Geen Wout van Aert op EK, Remco Evenepoel alleen in tijdrit

woensdag 8 juli 2020 om 11:11
Geen Wout van Aert op EK, Remco Evenepoel alleen in tijdrit

© Cor Vos

Het EK wielrennen wordt van 24 tot 28 augustus verreden in het Franse Plouay. Enkele dagen voor de Tourstart dus. En dat zal zijn gevolgen hebben voor het deelnemersveld. Zo wil Jumbo-Visma Wout van Aert niet uit zijn Tourflow halen. Remco Evenepoel verdedigt zijn titel in het tijdrijden, maar past voor de wegrit.

“Dauphine, Belgisch tijdritkampioenschap, Tour de France. Dat is het programma van Wout van Aert”, vertelt Jumbo-Visma-woordvoerder Ard Bierens ons. “Het EK in Plouay is niet voorzien.” Jumbo-Visma wil haar goudhaantje dus niet uit zijn Tourflow halen. Op het moment van de wegrit zal de Tourploeg overigens al in Nice verblijven.

Volgens Het Laatste Nieuws past ook Remco Evenepoel voor de wegrit. Die rijdt de Tour nochtans niet. “Maar ik moet op langere termijn denken”, klinkt het. “Aan het WK en aan mijn Giro-debuut, later dit seizoen. Het wordt nog zwaar genoeg. De EK-tijdrit en -wegrit volgen elkaar iets te snel op, dus beperk ik me tot de tijdrit.”

Bretagne Classic
Anderen tonen wel interesse, maar zij die de Tour rijden, moeten uiteraard toestemming van hun ploeg krijgen. Greg Van Avermaet, bijvoorbeeld. “Afhankelijk van de afstand van het EK en hoe we de verplaatsingen organiseren, moet de combinatie met de Tour misschien wel lukken.” Jasper Stuyven en Yves Lampaert, nummers één en twee van de Omloop, staan er ook ‘niet weigerachtig’ tegenover. Tiesj Benoot, vorig jaar tweede in Plouay, zegt in afwachting van een gesprek met bondscoach Verbrugghe ook niet per se neen. Idem voor Oliver Naesen.

Eén uitdrukkelijke voorwaarde, koppelen zowel Van Avermaet, Lampaert als Naesen er aan vast. “Het moet mogen van de ploeg.” Lampaert: “Doe ik de Tour niet, wil ik zeker mee. In het andere geval zal ik wellicht geen toestemming krijgen.”  Wel zeker kandidaat: Xandro Meurisse. “Dat EK zit al lang in mijn hoofd. Het is één van mijn grote doelen.”

Nog een mogelijk probleem voor de bondscoaches: een dag voor het EK wordt de Bretagne Classic gereden. “Mogelijk wordt Plouay zijn eigen concurrent”, beseft Rik Verbrugghe, de Belgische selectieheer. “Een WorldTourkoers, waarin belangrijke punten te verdienen vallen en die de teams kan aanzetten tot onverbiddelijke keuzes. Met alle begrip, hoe hard ik ook zal pleiten voor mijn eigen winkel. Niet ík betaal die jongens. Wel hun sponsors.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

harryjohan71 8 juli 2020 om 11:38

Dit is toch geen verrassing. Combinatie Tour en EK is niet verstandig in deze tijd. Ik kan me niet voorstellen dat ploegen renners die in de Tour rijden toestemming geven om EK wegrit te rijden. Dan kunnen ze beter Bretagne Classic rijden voor de ploeg.

Yeez 8 juli 2020 om 11:41

Ook geen bk op de weg dus voor wout

harryjohan71 8 juli 2020 om 11:44

BK op de weg is volgens mij na de Tour

Nico Dick 8 juli 2020 om 11:45

dat komt ná de Tour. Is niets over gezegd, voorlopig

Turtlehead 8 juli 2020 om 11:53

Zo ontdekken we wat we al wisten: Dat EK is toch al marginaal en nu op een onmogelijke datum gepropt.

ChefSpijker 8 juli 2020 om 18:25

Voor renners die de Bretagne Classic rijden juist ideaal. Voor de Tourgangers niet nee, maar het kan alsnog een prima deelnemersveld worden. Misschien wel beter dan normaal.

SoloSlim 8 juli 2020 om 13:54

Winst op het EK tijdrijden geeft wel een extra plaatsje op voor het WK tijdrijden.. kan handig zijn voor Belgie.

boenk 8 juli 2020 om 14:04

Gezien van Aert toch niet naar het WK kan, maakt dat zelfs niet zoveel uit. Lampaert kan een leuke prestatie neerzetten, maar geen top 5, en die rijdt ook de Tour en zie ik niet afstappen. Voor de Plus is het niet lastig genoeg. Wellens kan meedoen voor een top 30, Van Moer lijkt al 2 jaar geen progressie meer te maken. Van Wilder zal wel meedoen bij de U23 en zou ook niet meedoen voor de top op dit parcours bij de profs. De Gendt zal op een dag waar de specialisten naar hebben gepiekt, ook niet top zijn, en die wil de Tour ook uitrijden.

Er zijn dus enkel Evenepoel en Campenaerts om echt voor medailles te gaan, die ook de Tour niet rijden. Als De Plus zin heeft, om zich te testen, kan dat misschien leuk zijn moest die de extra plek krijgen, maar dit jaar maakt dat extra ticket echt niet veel uit.

harryjohan71 8 juli 2020 om 15:15

Wellens rijdt de Tour. Ik kan me niet voorstellen dat je voor een top 10 of lager uit de Tour stapt voor het WK tijdrijden. Zeker als jouw ploeg de etappe van zondag kan winnen. Gezien het deelnemersveld van het WK moet voor Wellens een top 10 ook mogelijk zijn als hij meedoet.

ChefSpijker 8 juli 2020 om 18:23

Wellens top 10 op het WK Tijdrijden? Wat?

harryjohan71 8 juli 2020 om 19:34

@Chefspijker Zoals ik al aangaf rijdt Wellens vast niet het WK tijdrijden. Het deelnemersveld van WK tijdrijden zal dusdanig zwak zijn dat zelfs Wellens top 10 moet kunnen rijden is mijn verwachting. Zeker als het op de huidige geplande datum blijft.

tvm 8 juli 2020 om 19:37

Ek tijdrijden kan op papier afgedaan worden nu neem ik aan? 1 Remco.

bonimenier 8 juli 2020 om 21:41

Hij ging waarschijnlijk sowieso torenhoog favoriet zijn. Nu zou het zo maar kunnen dat België 1 en 2 pakt.

boenk 8 juli 2020 om 22:24

Het BK tijdrijden (Evenepoel, Campenaerts, Lampaert, van Aert) zal dit jaar dus vermoedelijk interessanter worden dan het EK tijdrijden.

Polleke 8 juli 2020 om 22:40

Niet te vatten dat de 2 overkoepelende federaties zich ten koste van alles in de al veel te volle kalender willen wringen en niet eens flexibel willen zijn in het aantal dagen waar ze ‘recht’ op hebben…

harryjohan71 9 juli 2020 om 09:25

Straks starten er alleen Belgen op het EK, omdat veel andere landen op zondag daarvoor NK rijden. Hoe hebben ze het EK voor profs in de week tussen NK en Tour kunnen plannen. Dit getuigt van weinig gezond verstand in Corona tijd. Ik verwacht trouwens ook dat België met een B ploeg start op het EK wegrit.

Headlines

Materiaalzone

Populair