Geen Tour de France voor Maxime Monfort

zaterdag 6 juni 2015 om 09:25
Geen Tour de France voor Maxime Monfort

Foto: Sirotti

Maxime Monfort wordt niet geselecteerd voor de Tour de France. “Ik ben teleurgesteld, maar begrijp de argumenten van het team”, twittert de renner van Lotto Soudal.

De Belg eindigde recent als elfde in de Ronde van Italië. Hij hoopte vervolgens op deelname aan La Grande Boucle, maar dat gaat niet door. Ploegleider Frederik Willems en manager Marc Sergeant hebben hem gebeld om uitleg te geven. “Allebei zeiden ze me dat ze tevreden waren over mijn Giro”, aldus Monfort tegenover La Dernière Heure. “Ze voegden eraan toe dat als ik de Giro en de Tour combineer, mijn seizoen er wellicht opzit en ze me daarna niet meer kunnen gebruiken.”

“Bovendien willen ze jongens rond Greipel zetten en willen ze me niet op kop van het peloton laten rijden. En ze willen ook de kritiek voorkomen die er zou komen als er mij in de eerste week iets overkomt en ze niet op mij zouden wachten. Tot slot hebben ze me gevraagd om voor WorldTour-punten te gaan in de Ronde van Zwitserland. Ik ben nog moe van de Giro, het zal dus niet evident worden om er punten te scoren.”

In het tweede deel van het seizoen gaat Monfort zich richten op de Ronde van Spanje. Zijn voorbereiding daarop loopt via het Belgisch kampioenschap. “Daarna is er een hoogtestage met het team en ook nog eentje op mezelf. Vorig jaar vond ik de combinatie Ronde van Wallonië-Polen moeilijk, dus nu blijft er alleen Polen over om richting Spanje te gaan.”

Dit artikel delen:

26 Reacties

piet115 6 juni 2015 om 09:48

Ben benieuwd naar de tour ploeg van de Lotto. waarschijnlijk alles op de sprint en overgangsritten?

woutersluis 6 juni 2015 om 09:57

En wellens

JamesEvans2014 6 juni 2015 om 10:01

Het is een verdedigbare keuze om Monfort thuis te laten, al slaat men door in het geven van argumenten. “En ze willen ook de kritiek voorkomen die er zou komen als er mij in de eerste week iets overkomt en ze niet op mij zouden wachten” Volgens mij staat niemand raar te kijken, als ze op Monfort niet gaan wachten. Met alle respect voor Monfort, maar die had natuurlijk nooit in de Tour een fatsoenlijk klassement gereden. Waarom zou je wachten op iemand, omdat hij mogelijk 18e kan eindigen in Parijs? In de Vuelta zal hij wel weer iets vergelijkbaars als in de Giro neer kunnen zetten. Ik ben niet zo’n fan van zijn manier van rijden. Hij volgt alleen maar en laat zich nooit zien in de koers.

Wheely 6 juni 2015 om 10:02

Ze hebben hem gevraagd om voor WT punten te gaan in Zwitserland… Bah zo wil je toch niet denken?

Sephiroth 6 juni 2015 om 10:14

Waarom niet wheely? je hebt die punten uiteindelijk gewoon nodig…

Chaba 6 juni 2015 om 10:14

@Wheely precies, bah..
Het typeert wel hoe ze over hem denken.

albertooo 6 juni 2015 om 10:18

Hopelijk kan Monfort ooit nog eens een koers winnen, misschien eens wat minder gaan rijden voor top 15-klasseringen? Is alweer vijf jaar geleden dat hij ergens individueel won, en dat was het BK tijdrijden.

Wheely 6 juni 2015 om 10:27

@Sepiroth
Zo motiveer je toch geen renner, vraag hem zich te tonen in de race of een mooi klassement te rijden maar niet om op hangen en wurgen de laatste puntjes op te rapen. Daar lijkt me weinig leuks en eervols aan en dat is ook niet waar het in deze sport om zou moeten gaan.

maklukzat 6 juni 2015 om 10:36

Wel grappig dat hij zo eerlijk vertelt dat er WT-punten gescoord moeten worden in Zwitserland.

jacques 6 juni 2015 om 10:51

waarschijnlijk hebben ze het ook we landers verwoord. “Probeer kort te eindigen in ritten en een mooi klassement te rijden” en hij leest dan tussen de regels door dat het eigenlijk gewoon om de worldtour punten gaat. Waar ik niks mis mee vindt aangezien het voor de ploeg een heel belangrijke target is

antwerpfan 6 juni 2015 om 11:08

Het was ook helemaal nooit in mij opgekomen dat Monfort een kandidaat zou zijn voor de Tour. Hij heeft al een superzware Giro afgewerkt, waar hij het voortreffelijk deed. Die inspanningen zouden doorwegen als hij een klassement zou willen rijden in de Tour. En dat terwijl hij sowieso maximaal slechts 15e zou kunnen worden of zo. Daarnaast is Monfort verre van het type rittenkaper, een rol die een Kruijswijk bijvoorbeeld wel op zich zal nemen. Dan is de dubbel nog enigszins realiseerbaar.

De Tour-ploeg van Lotto-Soudal lijkt me duidelijk: Greipel-Henderson-Sieberg (sprinttrein), Hansen-Bak-De Clercq (meid van alle werk) en Gallopin-Wellens (aanvallers). De negende plaats is dan voor Boeckmans of Debusschere. Een van hen moet volgens mij fungeren als derde laatste man in de sprinttrein. Ik denk dat ze bij Lotto waarschijnlijk liefst afwachten tot na het BK om die keuze te bepalen (beide zijn niet kansloos op dat BK, en een Belgische driekleur in de Tour brengt extra publiciteit). Maar de selecties moeten misschien al voordien binnen zijn?

Striga 6 juni 2015 om 11:12

Wat een gemis.

rahimns 6 juni 2015 om 11:17

Toch wel vreemd hoe men bij Lotto met hun renners omgaat. Monfort geeft hier eigenlijk aan nog doodmoe te zijn van de Giro en dus eigenlijk helemaal geen trek te hebben in de RvZ maar er toch maar naar toegaat omdat zijn ploeg graag WT punten wilt scoren, wat dus maar de vraag is of dat gaat lukken. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor JvdB die waarschijnlijk nog minder gemotiveerd is. Ik begrijp het wel, de ploeg heeft verder geen klassementsrenners meer in de aanbieding. Maar had dan je renners anders verdeeld. Beter was geweest als ze Monfort of VDB niet samen naar de Giro hadden gestuurd maar 1 van de 2 samen met Wellens richting de tour.

Vinyakke 6 juni 2015 om 13:25

Ik denk dat ze voor volgend seizoen een nieuwe ronderenner vastleggen als vervanger voor VDB2. Elke ploeg heeft er uiteindelijk wel zo iemand nodig, anders wordt het bij elke rittenkoers met z’n allen in de bus. Aangezien het Belgisch rondetalent maar geen wortel schiet verwacht ik misschien wel een buitenlander. Tenzij Wellens of Vervaecke nog dit jaar bewijzen kopman te kunnen worden in een grote ronde.

Wielario 6 juni 2015 om 13:56

Landa naar Lotto Soudal? Daar kan Landa de onbetwiste kopman spelen.

Vinyakke 6 juni 2015 om 14:11

Van mij mag hij maar die zijn marktwaarde zal wel aanzienlijk stijgen vrees ik. Dan lijkt een Nederlander intessanter voor de sponsors. Bij LTJ zitten ze dan weer terug breed in de ronderenners. Gesink / Kruiswijk en Kelderman lijken me moeilijk allen houdbaar. Ik zie en Kruiswijk wel passen in België. Dan kan hij mikken op welke ronde hij wil en onbetwistbaar numero 1 zijn van de ploeg qua rondewerk.

rahimns 6 juni 2015 om 14:20

@Vinyakke je kan toch niet verwachten dat Vervaeke dit jaar al gaat bewijzen dat hij een ronde talent is… dat mag en kan je niet verwachten van een jongen van 21 in zijn debuutjaar.

klootje kriekeljon 6 juni 2015 om 14:20

Lotto-S heeft een vergelijkbaar probleem als Rabobank voorheen: heel veel goede subtop maar geen echte veelwinnaar. Ik zie liever 1 winnaar dan 5 subtoppers bij een ploeg.

Wellens, Gallopin, Boeckmans, Benoot hebben het goed gedaan. Vanendert, VDB, Roelandts, de Gendt zijn waarschijnlijk dure jongens die weinig op leveren. Louis Vervaeke is eigenlijk het talent waar ik het meest benieuwd naar ben waar hij toe in staat kan worden geacht in de toekomst.

maklukzat 6 juni 2015 om 14:24

@rahimns Dat is niet vreemd. Ze hebben nu de Giro vorm nog te pakken en dat pakt vaak goed uit voor de Dauphine of de Ronde van Zwitserland. Zie Kelderman vorig jaar of Kruijswijk die een x een rit in Zwitserland won.

rahimns 6 juni 2015 om 14:48

@maklukzat normaal gezien niet… maar hij geeft hierboven in het interview zelf aan dat hij nog erg moe is en het nog maar dus te bezien of hij daar goed zal zijn.

Vinyakke 6 juni 2015 om 15:37

@Rahimns niet meteen klinkende resultaten rijden dit jaar maar wel laten zien dat er potentieel is moet misschien al wel lukken voor Vervaeke dit jaar. Maar echt doorbreken zal inderdaad nog enkele jaren duren.

JDG 6 juni 2015 om 16:30

@klootje kriekeljon.een overwinning is belangrijk, maar sommige jongens zoals vdb en de gendt komen dikwijls in de krant en dat is ook belangrijk.
monfort wordt heel weinig over geschreven en hij wint niet. ..

De gendt heeft dit jaar trouwens toch wel al sterk gepresteerd. hij heeft toch de bollen in parijs Nice gepakt en stond zo 4 keer op het podium en tevens bijna een rit gewonnen. alleen al bijna die rit winnen was veel waard aan reklame.

Thijs E 6 juni 2015 om 17:11

Prima analyse van Antwerpfan. In die samenstelling heeft Lotto een goede ploeg met uitzicht op een of meer etappes.

hyperbox 6 juni 2015 om 20:36

Wanner Lotto nog een goede klassementsrenner zou hebben, dan was het logisch geweest om Monfort mee te nemen als meesterknecht in de bergen. Maar nu is het standpunt van Lotto voor mij heel begrijpelijk. Monfort is een prima renner, maar niet iemand die nog kan gaan voor top-10 in de tour.

ProfrondeZevenbergen 6 juni 2015 om 22:35

Logisch verhaal van/door lotto soudal.

Headlines

Materiaalzone

Populair