Christophe Laporte bekroont topvorm met winst in Dwars door Vlaanderen

Christophe Laporte bekroont topvorm met winst in Dwars door Vlaanderen

foto: Cor Vos

woensdag 29 maart 2023 om 16:25

Christophe Laporte heeft drie dagen na Gent-Wevelgem ook Dwars door Vlaanderen 2023 gewonnen. Na een koers van 183,7 kilometer, die al vroeg openbrak, was de Fransman van Jumbo-Visma als eerste aan de finish in Waregem. Hij won solo, nadat hij drie kilometer voor de meet wegreed uit een elitegroep van tien.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

De kopgroep van de dag ontstond in twee schuifjes. Eerst reden Yevgeniy Gidich (Astana Qazaqstan), Oier Lazkano (Movistar), Nickolas Zukowsky (Q36.5) en Ward Vanhoof (Team Flanders-Baloise) weg. Zij kregen later Leon Heinschke (Team DSM) en de ervaren Alexander Kristoff (Uno-X) met zich mee.

Het zestal kreeg maximaal vier minuten voorsprong van het peloton, dat het gat niet al te groot liet worden. Op 100 kilometer van de meet was het verschil nog maar twee minuten, waarna Trek-Segafredo op de Côte de Trieu (Knokteberg) het heft in handen nam. Op de klim zelf werd het tempo gedrukt, maar op de top opende de ploeg van Mads Pedersen en Jasper Stuyven de finale al.

Een ijzersterke Oier Lazkano in de kopgroep – foto: Cor Vos

Het peloton werd op een lint getrokken en scheurde in stukken, waarna Trek-Segafredo het weer liet stilvallen op de Kortekeer om vervolgens weer hetzelfde kunstje uit te halen. Op de Steenbeekdries toonden de eerste favorieten zich al in het offensief, met onder meer Pedersen, Tim Wellens, Arnaud De Lie en Filippo Ganna. Geen van hen geraakte daar weg.

Peloton breekt, opgaves Tim Merlier en Olav Kooij
Op Berg Ten Houte werd het peloton opgeschrikt door een crash van Tim Merlier. De Belgische kampioen zat lang op de grond en moest toezien hoe in het peloton het kaf van het koren gescheiden werd. Een grote elitegroep ging zo de laatste 70 kilometer in. Opvallende afwezige daar: Olav Kooij, die op Berg Ten Houte langs de kant stond.

Desondanks nam Jumbo-Visma de controle in handen. De Nederlandse ploeg jaagde op de kopgroep, waar Kristoff, Lazkano, Heinschke en een strijdende Vanhoof het langst overbleven. Op de Kanarieberg openden Tiesj Benoot de aanval. Die kon alleen gevolgd worden door Christophe Laporte, Quinten Hermans en Jasper Philipsen. Omdat er geen samenwerking was, kon de favorietengroep terugkeren.

Tiesj Benoot was de aanstichter van de elitegroep – foto: Cor Vos

Elitegroep met Benoot, Laporte, Küng en Hermans
Een nieuwe periode met speldenprikken volgde, waaronder een van Krists Neilands in aanloop naar de laatste keer Côte de Trieu. Jumbo-Visma haalde hem terug, waarna Benoot gelanceerd werd door Tosh Van der Sande. De Belg versnelde en liet iedereen achter. Kort na de top vonden Hermans en Neilson Powless de aansluiting, waarna Laporte, Valentin Madouas, Stefan Küng, Mikkel Honoré en Jhonatan Narváez nog de sprong maakten.

Die groep kreeg daarna nog de Hotond, Ladeuze en twee keer Nokereberg voor de kiezen. Zij volgden op ongeveer 45 seconden van de vier vroege vluchters en hadden zelf een halve minuut op het uitgedunde peloton, waar Lotto Dstny moest werken. Dat ging moeizaam, waardoor het verschil met de groep-Laporte opliep.

Op 30 kilometer van de meet hadden Kristoff, Lazkano en Heinschke nog altijd een halve minuut voorsprong op de elitegroep met Laporte, Benoot en Küng. Een halve minuut daarachter volgde dan weer het overgebleven peloton, dat wel steeds dichterbij kwam. Tim Wellens probeerde op een kasseistrook in zijn eentje de sprong te maken, terwijl in de kopgroep Heinschke overboord gegooid werd door zijn medevluchters.

Alexander Kristoff maakte indruk – foto: Cor Vos

Secondenspel in de finale
Wellens kwam tot op 12 seconden, maar moest vervolgens toch de strijd staken en zakte terug in het peloton-De Lie. De winnaar leek op dat moment in een van de twee voorste groepen te rijden. Kristoff en Lazkano vielen niet stil, want zij liepen richting Waregem zelfs wat uit op de achtervolgers.

Maar 10 kilometer voor de finish sloeg de koerssituatie plots om. De groep-Laporte kwam tot op acht seconden van de koplopers en het peloton volgde op ruim 25 seconden. Kortom, alles schoof in elkaar. Op 5,9 kilometer van de meet werden Kristoff en Lazkano dan toch ingerekend, maar het peloton volgde daar op een kleine 20 seconden. Kort na de samensmelting volgen al de eerste demarrages in de kopgroep.

Laporte profiteerde optimaal van het spel dat gespeeld werd. Heel sneaky schoof hij mee met een viertal, waarna hij met een ferme krachtinspanning weg wist te rijden van de rest. Direct sloeg de winnaar van Gent-Wevelgem een gat. Een gat dat niet meer te dichten was in de laatste drie kilometer.

Powless en Lazkano wisten in de slotkilometer nog uit handen te blijven van het aanstormende peloton. De Spanjaard verraste door in de ‘sprint’ de tweede plaats te pakken na een hele dag in de aanval, voor Powless. Jasper Philipsen was daarachter de snelste in de strijd om plek vier.

Dit artikel delen:

114 Reacties

Mr. Tornado 29 maart 2023 om 16:27

Ik ben fan van Lazkano. Wat een beest!

23
Eroba 29 maart 2023 om 16:30

Hier ook een fan! Zeer hard gewerkt, teruggepakt en daarna nog naar de tweede plek

2
Ypuh 29 maart 2023 om 16:43

Hoe die op het einde nog ff aanzette. Powless was powerless!

1
evanderwel 29 maart 2023 om 16:47

Knap om nadat je bent teruggepakt toch nog podium te rijden. Jammer dat Kristoff de top-10 niet meer gehaald heeft. Hoopte tegen beter weten in dat ze er samen om de overwinning konden sprinten.

2
kingofthemolehill 29 maart 2023 om 16:53

Ja, Lazkano de echte held vandaag. Sleurde vooraan de kopgroep, reed op z’n tandvlees op de laatste heuveltjes en kasseien, werd ingerekend door de achtervolgers en wist nogmaals te ontsnappen en Powless en het peloton voor te blijven. Mooiste tweede plaats ooit.

1
Maenhout 29 maart 2023 om 17:29

Heeft met één koers zijn puntentotaal verelfvoudigd: van 26 naar 276. Da’s mooi, voor zo’n jongeman.

1
Dave Dubbeldammer 29 maart 2023 om 20:19

Ook fan. Een Spanjaard die zijn liefde voor de Vlaamsche Koersen verklaart: een speciaal, te koesteren, ras.

2
Glorious 29 maart 2023 om 16:34

Wat een ploeg dat Jumbo, genieten!

9
Polleke 29 maart 2023 om 16:58

Tja en dat allemaal door goed te kauwen zodat je eten gelijkmatig in je bloed komp… *RIP Wim

4
Wheely 29 maart 2023 om 17:07

Als je fan bent van Wim en wielrennen moet je deze kijken:

https://youtu.be/l3jBNDGSGR8

4
Polleke 29 maart 2023 om 17:22

@wheely… episch duo, helaas voor altijd gescheiden maar tegelijk onsterfelijk…

2
sooike 29 maart 2023 om 16:41

Er is hier ook vandaag weer de nodige negativiteit te lezen over de dominantie van JV. Het is ook nooit mijn favoriete ploeg geweest. Maar ik kan wel erg genieten van de tactische kwaliteiten van deze ploeg en zeker van de ploegleiding. In het verleden zijn er tal van verkeerde inschattingen gemaakt maar het totale gezelschap lijkt ook op dat front sterker te zijn geworden. Stop met zeuren en geniet van deze dominantie!

9
Lars Maden 29 maart 2023 om 16:49

Jij bent het type dat geniet van dominantie?

-4
Panache 29 maart 2023 om 19:15

Indien TJV zowel Vlaanderen, Roubaix én Luik niet wint dan valt het met die dominantie wel mee.

-1
the student 29 maart 2023 om 16:28

Oier Lazkano.
Wat een koers na zo veel berenwerk. Ik ben per direct fan.

7
MZ89 29 maart 2023 om 16:31

Het blijft toch geweldig als de aanval loont!

4
Wheely 29 maart 2023 om 16:41

Eens, geweldige koers gereden.

1
Ivanoviclover 29 maart 2023 om 16:42

had hem veel liever zien winnen dan de zoveelste Jumbo. uitkijken naar zijn volgende koersen!

-1
Gebruikersnaam 29 maart 2023 om 16:30

Dacht dat er eigenlijk niets kon gebeuren waardoor Van Aert spijt zou krijgen van zijn cadeautje, maar had geen rekening gehouden met deze mogelijkheid. Het was dus niet nodig geweest, Laporte heeft (voorlopig) het betere seizoen dankzij het cadeautje.

7
Quincy Adams (aka voorwiel) 29 maart 2023 om 16:35

Misschien heeft v aert wel een beter gevoel door zijn actie dan wanneer hij zn ploegmaat er af had gesprint. Hij wist dat hij de sterkste was. Iedereen wist dat. En nu heeft hij als bonus een zelfverzekerde en trouwe teammaat. V aert heeft andere doelen.

6
Groetjesaandevoetjes 29 maart 2023 om 16:45

Nogmaals, dat cadeautje was er omdat Laporte zoveel heeft geholpen met het krijgen van de groene trui in Frankrijk vorig jaar.

1
theking 29 maart 2023 om 16:51

Misschien was van Aert wel bang een sprint te verliezen van Zijn ploegmaat. Immers de beste in koers wint niet altijd de sprint, zie E3.

4
Mooie Sjors 29 maart 2023 om 16:56

Haha ja nu lijkt het wel wat lullig dat Van Aert als beste man in koers Gent-Wevelgem heeft weggegeven.

2
djerkson 29 maart 2023 om 17:15

Van Aert schrik? Hij had pas net zijn zwarte beest in een sprint geklopt. Puur op kracht is hij zelfs bij de beste massasprinters. Nee, geen schrik, wel een man van eer.

-1
Gebruikersnaam 29 maart 2023 om 18:20
Quote:
Misschien was van Aert wel bang een sprint te verliezen van Zijn ploegmaat. Immers de beste in koers wint niet altijd de sprint, zie E3.

Als Van Aert bang was van Laporte, dan had hij die gewoon op 20 seconden gereden op de laatste Kemmelberg. Reed nu op halve kracht naar boven en moest alsnog wachten omdat Laporte een gat moest laten.

-2
Mooie Sjors 29 maart 2023 om 16:28

Laporte kopman komende zondag?

6
11 na 11 29 maart 2023 om 18:19

Mooi, dan kan hij de winst wegschenken aan zijn helper Van Aert.

8
Mooie Sjors 29 maart 2023 om 18:31

Ik zie hem in Roubaix al samen met Laporte en Van Baarle naar de meet rijden en vragen: okay guys, which one of you wants it? :D

0
Tonydepony 29 maart 2023 om 16:37

Toch wel niet zo een slimme tactiek bij Alpecin. Hermans in een groepje met 3 koppels laten meerijden en Philipsen die de sprint wint. Als die daar gewoon vanachter aanhangt ken hij misschien nog naar Laporte of komt het peleton terug en wint Philipsen…

5
Polleke 29 maart 2023 om 16:50

Klopt… had zo en zo een zware klus om tot de sprint te komen met die medevluchters, had altijd “mogen” slepen in deze kopgroep met zijn kopman op een behapbare afstand…

1
Dutch Smartie 29 maart 2023 om 18:28

Vind wel dat Hermans alsnog voor de Ronde geselecteerd moet worden.

1
Monsieur vdS 29 maart 2023 om 16:32

hoed af voor Lazkano en Kristoff. Mooi om die jonge Spanjaard zo diep te zien gaan om voorop te blijven en toch vet gereden van Kristoff op zijn oude dag, hij is echt een voorbeeld voor velen wat betreft motivatie en elke dag ervoor gaan. Sowieso weer een mooie koers gezien, spannend tot op het einde.

4
KopOverKop 29 maart 2023 om 16:37

Inderdaad een pluim voor deze twee en vooral mooi de Noor nog eens zo te zin koersen. Zo’n jonge Spanjaard die dit werk kennelijk goed kan is ook verfrissend.

1
Sjaak P 29 maart 2023 om 19:18

Ik denk dat er wel een klik van herkenning was vandaag, tussen de oude Noor en de jonge Bask.

1
Kapottefiets 29 maart 2023 om 16:57

Ik vind achteromkijkend wegrijden bij Kung die volle bak gaat best bizar.

4
KopOverKop 29 maart 2023 om 17:08

Alsof anderen geen vermogen kunnen trappen of prima training etc hebben gehad.
Alsof in dergelijke weken sommige net niet hun max halen en anderen juist wel.

Zeker buitengewoon goed. Bizar insinueert.

1
Silent Hill 29 maart 2023 om 17:32

Slechts 183km, mooi koersweer, er is amper gekoerst onderweg – Kristoff en Lazkano werden simpel in het vizier gehouden, … dan is het inderdaad opvallend dat Laporte zo eenvoudig wegrijdt, of omgekeerd: dat een Küng hem niet kan volgen.

Kan enkel duiden op het verschil van een B-peloton (sorry Philipsen, Pedersen, Küng, De Lie, Merlier en andere Stuyvens) en een echte A+ renner.

1
fietsvriend 29 maart 2023 om 16:28

Movistar revalatie van het Vlaams voorjaar?

3
Viktrodriguez 29 maart 2023 om 16:37

Movistar en Quick-Step de rollen omgedraaid?

0
Federico Bahamontes 29 maart 2023 om 16:40

3x raden wie de ploegdokter van Movistar tegenwoordig is. ;)

10
kingofthemolehill 29 maart 2023 om 17:19

Revalatie? Bedoel je revelatie of revalidatie of beide? Een woordspeling misschien met twee betekenissen?

-3
4 Jours de Dunkerque 29 maart 2023 om 16:30

Tsja… knappe overwinning, daar niet van. Maar eerlijk gezegd vind ik er geen fluit aan met die dominantie van J-V. Dat vond ik indertijd niet toen Quick Step (of alle andere namen die die ploeg in de loop der jaren heeft gehad) dominant was, dat vind ik nu nog steeds niet.

3
Ypuh 29 maart 2023 om 16:45

Zo stellig wil ik het nog niet beweren, daar duurt het nog te kort voor. Jumbo plukt nu duidelijk de vruchten van hun beleid. Dit moet geen 5-6 jaar gaan duren, maar ze mogen best even oogsten.

8
Mister Nice Guy 29 maart 2023 om 17:19

Eerst even de Ronde en PR afwachten. Als die niet naar Jumbo gaan vind ik het nog steeds geen geslaagd voorseizoen en zijzelf ook niet schat ik in. Dat ze dominant zijn in de kleine pannenkoeken is zeker waar ;)

1
paul s 29 maart 2023 om 17:45

” de eerste pannenkoeken ” ,zijn natuurlijk de koersen 1.1. 1 pro…..lijkt me sterk dat ie alleen de monumenten bedoeld

0
Klootje Kriekeljon 29 maart 2023 om 18:03

Eens.

En merk hetzelfde als met veldrijden.. Zijn de groten er niet bij? Dan ga ik niet naar Iserbyt zitten te kijken.

2
De Ezel van Eindhoven 29 maart 2023 om 16:51

Elke keer prachtig als Jumbo wint. En nog een keer leuk om de zure reacties hier te lezen. Gaat een zwaar jaar worden voor alle kinderen hier die nooit hebben geleerd om een ander wat te gunnen, de afgunst druipt er vanaf.

En Laporte ook, mooie sportman en fijne ploeggenoot, ben super blij weer.

3
tvm 29 maart 2023 om 16:29

Man van het voorjaar tot nu toe.
Podium Omloop, winst G-W, winst DDV.

2
lo squalo dello Stretto 29 maart 2023 om 16:34

lol want wat Pogacar gedaan heeft is van een lager niveau hahaha. Of VDP

-16
Mister Nice Guy 29 maart 2023 om 17:21

En toch zou die ze allemaal inruilen voor MSR denk ik. Althans, dat zou ik doen in ieder geval.

4
Massimo Bataille 29 maart 2023 om 17:38

Als Vlaming die niet veel heeft met de (doorgaans) saaie koers Sanremo win i liever G-Wevelgem (of E3) dan Sanremo eigenlijk.

-2
Comments 29 maart 2023 om 16:33

Boeiend; n mooie koers in het troosteloze landschap vol met oude Vlaamse aanleunhuizen met telefoon- of stroomkabels kris kras over die unieke betonwegen met bitumenstrook en herstelstukken. De sfeer op z’n Jacques

2
Kopinkas 29 maart 2023 om 18:42

Chocolade Jacques?

0
Dave Dubbeldammer 29 maart 2023 om 20:24

Neen, dan hebben we liever die Hollandse kneuterige huisjes en roze betonklinkertjes om over te dokkeren.

0
Laatste man 29 maart 2023 om 16:33

Mooie koers! Lazkano en Kristoff de mannen van de dag. Laporte slim gespeeld aan het einde.

Movistar, EF en FDJ goed om te zien in Vlaamse koersen. De Belgische ploegen hebben werk.

2
paustovski 29 maart 2023 om 17:12

Die Vannieuwkerke is toch wel bloedirritant. Dat interview met Powless aankondigen met "we gaan de indianendans doen" en tijdens de koers al over rooksignalen grappen. Echt slecht om dit soort stereotyperingen in commentaar te gebruiken.

1
djerkson 29 maart 2023 om 17:19

Ja, het is bij momenten een vervelende vlerk. Geef mij maar Schotte.

2
Mooie Sjors 29 maart 2023 om 17:20

Vannieuwkerke is ideaal als tafelheer waarbij hij vanuit een neutrale rol anderen aan het woord kan laten. Als hij zelf opgaat in de actie van de dag, en bovendien nog eens de geestige wil uithangen, kan ik hem al veel minder goed pruimen.

3
kingofthemolehill 29 maart 2023 om 19:17

Als Amerikaan van Nederlandse afkomst vind ik dat ook ver beneden beschaafd niveau.
Powless is een uitstekende renner, die hier in de VS trouwens bijna volledig onbekend is.
What’s next? Gaat deze reporter de klompendans voorstellen als een Nederlander wint?

1
GUY MALFAIT 29 maart 2023 om 19:36

Wow dat heb ik niet gehoord. KVK behoort duidelijk tot de FC De Kampioenen generatie waar dat soort flauwekul nog werd toegelachen. Foei van Karl.

1
Cochise 29 maart 2023 om 20:59

Het was vreselijk tenenkrommend. Hoop dat iemand hem er op aanspreekt. “Hij komt uit een indianenkamp” , “Ik speelde vroeger ook Indiaantje op kamp”, “rooksignalen”, “Indianendans”. Ik stoor me zelden aan zulke gevoeligheden maar dat je dit uitkraamt op de nationale televisie…

2
djerkson 29 maart 2023 om 17:18

Benoot zijn explosie bergop doet het beste vermoeden voor de RVV. Dat was even indruk maken. Jammer dat hij quasi altijd alleen moet aankomen om te winnen en dat gaat wellicht niet gebeuren op zondag.

1
Gladiool 29 maart 2023 om 17:26

Hopelijk geeft Van der Poel zondag een showtje weg om in het interview droogjes te zeggen ‘bij Jumbo eten ze maar pannenkoeken, die twee biefstukjes smaken me een stuk beter’.

1
Dikke Kater 29 maart 2023 om 20:24

Gedver, alweer een Jumbo. Gelukkig kon ik het niet zien.
De sponsor vindt het blijkbaar ook niet meer zo leuk …

1
Cycling 29 maart 2023 om 20:52

@Dikke Kater Het was de hele tijd een spannende wedstrijd met kleine verschillen. Geen idee waarom een wielerfan niet graag naar zo’n wedstrijd kijkt.

0
lo squalo dello Stretto 29 maart 2023 om 16:29

Lazkano <3

0
Ivanoviclover 29 maart 2023 om 16:33

totaal niet vermoeid, die Laporte. Wat een transformatie van subtopper naar wereldtopper.

0
KopOverKop 29 maart 2023 om 16:34

Minder snel verzuren met Zweedse zoetigheid op basis van bakpoeder : )

1
KopOverKop 29 maart 2023 om 17:03

By the way, er zijn altijd al middelen geweest die oa verzuring enigzins tegengaan. Dus voor de azijnpissers dat Zweeds middel is op zich niets nieuws of concurrentie vervalsend. Zo wordt Beta Alanine al jaren gebruikt ook zelfs op amateur niveau.

Jaren terug was er Octocosanol wat een giga verschil maakte. Meer zuurstoftransport en minder verzuring. Als oude bok reed ik nog eens met oud ploeggenoot de Trans Alp road en reed dat seizoen als een kanon. En dan heb ik het niet over 1 of 2 procent verschil maar echt eerder 8 tot 10. Okay ook dat jaar super getraind en nog 5 kilo eraf.
Echter dit homeopathisch middel wat sommige artsen oudere patiënten gaven tbv astma, waarbij ca 50, 60 % er in enige tot grote mate baat bij had. Fabrikant NOW levert het enige jaren niet meer en andere op basis van suikerriet hebben amper effect.

Kortom, mijn eerdere reactie is meer ludiek dan dat dit echt een reden is waarom JV goed presteert omdat dit een combinatie is van erg veel factoren die leiden tot deze prestaties. Anderen gaan dit ook doen en over een tijdje valt dat voordeel weg.

0
Lars Maden 29 maart 2023 om 16:34

Kijken of de bergbewoners er zondag ook zullen staan.

0
Maenhout 29 maart 2023 om 16:34

Mooi gewonnen, duidelijk de sterkste in de finale. En een verbazingwekkende nummer twee. Hoop dat we nog meer van die Lazkano zien,

0
Lazkanon 29 maart 2023 om 16:35

Uit de teentjes! Dit is waarom je kijkt!

0
KopOverKop 29 maart 2023 om 16:39

Lazkano’s ogen twinelen als diamanten tijdens interview.
Hij heeft een nieuwe liefde ontdekt, zo mooi.

0
Maenhout 29 maart 2023 om 17:15

Powless ook!

2
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone