Genomineerd voor de Gerrit Schulte Trofee 2020: Harrie Lavreysen
Lavreysen viert zijn wereldtitel op de Keirin - foto: Cor Vos
donderdag 3 december 2020 om 16:00

Genomineerd voor de Gerrit Schulte Trofee 2020: Harrie Lavreysen

Sinds maandag 30 november zijn de stembussen geopend voor de verkiezing van Wielrenner van het Jaar, Wielrenster van het Jaar en Renner van de Toekomst. Het publiek kan exclusief stemmen via WielerFlits.nl/verkiezing. De genomineerden stellen we graag nog kort aan jullie voor.

Met zijn drie wereldtitels in Berlijn zorgde baansprinter Harrie Lavreysen (23) uit Luyksgestel voor een unicum. Dat een renner op één WK de regenboogtrui veroverde op zowel de sprint, de Keirin als de teamsprint, was namelijk nooit eerder vertoond. Zelfs baanlegende Chris Hoy is dat nooit gelukt. De manier waarop dat gebeurde, was ook nog eens ronduit indrukwekkend. We gaan naar eind februari, naar de openingsdag van het wereldkampioenschap.

Op de teamsprint gold de Oranjeploeg, met Lavreysen als onbetwiste tweede man, als de grote favoriet. In de kwalificaties werd meteen de toon gezet met een tijd van net een tiende boven het wereldrecord. In de eerste ronde plaatste het team zich in een wereldrecord voor de finale, waar Groot-Brittannië met zesvoudig olympisch kampioen Jason Kenny de tegenstander was. En ook de Britten waren geen partij voor Nederland, dat in een nieuw wereldrecord de titel pakte.

Een dag later startte Lavreysen op de Keirin, waar hij vier maanden eerder al de Europese titel had veroverd. Het wonderkind van het Nederlandse baanrennen, zoals hij al werd genoemd, snelde in de finale met nog twee ronden te gaan buitenom en was vervolgens niet meer bij te halen. Na een dag rust mocht hij in het slotweekend zijn titel op de sprint verdedigen, en dat lukte. In de finale bleef hij Jeffrey Hoogland voor en voltooide zo zijn bijzondere hattrick.


Vul hieronder jouw stem in

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
3 december 2020 17:16
Hij mag hem van mij hebben, maar hij zal het ondanks zijn 3 (DRIE) wereldtitels wel niet worden...

Wat ik vooral waardeer is hoe hij en de andere baansprinters bezig zijn. Op het ene moment aartsrivalen, en even later ploegmakkers en trainingspartners. En volgens mij zelfs vrienden. Prachtig om die gasten bezig te zien samen!
3 december 2020 18:29
Ik ga eerlijk zijn weet je. Baanwielrennen boeit niet alleen mij maar ook heel veel anderen geen mallemoer, ik vind het niet leuk voor die lui en de fanatieke volgers van de niche dat ze bij de wegrenners gegooid worden en standaard kunnen fluiten naar die vette Gerrit Schulte bokaal.
    3 december 2020 20:21
    Het wordt tijd dat er weer eens een baanrenner de trofee krijgt. In de beginjaren was dit wel het geval. De pure baanrenners Arie van Vliet (1955), Jan Derksen (1957) en Leijn Loeveseijn (1971), alsmede de allrounders Schulte (in 1958 nog voornamelijk baanrenner) Post (1963) en Schuiten (1974) wonnen hem ook. Dat jij baanwielrennen niet leuk vindt is natuurlijk geen behoorlijk argument om hem niet aan een baanrenner te geven;-)
3 december 2020 20:32
De formule is altijd
niveau x prijzen x prestige
Eerste en tweede zitten wel goed, qua prestige wordt het lastig (want baanwielrennen).
Daarom wordt een korfballer, darter, of hink-stap-springer ook geen sporter van het jaar. Die schaatsers zijn de uitzondering die de regel bevestigen.

Reacties zijn gesloten.