Geen Tour voor Steven Kruijswijk: Nederlander breekt bekken en sleutelbeen
foto: Cor Vos
maandag 5 juni 2023 om 17:58

Geen Tour voor Steven Kruijswijk: Nederlander breekt bekken en sleutelbeen

Steven Kruijswijk moet een nieuwe klap zien te verwerken. De Nederlander heeft bij een valpartij in de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné namelijk zijn sleutelbeen en bekken gebroken. Kruijswijk mag zo een kruis maken over de komende Tour de France.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De Nederlandse klimmer was maandag al vroeg in de rit betrokken bij een valpartij. Kruijswijk bleek niet in staat om zijn weg te vervolgen en moest de wedstrijd verlaten. Het was aanvankelijk nog onduidelijk wat de precieze schade was bij de 35-jarige klimmer, maar het eindverdict is zwaar: Kruijswijk heeft namelijk zijn sleutelbeen gebroken. Ook kampt hij met een bekkenbreuk.

Kelderman toch naar de Tour
De coureur van Jumbo-Visma staat voor een (nieuwe) lange revalidatie en zal dus niet deelnemen aan de komende Tour de France. Kruijswijk maakte deel uit van de beoogde selectie van de Nederlandse sterrenformatie. Eerste reserve Wilco Kelderman zal hem nu vervangen. Jonas Vingegaard, Wout van Aert, Dylan van Baarle, Tiesj Benoot, Sepp Kuss, Christophe Laporte en Nathan Van Hooydonck zijn de overige Tournamen.

Voor Kruijswijk zijn het niet de eerste zware blessures in zijn carrière. Vorig jaar liep hij bij een valpartij in de Tour al een sleutelbeenbreuk, een ontwrichte schouder en een gebroken schouderblad op. De Nederlander verlengde onlangs nog zijn contract bij Jumbo-Visma tot eind 2025.

 
51 Reacties
Sorteer op:
5 juni 2023 18:01
Megakut voor die man zeg. Elke keer als hij net weer in vorm raakt vliegt hij weer in de lappenmand. Hij wordt nogal snel afgeschreven ook, alsof iedereen is vergeten hoe sterk Kruijswijk was in de Alpen vorig jaar.
  5 juni 2023 18:08
  Je kan hem beter Kruijswak noemen want rijdt zo ongeveer van het ene figuurlijke wak in het andere.
  5 juni 2023 18:36
  @Arie is dan iemand die inderdaad ook laat zien dat bij sommige mensen het geheugen nogal beperkt is.
  5 juni 2023 18:42
  wat me vooral opvalt, en dat is ook bij Kelderman en Gesink, als ze vallen dan vallen ze ook knetterhard met grote gevolgen.
  5 juni 2023 19:46
  @arie kruip toch terug in je hol tot het crossseizoen weer begint @bart ik vraag me af of ze zo hard vallen of dat je het eerder moet zoeken in botdichtheid. Super sneu voor Kruijswijk weer. Maanden van voorbereiding naar de klote nog voor de TdF is begonnen.
5 juni 2023 18:14
Vooropgesteld het is super treurig voor de man zelf. Ik had hem nog wel een keer een mooie Tour gegund waar hij op de toppen van zijn kunnen aan had kunnen beginnen. Dat gezegd hebbende, ik denk niet dat de ploeg hier zwakker van wordt. Ze hebben zo zelfs nog een soort schaduw kopman voor het klassement.
  5 juni 2023 21:01
  Wilco een soort schaduw kopman ? Dan vraag ik me af welk soort brownie jij gegeten hebt.
  5 juni 2023 21:19
  Ik ben zelf gek op chocolade brownies. In zijn laatste Tour is hij nog keurig 5e geworden. De 2 daaropvolgende grote ronden was eerst meesterknecht van een winnende hindley in de giro. In de vuelta stond hij t/m etappe 14, 8e in het klassement om door een valpartij weg te kukelen. https://www.wielerflits.nl/nieuws/vuelta-2022-wilco-kelderman-komt-ten-val-in-rit-naar-sierra-nevada/ Dus ja schaduwkopman lijkt me zo gek nog niet eigenlijk.
  5 juni 2023 23:22
  Schaduwkopman is alleen enkel iets waar je gebruik van gaat maken op het moment dat vingegaard uitvalt. Voor Pogacar gaat kelderman nooit een bedreiging zijn.
5 juni 2023 20:06
:( Wat ongelofelijk zuur is dit toch weer voor Steven. Ik mag dan wel geen fan van hem zijn, maar zulke breuken gun je niemand. Ik wens hem een voorspoedig herstel en ik hoop dat dit niet net die ene valpartij teveel voor hem was. Nu zijn alle wielrenners aparte figuren, maar op een gegeven moment houdt het een keertje op natuurlijk. Ik hoop oprecht dat we hem nog terug op de fiets gaan zien. Met een beetje pech zien we hem in 2023 niet meer fietsen als de bekkenbreuk gecompliceerd is. Fingers crossed dat het slechts om een haarbreuk gaat en dat hij straks weer in staat mag zijn z'n geliefde sport uit te oefenen. Ik heb de laatste week helemaal niets aan wielrennen kunnen volgen, maar is het ook bekend hoe hij ten val is gekomen ?
  5 juni 2023 20:16
  Tijdens het schaatsen blijkbaar.
5 juni 2023 18:47
Balen voor Kruijswijk! Beterschap en hoop voor hem dat hij deze zoveelste tegenslag sportief weer te boven komt.
5 juni 2023 19:43
Ik mag hopen dat JV Valter en Gesink nu nog even 3 weken als extra reserves laten trainen, je weet nooit wat er nog meer kan gebeuren en in de Tour heb je niet de luxe van een Dennis die zich eerst 2 weken kan warm fietsen in de Giro.
5 juni 2023 18:43
Net in de auto, toen ik dit nog niet wist, dacht ik al dat het misschien niet eens zo verkeerd is geweest om de halve Giroploeg voortijdig te hebben moeten vervangen (o.a. Corona). Die mannen kunnen met nog een paar weken hoogte zich allen goed in de Tourploeg (alsnog) nuttig maken.
5 juni 2023 18:44
Vreselijk balen voor hem. Hopelijk is de bekkenbreuk er zo eentje als bij Gesink, die redelijk vlot weer op de fiets zat.
5 juni 2023 19:54
Een nieuwe kans voor Kelderman om op te vallen.
  5 juni 2023 23:24
  ...om überhaupt te vallen denk ik ook ;) Die flauwe grap gemaakt hebbende, hoop ik vooral voor Wilco dat ie recht blijft om een tour kan rijden waar ie een goed gevoel aan overhoud.
Het is echt heel jammer voor Kruijswijk, je hoopt dat de man weer eens een keer het geluk aan zijn kant krijgt. Maar de ploeg hoeft er perse niet zwakker op te worden. Kelderman is een adequate vervanger en kan je als schaduwkopman nog proberen lang in het klassement te houden, om ze nog tactisch te kunnen gebruiken. Kuss en van Aert die zijn onvervangbaar en voor Kelderman hebben ze nu ook geen vergelijkbaar alternatief meer. De overige 4 renners zijn in principe te vervangen door Valter, Gesink of Foss. Dat Kuss de giro heeft gereden, is op zich niet echt een probleem. Hij heeft zich niet drie weken lang leeg moeten rijden, maar kon zich richten op de etappes in het hooggebergte. Dat is ook zijn taak in de tour, zorgen dat Vingegaard als enige van de klassementstop 3 nog een knecht bij zich heeft als het stijl en lang omhoog gaat. De enkele dag dat hij het moeilijk heeft, kan je altijd nog hopen op een super dag van Wout. Zo een dag waarop het lijkt alsof hij op een raket zit ipv op een fiets ;).
6 juni 2023 07:31
Tja, JV kondigde aan dat ze automatismen zouden gaan inslijpen tijdens de Dauphiné. Kruijswijk liep al voor op het schema, en zat duidelijk al in Tourmodus... (I'll get me coat)
Poeh! Das niet niks, zeg! Zal een flinke revalidatie worden!
5 juni 2023 18:17
Dit betekent niet alleen een kruis door de Tour, maar ook door de Vuelta.
  Want? Revalidatie laat niet genoeg tijd over voor goede voorbereiding voor vuelta?
  5 juni 2023 18:24
  Geen idee van de exacte revalidatie maar een gebroken bekken is geen kleine blessure
  5 juni 2023 18:53
  Sleutelbeen is tot daar aan toe, maar een bekken breuk? Voor de vuelta moet je ook 10 tot 12 weken deftig kunnen trainen, en Kruijswijk heeft altijd al veel tijd nodig om in vorm te komen.
5 juni 2023 19:21
Jammer voor Kruiswijk, dat gun je niemand, maar ik denk dat Kelderman langer mee kan in ritten met zware cols.
5 juni 2023 22:48
Wow, das gerust een blessure. Nou Kelderman dan, die doet niet onder. Wellicht zelfs Roglic in een vrije rol, lijkt me mooi
6 juni 2023 00:24
Vreselijk zeg. Sterkte man met het herstel.
5 juni 2023 18:11
Kelderman start de tour, mits hij natuurlijk fit blijft. Grote vraag gaat nu zijn wat met Kuss, is die voldoende hersteld of niet. Wie gaat anders naar de tour, Valter lijkt me dan de aangewezen persoon te zijn. Foss (zelden wat laten zien de laatste jaren) en Tratnik zal niet op tijd hersteld zijn. Of kiezen ze in dat geval toch voor Roglic. Ben benieuwd de komende periode.
  Foss is erg onvoorspelbaar qua niveau, kopman in een grote ploeg lijkt toch teveel spanning met zich mee te brengen; zelfs als luxeknecht zie ik hem nog choken. Kuss kan nog 2 extra weken herstellen, want die hoeft pas in wk 3 aan te treden. Met kelderman heb je een goede man voor eigenlijk alles (zolang die heel blijft), mooie combi met kuss. In de giro hebben we trouwens kunnen zien dat je niet perse hoeft te domineren. Dus met een mega-sterke ploeg aantreden is geen reden voor succes.
  * Reden=voorwaarde
  Kuss gaat normaal gesproken gewoon mee hoor. Hij zal de eerste helft van de Tour relatief rustig aan mogen doen. Kuss is héél erg belangrijk voor Vingegaard.
  5 juni 2023 18:56
  *voorwaarde = garantie voor
5 juni 2023 18:51
Altijd leuk, die voorspellingen. Wie zal de kopman het langst bij staan? Is het Kelderman? Zou het Kuss zijn? Zou Foss het kunnen? Was Kruijswijk het verst geraakt? Toch maar Benoot dan? Nee, doe maar Valter. Of nee, Tratnik! En in praktijk is 't gewoon weer Van Aert die alles kapot rijdt.
  5 juni 2023 19:07
  Ja, maar ten koste van eigen ritoverwinningen en de groene trui. Als Vingegaard uiteindelijk dan niet wint, blijft Jumbo grotendeels met lege handen achter.
  5 juni 2023 19:12
  Vorig jaar won hij ook ritten en groen. Als het Van Aert iets kost, dan is het meestal zijn najaar/WK omdat hij uitgewrongen uit de Tour komt.
  5 juni 2023 19:45
  Van Aert is een ‘stoorzender’ die volgens xistnc na zijn stoorwerk tijdens vorige Tour moet vervangen worden door de veel meer geschikte Van Baarle.
5 juni 2023 18:59
ontzettend zuur. Hij heeft - ondanks dat hier dikwijls anders wordt bewezen - de knop naar knecht al lang omgezet en is een ijzersterke klimmer nog steeds, zeker in die laatste week. Daarnaast een boegbeeld van de ploeg en veel Hollandser dan dit ga je het niet krijgen. (Alhoewel, Kelderman...) Alle succes gewenst voor hem.
5 juni 2023 19:00
Wat verschrikkelijk balen zeg. Het enige pluspuntje voor de wielervolger is dat hij wordt vervangen door een Nederlander. Anders had het wel erg karig geworden voor het "nationale" wielerteam.
5 juni 2023 19:17
Kelderman, in principe beter dan de huidige (nu voorbije) Kruijswijk. Op voorwaarde dat Kelderman niet te vaak gaat liggen tijdens de Tour. Kuss dan, na een zware Giro. Ofwel opteren om hem volop in te zetten tijdens de eerste Tourhelft. Dan zien hoe ver hij komt en wat er nog in de tank zit. Maar dat betekent weinig rust en nog vrij veel trainen tussen Giro en Tour. Ofwel opteren voor voldoende rust na de Giro. Terug hard trainen vanaf half juni. Daardoor niet in (top)vorm tijdens de eerste Tourhelft. Nadien zijn goede benen terugvinden tijdens de slotfase van de Tour en Vingegaard dan terzijde staan (als de eigen ploegmaats en die van Pogacar op hun tandvlees zitten). Die optie lijkt me de beste.
5 juni 2023 20:01
Kruyswijk: Een van de bekkende daders?
5 juni 2023 21:20
Wat jammer! Hij wilde graag een etappe in de Tour winnen. Maar in rondes zoals de Giro en de Vuelta hoopt hij nog op een rol als kopman. Dus tot Vuelta goed herstellen
5 juni 2023 18:57
Is wel weer eens wat anders, dat Kelderman start in een ronde door val. Meestal is het de reden om een ronde te verlaten.
  5 juni 2023 19:01
  We zijn zover nog niet, Kelderman heeft nog ruim de tijd om ook te vallen
5 juni 2023 18:29
Drama voor Kruijswijk. Ik zou gaan denken aan stoppen. Een keer is het klaar
  5 juni 2023 18:33
  Wat is dat toch altijd, dat bepaalde lieden vanaf de zijlijn gaan bepalen wanneer iemand moet stoppen. Dat hij zijn niveau van enkele jaren terug misschien niet meer haalt oke, maar als Kruijswijk nog jaren door wil dan bepaalt hij dat toch echt zelf!
5 juni 2023 21:46
Wat een pech heeft deze man elke keer. Stoppen met fietsen want een carriere op het witte doek is niet uitgesloten, hij heeft veel weg van Damian Lewis (Band of Brothers o.a) in zijn jonge jaren.

Reacties zijn gesloten.