Galimzyanov sprint naar winst in Parijs-Brussel

zaterdag 10 september 2011 om 16:16

De 91e editie van Parijs-Brussel is gewonnen door Denis Galimzyanov (Katusha). De Rus was op de Houba de Strooperlaan in de Belgische hoofdstad de snelste in een massasprint. Yauheni Hutarovich (FDJ) en Anthony Ravard (Ag2r) flankeerden hem op het podium. Stefan van Dijk viel net naast het podium.

De ontsnapping van de dag kwam op naam van een zestal renners. Allesandro de Marchi (Androni Giocattoli), Diego Caccia (Farnese Vini – Neri), Daniele Ratto (Geox-TMC), Jonathan Hivert (Saur-Sojasun), Matthieu Sprick (Skil-Shimano) en Jurgen van Goolen (Veranda’s Willems-Accent) reden weg na 39 kilometer. Veel voorsprong kregen de zes niet. Op een veertigtal kilometer van de finish verloor de kopgroep tijdelijk een mannetje door een lekke band van Van Goolen. Na een succesvolle wielwissel wist hij opnieuw voorin aan te sluiten.

Op 34 kilometer van de aankomst haalde het peloton onder leiding van enkele sprintersploegen de kopgroep terug. Nog voordat de zes werden ingehaald ontstond een spervuur aan demarrages, niemand raakte daarvan definitief weg.

Met nog zestien kilometer voor de wielen reed al enkele minuten een nieuwe kopgroep met rappe mannen. Met een kleine twintig seconden voorsprong op het peloton, zaten de sprinters André Greipel (Omega Pharma-Lotto), Borut Bozic (Vacansoleil-DCM) en Jens Keukeleire (Cofidis) in de voorste groep van in totaal 21 renners.

Aan de voet van de Keperenberg was het inmiddels een tweetal dat de leiding in de wedstrijd had overgenomen; Stijn van den Bergh (Team Katusha) en Arnoud Gérard (FDJ) maar nog voor de top werd hun aanval te niet gedaan door een contra-attack van Edwig Cammaerts (Landbouwkrediet). Net als de andere uitvalpogingen resulteerde deze in een krachtsverspilling.

Op zes kilometer van de aankomst reed een compact peloton samen met alleen de 24-jarige Fransman Yoan Offredo (FDJ) voorop. Zijn voorsprong van 25 seconden werd onder impuls van Marcus Burghardt (BMC) terug gebracht. Door de hoge snelheid in het peloton werd een nieuwe ontsnapping in de slotfase van de wedstrijd quasi onmogelijk.

Met het peloton op een lang lint werd de boog van de laatste kilometer gepasseerd. In een lange en krachtige sprint was het Denis Galimzyanov die als eerste de meet passeerde, voor Yauheni Hutarovich.

Parijs-Brussel 2011 (219,5 km – 1.HC)
1. Denis Galimzyanov (Rusland/Team Katusha) 4u51m35s
2. Yauheni Hutarovich (Wit-Rusland/FDJ) allen z.t.
3. Anthony Ravard (Frankrijk/Ag2r-La Mondiale)
4. Stefan van Dijk (Nederland/Verandas Willems-Accent)
5. Takashi Miyazawa (Japan/Farnese Vini-Neri Sottoli)
6. Borut Bozic (Slovenië/Vacansoleil-DCM)
7. Alexander Kristoff (Noorwegen/BMC Racing Team)
8. Daniele Colli (Italië/Geox-TMC)
9. Michael Van Staeyen (België/Topsport Vlaanderen-Mercator)
10. Cyril Lemoine (Frankrijk/Saur-Sojasun)

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair