Geen glansrol voor Roy Eefting in omnium Wereldbeker Cambridge

zaterdag 7 december 2019 om 09:15
Geen glansrol voor Roy Eefting in omnium Wereldbeker Cambridge

foto: Cor Vos

Roy Eefting heeft op het omnium niet voor een verrassing kunnen zorgen tijdens de Wereldbeker in het Nieuw-Zeelandse Cambridge. Na een hoopvol begin zakte de geboren Harderwijker af naar de achterhoede. Wereldkampioen én thuisrijder Campbell Stewart pakte de winst.

Eefting, de enige Nederlandse deelnemers aan de Wereldbeker in Cambridge, begon het omnium voortvarend met de vierde plek op de scratch achter winnaar Raman Tsishkou, Christos Volikakis en Lotto Soudal-renner Roger Kluge. Doordat hij in de tempo race puntloos bleef en twintigste werd, zakte hij af in het klassement. Eiya Hashimoto en Cameron Meyer deden de beste zaken: ze dubbelden het peloton en rukten op naar de top. Er waren evenwel nog twee onderdelen te rijden.

In de afvalkoers probeerde de geboren Harderwijker eerste fase van de wedstrijd aan te vangen vanuit de binnenkant van de baan, maar dat kostte hem al vroeg de kop. Als vijfde moest hij het onderdeel, dat ook wel bekendstaat als de devil, verlaten. Ook Hashimoto werd al vroegtijdig geëlimineerd. Meyer was de laatste afvaller, waarna Kluge met wereldkampioen Campbell Stewart ging sprinten om de winst. Tot groot enthousiasme van het thuispubliek won Stewart dit duel.

Eefting begon als vijftiende aan de afsluitende puntenkoers met Stewart aan de leiding van het klassement, op twee punten gevolgd door Meyer. De tweevoudige nationaal kampioen omnium kwam er in het slotonderdeel niet aan te pas. Wereldkampioen Campbell Stewart weerstond de aanvallen van Cameron Meyer en kreeg de handen op elkaar van het thuispubliek. Voor Meyer restte de tweede plaats, Astana-renner Artyom Zakharov werd derde.

Wereldbeker Cambridge 2019
Omnium – mannen
1. flag-nz Campbell Stewart
2. flag-au Cameron Meyer
3. flag-kz Artyom Zakharov

Andere uitslagen

De Australische vrouwen hebben soeverein de winst gepakt in de Madison. Alexandra Manly en Georgia Baker voerden vanaf de eerste tussensprint het klassement aan en onderstreepten hun suprematie door ook de eindsprint te winnen. Polen werd tweede, het commerciële Subway New Zealand Track Team derde. Oekraïne, dat meermaals de aanval koos, werd vierde. Na halfkoers werd de wedstrijd opgeschrikt door een flinke valpartij, maar iedereen kon gelukkig verder rijden.

Wereldbeker Cambridge 2019
Madison – vrouwen
1. flag-au Australië
2. flag-pl Polen
3. flag-nz Subway New Zealand Track Team


In Cambridge vierde Matthew Glaetzer zijn rentree. De Australiër moest zich pas laten behandelen aan schildklierkanker. Hij was meteen op de afspraak met een finaleplaats op de Keirin. Ook bij de finalisten waren de oud-wereldkampioenen Shane Perkins en Mohd Azizulhasni Awang. Deze drie mannen zouden ook de medailles verdelen: op Awang stond geen maat en de Maleisiër pakte het goud, voor Perkins. Glaetzer kwam in de slotfase nog knap opzetten en werd derde.

Wereldbeker Cambridge 2019
Keirin – mannen
1. flag-my Mohd Azizulhasni Awang
2. flag-ru Shane Perkins
3. flag-au Matthew Glaetzer


Het sprinttoernooi bij de vrouwen draaide uit op een Australisch-Russische finale, nadat Anastasia Voinova naar de eindstrijd doorstootte ten koste van drievoudig vice-wereldkampioene Stephanie Morton. Kelsey Mitchell voorkwam een Russisch onderonsje door Daria Shmeleva te elimineren. Omdat Mitchell in de finale de eerste heat won en Voinova de tweede, moest er een beslissende derde heat worden gereden. Daarin was Voinova nipt de snellere.

Wereldbeker Cambridge 2019
Sprint – vrouwen
1. flag-ru Anastasia Voinova
2. flag-ca Kelsey Mitchell
3. flag-au Stephanie Morton

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone