Geoffrey Soupe schiet na twaalf jaar weer raak in La Tropicale Amissa Bongo
foto: Cor Vos (archief)
maandag 23 januari 2023 om 13:38

Geoffrey Soupe schiet na twaalf jaar weer raak in La Tropicale Amissa Bongo

Geoffrey Soupe heeft de eerste etappe van La Tropicale Amissa Bongo (2.1) op zijn naam geschreven. De Fransman van TotalEnergies, wiens laatste profzege dateerde van La Tropicale Amissa Bongo 2011, was na 122 kilometer de snelste van een uitgedund peloton. De Belg Louis Blouwe (Bingoal WB) werd tweede, Antonio Angulo (Burgos-BH) eindigde op de derde plaats.

De organisatie van La Tropicale Amissa Bongo kon dit jaar rekenen op de deelname van drie ProTeams: Burgos-BH, Bingoal WB en TotalEnergies. Daarnaast stonden er vooral landenteams uit Afrika aan het vertrek. De rittenkoers in Gabon, die voor het eerst sinds 2020 plaatsvindt, begon met een 122 kilometer lange rit van Bitam naar Oyem. De etappe was relatief vlak, maar in de finale moest twee keer een venijnige puist (0,8 km aan 7,4%) overwonnen worden. De top van de laatste helling lag op drie kilometer van de streep.

Al na enkele kilometers reden twee renners weg uit het peloton: Paul Daumont (selectie Burkina-Faso) en El Houcaine Sabbahi (selectie Marokko). Zij reden even samen vooruit, totdat ze het gezelschap kregen van Isiaka Cissé (selectie Ivoorkust) en Aurélien Achetkueyinyi (selectie Kameroen). Moet zijn vieren breidden ze hun voorsprong uit tot viereneenhalve minuut.

Aparicio maakt de sprong
Door het werk van Bingoal WB slonk het gat al snel weer tot onder de minuut. Op dat moment, met nog zo’n 45 kilometer voor de boeg, besloot Achetkueyinyi zijn medevluchters achter te laten. Hij reed een tijdje solo op kop, maar kreeg al gauw het gezelschap van Mario Aparicio (Burgos-BH). Althans, voor een moment. De Spanjaard liet de Kameroener vrijwel direct achter en ging alleen door.

Aparicio breidde zijn voorsprong op het peloton uit tot een minuut, maar na de eerste finalehelling was daar al flink vanaf geknabbeld. Paul Ourselin (TotalEnergies) kon zodoende de oversteek maken. Het bleek een nutteloze actie, want het uitgedunde pak vatte het kopduo nog voor de laatste beklimming weer in de kraag. Bingoal WB en de Eritrese selectie voerden de groep aan.

Eerste zege sinds 2011
Op de laatste klim stond de deur achteraan wagenwijd open, maar van voren wist niemand weg te rijden. Een uitvalspoging van opnieuw Ourselin werd daarna geneutraliseerd. We kregen zo een sprint met een gedecimeerd peloton. Geoffrey Soupe toonde zich in die spurt de snelste. Voor de 34-jarige Fransman van TotalEnergies was het zijn eerste zege sinds 25 januari 2011, toen hij ook de openingsrit van La Tropicale Amissa Bongo wist te winnen.

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
23 januari 2023 14:08
En toen was het van Oyem naar Bitam en het was zijn allereerste koers als prof. Niet meer starten in rit 2 en gewoon op pensioen gaan nu. De cirkel kan niet ronder zijn.
    23 januari 2023 14:21
    Inderdaad wel héél opvallend. Mooi uitgezocht (in de veronderstelling dat dit toch ook bij jou geen parate kennis is)!
23 januari 2023 13:48
Geoff draaide ze allemaal in de soupe.
23 januari 2023 13:50
Hete soupe in afrika :)
23 januari 2023 14:12
Als ik dit filmpje zie was de strijd om de overwinning niet veel soeps.
https://twitter.com/BurgosBH/status/1617504180004089856
23 januari 2023 16:14
In een Europese koers worden knechten zoals hij meestal al eerder in de koers opgesoupeerd. Met slechts drie ProTeams aan de start zijn dit soort wedstrijden voor hem de ballen in de soep. Uh de krenten in de pap.
23 januari 2023 17:16
Bijna weggedeemsterd, maar desalniettemin eindbaard.
Ter vergelijking: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Geoffrey_Soupe_TA_2011.jpg
23 januari 2023 19:56
Deze titel roept veel vragen op:
- Wie is het slachtoffer?
- En miste hij hiervoor zo vaak?
- Heeft hij eigenlijk wel een wapenvergunning?
- Is hij al veroordeeld?
- Leeft het slachtoffer van 12 jaar geleden nog?
23 januari 2023 20:22
Zijn er geen bergen in Gabon? zo te zien zijn er alleen maar (relatief) vlakke etappes.

Reacties zijn gesloten.