Steven Kruijswijk verlengt zijn contract bij Jumbo-Visma
foto: Cor Vos
vrijdag 19 mei 2023 om 08:16

Steven Kruijswijk verlengt zijn contract bij Jumbo-Visma

Steven Kruijswijk heeft zijn contract bij Jumbo-Visma verlengd tot eind 2025. De inmiddels 35-jarige renner had een aflopende verbintenis met het Nederlandse WorldTeam. De ploeg wil echter graag met de routinier verder, die nog altijd een belangrijk aandeel in de klassementstrein heeft.

In 2007 kwam Kruijswijk terecht bij de beloftenformatie van Rabobank om in 2010 naar de profformatie over te stappen. De geboren Brabander is de ploeg altijd trouw gebleven. Zijn derde plek in de Tour de France van 2019 is zijn hoogtepunt in zijn loopbaan. Al was hij in 2016 dicht bij de eindzege in de Giro d’Italia totdat hij enkele dagen voor het einde gehuld in de roze trui op een sneeuwmuur stuitte.

Kruijswijk verlengt zijn contract met twee jaar. De ploeg verwacht dat hij op het hoogste niveau blijft presteren, maar hij wordt ook gezien als een belangrijke persoon om jonge renners in het profbestaan te helpen.

‘Ik kan nog altijd een heel belangrijke rol spelen’
“Ik zit nog vol motivatie en ik haal nog heel veel plezier uit het fietsen”, vertelt Kruijswijk op de ploegsite. “De weg die we de laatste jaren zijn ingeslagen met de ploeg en het hoge niveau dat we halen spelen daarin een cruciale rol. Ook al is het niet meer als absolute kopman, ik denk dat ik nog altijd een heel belangrijke rol kan spelen in dit team. Ik wil daar nog minstens twee jaar langer onderdeel van uit blijven maken.”

Sportief manager Merijn Zeeman prijst de ontwikkeling van Kruijswijk. “Van jong talent tot kopman in grote rondes. De derde plaats in de Tour de France van 2019 was daarbij de absolute bekroning. Zowel de ploeg als Steven is nu op een volgend punt beland”, aldus Zeeman. “Steven heeft het niveau om nog een heel belangrijke rol te spelen in de zwaardere etappekoersen en grote rondes. Daarnaast zijn zijn ervaring en rust heel belangrijk voor het evenwicht in de ploeg.”

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2023 08:45
Kruijswijk is niet meer de kopman van weleer, maar nog steeds een bovengemiddeld goede klimmer. Prima knecht en mentor voor de jeugd.
Hoop dat ze Jos van Emden ook nog 1 of 2 jaar extra geven, ben anders bang dat we z'n geniale interviews gaan missen.
    19 mei 2023 08:54
    @Secondant als zowel Gesink als Kruijswijk verlengd gaan worden, zie ik de noodzaak van het verlengen van Van Emden niet. Ipv het verlengen van Van Emden kunnen ze beter een Development renner overhevelen naar de WT, bijvoorbeeld Lars Boven.
    19 mei 2023 09:33
    Als je de interviews van Van Emden luistert, dan kun je tussen de regels door horen dat hij na dit jaar stopt.
    19 mei 2023 09:35
    Een echte kopman vond ik het nooit. Die roze trui was meer toeval, ondanks dat het een goede renner is natuurlijk. Hoeveel overwinningen heeft hij? Amper drie denk ik.
    19 mei 2023 09:43
    @Cycling
    De noodzaak is er niet, maar het is gewoon wel een van de meest vermakelijke renners om naar te luisteren. Wat mij betreft mag hij gelijk bij Eurosport aanschuiven in een Kroon-rol.
    19 mei 2023 09:52
    Jos zal ongetwijfeld onderdeel worden van de begeleiding bij TJV, ik denk dat we zijn interviews niet hoeven te gaan missen.
19 mei 2023 08:47
Kruijswijk is straks de renner die bijna de Giro won, in die Giro ook nog eens 3 etappes op rij 2e in dezelfde tijd werd (waaronder TT) en toch geen enkele GR-etappe op de naam heeft. Natuurlijk is een kort GR-AK rijden knapper dan het winnen van een etappe, maar het is wel een vreemd gegeven. Al heeft die natuurlijk een boel in dienst van gereden.
    19 mei 2023 08:48
    Hele goede renner, maart sprint als een strijkijzer, daar heeft hij veel op verloren.
    19 mei 2023 09:07
    Werd als neo-prof in 2010 al eens derde in een Giro rit in de derde week vanuit een lange ontsnapping. Zijn carrière zou een heel andere wending hebben genomen, had hij daar na afloop met de ruikers en prosecco aan de haal hebben kunnen gaan. Maar ja, 'als'...
    19 mei 2023 09:10
    Klopt helemaal…
    Al verbaast de lengte van het contract (2 jaar) me wel enigszins. Laten we voor Kruijswijk hopen dat hij nog steeds zijn Tour selectie heeft. Zeker nu Kelderman ipv de Giro de Tour gaat rijden..

    Vingegaard, van Baarle, van Aert, Laporte, Kelderman, Kuss, vHooijdonck, Benoot, Tratnik, Foss, Gesink, Kruijswijk..

    Hier kun je in ieder geval een hele mooie (frisse) selectie uit halen…
    19 mei 2023 09:31
    Buiten het genoemde feit dat ie een strijkijzer is, het helpt ook niet dat een hoop klassementsetappes in grote rondes steeds frequenter naar vroege vluchters gaan ipv dat de kopmannen er zelf voor strijden.
    19 mei 2023 09:38
    Voor mij is het ook de man die in 2019 het podium gehaald heeft in de Tour en zo na het hele Giro debacle toch nog bevestigd heeft een hele sterke klassementsrenner te zijn. Deze prestatie was ook een belangrijk onderdeel van de opkomst van TJV als top klassementsploeg.
    19 mei 2023 10:30
    @KevinK1986 Tour selectie staat al vast (ziektes, ongelukken etc daargelaten; het effect daarvan hebben we natuurlijk in de Giro gezien). En Kruijswijk zit in de Tour selectie.
19 mei 2023 09:15
De ploeg smoel gegeven toen ze in een wak zaten - onbetaalbaar lijkt me en neem aan dat hij na de Giro van dat jaar naar grote ploegen kon maar deze ploeg trouw is gebleven (hoewel zijn speciale band met de familie van Eerd vast ook wel een rol speelt). Niet meer dan goed werkgeverschap om in de nadagen van zijn carrière ook hem trouw te blijven. Maar goed, hij zal ook wel lekker rijden nog, ze stellen hem tenslotte nog steeds op in de Tourploeg.

Een van mijn grootste teleurstellingen als sportkijker, de sneeuwmuur van Steven. Wat was dat eigenlijk een knap staaltje tot die muur, als je kijkt ook naar de ondersteuning in de bergen, heeft ie het nagenoeg alleen gedaan. Wel een leuke Giro was dat - eerste grote ronde Roglic, Dumoulin een week in het roze.
    19 mei 2023 10:35
    Voor mij een dusdanig grote teleurstelling dat ik nog precies weet waar ik op dat moment was; het Manchester National Footbal Museum waar ik de giro op de radio aan het volgen was. Gelukkig begrepen die Engelsen een hartgrondige Nederlandse vloek niet.... toch?.
19 mei 2023 08:24
Is dit verhaal gebaseerd op het bericht op de (gehackte?) TJV-website dat inmiddels is verwijderd?
    19 mei 2023 08:29
    Ik persoonlijk denk dat Jumbo-Visma met wielerflits.nl heeft afgesproken dat wielerflits.nl het als eerste mocht plaatsen. Oftewel het nieuws stond te vroeg op de jumbo - visma site
    19 mei 2023 08:46
    Hopelijk heb je gelijk.
    19 mei 2023 10:33
    Twitter-account was toch gehackt?
19 mei 2023 08:47
Opzich logisch, rijdt nog steeds sterk en kan not steeds op een paar kilometer een favorieten groep uit elkaar rijden voor zijn kopman. Lijkt mij ook een belangrijke cultuurbewaker. Denk dat dit wel een goede zet is.
19 mei 2023 08:56
Voor mij verrassend!
Maar goed, zijn inkomen zal minder zijn dan vier-vijf jaar geleden.
Leuk. Zijn toekomst ligt dan waarschijnlijk bij de ploeg. Rustige en intelligente renner die veel heeft meegemaakt, altijd handig lijkt me.
19 mei 2023 09:10
Onbegrijpelijke zet. Kruijswijk is geen winnaar en al helemaal geen geschikte knecht. En een sympathieke kerel vind ik het ook niet bepaald. Geef liever een jong Nederlands talent de kans.
    19 mei 2023 09:12
    Misschien begrijp je het beter als je ervan uitgaat dat ze daar bij TJV anders over denken.
    19 mei 2023 10:33
    Hij heeft afgelopen jaren al meerdere keren laten zien juist wel een geschikte knecht te zijn. Eentje die bergop (en ook op de tussenliggende vlakke delen) een dusdanig hoog tempo kan ontwikkelen dat hij een groep fors kan uitdunnen. Ik zie nog geen jong talent die dat ook in een derde week kan. Daarvoor heb je nl hardheid nodig.
19 mei 2023 09:41
Off topic: chat duurt lang. Aangemeld via deze weg.
19 mei 2023 10:27
Kruijswijk is nog steeds een prima renner, maar niet langer een dragende renner in een Tour de France trein bergop.

Ik neem aan dat dit contract wel kleiner gaat zijn dan het tot nu toe geweest is.
21 mei 2023 19:26
Opruimen en plaats maken voor een nieuwe generatie, die wel winnen en niet al tegen het asfalt met de voorbeschouwing. Nederland is fietsgek, de jeugd wil zo graag, geef ze een kans ipv de hoop op net niet te vestigen!

Reacties zijn gesloten.