Gaviria wint openingsetappe Colombia Oro y Paz

Gaviria wint openingsetappe Colombia Oro y Paz
dinsdag 6 februari 2018 om 18:17

Fernando Gaviria heeft zijn favorietenstatus waargemaakt in de openingsetappe van de Colombia Oro y Paz. De Colombiaan van Quick-Step Floors klopte na bijna honderd kilometer zijn landgenoot Juan Sebastián Molano (Manzana Postobon) in de spurt. Door zijn zege mag hij ook de eerste leiderstrui aantrekken.

Bol in vlucht van de dag, peloton behoudt controle 
De allereerste editie van de Colombia Oro y Paz (2.1) werd omstreeks vier uur Nederlandse tijd in gang geschoten in studentenstad Palmira. Al direct na de start kozen vijf coureurs het hazenpad: oude bekende Miguel Angel Rubiano (Coldeportes-Claro), Jonathan Clarke (UnitedHealthcare), Rafael Montiel (Orgullo Paisa), Simon Pellaud (Illuminate) en landgenoot Jetse Bol (Manzana Postobon).

Het peloton, aangevoerd door de mannen van Quick-Step Floors in dienst van topfavoriet Fernando Gaviria, hield het verschil rond de minuut. De etappe leek zich zonder noemenswaardige gebeurtenissen te voltrekken, maar met iets minder dan vijf ronden te gaan was de eerste valpartij van de ronde een feit. De gevallen coureurs konden hun weg echter zonder problemen weer vervolgen.

Quintana wordt opgehouden in finale, Gaviria toont zich de snelste 
In de kopgroep ontstond na elke ronde een gevecht om de aan de finishstreep liggende punten voor de sprinttrui. De rappe Rubiano bleek zijn medevluchters telkens te snel af, waardoor de ritwinnaar in de Giro d’Italia van 2012 de trui veilig wist te stellen. Ondertussen bleef het peloton stug doormalen, waardoor de voorsprong met minder dan dertig kilometer te gaan werd teruggebracht naar een halve minuut.

Met nog tien kilometer te gaan smolt de voorsprong van de koplopers als sneeuw voor de zon. Met het naderen van de meet steeg ook de nervositeit in het peloton, wat een nieuwe valpartij tot gevolg had. Het bekendste slachtoffer bleek Nairo Quintana. De topfavoriet werd opgehouden, maar wist alsnog terug te keren in het peloton. De sprintersploegen hadden hier geen boodschap aan, en bikkelden in de laatste kilometers om de koppositie. Het was Quick-Step Floors dat een rode loper wist te rollen voor Gaviria, die het werk met verve wist af te ronden door zijn landgenoot Juan Sebastian Molano te vloeren.

© Tim De Waele / Getty Images

Dit artikel delen:

14 Reacties

ChefSpijker 6 februari 2018 om 18:18

Nairo Quintana is niet gevallen, dat was Dayer.

0
wilbertdh 6 februari 2018 om 18:23

Dayer gaf Nairo z’n fiets en duwde hem op gang. Tijd verloren?

0
ChefSpijker 6 februari 2018 om 18:26

Lag ie er echt bij ja? Ze lieten nochtans enkel Dayer in beeld zien na de valpartij. Alleen de commentator bleef lang volhouden dat het Nairo was. Movistar reed ook nog met paar man op kop peloton daarna dacht ik. Dat was, neem ik aan, om Nairo goed voorin te houden.

0
Koen Middendorp 6 februari 2018 om 18:36

@ChefSpijker
Dayer duwde wel een renner aan die exact op hem leek. Lijkt me sterk dat het niet Nairo was ;)

Maar wellicht dat hij met flink wat kunst en vliegwerk weer de aansluiting heeft kunnen vinden bij de voorwacht van het peloton.

0
HoofdIsVrij 6 februari 2018 om 18:41

Verrassende winnaar.

0
Tinkerbell 6 februari 2018 om 19:11

Volgens Movistar heeft Nairo geen tijd verloren.

0
WernerFranke 6 februari 2018 om 19:21

3x top 5. Stevig.

0
ivo001 6 februari 2018 om 19:46

2ez

0
west 6 februari 2018 om 20:11

Pff, lekker makkelijk zonder tegenstand van Groenewegen ;)

0
TeamNL 6 februari 2018 om 20:21

Lekker ritten pakken in koersen waar nauwelijks andere WT teams aan de start staan… makkelijk scoren!

0
Leukefans 6 februari 2018 om 20:40

Wie sprint zich daar nu naar de 8e plek?
Waar komt Vigano plots weer vandaan, die heeft in 2017 geen koers meer gereden, dacht dat die gestopt was?

0
teundk 7 februari 2018 om 08:46

@leukefans vigano heeft zich gericht op fixed gear criteriums, en heeft in 2017 de red hook crit series gewonnen. Erg spectaculaire en competitieve wedstrijden, zeker de moeite waard om eens te bekijken

0
Zjoske 7 februari 2018 om 13:17

@TeamNL
Wat een gezeik om niks. Andere teams mogen hier ook gewoon starten hoor. Hoe is dit de schuld van QS?

0
Verweggistan 7 februari 2018 om 19:28

Vigano! Geef die jongen een contract. :)

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone