Geen Superstrijdlust voor De Gendt: “Ik ben heel, heel ontgoocheld”

zondag 23 juli 2017 om 10:47
Geen Superstrijdlust voor De Gendt: “Ik ben heel, heel ontgoocheld”

foto: Sirotti

Niet Thomas De Gendt, maar Warren Barguil heeft de Prijs van de Superstrijdlust gewonnen. De Belg kreeg slechts twee stemmen, waaronder de publieksstem, terwijl vier van de zes juryleden voor Barguil kozen. De Gendt baalt daar stevig van. “Ik ben heel, heel ontgoocheld, ja”, stelt hij op de website van Lotto Soudal.

“Ik ben te ontgoocheld om er dieper op in te gaan”, vervolgt De Gendt. “Ik heb zin om meteen naar huis te gaan, maar ik zal vandaag mijn uiterste best doen om het tot een sprint te laten komen op de Champs Elysées.”

De renner van Lotto Soudal, die ruim duizend kilometer in de aanval reed, stelt dat de samenstelling van de jury van invloed is geweest op de uitslag. “Het feit dat er vijf Fransen in de jury zitten, heeft zeker een rol gespeeld. Mochten er vijf Belgen in de jury gezeten hebben, zou de uitslag er anders uitgezien hebben; dus dat bewijst dat de samenstelling niet klopt. Laat tenminste een internationale jury zich daarover uitspreken.”

“Laat me duidelijk zijn: Warren Barguil heeft een fantastische Tour gereden en ik misgun hem absoluut niks”, benadrukt De Gendt. “Maar een bergtrui is voor de beste klimmer, een etappezege voor degene die op die bepaalde dag de sterkste was en een puntentrui voor de regelmatigste snelle man. Dan vind ik dat een Prijs van de Superstrijdlust bestemd is voor degene die een hele Tour door de intentie getoond heeft om te wedstrijd te animeren en in de aanval te gaan. Dat heeft niet tot het gewenste resultaat – een etappezege – geleid, maar dat hoeft ook niet om de Superstrijdlust te winnen.”

Dit artikel delen:

140 Reacties

AZH 23 juli 2017 om 10:50

Hoe lang gaat deze soap nog duren?

Wheely 23 juli 2017 om 10:52

Hou er toch over op Thomas, je bent een prachtige renner maar hiermee haal je echt je niveau naar beneden.

koos1 23 juli 2017 om 10:53

Wat Sven Nijs zegt, misschien moet De Gendt dat eens heel goed gaan onthouden voor volgendjaar. Het aanvallen om aan te vallen en kansloos in beeld te rijden om deze prijs te winnen is het domste wat je als renner kunt doen……

Wielerfan1987 23 juli 2017 om 10:55

Desondanks heeft hij wel degelijk gelijk.
Het is bijna absurd als je kijkt hoe deze uitverkiezing tot stand komt met maar liefst 5 chauvinistische fransen in de jury.

aoyen 23 juli 2017 om 10:55

Ik vind dit zo lachwekkend dit. De prijs voor Barguil is verdient en logisch.

Ik heb veel respect voor de wielrenner De Gendt en vind het jammer dat ik me hierdoor aan hem begin te storen.

ONCE 23 juli 2017 om 10:55

Nog nooit zoveel gezever aan moeten horen over de superstrijdlust als deze tour.

LyndaLid 23 juli 2017 om 10:56

Ik schaar me in dezen volledig achter Armstrong, die lekker uitgesproken hier over was.

Il Cavaliere 23 juli 2017 om 10:58

Huilie huilie

Spartacus 23 juli 2017 om 11:00

Mooi dat hij aangeeft dat de uitslag anders zou zijn als de jury uit Belgen bestond. Daarmee aangevend dat er dan eveneens puur chauvinistisch gekozen zou worden.
En ik ben het overigens nog steeds mee eens dat hij de prijs niet gewonnen heeft. Alleen maar zoveel mogelijk km’s in kopgroepen rijden maakt je nog niet de strijdlustigste. In de Giro heb je wel duidelijk een prijs voor zoveel mogelijk km’s in de kopgroep. Misschien moet hij zich daar dan maar op richten.

maklukzat 23 juli 2017 om 11:00

De Gendt maakt zich op deze manier wel belachelijk. Vooraf al zeuren en na de beslissing nog weer. Ga voor een etappe. Dan is er geen discussie mogelijk.

TeamNL 23 juli 2017 om 11:01

“Dan vind ik dat een Prijs van de Superstrijdlust bestemd is voor degene die een hele Tour door de intentie getoond heeft om te wedstrijd te animeren en in de aanval te gaan.”

Tsja, in een aantal ritten was er niet eens een strijdt om in de ontsnapping te zitten, daarnaast is aanvallen maar vervolgens niet meestrijden voor iets nou niet echt strijden. Hij heeft mij simpelweg niet geanimeerd.

Ik ben een beetje ‘de Gendt moe’ aan het worden. Met zijn capaciteiten en kracht had hij gewoon iets meer moeten doseren en een paar ritten moeten uitkiezen.

krypton 23 juli 2017 om 11:01

@LL
En dat is? Wel handig als je dat er bij vermeldt, aangezien natuurlijk lang niet iedereen zijn podcasts etc. op de voet volgt…

ajaxfandennis 23 juli 2017 om 11:03

De Gendt viel op een gegeven moment alleen maar aan voor de Superstrijdlust. Het werd aanvallen om het aanvallen. Dan verdien je het niet. Barguil is de terechte winnaar. Die heeft aanvallen gekoppeld aan efficiëntie. Dacht puur aan de ritzege en niet aan de Superstrijdlust.

fringale 23 juli 2017 om 11:04

Ik vrees dat de meesten niet zijn aanvalskilometers gaan onthouden maar zijn gejank over het missen van de superstrijdlust, en dat bewijst dat hij die prijs niet verdient. Nogmaals, ik vind zelfs Kwiatkovski meer recht hebben op die prijs. Wint ei zo na nog de afsluitende tijdrit na 3 weken van hard labeur voor zijn kopman.

Koel 23 juli 2017 om 11:05

Manneke "pispaal"….
Het lag er bij Thomas net even te duidelijk op, dat hij niet strijd,- maar geld belust was.

Noud89 23 juli 2017 om 11:05

Ach in mijn ogen zijn er minimaal 5 zo niet 10 renners te verzinnen waarbij ik meer strijdlust heb gezien dan bij de Gendt. Een verplicht nummertje opvoeren is geen strijdlust.

– Met de hele sunweb ploeg een coupe plegen om Kittel uit die groene trui te krijgen is strijdlust.
– Als Contador zijnde je klassement verliezen, keer op keer vallen en toch iedere keer tot het uiterste gaan is strijdlust
– Als Barguil zijnde meerdere keren meezitten om vervolgens ook nog vanuit de groep met klassementsmannen een rit te winnen, dat is strijdlust
– Als Boasson Hagen en Roglic zijnde voor je ploeg naar een gigantische hoop pech alsnog de Tour redden door een prachtprestatie is strijdlust
– Als Arndt zijnde na een hele Tour in dienst nog even tweede worden in rit 19 en zevende in de tijdrit is strijdlust.
– Zelfs als Naesen zijnde je kopman redden door hem van de tweede naar de eerste waaier te brengen op het moment dat het het belangrijkst is kan je nog als strijdlust zien.

Maar ik kan niet een moment noemen van de Gendt waar ik na deze Tour nog eens aan zal denken van 'potverdorie dat is toch wel een voorbeeld van Grinta.'

En dan verdien je die prijs dus ook niet.

Gebruikersnaam 23 juli 2017 om 11:08

Wel raar dat De Gendt zichzelf een reputatie aan het bezorgen is van”de kansloze aanvaller”, terwijl hij eigenlijk één van de regelmatigere afwerkers is, à la Cummings.

LyndaLid 23 juli 2017 om 11:10

Dat als een renner 1000+km op kop heeft gereden, dit never nooit een discussie zou mogen zijn en het totale bullshit is dat De Gendt niet krijgt. Deze hele tour hem nog niet zo opgefokt gezien..

Zelfs George Hincapie, die nooit emotie heeft laten zien, vond het belachelijk.

teunster 23 juli 2017 om 11:11

Waar ik een beetje moe van word… een Thomas de Gendt of hierboven Wielerfan1987 die in een Franse wedstrijd klagen dat er voornamelijk Fransen zitten in een door een Frans bedrijf gesponserd niemendalletje.
De UCI gaat over de belangrijke zaken en de overige futiliteiten regelen de Fransen zelf. Supervreemd!
Thomas de Gendt… ik ben fan van hem verder! Alleen gaat hij nu wat te ver. Brallen dat de publieke stem hem meer waard is dan de andere stemmen… waarom horen we je nog dan denk ik dan.
Bon.

El Matador 23 juli 2017 om 11:11

In mijn ogen verdient Barguil deze prijs ook meer dan De Gendt. Aanvallen om het aanvallen is leuk, maar het waren in 95% van de gevallen toch echt enorm kansloze ontsnappingen. Er zijn meer renners die dit kunnen, maar beter kunnen doseren en wél het juiste moment uitkiezen. Barguil heeft eveneens veel aangevallen (weliswaar minder dan De Gendt), maar dit leidde twee keer tot ritwinst en o.a. een tweede plaats op een centimeter van ritwinst.

Dan is de vraag wat nu de exacte definitie is van de Superstrijdlust. Is het aantal kilometers in de aanval doorslaggevend of het aanvallen met de absolute overtuiging voor een groter doel (etappewinst, bergtruipunten, e.d.) te gaan. Het kiezen van een juiste vlucht/aanval en/of het succesvol afronden van een aanval/solo weegt voor mij in ieder geval veel zwaarder dan een aantal kilometer voor een peloton uitrijden in de wetenschap dat je vroeg of laat wordt ingerekend. Daarnaast wordt er nu net gedaan alsof je deze prijs niet verdient als je ook al de bolletjestrui hebt gewonnen. Dat is ietwat krom, nietwaar?

Neemt niet weg dat ik bewondering heb voor de renner De Gendt, maar hij slaat hier de plank mijns inziens toch een beetje mis.

123poetertjes 23 juli 2017 om 11:12

Lol, Nys geeft een logisch puntje van kritiek en wordt op kwetter met de grond gelijk gemaakt. Ik had verder eigenlijk ook wel verwacht dat Selig zou zeggen dat Buchmann ‘m verdienende.

Wielrennertje 23 juli 2017 om 11:13

Ik heb waardering voor de Gendt en vind het knap wat hij doet, maar vind dit echt te bond worden. Door zo te zeggen dat hij heel ontgoocheld is, bezorgt hij zichzelf een heel andere reputatie dan de Thomas de Gendt die de rit op de Stelvio en Mont Ventoux heroisch won. Straks gaan mensen hem nog zielig vinden enzo. Dan staat hij straks bekent als ‘de renner die altijd vol aanvalt maar het nooit weet af te maken.’

VDB44 23 juli 2017 om 11:14

Dat De Gendt-bashen hier is te triest voor woorden. Probeer maar eens 1000km voor het snelste peloton van het jaar uit te rijden ipv hier wat minnetjes daarover te doen. Laat anders de renners zelf stemmen, die weten hoe zwaar de inspanningen zijn, ik weet wie dan gewonnen zou hebben

xistnc 23 juli 2017 om 11:16

Een groot deel van die 1000+ kms waren in kopgroepen met de omvang van een kwartpeloton. Die zouden bijvoorbeeld in de Giro niet eens meetellen voor het KM-klassement. En terecht.

Wheely 23 juli 2017 om 11:16

@LL
Is natuurlijk lariekoek van Armstrong, alsof hij in zijn glorieperiode ook maar een greintje respect had gehad voor een renner als De Gendt. Daarnaast is hij vast geen fan van de jury en Tour organisatie dus wat verwacht je?

Headlines

Materiaalzone

Populair