Gent aast op WK 2021

Gent aast op WK 2021

Peter Sagan was Alexander Kristoff nipt te snel af tijdens het voorbije WK in Bergen - foto: Sirotti (archief)

woensdag 14 maart 2018 om 10:26

Terwijl het klassiekerseizoen volop in gang is kijken ze in Vlaanderen ook al ver vooruit. De regio wil het WK op de weg in 2021 organiseren. Naast Antwerpen en Oudenaarde meldt Gent zich nu als derde gegadigde om de koers te organiseren.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Peter Sagan, Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

De Gentse schepen (wethouder, red.) van sport Resul Tapmaz maakte het nieuws bekend na een vraag van een gemeenteraadslid. “Gent zou een mooie gaststad kunnen zijn. We kunnen immers bogen op een rijke wielertraditie. In Gent staat de wieg van heel wat klassiekers: de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, de Omloop Het Nieuwsblad. We mochten al 3 keer de Tour verwelkomen en in 2019 zijn we gaststad voor de organisatie van het BK wielrennen. Het WK zou een bijzonder mooie aanvulling zijn op dit palmares”, legt hij uit in een officiële reactie.

Parcours door de Ardennen
In een eerder stadium toonde Antwerpen en Oudenaarde al interesse om de koers te organiseren. De stad Gent denkt echter een mooi parcours te kunnen bieden. “Wij denken dat Gent qua parcours mooie kaarten op tafel kan leggen. Een grote lus door de Vlaamse Ardennen, gevolgd door een aantal rondjes op een gesloten parcours in Gent bijvoorbeeld. De grote uitdaging is om een parcours te vinden dat voldoende attractief is en waarbij de impact op het maatschappelijk leven niet te groot is. Een WK omhelst immers een volledige week en dat tijdens de drukke maand september.”

Vlaanderen moet in juni haar dossier inleveren bij de UCI, in september wordt daar dan een beslissing genomen. In 2002 vond het WK voor het laatst plaats in België, toen wist Mario Cipollini de regenboogtrui te veroveren.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Secondant 14 maart 2018 om 10:35

Waarom niet de krachten bundelen een een WK 2021 in Vlaanderen maken? In Antwerpen de ploegenpresentaties, persconferenties en de (eventuele) ploegentijdrit. In Gent de invididuele tijdritten en in Oudenaarde de WK wegrit? Gent en Oudenaarde zijn wat mij betreft inwisselbaar.

Zou een fantastische week worden waar geheel Vlaanderen van kan genieten.

Quintenri 14 maart 2018 om 10:59

@Secondant
+1

Dag Otto Lauritzen 14 maart 2018 om 11:34

Vrees dat dat organisatorisch/logistiek niet haalbaar/betaalbaar is…

Romāns Vainšteins 14 maart 2018 om 11:35

Leuke stad waar ze wel een gaaf jakker-en-dokker-parcours kunnen maken. Zal dan voor de handige, hardere, snelle mannen zijn met waterkansen voor de tempobeulstrijkijzers.

Samlambeej 14 maart 2018 om 11:47

@Romans
Ik ben Gentenaar maar ik zie het lokale rondje niet direct voor me. Hoe zie je dat ongeveer?

Romāns Vainšteins 14 maart 2018 om 12:33

Ik zal me waarschijnlijk vergissen maar meende me enkele oplopende kasseiwegen richting citadelpark te herinneren (?)

Dag Otto Lauritzen 14 maart 2018 om 12:51

@RV, nee. In het stadscentrum heb je veel kasseien maar ik zie ze daar niet direct een rondje neerleggen (lees: winkelstraten, openbaar vervoer…) Ook al door de talrijke tramsporen die het er niet minder gevaarlijk op maken. De Sint-Kwintensberg, Sint-Pietersnieuwstraat en Kantienberg die kort wat oplopen zijn misschien wel een optie via de Overpoortstraat/Kunstlaan gecombineerd met een stuk stadsring en aankomst aan de watersportbaan, Overpoortstraat of zoals ooit in de Tour/Omloop op de Charles De Kerckhovelaan.

Dag Otto Lauritzen 14 maart 2018 om 12:54

Mja, bij nader inzien: De stadsring een week lam leggen lijkt me ook moeilijk. Denk dat ze het eerder buiten de ring moeten gaan zoeken…

Samlambeej 14 maart 2018 om 12:59

Nee die zijn er niet. Het enige bruikbare element leek mij de stadring(R40) als aankomstlijn bergop maar die kunnen ze niet een week afzetten. Dat zou de stad verstikken. Daarbij vraag ik me af waar de laatste schifting moet gebeuren. Zonder lus krijg je eigelijk slechts een scenario omloop het nieuwsblad. Daarin is toch ook niet veel sprake van mooie beelden of stadsmarketing. Ook niet als je een lus rond groot Gent gaat maken, wat krijg je dan? Aan de ene kant een paar villalanen en aan de andere kant de buurten van Ledeberg en Gent-Dampoort. De hellingkjes die @Dag Otto Lauritzen opnoemt zijn wel stijl maar te kort(+-300m) en om met zo'n peloton te draaien en keren.. daar zou je onnozel van worden. Voor de rest stikt het van de tramsporen en de smalle straatjes met geparkeerde auto’s. Gent is prima voor te winkelen en cafétjes ’s avonds en de terrasjes in de zomer maar niet voor fietsers.

doeme80 14 maart 2018 om 17:18

Vertrek ITT in het Gravensteen!

Domestique 15 maart 2018 om 07:55

Als Gentenaar lijkt me dit inderdaad ook niet echt een goed plan, véél liever Oudenaarde. Eens een echt RVV-parcours. Als er WK-parcoursen moeten zijn voor elk type renner, waarom dan eens niet voor de echte kasseispecialist?

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair