Gebrek aan WT-ploegen zorgt voor twijfels over doorgang Ronde van Turkije
Foto: Tour of Turkey
zaterdag 4 februari 2017 om 08:50

Gebrek aan WT-ploegen zorgt voor twijfels over doorgang Ronde van Turkije

De Ronde van Turkije beschikt dit jaar voor het eerst over een WorldTour-status, maar het is nog maar de vraag of de wedstrijd wel doorgaat. Er heeft zich pas één WorldTour-ploeg officieel aangemeld voor de rittenkoers.

De geringe interesse komt deels door de politieke situatie in het land, maar een andere belangrijke reden is de ongelukkige plaats op de wielerkalender. De Ronde van Turkije wordt in dezelfde week verreden als de Ardennenklassiekers. Direct daarna volgt bovendien de Ronde van Romandië. Deze wedstrijden zijn verplicht voor WorldTour-ploegen. Voor de nieuwe WorldTour-koersen, waar de Ronde van Turkije er één van is, geldt die verplichting niet. Ploegen kunnen in deze nieuwe wedstrijden bovendien geen punten scoren.

De organisatie van de Ronde van Turkije heeft volgens het persbureau DHA geprobeerd om de wedstrijd te verzetten naar oktober of november, maar de UCI weigerde dat verzoek. In die maanden staan ook al andere koersen op het programma.

Het is nu onduidelijk wat er met de Ronde van Turkije gaat gebeuren. Het lijkt in ieder geval onwaarschijnlijk dat de wedstrijd in de toekomst nog steeds over een WorldTour-licentie zal beschikken. De nieuwe koersen in de WorldTour moeten immers minstens tien WorldTour-ploegen aan de start hebben om hun status te behouden.

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
4 februari 2017 08:58
Tadaaaaa.
4 februari 2017 09:01
Gaat hem niet worden, probeer het in 2018 maar opnieuw als 2.HC koers.. Maar nee, dat willen de Turken niet, die verdienen natuurlijk een WorldTour koers met hun fantastische wielercultuur!
Op Procyclingstats staat de koers overigens ingepland van 18 t/m 23 oktober, maar dat klopt dus niet?
4 februari 2017 10:13
Volgens de kalender van Zweeler begint Turkije op 18 april en eindigt op 23 april.
4 februari 2017 10:15
Tja, met de huidige positie op de kalender was het ook wel erg optimistisch om te verwachten dat half World Tour vrijwillig acht renners en een gehele staf speciaal in te vliegen voor een koers waar ze vorig jaar ook niet aan de start stonden. En dat nog los van de politieke situatie en de constante dreiging voor aanslagen. Gevalletje polderen zonder besef van de conseqenties wat de UCI hier heeft ingevoerd.

Zou desondanks jammer zijn als de koers daardoor in z'n geheel niet doorgaat, geitenneuker ten spijt blijft het een prachtig land. Wel moet ik zeggen dat ik als ploeg nu ook zou verkiezen om thuis te blijven.
4 februari 2017 10:51
Dan nog maar een zandbakwedstrijd erbij. Daar starten veel wt-teams en het vult het gat mooi op tussen TDU en Abu Dhabi.
4 februari 2017 12:29
Heel mooi! Weg blijven daar.
4 februari 2017 13:25
Misschien niet verschuiven in de tijd, maar in de locatie, Turkije heb je toch geen bal te zoeken nu.
4 februari 2017 13:30
is absoluut geen gemis!
4 februari 2017 14:11
Ergo dan, Erdogan!
4 februari 2017 15:11
Peloton heeft niets te schaften daar en de kans op een gekke aanslag van een gekke groepering is niet eens onvoorstelbaar daar.
4 februari 2017 22:27
@rv
Ik acht de kans in andere landen minstens even groot. Neem nou Frankrijk...
13 februari 2017 04:19
De situatie daar lijkt me niet wenselijk voor een dergelijk sport evenement. Echter, Turkije zelf, daar kan je volgens mij prachtige koersen maken.

Prachtig land.

Reacties zijn gesloten.