Gaudu wint Tour de l’Avenir, slotrit voor Powless

zaterdag 27 augustus 2016 om 14:45
Gaudu wint Tour de l’Avenir, slotrit voor Powless

Foto: Jan Brychta / TTV sport group

Neilson Powless heeft de slotetappe in de Tour de l’Avenir op zijn naam geschreven. De Amerikaan ging vroeg in de etappe ten aanval en hield knap stand op de Col de la Croix-de-Fer. David Gaudu eindigde als derde en bewees daarmee de verdiende eindwinnaar te zijn.

Colombiaanse coup
Het was vandaag koers vanaf kilometer nul. Dat kwam voornamelijk door de aanwezigheid van Egan Bernal in de kopgroep. De Colombiaan stond voorafgaand aan de etappe op plek zeven in het klassement en vormde dus een bedreiging voor geletruidrager David Gaudu.

Bernal had vooraan gezelschap van zijn landgenoot Daniel Martinez en de Amerikaan Neilson Powless. Martinez deed logischerwijs het meeste kopwerk om zijn kopman een zo groot mogelijke voorsprong te geven, terwijl Powless in het wiel van Bernal bleef plakken.

Op de top van La Toussuire (17,2 kilometer aan 5,9 procent) had de kopgroep drie minuten voorsprong. Bernal reed daardoor virtueel in het geel, want zijn achterstand op Gaudu in het klassement bedroeg maar twee minuten en veertien seconden.

Bernal breekt
In de afdaling kwam Gaudu echter weer wat terug. De Fransman, die volgend seizoen bij FDJ rijdt, had zijn voltallig ploeg op kop van het uitgedunde peloton gezet. Aan de voet van de Col de la Croix-de-Fer (13 kilometer aan 6,2 procent) was het verschil vervolgens maar anderhalve minuut.

Een paar kilometer later moest Bernal opvallend genoeg lossen uit de kopgroep. Hij kon het tempo van zijn ploegmaat niet meer volgen. Martinez zelf had ook weinig energie meer over. Powless besloot vervolgens om aan te vallen en alleen verder te gaan.

Gaudu versus Ravasi
In het peloton dunde het favorietengroepje ondertussen steeds verder uit. Op vier kilometer van de top viel Edward Ravasi aan. De Italiaan stond tweede in het klassement op 21 seconden van Gaudu. De geletruidrager was de enige die Ravasi kon volgen.

Adrien Costa, de nummer drie in het klassement, wist echter een groepje terug te brengen. Daaruit sprongen vervolgens de Australiërs Lucas Hamilton en Michael Storer weg. Gaudu ging daar even later zelf achteraan. Ravasi kon niet met hem mee.

Toen werd zeker dat de 19-jarige Gaudu de eindzege zou pakken. Het was alleen nog de vraag wie als eerste boven zou komen. Gaudu leek hard op weg naar Powless, met Hamilton in zijn wiel, maar de koploper hield vol en kwam juichend over de streep.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Frits des Jeux 27 augustus 2016 om 14:48

Wat een feestje dat Eurosport dit live uit heeft kunnen zenden. Mooi om het talent van de toekomst zo onderling tegen elkaar bezig te kunnen zien.

IlPirata 27 augustus 2016 om 15:17

Mooie koers en schitterenede natuurbeelden in de alpen natuurlijk.
De talenten van de toekomst zijn mooi in beeld geweest.

SolerEritrean 27 augustus 2016 om 15:33

Gaudu, klimt zoals de meeste op het vlakke rijden.

djoriana 27 augustus 2016 om 16:30

tolhoek toch wat teleurstellend

Samamba 27 augustus 2016 om 16:47

Ik zie dat “Tolhoek teleurstellend” hier vaak terugkomen. Op basis van wat is hij teleurstellend? Jullie verwachtingen liggen gewoon veel te hoog? Allemaal door die ene goede prestatie in Zwitserland waar hem wat betreft die bergtrui niet echt veel in de weg werd gelegd? Tolhoek heeft toch nooit iets bewezen? Wordt die hier niet gewoon enorm overschat?

schipperaar 27 augustus 2016 om 17:00

Misschien wel nl beste klimmer voor het moment, op 5 min bergop binnen komen van specialisten is bepaald geen schande, feit is dat hier vanaf km 1 geknald wordt waar in zwitserland begonnen werd met een toeristen tempo. Toont meer initiatief dan welke nl klimmer voor t moment, gewoon doorgaan.

ghostwriter 27 augustus 2016 om 18:32

@Samamba
Tolhoek viel 18 dagen voor de start van de Tour de L’Avinir geblesseerd uit in Burgos. Als hij zich goed op deze ronde had kunnen voorbereiden was hij zeker in de top 10 geëindigd.

Samamba 27 augustus 2016 om 18:36

Nog eens, op basis van wat? Die jongen is al van 94 en heeft nauwelijks iets bewezen in de jeugdcategorieën.

Merzbow 28 augustus 2016 om 02:38

Ach, de Belgen deden het ook niet goed. Dus we zitten in hetzelfde schuitje.

Gebruikersnaam 28 augustus 2016 om 10:42

@Merzbow

Vanhoucke kraakte pas in de slotrit en had toen nog zicht op een podium. Verder is het op Costa na ook de jongste uit de top 10. Is gewoon een prima prestatie.

Headlines

Populair

Materiaalzone