zondag 10 juni 2018 om 14:52

Geraint Thomas eindwinnaar Dauphiné, Adam Yates pakt slotrit

Geraint Thomas heeft het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Britse kopman van Sky hield in de bergachtige slotrit naar Saint-Gervais Mont Blanc stand, nadat hij meerdere aanvallen van Romain Bardet te verduren kreeg. De etappewinst ging naar Adam Yates, die zijn enige pijl afschoot in de laatste meters en in extremis vroege vluchter Daniel Navarro terugpakte.

Tolhoek springt mee in de juiste vlucht
Aanvankelijk leek er weinig animo om in de vlucht van de dag te geraken, maar na de eerste aanvalspogingen volgde er velen. Onder andere Warren Barguil, Vincenzo Nibali en Dario Cataldo probeerde het peloton achter zich te laten. Geen van hen slaagde daar echter in en met dertig kilometer koers achter de rug was er nog geen kopgroep. Op dat moment lanceerde Dani Navarro een aanval, hij kreeg Antwan Tolhoek, David Gaudi, Edward Ravasi, Pierre Rolland en Julian Alaphilippe mee. Achteraan het peloton had Tiesj Benoot het al zwaar, hij moest de grote groep laten gaan.

Pech voor gele trui Thomas
De zes vluchters kregen de zege van het peloton en reden een voorsprong van bijna drie minuten bijeen. Cataldo, leider in het bergklassement, probeerde samen met Brice Feillu de oversteek vanuit het pak te maken, maar slaagde daar niet in. Ondertussen voerde Sky de controle over het peloton. In de vallei tussen de Côte de la Route des Villes en de Col des Saisies kreeg klassementsleider Geraint Thomas een lekke band, maar hij kon zonder enige moeite weer terugkeren in het peloton.

Tweede keer lek voor Thomas
Net voor de top van de Col des Saisies besloot AG2R La Mondiale het tempo omhoog te gooien. Een tweede lekke band voor Thomas zorgde toen wel voor problemen. Al snel keek de Welshman aan tegen een achterstand van vijftig seconden op het peloton. Op een kleine dertig kilometer wist hij mede dankzij zijn ploegmaats echter weer de aansluiting in het peloton te maken. In de afdaling richting de slotklim brak het peloton in stukken, waardoor renners als Daniel Martin, Emanuel Buchmann en Damiano Caruso met een achterstand aan de klim begonnen.

Gaudu de beste aan kop, Bardet met speldenprik
Uiteindelijk begon de kopgroep met vijftig seconden voorsprong aan de loeisteile Côte des Amerands, die het voorgerecht was voor het hoofdgerecht van Saint-Gervais. Gaudu bleek de beste klimmer aan kop en rondde solo de top van de Amerands, maar het spektakel ontbrandde bij de favorieten. Romain Bardet viel Thomas aan en dunde de favorietengroep uit tot vijf. Enkel Thomas, Geoghegan Hart, Adam Yates en Pierre Latour konden volgen.

De top drie van het klassement – foto: Sirotti

Navarro neemt de leiding over, favorieten blijven kijken
Vlak voor de absolute slotklim naar Saint-Gervais Mont Blanc wist de groep-Daniel Martin terug aan te sluiten bij de gele trui. Dat was op 40 seconden van Gaudu, die zich opgeblazen had en overklast werd door Navarro. Rolland en Tolhoek zwommen nog tussen de kop en de favorieten in. Onze landgenoot werd drie kilometer voor de meet ingerekend door een groepje met Martin, Thomas, Yates, Bardet en Buchmann. Door een tactisch steekspel aldaar bleef Navarro vooruit.

Ferme versnelling levert Yates ritwinst op
Bij het ingaan van de slotkilometer plaatse Bardet nog een demarrage, met Yates geplakt op zijn wiel. Thomas leek even te passen, maar wist nog terug te keren in hun wiel. In extremis deden Bardet en Yates nog een poging. Yates wachtte tot de laatste meters met zijn versnelling, waarmee hij zijn concurrenten achter zich liet en in de slotmeters ook nog de moegestreden Navarro bijhaalde. Het was niet genoeg voor de eindzege – die ging naar Thomas – maar wel voor ritsucces en een tweede plek in het klassement. Bardet werd derde in de eindrangschikking.

Tolhoek elfde in de rit en elfde in klassement
Antwan Tolhoek kwam als elfde over de finish in Saint-Gervais. In het klassement was het voor de Nederlander van LottoNL-Jumbo net niet genoeg voor een plek bij de beste tien. Hij strandde op de elfde plaats, op 36 tellen van nummer tien Ilnur Zakarin.

Yates juicht, Navarro in de achtergrond buigt – foto: Sirotti

RIDE Magazine
69 Reacties
Sorteer op:
10 juni 2018 14:53
Ik ging zeggen: Proficiat aan hij die Navarro voorspelde en ook wat vind ik Yates een irritante coureur. Nee! hij gaat er voorbij!
Wat vind ik Yates een gruwelijk irritante coureur!
10 juni 2018 14:53
Adam*
10 juni 2018 14:53
@redactie, Adam Yates ;-)
10 juni 2018 14:53
Het is Adam Yates redactie haha
10 juni 2018 14:54
Simon is snel hersteld vande giro zie ik
10 juni 2018 14:54
Een van de lafste acties die ik ooit heb gezien in de wielersport.
10 juni 2018 14:54
Schitterende coureurs die Yates-brothers!
10 juni 2018 14:54
Jammer, net geen toptien AK Tolhoek. Toch super gereden.
10 juni 2018 14:54
Simon Yates? Man man man
10 juni 2018 14:55
Arme Navarro.

Twee conclusies na vandaag: zonder de ploegentijdrit hadden we hier een echte strijd om het geel kunnen krijgen en Yates had dat wellicht nog steeds voor elkaar kunnen krijgen als hij niet zo idioot lang had gewacht. Lelijke etappezege dit.

Tolhoek net geen toptien, maar heeft zich echt laten zien deze dagen.
10 juni 2018 14:55
Ter verdediging van Yates: Als hij Thomas meetrekt naar de tweede plaats, dan verliest ploegmaat Impey zijn groene trui. Maar hij kon na de aanval van Bardet toch overpakken, toen Thomas eraf lag. Hij heeft vandaag niet geprobeerd om Thomas aan te vallen. En misschien dacht hij niet eens na over de groene trui.
10 juni 2018 14:55
Tolhoek geen kleurloze ronde gereden, itt tot andere renners in de top 10.
10 juni 2018 14:56
Schrijf Adam maar op voor het podium in de Tour! Zeker, als hij de eerste week goed doorkomt.
10 juni 2018 14:56
Mooi en slim gereden van Adam Yates!
Oh wacht... is geen Nederlander. Dan toch best wel laf.
10 juni 2018 14:57
Tolhoek in de etappe en het eindklassement allebei elfde.
10 juni 2018 14:57
Jammer van de eerste etappe van Tolhoek dat kost hem een top 10 maar goed alsnog super gereden deze week
10 juni 2018 14:57
@bilthoven
Haha wat een onzin. Die kerel is nu al veel te goed om podium Tour te rijden
10 juni 2018 14:57
Wat een gelul dat dit een laffe actie is.
10 juni 2018 14:58
Wint Tolhoek niet de jongerentrui?
10 juni 2018 14:59
Een geweldige Tolhoek gezien en niet volgen maar de aanval zoeken. Jammer dat de toptien buiten bereik is.
10 juni 2018 14:59
Tolhoek benoot en jungels voorbij. Navarro voorbij tolhoek

Op hoeveel zijn soler en zakarin binnen?


Eidt: Op 36sec van top 10

Zo jammer van die val :-(
10 juni 2018 14:59
Geweldige rit van Tolhoek .Dikke proficiat.
10 juni 2018 15:00
Luisjes, aan de ene kant ergerlijk maar aan de andere kant ook wel weer vermakelijk. En vanuit een bepaald perspectief ook wel weer dapper dat ie het aandurfde te wachten, al wordt ie uiteindelijk vooral geholpen door Navarro die er compleet doorheen ging de laatste 300 meter.
10 juni 2018 15:00
Quote:
Handige Harry - 10 juni 2018 om 14:57

Wat een gelul dat dit een laffe actie is.


Eloquent beargumenteerd ook. Hulde.
10 juni 2018 15:01
Het is idd een laffe actie. Als nummer twee in het klassement gaat hij niet voor de winst en als Bardet op het laatst niet had gedemarreerd dan wint Navarro. Maar ja, koers is koers...

Reacties zijn gesloten.