Geoffrey Bouchard: “Bergtrui eerste succes bij de profs”
foto: Cor Vos
dinsdag 10 september 2019 om 09:49

Geoffrey Bouchard: “Bergtrui eerste succes bij de profs”

Geoffrey Bouchard noemt de bergtrui in de Vuelta a España het eerste succes uit zijn nog jonge carrière. De Fransman is weliswaar al 27 jaar oud, maar beleeft pas zijn eerste volledige profjaar in de AG2R-kleuren. Gisteren ontfutselde hij Ángel Madrazo de koppositie in het bergklassement.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Al sinds de tweede dag hing de wit-blauwe bolletjestrui om de schouders van Madrazo, nadat hij in de etappe naar Calpe de volle buit pakte op de Puerto de Confrides en de Alto de Benilloba. In zijn ploeg Burgos-BH werd de bergtrui als een belangrijke doelstelling gezien voor de eerste week maar men hield er toen al rekening mee dat in het hooggebergte het steeds moeilijker zou worden om de koppositie te verdedigen in het bergklassement.

Madrazo levert vier punten in
De Spanjaard bouwde in de derde, vierde en vijfde etappe zijn voorsprong steeds verder uit tot 33 punten. Vanwege stayeren moest hij vervolgens vier punten inleveren, maar in de elfde rit richting Urdax-Dantxarinea wist hij zijn puntentotaal weer op te vijzelen naar 32. Intussen was Bouchard zijn jacht begonnen op de bergtrui. In de zware negenende etappe naar Cortals d’Encamp was de Fransman mee in de vroege vlucht en scoorde in een klap 21 punten.

In de dertiende rit naar Los Machucos maakte Bouchard opnieuw deel uit van de ontsnapping en naderde Madrazo zo tot op twee punten (32 om 30 punten). Met die tussenstand begon het duo gisteren aan de etappe naar La Cubilla. Beide renners zaten mee in de vroege vlucht en op de San Lorenzo won Bouchard de eerste bergsprint van Madrazo en veroverde daarmee virtueel de leiding in het klassement. Op de tweede klim was het andermaal Bouchard die Madrazo aftroefde.

‘Alleen Madrazo was gevaarlijk vooraan’
Zo voert de Fransman na zestien etappes het bergklassement aan met vijftig punten. Madrazo, zijn belangrijkste tegenstander, volgt nu op zes punten. “Liefst 51 kilometer ging vooraf aan de eerste klim en ik wil mijn fantastische ploegmaats bedanken dat ze me al die tijd in positie hielden en me beschermden”, reageerde Bouchard. “Ik slaagde erin in de ontsnapping te komen na een lange strijd en alleen Madrazo was gevaarlijk voor me vooraan.”

“Door twintig punten te pakken op beide beklimmingen had ik genoeg vertrouwen voor de finish. Deze trui dragen is een echte eer. Het is mijn eerste succes bij de profs, maar de trui is nog verre van veiliggesteld. Geen idee of nu het zwaarste gedeelte begint met de trui om de schouders. Het wordt in ieder geval belangrijk om wat hersteltijd te pakken en de rustdag kan ik daarbij goed gebruiken. Dan wordt het tijd om plannen te maken om de trui proberen te verdedigen.”

Bergklassement na etappe 16 | Bollentrui (wit met blauw)
1. flag-fr Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale) met 50 punten
2. flag-es Ángel Madrazo (Burgos-BH) met 40 punten
3. flag-gb Tao Geoghegan Hart (Team Ineos) met 29 punten

Vuelta 2019: Klassementen na etappe 16

 
10 Reacties
Sorteer op:
10 september 2019
Blijf het toch vreemd vinden dat er zo veel derderangs-klimmers hoog staan in dit soort klassementen. Het is toch belachelijk dat de -tot zondag onzichtbare- Fugelsang en Bouchard gisteren bijna net zoveel punten hebben gepakt (beide 20) als Pogacar (24), Valverde (22) of Roglic (20) in de hele Vuelta. Van mij mag het puntentotaal berekend worden over de klimtijd, en niet op wie er als eerste bovenkomt. Voor aanvallers is er een klassement voor de meest strijdlustige renner.
  10 september 2019
  Eens. Ligt ook aan de ronde. In de Vuelta mogen de vluchters strijden om de zege en die zijn dan de hele etappe vooruit. Je kunt er ook voor kiezen om alleen maar punten uit te delen op de slotklim en dan direct veel. Dus voor de eerste 15 renners of zo. Maar dan krijg je vaak weer dat de bergtrui naar de beste klassementsrenners gaat. Persoonlijk vind ik ook dat de renners er niks mee doen. Het is toch eigenlijk beschamend dat geen enkele best goede renner hier een doel van maakt? Sommige zwoegen drie weken voor een 12e plaats. Begrijp echt niet dat een Oscar Rodriguez, Tao Gheoghegan Hart, Latour, Nieve, Navarro, Brambilla en dat soort jongens niet voor de bergtrui gaan. Dan wordt het nog wel interessant. Met alle respect voor Bouchard, maar het zou natuurlijk wel een behoorlijk smet zijn als hij de bergtrui wint.
  10 september 2019
  @ Ab, Er hangt tegenwoordig een soort stigma bij onbekende Franse 'wielrennertjes', maar vergeet niet dat Bouchard nauwelijks anderhalf jaar aan het fietsen is, wie weet is dit de introductie van een prima carrière.
  10 september 2019
  Oneens. De afgelopen Giro en de Tour hebben we mooie winnaars gekregen met een fantastisch klimmende Giulio Ciccone en in de Tour Romain Bardet. (wellicht onverdiend).
  10 september 2019
  Misschien moet ook de beloning omhoog. Geen idee hoeveel geld en punten (als überhaupt??) zo'n bergtrui oplevert, maar als dat niet in verhouding staat met een 12e plaats in het eindklassement is het ook logisch dat de toppers zich er niet druk om maken.
  10 september 2019
  De laatste jaren is er niks gedaan met die WT-punten, dus niet voor een bergtrui gaan, omdat het geen punten oplevert, hoeft geen argument te zijn. Toch lijken de meeste ploegen wel om die punten te geven. Een bergtruiwinnaar levert volgens mij voor een ploeg en sponsor meer exposure dan een twaalfde plaats, dus ook vanuit dat standpunt snap ik niet dat er niet meer toppers voor gaan.
10 september 2019
Nog altijd beter dan waar we ook mee te maken hebben: de leider in het algemeen klassement staat ook 1e in het puntenklassement. Bah.
  10 september 2019
  Waarom bah? Roglic is gewoon de meest constante renner deze Vuelta en het etappeschema van de Vuelta helt altijd naar de klimmers. Weinig pure sprintersritten, dus dit dan als logisch gevolg. Je kunt natuurlijk ook net als de Giro en Tour 50 punten voor het winnen van een massapsprint geven, maar noem het dan een sprinterstrui in plaats van puntenklassement. Als je met het winnen van drie sprintjes de trui kunt pakken.
10 september 2019
Bergtrui is een troostprijs maar voor sommige "tweede rangs" renners een hoofdprijs. Die strijd om de punten maakt het voor mij leuker dan een klassement renner even de bergtrui meepakt in de strijd om tijdwinst.
10 september 2019
Lijkt me juist dat de organisatie hier de belangrijkste rol in speelt. Zolang ze hun eigen nevenklassementen niet eens serieus nemen, gaan de renners dat natuurlijk ook niet doen. Om te beginnen zouden ze eens een normale geldprijs aan de nevenklassementen kunnen verbinden. Dan wordt dat vanzelfsprekend voor veel meer renners een belangrijk doel, en verhoog je automatisch de prestige van zo'n trui! Met eindwinst in het AK verdient een renner nu €150.000 (#2 €57.000 en #3 €30.000). Winnaar van de bergtrui moet het doen met slechts €13.000 (#2 €6.000 en #3 €3.000). Eindwinst van de groene of witte trui is zelfs nóg minder... #1 €11.000 (#2 €5.000 en #3 €2.000). Kortom, een nietszeggende 20e plek in het AK levert met €3800 al veel meer op dan die zwaarbevochten 3e plek van één van de nevenklassementen... En ook winst in een etappe levert al meteen €11.000 op, en daar hoef je dan maar 1 dag voor te pieken... Financieel gezien hebben de meeste ploegen het al zwaar genoeg, dus dan snap ik best waar ze hun prioriteiten leggen...

Reacties zijn gesloten.