‘Froome via Tirreno en Tour of the Alps naar Giro d’Italia’

Door , zaterdag 2 december 2017 om 13:54

Chris Froome maakte afgelopen woensdag bekend dat hij in 2018 aan de start zal staan van de Giro d’Italia. De Brit wil proberen om als eerste renner in de moderne geschiedenis alle drie de grote rondes achter elkaar te winnen. Om optimaal voorbereid aan de start te staan van de Italiaanse ronde, zal de viervoudig Tourwinnaar volgens La Gazzetta dello Sport een alternatief programma afwerken.


De toonaangevende Italiaanse sportkrant meldt dat Froome zijn wegcampagne zal beginnen in februari, met de Ruta del Sol of de Ronde van Algarve. Minder twijfel zou er naar verluidt zijn over het al dan niet betwisten van Tirreno-Adriatico. De in maart gehouden rittenkoers geldt voor veel Girodeelnemers als belangrijke voorbereiding op de eerste grote ronde van het jaar. De laatste keer dat Froome de Koers van de twee zeeën afwerkte, was in 2013. Hij moest toen alleen zijn meerdere erkennen in Vincenzo Nibali, na één dag de leiderstrui te hebben gedragen.

Na Tirreno-Adriatico zal Froome in april nog een laatste voorbereidingskoers rijden op de Giro. Zowel de Tour of the Alps als de Ronde van Kroatië zouden serieuze opties zijn. Volgens Cyclingnews neigen zowel Froome als Sky naar de eerste optie. Dit is niet verwonderlijk: in de afgelopen drie seizoenen opteerde de Britse miljoenenformatie telkens voor het laten starten van hun kopman in de in Oostenrijk en Italië gehouden rittenkoers. Dit resulteerde de laatste drie jaar in eindzeges voor respectievelijk Richie Porte, Mikel Landa en Geraint Thomas.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Pecman 2 december 2017 om 14:04

Edit redactie: off-topic.

Raafje 2 december 2017 om 14:10

Ben benieuwd wat Froome’s programma voor het najaar gaat zijn. Ik denk dat ie volgend jaar wel een poging wil wagen om wereldkampioen te worden met het parcourse van het komende WK. Maar als ie dan al een zware Giro en Tour in de benen heeft, zal het lastig worden om met een goeie vorm te starten en echt mee te doen voor de titel.
Quintana heb ik dit najaar ook helemaal niet meer gezien na z’n mislukte poging Giro/Tour.

ikbenprocycling 2 december 2017 om 14:27

Wow Froomie weet van aanpakken.

Jungle Man 2 december 2017 om 14:55

Ben benieuwd nu waar Richie Porte zijn pijlen in 2018 op gaar richten. Ik hoop giro als tegenstander van Froome.

MatthiasVDH 2 december 2017 om 15:04

@jungle man
Porte gaat vol voor de Tour, en dat zal hij blijven doen tot hij er ooit op het podium staat.

Myridley 2 december 2017 om 15:16

Ik lees hier en daar als Froome dit lukt is hij de beste ooit nee dus dat is nog steeds EDDIE MERKX won zowel grote rondes als klassieker in een jaar wat Froome nooit zal evenaren.

Piti18 2 december 2017 om 15:21

Niet te vergelijken Ridley. Eddie reed tegen de lamme en de blinde, en reed vol stuff.

girardengo 2 december 2017 om 15:49

Lamme en blinde? Ja hoor: Gimondi, De Vlaeminck, Van Looy, Verbeeck, Poulidor, Janssen, Motta, Ocana, Fuente, Zoetemelk, Van Impe, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Geen onzin, a.u.b.

Gdeleu 2 december 2017 om 15:51

Niet te vergelijken, daar ben ik het mee eens. Andere tijden, toen reed iedereen het hele jaar door, nu kunnen de toppers het zich permitteren naar bepaalde koersen te pieken.

Maar ik denk niet dat Eddy geen tegenstand had, en ben er al helemaal niet van overtuigd dat Froome NIET vol stuff rondrijdt.

girardengo 2 december 2017 om 15:57

Vergelijken van renners blijft inderdaad moeilijk. Bij deze enige opmerkingen.
Merckx versus Froome
Prestaties van twee renners uit verschillende tijdvakken zijn moeilijk direct met elkaar te vergelijken. De volgende gezichtspunten zijn denkbaar.
1. Het absolute gezichtspunt. In absolute zin zijn aspecten veranderd, zoals training, voeding, materiaal. Dat maakt de huidige toprenners waarschijnlijk beter dan die van 40 jaar geleden. De vergelijking valt in het voordeel van Froome uit (behalve aantal overwinningen, want Merckx won veel meer).
2. Het relativistische gezichtspunt. Als je de renners in de context van hun eigen tijd plaatst, kun je de prestaties niet meer rechtstreeks vergelijken. Merckx en Froome zijn dan toprenners in hun eigen periode. Vergelijken heeft geen zin, want alles is veranderd.
3. Het transfomationele gezichtspunt. Er is dus een andere basis nodig. Merckx in de huidige tijd geplaatst is wel te vergelijken met de huidige Froome. Merckx plus transformatie(voeding, training, wedstrijden) is te vergelijken met Froome. Hoe moet die transformatieregel er uit zien?

leegloper 2 december 2017 om 16:07

Vergelijken is heel moeilijk, maar nog altijd nuttiger dan de Lamaketta’s.

Had Merckx even veel bergen in de Tour als Froome? Ze hadden in ieder geval langere etappes en misschien wel meer bergen, maar het lijkt me dat Merckx nogal zwaar was voor een klimmer. En toch reed hij ze ook bergop eraf. Tegenwoordig lijken zwaardere renners meer problemen te hebben om mee te kunnen bergop.

Basjee 2 december 2017 om 17:01

@Raafje

4e plek Milano – Torino
9e plek Ronde van Lombardije (totaal niet zijn ding)

Vind ik niet onaardig van Quintana na een Giro en een mislukte Tour

fignon 2 december 2017 om 18:04

Ik vind het wel jammer dat Froome het nooit zou doen als de Giro niet in Israël was gestart (waardoor het commercieel heel interessant is). Ik denk dat de druk van Sky heel hoog was om Froome te laten starten in de Giro. Froome is een waardig kampioen maar geen spraakmakende.

castroviejo 2 december 2017 om 18:08

Als je iets minder verder in de tijd terug gaat heb je ook nog een Indurain die twee jaar op rij giro tour won en de tour zelf als enige allertijden vijf keer op rij. Maar ook dat waren andere tijden dus zoals de meeste zeggen is het allemaal moeilijk te vergelijken.

schipperaar 2 december 2017 om 20:04

@ll
Bmi van de renners lag aanmerkelijker lager in de tijd van Merxck lijkt het en met 75 kg valt best omhoog te komen, voor Kristoff wordt het een ander verhaal.

sstijnntje 3 december 2017 om 10:04

Sky & de giro is tot nu toe nog geen ‘love-story’.
2017: Landa 17de
2016: Henao 17de
2015: Konig 6de
2014: Henao 22ste
2013: Uran 2de
2012: Uran 7de
2011: Lofkvist 20ste
2010: Cioni 17de

Benieuwd of Froome de c-c-c-combo breaker kan zijn.

Agos-Vidalos 3 december 2017 om 11:02

En alles winnen Chris!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.