Gele stoet fietst naar Brussel om Grand Départ Rotterdam op de kaart te zetten

Gele stoet fietst naar Brussel om Grand Départ Rotterdam op de kaart te zetten

foto: Tim van Hengel/WielerFlits

vrijdag 5 juli 2019 om 14:05

Geel kleurde de binnentuin van het Rotterdamse stadhuis eerder vandaag. Om de ambities voor een terugkeer van de Tour naar de havenstad kracht bij te zetten togen oud-renners, mensen uit het bedrijfsleven én de wethouder Sport, gehuld in gele shirts, naar de Grand Départ in Brussel. Op de fiets wel te verstaan.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Dit is eigenlijk de nulde etappe. We rijden van Rotterdam naar Brussel als onderdeel van onze lobby om de Tour naar Rotterdam te halen”, vertelde wethouder Sven de Langen voordat hij met onder anderen Olympisch kampioene Leontien Zijlaard-van Moorsel, haar echtgenoot Michael Zijlaard (manager van Roompot-Charles), tweevoudig Nederlands kampioen Maarten den Bakker en de laatste Nederlandse geletruidrager Erik Breukink op de fiets stapte.

“Ik denk dat Rotterdam natuurlijk al bewezen heeft dat ze de Tour heel goed kan organiseren. In 2010 was de Tour hier ook al en was het een geweldig succes”, zei Breukink. “Ik denk dat Nederland sowieso goed is in dat soort evenementen organiseren en naar zich toehalen. Rotterdam heeft het in zich. Daar stropen ze de mouwen op en pakken ze het aan. En dan zetten ze iets heel moois neer.”

De Langen: “In 2010 hebben we een heel groot feest gehad. En toen wij hebben aangekondigd dat we wederom de Tourstart naar Rotterdam wilden halen, heb ik alleen maar positieve reacties gehad en nog steeds als ik aan het werk ben. Ook al is het in de zorg of rondom volksgezondheid, heel veel mensen tikken me toch even aan om te vragen of we al wat weten. En dan moet ik zeggen: nee, we zijn nog steeds bezig.”

Aantrekkingskracht
Volgens Michael Zijlaard krijgt de wielersport een boost met een nieuwe Grand Départ in Rotterdam. “Voor de wielersport zou het natuurlijk geweldig zijn omdat iedereen rondom Rotterdam allemaal dingen gaat organiseren. Dus het heeft aantrekkingskracht op de jeugd, de mensen gaan meer fietsen, maar er worden ook toertochten georganiseerd, clubs krijgen een nieuwe impuls. Dus wat dat betreft zou het voor het fietsen natuurlijk geweldig zijn.”

“Ik merk gewoon aan alle kanten dat de stad heel erg enthousiast is, dat we een echte fietsstad zijn en dat willen we heel graag aan de hele wereld laten zien”, aldus De Langen. Daarna stapte het gezelschap op de fiets in afwachting van het startschot van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Nadat het vertreksein klonk, kon om half tien exact aan de tocht van 150 kilometer worden begonnen.

Rond vier uur ’s middags worden de renners in Brussel verwacht waarna een kort informatief programma volgt, waarin Rotterdam vertelt waarom een Grand Départ zo belangrijk is voor de gemeente.

Dit artikel delen:

4 Reacties

Geit in mijn Kelderman 5 juli 2019 om 14:56

Wel jammer dat Abou zelf niet meefietste. Die kan ook nog wel wat strakker staan.

0
Lapjestrui 5 juli 2019 om 16:14

In de gele trui fietsen. Hoort niet. Mits leider in een grote ronde.

0
Dr. Corné 't Glansarm 5 juli 2019 om 18:46

Tenzij
nits mits

0
Lapjestrui 5 juli 2019 om 23:37

Check!

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone