Geen Ronde van Zwitserland in 2020

vrijdag 3 april 2020 om 10:17
Geen Ronde van Zwitserland in 2020

De Ronde van Zwitserland gaat dit jaar niet door. De organisatie ziet zich vanwege de coronacrisis genoodzaakt om de wedstrijd te annuleren, zo maakte het vandaag bekend.

Als redenen voor de annulering worden de onzekere situatie, het feit dat renners zich niet optimaal kunnen voorbereiden, mogelijke aanvullende druk op  de Zwitserse gezondheidszorg en de moeilijkheden bij de verkoop van sponsorpaketten gegeven. Men kiest voor een vroege annulering om de kosten te beperken zodat de Zwitsers de wedstrijd volgend jaar wel kunnen organiseren.

De Ronde van Zwitserland stond op de kalender van 7 tot 14 juni. Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat de wedstrijd niet doorgaat. De organisatie kiest ervoor om geen nieuwe datum te zoeken. “Wij zijn er echter van overtuigd dat het de beste oplossing is om zekerheid te bieden aan onze deelnemers, fans en partners. Voor de Tour de Suisse is het ook een belangrijke stap om de voortzetting van dit evenement in de toekomst te waarborgen”, legt organisator Olivier Senn uit.

Dit artikel delen:

31 Reacties

Bummetje 3 april 2020 om 10:27

Kijk, eindelijk eens een verstandige organisatie. Geen nieuwe datum maar het vizier richten op een mooie ronde in 2021. Dappere keuze, chapeau!

SoloSlim 3 april 2020 om 10:50

E3 prijs heeft ook onmiddellijk gezegd geen nieuwe datum te zoeken..

djerkson 3 april 2020 om 10:46

Voor zo een rittenkoers is dat normaal dat ze niet naar een nieuwe datum zoeken. Voor een eendagskoers vind ik het perfect normaal dat een nieuwe datum gezocht wordt. Het najaar staat niet bepaald bekend als een drukke periode buiten de Vuelta en een handvol belangrijke eendagskoersen. Met een fit peloton en grote wielerhonger lijkt het me niet meer dan normaal dat het najaar dit jaar wat inhaalraces kent.

guyremgabdel 3 april 2020 om 10:59

En zo zien we, zoals verwacht, de ene koers na de andere geschrapt worden. Trouwens melden de media dat er opnieuw nieuwe coronagevallen gemeld worden in China. Dus dat ziet er niet hoopvol uit voor juli en augustus.

vincenzo 3 april 2020 om 12:28

Geen verrassing toch?

Bijna vier maanden na de uitbraak mogen inwoners van Wuhan alleen naar buiten gaan indien noodzakelijk. Het risico op een nieuwe uitbraak van het coronavirus is groot. Inwoners moeten daarom alert blijven en zichzelf beschermen om nieuwe besmettingen te voorkomen.

guyremgabdel 3 april 2020 om 12:41

Idd Vincenzo. En dat zal hier ook moeten als ze de regels van de lockdown willen versoepelen. Eigenlijk zou iedereen moeten getest worden zodat de besmette en de niet-besmette van elkaar gescheiden kunnen worden. Maar dit is uiteraard momenteel nog wishful thinking.

ProfrondeZevenbergen 3 april 2020 om 20:47

edit wf: dergelijke teksten mag je op een wielersite achterwege laten

KnightBiker 3 april 2020 om 10:59

Zonde, want zo’n mooie koers. Dat ze geen nieuwe positie op de kalender ambiëren verbaast me maar het zou toch moeilijk worden een plekje te krijgen.

Dat ze nu al vroeg afgelasten is ergens wel slim: ze doen het voordat de organisatie ook daadwerkelijk aan de slag gaat en kosten gaat maken.

Het zet ook druk op de Tour, want er blijft geen koers over als voorbereiding, maar als grootste wedstrijd van het jaar willen die nog van geen wijken weten…

vincenzo 3 april 2020 om 12:23

Prudhomme wil best van wijken weten; hij is verstandig en realistisch genoeg, maar houdt besluiten (afstel of uitstel) nog even aan om politieke redenen.

Dumoulinke 3 april 2020 om 11:03

Ik onderstreep de reactie van Bummetje: eindelijk eens een organisator die verstandig is. Al die anderen komen er nog wel achter dat uitstellen toch niet gaat lukken.

Scott Sunderland 3 april 2020 om 11:20

En zo gaat ook de belangrijkste voorbereidingswedstrijd voor de Tour de France in juni niet door. Stel nou dat ze de Tour wél laten doorgaan, is dat dan behalve corona wel verantwoord qua voorbereiding ? Drie weken koersen over de Alpen en Pyreneeën zonder fatsoenlijke voorbereiding.

ChefSpijker 3 april 2020 om 11:48

De belangrijkste voorbereidingswedstrijd ja? Het klassementsveld in Zwitserland is toch vaak maar erg matig. De meesten bereiden zich nog altijd voor via de Dauphiné. En ook rondjes als Slovenië of Route du Sud worden de laatste jaren wel gebruikt door sommige kopmannen.

Bernal reed 2 jaar geleden trouwens geen van al die koersen. Toen was ie maar knecht van Thomas en Froome, maar wel erg goed ook bergop. Zijn laatste wedstrijd was toen twee maanden voor de Tour. Dus een must is het zeker niet.

stalle 3 april 2020 om 11:49

Trager rijden?

girardengo 3 april 2020 om 12:45

Wellicht met ouderwetse dagen op toeristentempo, de wandeletappes. Maar gezien wat nog te wachten staat lijkt me afgelasting logischer. Laat men liever accepteren dat het nu eenmaal barre tijden zijn.

Ajvenema 3 april 2020 om 15:06

Dit soort voorbereidingskoersen kun je in een jaar als dit inderdaad wel missen. Hopelijk krijgen we nog een tweede helft van het jaar met alleen maar topkoersen:)

guyremgabdel 3 april 2020 om 18:32

Topkoers ? Waarop baseer jij je om te beslissen of een koers een voorbereidingskoers is of niet ? Er bestaat zoiets als de WT kalender bij de UCI. Wie daar deel van uitmaakt is een topkoers. De TDS is inderdaad geen “grote” ronde maar daarom nog altijd belangrijk. En wees maar zeker dat als de TDS dit jaar had doorgegaan als eerste ronde, ALLE toprenners er aan de start hadden gestaan.

Romāns Vainšteins 3 april 2020 om 20:36

Jongen luister nou, als me tante het nou niet gedaan had was het nog steeds…

Henk 3 april 2020 om 21:20

Vandaag in het FD eindelijk een serieus tegengeluid van een groot aantal academici en economen. Uiterlijk per 28 april een einde aan de lock down. Wanneer beseffen we dat de maatregelen tegen het corona virus veel meer ellende veroorzaken dan het virus zelf. Op het gebied van de gezondheidszorg, economie, sociaal. Ik denk niet dat hier veel mensen beseffen hoe groot de economische crisis gaat worden en welke enorme gevolgen dat gaat hebben. De wereld moet per direct weer aan het werk, en de kwetsbare groepen zoveel als mogelijk beschermen. Maatwerk in de maatregelen is het enige wat alle belangen dient.

S. Morgenstern 3 april 2020 om 21:47

En veel succes aan degenen voor wie geen ruimte meer is op de IC! Groetjes, Henk

Henk 3 april 2020 om 22:10

Gewoon lekker het hele beleid in Nederland later afhangen van een paar plekjes op de IC. Tuurlijk.

guyremgabdel 3 april 2020 om 22:19

Welke tegenstellingen blijkbaar tussen NL en B. Bij ons kiest men op de 1e plaats voor de gezondheid, bij jullie komt de economie blijkbaar op de 1e plaats. Hef dan alle maatregelen op en laat het virus zijn gang gaan, ongeacht het aantal doden. En laat ons zeker enkele grote koersen rijden. Medisch personeel hoeft niet eens aanwezig. Een dode meer of minder wat maakt het uit ?

S. Morgenstern 3 april 2020 om 23:03

Een paar plekjes op de IC? Makkelijk zinnetje. Een doodgewoon griepje. Nog zo één.

Henk 3 april 2020 om 22:29

Mijn betoog is dat het volledig afbreken van de economie heel veel doden tot gevolg heeft. Veel meer dan het virus veroorzaakt.
Als je mijn stukje goed leest zie je ook dat ik niet betoog om geen maatregelen te nemen. Ik ben voor maatwerk, gericht op de kwetsbare groepen, zodat ook de economie doorgaat.
Wat is dat toch met al dat moralistische gedoe hier.

FDJ 3 april 2020 om 22:58

@Henk
Guyramgebal en Vincenzo laten zich leiden door negativisme en de bangmakerij kaart die de media speelt. We moeten dit virus serieus nemen, maar er komt, zoals jij terecht opmerkt, een moment dat je moet afwegen of de maatregelen passend zijn bij de situatie en wat het oplevert.

De afvlakking van de cijfers begint nu al. Er worden minder personen op de IC gebracht de laatste weken. De doemdenkersclub roept dan standaard: maar zoveel doden en zoveel nieuwe besmettingen. Het enige wat op dit moment interessant is, is de belasting van de IC. Die is op dit moment nog belastbaar en het aantal ziekenhuisopnames is al een week lang stabiel. Een signaal dat de piek in zicht is. Duitsland kan ook nog bijspringen. Die hebben nog ruim 20000 IC bedden vrij.

Dat de IC nu op zijn toppen loopt kunnen we maar 1 man kwalijk nemen. Dat is de Mark Rutte en zijn kabinet die nu blijkbaar ineens op een voetstuk staan bij het Nederlandse volk. Vergeet niet hoe we anderhalve maand geleden over de man dachten en hoe hij de afgelopen jaren een groot deel van de ziekenhuiscapaciteit wegbezuinigd heeft. Evenals de politiekorpsen die nu niet kunnen handhaven met velen zodat we de Duitse en Belgische toeristen komende weekenden daadwerkelijk kunnen weren. Het gebrek aan handhavers is de enige reden dat Rutte op dit moment de grenzen niet voor ze sluit.

S. Morgenstern 3 april 2020 om 23:07

Dat virus doet niet aan maatwerk. Je hebt vast geen mensen in je omgeving die op een IC werken, maar ook via de media is het mogelijk om je over de situatie te laten informeren.

Economische klappen zijn ook verschrikkelijk, maar de keuze die nu is gemaakt (zo goed als wereldwijd) is er een die rampzalige gevolgen moet zien te voorkomen.

Maar ja, noem het een paar plekjes op de IC… Als je niet hoeft te beseffen welke werkelijkheid er achter dat zinnetje schuilt, dan kun je makkelijk blijven huilen over moralisme.

ProfrondeZevenbergen 3 april 2020 om 22:58

@henk
Het heeft even geduurd voordat er een tegengeluid komt, maar nu gaat het vast snel.

@fdj
Rutte aanwijzen als boeman is wel erg makkelijk nu het in de zorg misgaat. Er een ding uittrekken zonder het geheel te zien, is niet echt een eerlijke benadering.

Het is sowieso jammer dat dit forum soms meer een politiek forum lijkt dan een wielerforum. Maar helaas is dat niet anders nu er niet gekoerst wordt (vanwege een goede reden natuurlijk).

Henk 3 april 2020 om 23:08

@ProfrondevanZevenbergen
Laten we het hopen. Als het nog lang duur gaat de ravage groot zijn. Zal blijkbaar voor de meesten pas duidelijk worden als ze uit de “Corona tunnel” komen.

ProfrondeZevenbergen 3 april 2020 om 23:16

Het is voor iedereen verdraaid lastig. Mensen maken elkaar ook gek, is mijn waarneming. Een nuchtere kijk wordt nauwelijks gewaardeerd of begrepen.

Natuurlijk leeft het nu enorm, maar dat vlakt af. Bij rampen, maar zeker bij wat langer durende orlogen staat in het begin heel de krant er over vol. Na een paar weken staat de berichtgeving op bladzijde 2 en na een paar maanden in een kadertje op blz. 11. Alles went en dat zal nu in grote lijnen niet anders zijn, vermoed ik.

S. Morgenstern 3 april 2020 om 23:21

De keuzes die worden gemaakt zijn het gevolg van een afweging van allerlei factoren. Het uitlichten van één factor (die overduidelijk al een rol heeft gespeeld) is niet echt een tegengeluid.

FDJ 4 april 2020 om 09:54

@profronde Uiteraard moet je het kapot bezuinigen van de zorg zien in een breder perspectief. Feit is dat er de afgelopen jaren teveel bezuinigd is in de zorg en de prioriteiten compleet verkeerd hebben gelegen.

En dat is het enge op dit moment. Alle leiders die vol onder druk kwamen te staan met onder meer dat hele Climate change gebeuren of hun vluchtelingenpolitiek zijn ineens door hun laatste optredens weer een stuk steviger komen te staan. Merkel, Macron etc.

Maar vergeet niet hoeveel geld er alleen in Nederland al is gegaan naar dat hele klimaatgebeuren. Waar we als klein landje niks aan kunnen veranderen… En dan nog dat stikstof probleem. Miljoenen om de snelheid omlaag te gooien voor een probleem wat geen ander land heeft.

Wat hadden wij die miljoenen nu goed in de zorg kunnen gebruiken of de zzp’er, horecaondernemer of toeristenbranche op te vangen in deze crisis. Die dingen zijn allemaal besloten door dit zelfde kabinet die we nu de hemel in prijzen.

Henk 3 april 2020 om 23:46

De keuzes zijn allemaal onder grote maatschappelijke druk gemaakt. Dat betekende alles uit de kast voor Corona bestrijding en een doekje voor het bloeden voor de economie. De rekening komt nu maar vooral later. Op andere vlakken wordt de rekening ook al gepresenteerd. Grote stijging van huiselijk geweld en sexueel misbruik. Veel kinderen zijn het slachtoffer van geweld. Andere gezondheidszorg waar grote gaten vallen. Grote eenzaamheid.
We betalen echt een krankzinnige prijs voor het redden van vooral oude en zieke mensen met een zeer beperkte levensverwachting.