froome meer ondersteunde dan Thomas. Hij zal als froome voldoende hersteld is hoogstens mede kopman mogen zijn maar nooit de kopman

KimJungPoels 19 december 2019 om 14:53

Maar met die Als in je laatste zin geef je eigenlijk zelf al precies aan waar de schoen wringt. Froome moet dan wel op hetzelfde niveau zitten als Thomas, en daar liggen juist de kansen voor Thomas.

Bovendien, als ze Portal zouden interview over Thomas en zijn doel om voor de tweede keer de tour te winnen, dan gaat het antwoord ook zijn: ‘We will support Geraint for the full 100%.”

Panache 19 december 2019 om 16:00

Je hakt quotes in losse stukjes en maakt er een nieuwe zin van. Dit is er gezegd door Portal eerder deze maand:

“But knowing Chris, he’ll give himself a goal, which will be to compete at the 2020 Tour. The best way to be able to recover as quickly as possible is to do it right. He has this Tour objective: he really wants to win a fifth Tour to make history. I think he’s got time on his side, but it’s true that it’ll be difficult.”

“I do think he’ll recover, but recovering completely – back to 100 per cent as an athlete – is going to be tough,” Portal continued. “We hope that he can, of course, and support him 100 per cent, but what happened to him was very serious, and even having got back on his bike as he has been for the past few weeks is already a massive achievement.”

Titaantje 19 december 2019 om 16:41

Ik denk dat je de toon verkeerd leest. Hij komt op mij niet gefrustreerd over, maar eerder berustend dat Bernal beter was, en toont respect voor de renner en het talent Bernal. Daarnaast lijkt hij vooral blij dat hij ook eenmaal de Tour heeft mogen en kunnen winnen. En uiteraard hoopt hij dat het nog een keer kan gebeuren, maar hij weet prima dat het altijd een gedeeld kopmanschap zal zijn.

Cyclinglife 19 december 2019 om 16:58

@Panache ik haalde gewoon 2 quote’s aan van portal hier op wielerflits. Had daar beter een extra enter geplaatst. Er stond een stuk eigen invulling van wielerflits tussen en die eruit gelaten. Maar die quote in het Engels zegt inderdaad duidelijk iets anders. Haal daar een andere intentie uit dan uit het geplaatst artikel. Dan heb jij dus gelijk. En baseerde ik me op verkeerde vertalingen.

west 19 december 2019 om 19:33

100% steunen is niet hetzelfde als 100% kopman… Je kan ook iemand 100% steunen zonder alle andere renners compleet uit je klauwen te laten vallen.

Panache 19 december 2019 om 20:06

Geen probleem Cyclinglife. Het is de taak van WF om secuur te vertalen, wat in dat artikel niet gebeurd is.

Veloburto 19 december 2019 om 09:40

Als hij ook niet zo was gaan feesten na zijn tourzege en in de afgelopen winter fitter was geweest had hij dit jaar zijn 2e tour gewonnen

KimJungPoels 19 december 2019 om 10:12

Zolang Thomas een gedeeld kopmanschap met Bernal kan vermijden denk ik dat hij goede papieren heeft.

Met Carapaz samen in de Giro heeft hij het voordeel van de tijdritten waarin hij veel tijd moet kunnen pakken, en daardoor kopmanschap kan afdwingen.

In de Tour met Froome rijdt ie met een hele onzekere medekopman. Ik denk dat hij daar sowieso op gelijke hoogte gaat mogen starten, en als hij zijn niveau van 2018 haalt dan gaat hij het kopmanschap wel af kunnen dwingen.

Samen met Bernal rijden zou vervelend voor hem zijn. Ik denk dat hij op zijn 2018 niveau hetzelfde niveau kan halen als Bernal heeft, maar hij gaat dan niet de betere zijn.

Toch vind ik Thomas na Bernal en Roglic voor volgend jaar de grootste kanshebber op grote ronde winst. Zijn niveau in 2018 was echt heel hoog, en hij heeft zijn motivatie weer terug.

kleomantre 19 december 2019 om 20:38

Bij ineos heeft het zo wel wat treurigs zoals dat Boonen veel te lang nog beschermde kopman bleef of eerder alle ballen op Museeuw.

Ik weet niet waar Bernal motivatie van krijgt, maar als hij warm wordt van de Tour dan wordt hem door Ineos een grote kans ontnomen om geschiedenus te kunnen schrijven in de toekomst. Reden genoeg om weg te gaan. Froome zou nu derde in de pikorde moeten zijn. Hoogstens tweede als Thomas de arbeid niet kan opbrengen in de winter.

Pietspeed 15 januari 2020 om 19:49

Ineos zal in het eigen belang starten met die renner waarmee het de meeste kans maakt om de Giro, Tour en evt Vuelta te kunnen winnen. Aan het begin van het seizoen is dat waarschijnlijk nog niet bekend. Afwachten dus wie waar start en als kopman wordt aangewezen. Rest is politiek en speculatie. Niettemin kan ik me goed voorstellen dat Ineos met Froome wel een 5e keer de Tour willen winnen. Dan heeft Froome in dat opzicht streepje voor.

Headlines

Materiaalzone

Populair