Geen Wereldbeker Bern in 2020: reactie op veldrithervormingen

vrijdag 20 december 2019 om 08:33
Geen Wereldbeker Bern in 2020: reactie op veldrithervormingen

Eli Iserbyt won dit jaar in Bern - foto: Cor Vos (archief)

De Wereldbeker veldrijden zal volgend seizoen bestaan uit maar liefst zestien wedstrijden, maar de cross van Bern zal geen deel meer uitmaken van het regelmatigheidsklassement. “Door de hervormingen schieten de kosten omhoog”, zo vertelt organisator Christian Rocha in een perscommuniqué.

Het was Roche die in oktober al de noodklok luidde, aangezien hij nog niks had gehoord van Flanders Classics en de UCI, de twee partijen die verantwoordelijk zijn voor het organiseren van de Wereldbeker veldrijden. “Tot nu toe hebben we nog maar één telefoongesprek gehad met Flanders Classics. Verder hebben we nog geen info van hun of de UCI.”

“De waarde van de wereldbeker daalt voor ons ook, het is financieel bijna niet meer te betalen.” Twee maanden later heeft Rocha de drastische beslissing genomen om zich volledig terug te trekken. De reden: de geplande veldrithervormingen voor het seizoen 2020-2021. Dit betekent dat de kosten omhoog gaan, terwijl het budget hetzelfde blijft.

“Het is onacceptabel”
Maar volgens Rocha speelt er nog meer. “Dit gaat niet langer meer om de sport, maar enkel en alleen om geld en business.” Volgens de organisatoren was er te weinig tijd om een dossier samen te stellen én in te leveren bij de UCI. Daar komt nog bij dat Flanders Classics (nog) niet bereid is om meerjarige contracten af te sluiten met partners, wat eerst wel de bedoeling was.

Rocha is niet blij met de geplande hervormingen en manier van communiceren vanuit de UCI. “Het is echt onacceptabel, het past niet bij een dergelijk bestuursorgaan.” Het is nog onduidelijk wat de toekomst brengt voor Rocha en consorten, al hoopt de organisatie ook volgend jaar een cross te organiseren. Dit jaar wisten Annemarie Worst en Eli Iserbyt de (voorlopig) laatste wereldbeker te winnen.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Fast Freddy 20 december 2019 om 10:05

En tot zover de mondialisering van een lokale volkssport.
Leve de UCI!

A.M.M. Jonkers 21 december 2019 om 13:00

Vergeet geldwolf Wouter Vandenhaute (Flanders Classics) niet. Wielrennen interesseert hem niets, zijn zakken vullen wel. Eerst een aantal Vlaamse klassiekers naar de knoppen helpen en nu het veldrijden naar de vaantjes. Woutertje weet wat goed voor zijn portemonnee is…..

Polleke 20 december 2019 om 10:06

Jammer, is een van de betere organisaties…. nog steeds benieuwd wie en waar die 16 WB crossen gaat organiseren als er een limiet staat op het aantal BeNe. organisaties…

Ligthning 20 december 2019 om 10:26

Bijzonder jammer dat er toch zoveel organisatoren zich kandidaat gesteld hebben voor het circus van de UCI en Flanders Classics. Bijzonder slecht voor de renners, de organisatoren, en tenslotte de toeschouwers. Na een paar jaren implodeert de boel vanzelf, maar dan zullen de gewone organisatoren die hun datum kwijtgeraakt zijn en ondertussen gestopt zijn of in zware financiële problemen terecht gekomen zijn, allicht niet meer terug kunnen opstarten. Ik vermoed dat de betere crossers nog een à twee jaren het spel zullen meespelen, om poen te scheppen. Na het afbrokkelen van de WB-manches en het wegvallen van verschillende traditionele crossen, zullen de betere crossers (VDP, Van Aert, Hermans enz.) dan definitief voor de weg kiezen. De net iets minder getalenteerde crossers zullen dan het slachtoffer zijn.

Emergo 20 december 2019 om 13:25

De crossers die je noemt gebruiken de cross ook deels als wintervoorbereiding van het nieuwe wegseizoen dus die zullen w.s. niet afhaken en voor de rest : Time will tell.

Baik-Baik 20 december 2019 om 10:33

16 crossen waarvan 8 in België en maximaal 2 in Nederland.

Ik ben benieuwd naar de nieuwe kalender. Ik hoop op een paar nieuwe mooie crossen.

Headlines

Materiaalzone

Populair