George Bennett uit frustraties over ‘gebrekkig systeem’

vrijdag 29 mei 2015 om 12:19

Foto: Sirotti

George Bennett heeft voor het eerst een reactie gegeven over zijn te lage cortisolwaarde. De renner van LottoNL-Jumbo mocht vanwege MPCC-regels niet deelnemen aan de Ronde van Italië. Later bleek astmamedicatie de oorzaak van de verlaagde cortisolwaarde. In een uitgebreide blog schrijft Bennett over wat hij ‘zijn nachtmerrie’ noemt.


MPCC
De Nieuw-Zeelander waardeert het werk van de MPCC (“ik steun het idee om tramadol te verbieden in koersen”), maar hij ziet een aantal minpunten. “Ik heb me tot nu toe nooit gerealiseerd hoe gebrekkig hun systeem is. Als ik in één van de tien ploegen zat die niet deel uitmaken van de MPCC, zou ik vandaag in de Giro hebben gekoerst. Het is best mogelijk dat ik tien keer in mijn carrière een te lage cortisolwaarde had en er niet eens van af wist.”

“Binnen een paar jaar hoop ik dat iemand met een te lage cortisolwaarde kan zeggen: gelukkig is dit niet 2015, anders had ik een probleem. Maar hoe kunnen we tegelijkertijd cortisonemisbruik tegengaan? Daar weet ik nu het antwoord niet op, maar ik weet wel dat het straffen van een paar renners zoals ik om mensen die daadwerkelijk cortisonen misbruiken te pakken, niet de oplossing is.”

Woede
Het was volgens Bennett “surrealistisch” toen hij vlak voor de Giro het slechte nieuws kreeg van ploegleider Jan Boven. “Het moest even inzinken.” De ploeg stond direct honderd procent achter Bennett en daardoor maakte zijn paniek meteen plaats voor woede. Woede door het feit dat zijn lange voorbereiding dankzij politics in de prullenbak kon, maar vooral door de bijkomende reputatieschade.

“Ik ben altijd zeer uitgesproken geweest over doping in onze sport en in het bijzonder over renners die de grenzen opzoeken met dingen als cortisonen, attesten, pufjes: de grijze gebieden.” Zijn eerste reactie bij renners die hetzelfde meemaakten was altijd: those cheating b*stards have been smashing cortisone. “En waarom zouden mensen er bij mij anders over denken?”

Toetsenbordhelden
“Ik heb een paar keer de fout gemaakt om op het internet te kijken. Mensen zijn een stuk moediger achter een gebruikersnaam.” Zijn manager Andrew McQuaid probeerde te voorkomen dat Bennett “iets stoms zou doen” op internet. “Maar het was behoorlijk lastig om niets zeggen terwijl ‘toetsenbordhelden’ mij zwart maakten (cortisonemisbruik suggereerden, etc.)”

Bennett is desondanks optimistisch. “Ik heb twee opties: zinken of zwemmen, en ik ben absoluut van plan om te zwemmen, ook al voelt het alsof het tegen de stroom in is. Er zullen vast nog mensen zijn die het zijne denken van de oorzaken voor mijn lage cortisolniveau, maar hun meningen kunnen me eerlijk gezegd niets meer schelen. Ik hoop dat we hier allemaal iets van kunnen leren… Ik in ieder geval wel.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

tendam 29 mei 2015 om 12:26

Die jongen kan in elk geval wel schrijven. Die passage over de ‘metaphorical cow’ is geniaal.

SolerEritrean 29 mei 2015 om 12:27

Toetsenbordhelden zijn we wel!

klootje kriekeljon 29 mei 2015 om 12:29

Ik snap de frustratie. Maar de toeschouwers zijn niet schuldig als het om de staat van de sport gaat en de heksenjacht op dopinggebruik. Die zijn zelfs ook slachtoffer.

mooiman 29 mei 2015 om 12:32

Volwassen reactie van sportman die nadenkt over zijn sport en daarom ook terecht gefrustreerd is. Hopelijk gaat hij nog wat moois laten zien dit jaar.
Is gegund wat mij betreft

wolfje 29 mei 2015 om 12:35

mooi stuk tekst van Bennett

Koel 29 mei 2015 om 12:36

En dan is het nog niet eens een collega die hem beschuldigd heeft….

Kirsipuu 29 mei 2015 om 12:36

@Klootje

Ik begrijp wel dat je als sportman niet vrolijk wordt van het Cyclingnews forum bijvoorbeeld.

dikkechaap 29 mei 2015 om 12:51

Is er een kans dat hij naar de tour gaat denken jullie?

wielrenner 29 mei 2015 om 12:54

Weten we gelijk hoe de renners over ons denken…….

wiebipedia 29 mei 2015 om 13:13

@kirsipuu

Wel van het wf forum dan?
Het hier ook af en toe zoeken tussen de trollen, onbenullen en willekeuren naar een goed onderbouwde reactie. Desondanks snap ik de felheid en frustratie van sommigen wel dat wanneer er weer 'iets' voorvalt in onze sport. Niemand post op een forum om heel gematigd in hun mening te zijn.

On:
Een sterk betoog van Bennett. Een intelligente, doordachte column

albertooo 29 mei 2015 om 13:20

Als je wielrenner bent is het ook niet handig om wielerfora te volgen. Of om hier reacties te lezen.

Giant-GreenEdge 29 mei 2015 om 13:35

Inderdaad knap geschreven, alleen zijn sneer naar de toetsenbordhelden is een beetje raar wanneer je tezamen toegeeft in het verleden zelf onmiddellijk aan doping wacht bij een te lage cortisol en zelf over fucking bastards sprak over eventueel onschuldigen…

Burn 29 mei 2015 om 14:10

Op momenten dat dit bij andere renners gebeurde was zijn eerste reactie: “those cheating b*stards have been smashing cortisone”.

Maar nu hij vlak voor de Giro dezelfde (verdachte) cortisolwaarden heeft, vindt hij dat toetsenbordhelden hem zwartmaken.

tendam 29 mei 2015 om 17:32

@burn
Kun je lezen? Dat is nu precies de reactie waarvan hij zegt dat hij die al verwacht :)

Rondo 29 mei 2015 om 18:54

De Nieuw-Zeelander waardeert het werk van de MPCC (“ik steun het idee om tramadol te verbieden in koersen”), maar hij ziet een aantal minpunten. “Ik heb me tot nu toe nooit gerealiseerd hoe gebrekkig hun systeem is.
Dat is dan dom.
Je tekende met je volle verstand een contract, maar begrijpt blijkbaar niet goed wat het inhoudt om bij een van de meest voorbeeldige ploegen van het peloton te willen horen. Dan moet je niet, of, nog niet tekenen, vraagt eerst om uitleg. In elk geval moet je niet achteraf gaan staan janken.
Maak je geen zorgen, ik ben tegen doping, maar dan wel gelijke monniken, gelijke kappen, gelijke waarden.

dikkechaap 29 mei 2015 om 23:32

@Giant & Burn
Jullie vergeten even dat hij het vermoedde, maar niet overal beschuldigingen rondbazuinde.

rahimns 30 mei 2015 om 00:10

@Rondo volgens mij moet jij het hele stuk van Bennett nog maar eens lezen… want jij hebt dan weer niet door waar hij het over heeft.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.