Froome realiseert historische dubbel: “Zwaarste grote ronde die ik heb gereden”

Froome realiseert historische dubbel: “Zwaarste grote ronde die ik heb gereden”
zaterdag 9 september 2017 om 20:23

Als Chris Froome morgen zonder kleerscheuren over de finishstreep in Madrid bolt, mag hij zich voor de eerste maal in zijn carrière eindwinnaar noemen van de Vuelta a España. En dat niet alleen: de Brit wordt dan ook de eerste renner die de Tour én Vuelta wint in één seizoen, sinds de Spaanse ronde is verplaatst naar het najaar.

Een prestatie die nog moet indalen, aldus de Brit tegenover de BBC. “Het voelt geweldig. De laatste zes jaar heb ik geprobeerd om deze koers te winnen, en driemaal ben ik op een tweede plaats gestrand. Op dit moment besef ik het nog niet helemaal, maar als ik eenmaal thuis ben zal dat wel komen.”

De 32-jarige klimmer won al viermaal de Tour, wat algemeen beschouwd als de meest hectische van de drie grote rondes. Toch beschouwt Froome zijn (nakende) Vuelta-eindzege als de meest felbevochten overwinning uit zijn loopbaan. “Dit is waarschijnlijk de zwaarste grote ronde die ik ooit heb betwist. Er was elke dag wel iets. Ik heb goede dagen afgewisseld met momenten van wanhoop. Het was een ware achtbaan van emoties. Ik ben dan ook enorm trots op het feit dat ik de eerste persoon ben die in één jaar de Tour en Vuelta wint in de huidige vorm.”

Dit artikel delen:

72 Reacties

Titaantje 9 september 2017 om 20:31

Petje af. Alle negatieve kritiek ten spijt: als de gemiddelde wielerflitser vijf Poelsen in dienst krijgt, wint hij nog geen Vuelta. Je moet het toch maar doen. Froome is een geweldige ronderenner, met fenomenale ondersteuning. Ben benieuwd of hij die felbegeerde vijfde Tour gaat pakken. Een girozege zou toch ergens ook mooi zijn om het trio te completeren, maar dat zie ik in 2018 niet gebeuren.

Romāns Vainšteins 9 september 2017 om 20:32

Anders overdrijf je even. Zeker de sterkste in koers en dan ook nog steeds met 6 gabbers bij de beste 12. Dik aangezet allemaal.

Raafje 9 september 2017 om 20:35

Ik denk dat deze Vuelta voor iedere renner die deze ronde heeft uitgereden enorm zwaar was. Ik heb 3 weken een mooie koers gezien en ik heb genoten van een strijdende Froome zelf, een echte prof die alles voor z’n sport geeft ook al ziet niet alles er even mooi uit. Verdient gewonnen. Maar hij mag z’n ploeg weer flink bedanken voor het beulswerk wat ze voor hem hebben opgeknapt de afgelopen drie weken.

Vlinder 9 september 2017 om 20:36

@Titaantje, ik ben het helemaal met je eens!

benaffleck 9 september 2017 om 20:37

Hoop nietszeggende platitudes weer van dit doodvermoeiende clichebrakende figuur. Ga alsjeblieft een andere sport de vernieling in helpen.

Slurpie Blauw 9 september 2017 om 20:41

Totaal niet genoten met die peperdure Sky trein. Je zou respect moeten hebben, maar het is zo saai en voorspelbaar.

UCI doe hier wat aan!

LyndaLid 9 september 2017 om 20:44

Een waanzinnig mooie prestatie, en alleen de keyboardhatertjes zullen het niet kunnen respecteren. Hier boven is het alweer raak. Wat is de mens toch een treurig verschijnsel soms, met een totaal gebrek aan waardering voor de prestaties van een groot atleet. En dat puur omdat het spektakel niet aan de amusementseisen van de bankhangende kritische nietsnut voldoet.

Waar andere Tourwinnaars na de winst op de Champs-Elysees hun seizoen beëindigden (zoals ook Godenzoon Contador deed), rijdt deze man volle bak door om iets extra's te presteren. Dat hem dat dan ook nog lukt, ondanks pogingen hem constant onder druk te zetten, is gewoon groots.

schipperaar 9 september 2017 om 20:46

Hoop dat ie gauw thuis is en mooie lovende woorden richting zijn team weer, zwalkte als een natte krant achter zijn knecht aan vandaag maar prachtig sportman verder ondanks zijn beperkingen. Had graag vdp een dagje mee zien rijden hier, zij die net als Alberto de koers glans geven.

GreenDay 9 september 2017 om 20:55

LyndaLid: "waanzinnig mooie prestatie, en alleen de keyboardhatertjes zullen het niet kunnen respecteren".

Want iedereen die een andere mening dan de uwe heeft, is natuurlijk een keyboardhatertje. Zou het niet kunnen dat ook personen die de wielersport een warm hart toedragen, kritiek hebben op Froome? Nee, ik zou deze prestatie niet als "mooi" beschrijven. Dat is niet het juiste woord. Het is sterk van Froome, maar het is ook passieuitdovend, saai en weinig sportief wetende dat de Skyploeg zoveel meer budget heeft dan de andere ploegen. Voeg daar nog wat controverses, bedenkelijk koersgedrag, het op de fiets zitten als ware het een uitgewrongen dweil, het wanhopig staren naar het wattmetertje, het totale gebrek aan initiatief, de totale desinteresse voor Froome om eendagswedstrijden (als ware dat geen deel van de wielersport), de schrik om zonder ploeginstructies te vallen en een weinig charismatisch persoonlijkheid aan toe en de wielersport is klaar om verder in slaap gewiegd te worden. Froome is een begenadigd wielrenner met veel talent, maar historisch en memorabel? Allerminst. Froome is een grijze muis die per toeval heel hard en snel kan trappen. Zet Froome in een kamer met persoonlijkheden zoals Contador, Boonen, Sagan, Usain Bolt, Michael Phelps of de doorsnee basketballer en hij lijkt de persoon die de sportkleren komt ophalen om in de wasmachine te steken.

Wielrennertje 9 september 2017 om 20:57

Verpest heel de sport met zijn team. Zou me niks verbazen als daar over een paar jaar van alles over naar buiten komt.

Quote:
en alleen de keyboardhatertjes zullen het niet kunnen respecteren.

Er zit een verschil tussen waarderen en respecteren. En gelukkig maken die keyboardhatertjes zelf wel uit wat ze waarderen, ondanks dat het niet in lijn is met wat onze beste Lynda vindt, he? De koersen worden gewoon gewurgd door Sky als zij hun zinnen erop zetten. Helemaal top dat ze dan zoveel winnen, maar ik vind dat op een manier die ik niet kan waarderen.

vevie 9 september 2017 om 21:06

@wielrennertje: vraagje… Als Dumoulin over een paar jaar voor Sky rijdt en eenzelfde sterke ploeg heeft, wat zeg je dan? Is het dan mooi omdat het een Nederlander is of ben je dan ook kritisch?

schipperaar 9 september 2017 om 21:11

@ll
Wordt tijd dat Dumoulin inziet dat ie naast giro ook in de tour en vuelta deze Zaanse schans klimmer de baas had kunnen zijn en volle bak rijden willen we allemaal maar dan gaat het licht al gauw uit natuurlijk, nogal simpel gesteld.
Dumoulin roemt als eerste altijd zijn team, Froome heeft het net als Quintana vooral over zichzelf.
@vevie
Dumoulin wint en laat winnen en knecht waar nodig, immens verschil.

Chaba 9 september 2017 om 21:12

Enorm knap van Froome en duidelijk de sterkste deze ronde. Hij heeft het dubbel en dik verdiend maar ja blijft enorm berekenend koersen met Sky. Ook knap dat Froome de enige is geweest die zijn vorm kan vasthouden van de Tour. Het is wachten op iemand die Froome kan bedreigen bergop dan kan het pas spannend worden en Froome zal ook langzaam minder worden gezien zijn leeftijd. Kampioen is hij natuurlijk zeker!

josemanuelfuente 9 september 2017 om 21:13

Dumoulin heeft uitstraling en zit niet als een dronken tor op de fiets.

Romāns Vainšteins 9 september 2017 om 21:14

Lynda is echt zo’n type die altijd de kont van de winnaar likt om vervolgens giftig te gaan doen tegen degenen die geen fan zijn. Volgens mij is dat nou precies ‘keyboardhatertje’.

mania 9 september 2017 om 21:28

Ook zonder zijn supersterk team de beste. Zowel in tijdrit als bergop de beste en meest constante

PK41 9 september 2017 om 21:35

Chapeau voor Froome, dubbel gerealiseerd. Maar de manier waarop is uiteindelijk hoogstens een bosje bloemen van de benzinepomp waard. Hij was niet de sterkste maar had wel de sterkste ploeg, zoals gewoonlijk. Neemt u maar plaats op de achterbank meneer Froome, dan zetten wij de turbo erop die de anderen niet hebben en u stapt de laatste kilometer even uit om het lekker fris af te maken. Dat is Froome, door de bank genomen. Uitgezonderd zijn tijdrit uiteraard. Dat gezegd vind ik het een aimabele man en heel leuk dat ie Alberto even kwam feliciteren, die het wél echt zelf heeft gedaan allemaal. Daar sprak terecht ontzag uit. Mooi. Maar ik mag hopen dat ie de hoofdprijs, die gaat naar die ene renner op t hoogste podium, deelt met de ploeg. Beter: eigenlijk zou morgen in Madrid het podium extra groot moeten zijn. Het middelste vlak voor de complete Sky ploeg en daarnaast kleintjes voor Nibali en Zakarin. Dat zou precies uittekenen hoe de vork in de steel zit. Overigens verdient Alberto geen bosje van de bezinepomp maar n boeket van de meest luxe bloemist die er bestaat.

Samlambeej 9 september 2017 om 21:43

AAN ALLE Sunwebgeilers, ik weetniet of je het doorhebt maar als Sunweb erin slaagt om al die goeie klimmers die ze hebbe aan de start van de Tour te krijgen hebbe we straks finales met 5man van SkY, 4 man van Sunweb Kruis, Zakarin, Nibali en die ouwe Pellizotti erachter. Nou dat wordt NIET OM AAN TE GLUREN

Sephiroth 9 september 2017 om 21:49

ALle respect voor Froome als renner om dit voor elkaar te krijgen. Ik heb enkel een probleem met het machtsverschil in het team Sky en de rest. Dannog petje af voor het eindelijk halen van dat doel, Nu hopen dat hij de legendarische triple gaat doen.

Wheely 9 september 2017 om 21:51

Ja wat moet je er mee, het blijft knap opzichzelf knap van Froome zelf. Zijn concurrenten hebben het uiteindelijk ook laten liggen want hij was echt niet elke rit de beste en te vaak kreeg de ontsnapping de zege. Ze hebben ook vandaag meer elkaar onder druk gezet dan de leider.

Wielrennertje 9 september 2017 om 21:53

@vevie Dan zal ik het ook niet top vinden. Er hoeft dus niet met een opmerking gekomen te worden in de trant van: ‘als je dit vindt, moet je dat ook vinden’. En zoals josemanuel zegt, Dumoulin heeft een heel andere stijl. Dumoulin rijdt niet als een natte dweil. Zit ook niet steeds paniekerig naar ploeggenoten te zoeken en op zijn metertje te turen. Dumoulin gedraagt zich veel menselijker.
Overigens vrees ik er ook voor dat Sunweb volgend jaar in de Tour een klimtrein zoals Sky opzet om te wedijveren. Zou ik ook vreselijk vinden.

Gebruikersnaam 9 september 2017 om 21:57

Froome heeft weinig tot geen uitstraling of persoonlijkheid, maar dat kan je ‘m niet verwijten. Zijn gebrek aan interesse voor eendagswedstrijden is al triester, maar hoort ook wel voor een deel bij het moderne wielrennen. De Sky-dominantie, of die nu gevolg is van financiële of “medische” dominantie, is wel vervelend, maar er is altijd wel een team dominant, dus vooruit dan maar.

Maar die fanatieke obsessie met zijn stuur, waarbij hij als een life-size bobblehead van de eerste tot de laatste kilometer heen en weer zit te bengelen, gecombineerd met de even grote dwangneurose om alles te laten bepalen door het oortje, dat is een groteske parodie op de essentie van koersen

LutsenkoFan 9 september 2017 om 22:01

@rv

lol

Lopopodium 9 september 2017 om 22:05

Denk dat hij wellicht zich nu richt op de Giro. De drie grote rondes winnen, en dan ook nog eens op een rijtje? Dat staat wel mooi in de sportgeschiedenisboeken. Mislukt de Giro, kan je altijd nog proberen die vijfde Tour te pakken, als goedmakertje.

Manuel Beltran 9 september 2017 om 22:07

Mooie prestatie. Wel wat saai.

Hoe komen sommige mensen er toch bij dat Contador een grote persoonlijkheid zou zijn? als iemand me een linkje kan sturen naar spannende teksten van Contador: Thanks!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair