Geraardsbergen heroverweegt dure doorkomsten over de Muur

zaterdag 23 november 2019 om 09:03
Geraardsbergen heroverweegt dure doorkomsten over de Muur

foto: Cor Vos

De Muur van Geraardsbergen staat volgende week ter discussie in het lokale gemeentebestuur. Aan de doorkomst in de Ronde van Vlaanderen hangt immers een flink prijskaartje en het is de vraag of die nog langer wordt opgehoest.

De fameuze Oost-Vlaamse klim keerde twee jaar geleden terug in de Ronde van Vlaanderen na vijf jaar afwezigheid. Na 2011 moest de ‘Muur’ immers wijken door een wijziging van de aankomstplaats, wat veel negatieve reacties uitlokte. Aan de doortocht kwam wel een prijskaartje te hangen: Geraardsbergen betaalt organisator Flanders Classics namelijk 50.000 euro om de Ronde over de Muur te laten rijden. Een pak geld voor de gemeente, die juist moet besparen.

Dat akkoord gold voor drie jaar, waardoor die termijn dit jaar afloopt. De gemeenteraad buigt zich volgende week over de vraag of die overeenkomst wordt herzien. “50.000 euro is veel geld”, zegt burgemeester Guido De Padt in Het Laatste Nieuws. Ook de gebruikelijke aankomst in de BinckBank Tour wordt ter discussie gesteld. De burgervader ziet evenwel de voordelen: “We lokken er heel wat toeristen mee.” Hij wil de Muur in de Ronde van Vlaanderen houden, maar voor minder geld.

Aalst, Erpe-Mere en Herzele

Ook in andere gemeenten is de passage van de Ronde van Vlaanderen onderdeel van het debat. Behalve in Geraardsbergen wordt ook in Aalst (doorkomst na 62 kilometer), Erpe-Mere (na 68 km) en Herzele (na 77 km) nagedacht over hun toekomst als fractie van de wedstrijd. Erpe-Mere vindt 12.500 euro voor de verplichte verkoop aan vipkaarten veel geld om de renners vijf minuten door de gemeente te zien rijden. Het deed een tegenvoorstel, maar kreeg nog geen reactie.

Aalst is in overleg met organisator Flanders Classic om ook komende jaren een zogenoemd Dorp van de Ronde te blijven, maar een overeenkomst is er nog niet. De gemeente wil een financieel gunstigere regeling onderhandelen, klinkt het in Het Laatste Nieuws. Tot slot heeft Herzele al een principe-akkoord met de organisatie, maar over de lengte van de nieuwe termijn en de voorwaarden wordt momenteel nog onderhandeld.

Dit artikel delen:

20 Reacties

billi 23 november 2019 om 09:23

Was dat vroeger ook al zo, dat er geld betaald moest worden voor een doorkomst her en der? Zo ja, over wat voor bedragen ging dat dan.
Vertrek en aankomst is mij wel bekend, weet ook dat aldaar de prijzen omhoog zijn gegaan.

Ik vrees dat Flanders Classics de dollar tekens prefereert boven het wielrennen an sich.

Wat als diverse gemeenten niet meer willen betalen?

FDJ 23 november 2019 om 09:30

Dat Flanders classics enkel voor geld en bobo’s gaat is al jaren duidelijk. Door de klassieke finale met de muur in te ruilen voor het huidige criterium rond de VIP tenten is daar het schrijnende voorbeeld van.

billi 23 november 2019 om 09:30

Zie nu, het kadertje eronder, met dat van andere gemeenten.
betalen voor doorkomst in de eerste 100 km, wat voor exposure geeft dat aan de gemeenten, niet veel denk ik.

Bij weigering alom, een ‘kermiskoers’ met enkel plaatselijke ronden?

Fast Freddy 23 november 2019 om 09:35

Dikke vinger naar de FC en de rollen omdraaien ; als je door onze gemeente wil, zul je moeten betalen.

Abdoe 23 november 2019 om 09:39

Dat zal ze leren.

Wheely 23 november 2019 om 10:07

Dat de gemeente er geld voor gaat vragen zou veel logischer zijn, de Ronde is simpelweg afhankelijk van dit soort passages.

04398 23 november 2019 om 10:08

Nog nooit gehoord dat elk dorp waar de wedstrijd doorheen komt geld moet betalen. Waar gaat dat geld allemaal naartoe dan?
Zou logischer zijn als een gemeente geld vraagt om door de gemeente te mogen koersen.

Koersmaniak 23 november 2019 om 10:41

Niet elk dorp moet betalen voor een doortocht.
Een tiental jaren geleden werd het dorp van de Ronde uitgevonden: 1 dorp dat extra in de picture kwam bij de doortocht.
In het begin waren dat vaak plaatsen waar een ex-renner woonde, het ene jaar eens in West-Vlaanderen, jaar erna in Oost-Vlaanderen.
Sinds een 3tal jaar zijn er 6 dorpen van de Ronde, die op hun beurt allemaal betalen om dat te worden.
In het verleden is echter al gebeurd dat de passage de live-uitzending niet gehaald heeft omdat er 1 een onderbreking was voor het middagnieuws 2 de helikopter die zorgt voor doorsturen van de beelden moest een tussenlanding maken.
Waardoor je als kleine gemeente betaald hebt voor exposure die je niet gekregen hebt.

Ik vind dat Geraardsbergen niet moet betalen voor een doortocht van de Muur, dat is heilige wielergrond.
In het begin dag men naar Oudenaarde trok heette het zogezegd onmogelijk om de Muur aan te doen.
De laatste jaren hebben bewezen dat dit toch mogelijk is en dat de Muur en vooral de aanloop ernaartoe invloed kan hebben op de wedstrijd.

debbie1998 23 november 2019 om 10:43

Goedemorgen 50000 euro!!! Uiteraard niets betalen, alleen de lokale kosten gratis sponseren.

Cochise 23 november 2019 om 10:46

Zo’n passage betekent dat ze vaak even een omwegje maken op het parcours om door de dorps- of stadskern te rijden waar de horeca en andere middenstand dan gouden zaken doet.
Blijf het vreemd vinden hoe er enerzijds altijd commentaar is op de archaïsche werking en de stilstand bij de UCI maar anderzijds ook niet met open geest kan gekeken worden naar initiatieven die ervoor zorgen dat het wielrennen – ondanks zijn weinig efficiente economische model – toch kan blijven bestaan.
Een wielerwedstrijd die erin slaagt geld op te halen bij gemeentebesturen, sponsors en VIPs en daar een erg professionele omkadering voor de renners en ploegen tegenover kan zetten, waarom zou een wielerliefhebber zich daar anno 2020 aan storen?

Wheely 23 november 2019 om 10:58

Tja maar ze slagen er juist niet in want de gemeentes vinden het te duur met als risico dat het ten koste gaat van de aantrekkelijkheid van het parcours.

Samlambeej 23 november 2019 om 12:06

Wat @Cochise zegt. Zie het dan als verdoken entreegelden. Hun moete gewoon uitrekenen of die 50.000 euro van de belastingbetaler terugvloeit uit horeca- en toerisme-inkomsten.
Als dat maar 30.000 is dan stellen ze 25.000 voor aan Flanders Classic.

Ward 23 november 2019 om 12:29

Alsof die 50.000€ integraal naar de omkadering van de wedstrijd gaat… Flanders Classics ziet liever een RVV zonder Muur dan een RVV met Muur waarvoor ze niet kunnen cashen… Dat is triestig, want de Muur is de Ronde en omgekeerd!

A.M.M. Jonkers 23 november 2019 om 12:01

Flanders Classics helpt de Belgische wielersport naar de vaantjes en nu ook het veldrijden.
Grootgraaiers zijn het met zogenaamde wielerliefhebber Wouter van den Haute voorop.

Cochise 23 november 2019 om 12:13

Ja sinds ze dat hele veldrijden hebben hervormd zijn de kijkcijfers en toeschouwersaantallen gekelderd! Of wacht…
Kortzichtige fossielen die krampachtig willen vasthouden aan oude tradities ondanks een snel veranderende (economische) omgevig, dat maakt de wielersport kapot.

ti-raleigh 23 november 2019 om 12:12

Hun hebben zo wie zo veel meer geld als ons.

Pietspeed 23 november 2019 om 12:15

Raar verhaal. Zou juist zeggen wil je over de Muur van Geraardsbergen in onze gemeente, dan zul je moeten betalen, of iig minder vragen. De Muur is monument in monument. Inkomsten uit reclame contracten langs parcours gaan naar Flandersclassis en drank en eetomzet in viptenten gaat evenmin naar gemeente. Maar gemeente, dus inwoners hebben wel alle kosten. Zonder toestemming van gemeenten voor allerlei tijdelijke vergunningen, parcoursafzettingen, politieinzet, etc, bestaat er btw helemaal geen Ronde! De wereld op z'n kop.

Romāns Vainšteins 23 november 2019 om 15:42

Dat die gemeenten niet zeggen f*ck you, jij betaalt ons. Zoek het dan maar uit als rvv zijnde. Er is daar iets mis.

Gelei 23 november 2019 om 16:11

De stad blijkt er hier de laatste jaren een serieuze financiële puinhoop van gemaakt. Onze “open dok” (oudste openluchtzwembad v belgie) plots dicht, gemeentebelasting met 50% naar omhoog, gedaan met de kerstmarkt en ijspiste, …
Lijkt me logisch dat ook deze uitgavepost onder de loep wordt genomen, maar als je je als wielerstad wil profileren als onderdeel van je toeristische strategie (naast onze mattentaarten en manneke pis) dan wordt het een moeilijke oefening.

Wouter VDH is hier 7j geleden bijna gevierendeeld, lijkt me sterk dat onze burgervader sinds jaren nu zelf electorale zelfmoord wil plegen. Ms gewoon klasseren als een opportunistische manier om iets van Flanders Classics gedaan te krijgen.

Gerben 23 november 2019 om 20:47

De omgekeerde wereld ten top. Alle gemeentes zouden een doorkomst moeten boycotten, eens kijken wat de FC dan doet. Wat een dikke nekken club is dat zeg, bah!

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair