Froome over rivaliteit met Dumoulin: “Zal Giro een andere dynamiek geven”
foto: Sirotti
dinsdag 1 mei 2018 om 15:05

Froome over rivaliteit met Dumoulin: “Zal Giro een andere dynamiek geven”

De afgelopen maanden is er veel over gezegd en geschreven, maar Chris Froome zal aanstaande vrijdag ‘gewoon’ aan de start staan van de 101e editie van de Giro d’Italia. De Brit laat in een interview met Eurosport onder meer zijn licht schijnen op de komende drie weken en zijn aanslepende dopingzaak.

De 32-jarige Sky-renner hoopt in Italië geschiedenis te schrijven door de Giro op zijn naam te schrijven. Mocht hij hierin slagen, dan mag Froome zich de eerste renner in de moderne geschiedenis noemen die in een tijdsbestek van één jaar de Giro d’Italia, Tour de France én Vuelta a España weet te winnen.

Froome beseft echter dat dit geen sinecure zal worden. Vooral de aanwezigheid van titelverdediger Tom Dumoulin is een niet te onderschatten factor. “Hierdoor zal de wedstrijd een andere dynamiek krijgen. Rigoberto Urán en Romain Bardet, die vorig jaar mijn grootste concurrenten waren in de Tour, kon ik aan in de tijdrit. Hierdoor hoefde ik ze bergop alleen maar te volgen.””

“Ik weet echter dat het dit jaar lastig zal worden in de tijdrit met wereldkampioen Dumoulin. Ik zal kortom op andere manieren tijd moeten pakken. De beklimming van de Monte Zoncolan is bijvoorbeeld een mooie kans”, aldus Froome.

Froome gelooft in dubbel Giro-Tour: “Combinatie Tour-Vuelta is lastiger”
Voor de viervoudig Tourwinnaar vormt La Corsa Rosa overigens niet het enige hoofddoel van het seizoen. Hij wil in juli ook nog een gooi doen naar een vijfde Tourzege, om zo op gelijke hoogte te komen met wielergrootheden Jacques Anquetil, Eddy Mercxk, Bernard Hinault en Miguel Induráin.

Dit betekent echter niet dat Froome niet voluit zal gaan in de Giro. “Ik zal me niet inhouden. Tijdens een grote ronde denk je niet aan de lange termijn. Ik ga me na de Giro pas richten op de Tour. Ik denk sowieso dat er geen gevaar schuilt in het rijden van de Giro. Er zit een extra week rust tussen beide rondes. Vorig seizoen zaten er vier weken tussen de Tour en de Vuelta, en toen voelde ik me in die laatste ronde zelfs beter. Die combinatie was waarschijnlijker nog lastiger.”

Over dopingzaak: “Begrijp de kritiek”
Tot slot gaat de ronderenner ook nog in op zijn dopingzaak, die de gemoederen inmiddels al ruim een half jaar blijft bezighouden. Froome begrijpt de kritiek, maar laat nogmaals weten niks verkeerd te hebben gedaan. “Ik begrijp de mensen die – kijkend naar het verleden – denken: daar gaan we weer. Ik kan echter niet genoeg benadrukken dat het dit keer niet zo is.”

“Ik heb geen straf gekregen, en ik weet dat ik niks fout heb gedaan. Ik hoop dan ook volledig te worden vrijgesproken”, zo besluit Froome.

RIDE Magazine
37 Reacties
Sorteer op:
1 mei 2018 15:15
Een veel te hoge salbutamolwaarde. Het dubbele van wat mag.En meneer zegt dat ie niets fout heeft gedaan.Had allang geschorst moeten worden.
1 mei 2018 15:17
Ik geloof niet dat Froome start in de Tour.
1 mei 2018 15:27
Pufjesboy niets spannend aan alles wat hij doet zal niemand serieus nemen.
1 mei 2018 15:37
Hoogste tijd dat de uci gehackt wordt. Dit is echt niet meer te pruimen.
1 mei 2018 15:42
Niks geen 3 grote rondens in een jaar winnen. De winst in de Vuelta zal hem (hoop ik) ontnomen worden.
1 mei 2018 15:47
Froome had een attest alleen de waarde was te hoog. Zij krijgen nu, net als iedere burger, de kans om zich te verdedigen. Dat hij in die tussentijd niet geschorst is, is vanuit de gedachtegang van de kant van Froome ("Ik ben onschuldig";) niet vreemd. Sterker nog hij is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Hij had een te hoge waarde van een stof waar hij een attest voor had. Het is dus niet zo dat hij een verboden stof in zijn lijf had waarvan hij niets mocht hebben. Dat brengt veel nuance in de zaak die de meeste roeptoeters maar niet willen zien.

Dat het te lang duur ja, maar gezien de financiele middelen van Sky acht ik de kans groter dat ze ergens mee komen waardoor hij vrijgesproken wordt dan dat hij daadwerkelijk gestraft wordt.

Blijkbaar lastig te accepteren dat een mogelijk dader ook de kans krijgt om een proces te krijgen. Of willen we iedereen zonder verdediging maar veroordelen?
1 mei 2018 15:52
Zou een fantastische prestatie zijn mocht hij de drie grote rondes op rij kunnen winnen. Dat hij die kans nu heeft zegt iets over zijn kwaliteiten.
1 mei 2018 15:55
“Ramp als Froome de Tour rijdt”

“We hebben nood aan een snelle beslissing over Froome, voor zichzelf, voor zijn team, maar ook voor het wielrennen in het algemeen. Ik ben niet zeker of de beslissing voor de Giro zal vallen. Maar stel je voor dat hij de Giro rijdt en wordt uitgejouwd door het publiek of erger, dat hij achteraf wordt gediskwalificeerd. Dat is lastig voor het wielrennen.”

“Het zou een ramp zijn als de Brit de Ronde van Frankrijk zou rijden terwijl de zaak nog niet is uitgeklaard. Als er geen beslissing is gevallen voor de Tour, zal ik hem vragen om niet te starten. Ook al mag hij wettelijk gezien wel starten, het zou het imago van het wielrennen te veel schaden”, haalt Lappartient nog eens hard uit.

De uci is de grootste ramp.
1 mei 2018 15:55
Het zou me niet verbazen als dit een hele saaie Giro wordt. Froome en Dumoulin zijn waarschijnlijk de sterkste klassementsrenners en zijn beide personen die het beste zijn als er in één strak tempo een berg op wordt gereden.
1 mei 2018 16:04
Quote:
Dat het te lang duur ja, maar gezien de financiele middelen van Sky acht ik de kans groter dat ze ergens mee komen waardoor hij vrijgesproken wordt dan dat hij daadwerkelijk gestraft wordt.


Zijn waardes waren te hoog, hij moet gewoon geschorst worden. Als Sky met "iets" komt, dan kan dat hoogstens voor strafvermindering zorgen. 1 jaar in plaats van 2.

Alles wat minder is dan dat, zal nooit geaccepteerd worden door de wielerwereld (zowel de renners, als de ASO's van deze wereld, als de fans).
1 mei 2018 16:08
@ Frits des Jeux
“hij is onschuldig tot het tegendeel bewezen is”
Nee, niet in deze zaak. Er is een duidelijke overtreding vastgesteld en het is aan Froome om daar een plausibele verklaring voor te geven. Het is aan hem om met bewijzen te komen. Hij is dus schuldig tenzij hij het tegendeel kan bewijzen.
Dat hij lak heeft aan gedragsregels die men met elkaar heeft afgesproken moet hij zelf weten, maar hoogmoed blijft zelden ongestraft.
1 mei 2018 16:09
@Gebruikersnaam Als zij een medische verklaring overleggen waardoor een waarde te hoog is ondanks toegestane hoeveelheid, dan kan ik prima leven met een vrijspraak hoor. Maar dan alleen wel met een echt medisch plausibele verklaring.

En minder zal niet geaccepteerd worden door de fans? Dat is natuurlijk onzin. De wielerwereld is juist heel snel iets vergeten. Hoeveel mensen genieten wel niet van Valverde die toch een bewezen zondaar is, maar nooit enkele berouw heeft getoond.
1 mei 2018 16:25
Salbutamol gebruiker, Ulissi had dat ook gebruikt en moest de Giro verlaten in 2014. Hetzelfde kan Froome overkomen.
1 mei 2018 16:33
Ik begin juist steeds meer te vermoeden dat het helemaal niet tussen Froome en Dumoulin zal gaan en beide heren de finish niet gaan halen.
1 mei 2018 16:40
Wie dan wel volgens jou roman vainsteins?? Toch sowieso ene van beide denk ik die giro wint!!!
1 mei 2018 16:42
NIet te hopen dat hij in de TDF gaat starten.
Ben bang dat het publiek 'm iets gaat aandoen onderweg. Dat zou pas écht slecht zijn voor de wielersport. Wat overigens ook slecht is voor de wielersport is dat de nummer 2 van de Giro eind dit jaar pas de overwinning toebedeeld krijgt.

Maar goed, hij mag starten en doet wat dat betreft niets illegaals. Dat hij hier mag starten is compleet aan de UCI toe te rekenen!
1 mei 2018 16:43
@Jacco van Stierop Ik krijg het gevoel dat je de rechtsgang niet helemaal begrijpt, daar wordt niet uitgegaan van de omgekeerde bewijslast zoals jij dat in dit geval nodig schijnt te vinden.
1 mei 2018 16:44
Ik denk dat Dumoulin stiekem de tour als hoofddoel heeft en dat Froome onderwijl de giro op nog wat extra bakken gezeik getrakteerd wordt.
1 mei 2018 16:45
Hij bedoelt 2 honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen... aru?RV?
1 mei 2018 17:07
Froomie heeft inderdaad recht op een proces, maar zoals het nu gaat is een schande van sky en de uci. Slecht voor het wielrennen om de meeste dominante klassementrenner besmeurd te houden met verwijten dat die nog niet geschorst is. Sky had froome disciplinair moeten schorsen en wachten op de uitspraak van de uci.

Overigens is de zaak Froome niet zo licht als enkele ons willen doen geloven. Het gaat hierom misbruik van een attest, waarbij de genome waarde veel hoger is dan nodig is.
Vergelijkbaar met het cortisonen verhaal van westra, al bleef westra blijkbaar nog binnen de lijnen
1 mei 2018 17:08
Yates en Chaves hebben iig het sterkste team, maar ja, Chaves vind ik al ruim een jaar niet te peilen...
1 mei 2018 17:21
" Vorig seizoen zaten er vier weken tussen de Tour en de Vuelta, en toen voelde ik me in die laatste ronde zelfs beter. "
Hij vergeet even die ene rit op die belachelijk steile klim. Gelukkig voelde hij zich de dag erna een stuk beter.
1 mei 2018 17:26
Ik kan RV wel volgen, een gevoel dat mij ook bekruipt. Froome zijn optredens tot dusver zijn al opvallend onopvallend alsof men rekent bij Sky dat het niet zou lonen voor Froome te rijden. Dat de deal is niveau op peil houden, niet echt scoren want dan wordt het misschien wel weggestreept. Vraag is alleen wanneer Sky rekent dat Froome wel weer vol inzetbaar kan en mag zijn (en wat zij op de achtergrond uitvechten met de UCI). Dumoulin ook niet overtuigd van tot dusver.
1 mei 2018 17:42
@ghostwriter zie ik nog wel gebeuren ja. Hopelijk wordt het tegendeel bewezen maar zou er niet verbaasd door zijn. Dumoulin heeft alleen maar baat bij een steady tempo.

@FdJ Valverde heeft ook al aan de kant gestaan vanwege verboden middelen. Froome daarin tegen mag gewoon door blijven fietsen terwijl hij duidelijk iets verkeerds heeft gedaan (en nee, hij is dus niet onschuldig tot het tegendeel bewezen is). Het is gewoon schandalig dat Froome gewoon mag koersen terwijl er nog niks van een verklaring is gekomen.
1 mei 2018 17:49
Quote:
Als zij een medische verklaring overleggen waardoor een waarde te hoog is ondanks toegestane hoeveelheid, dan kan ik prima leven met een vrijspraak hoor. Maar dan alleen wel met een echt medisch plausibele verklaring.

En minder zal niet geaccepteerd worden door de fans? Dat is natuurlijk onzin. De wielerwereld is juist heel snel iets vergeten. Hoeveel mensen genieten wel niet van Valverde die toch een bewezen zondaar is, maar nooit enkele berouw heeft getoond.


Te hoog is te hoog. Te hoog is positief. Positief is schuldig. Dat mag simpelweg niet en alle mogelijk verklaringen zijn, zoals hierboven gesteld, in het beste geval verzachtend.

Voor de rest heeft Valverde wel gewoon een straf gekregen, maakt me verder niet uit dat hij nooit iets heeft toegegeven, hij heeft wel zijn tijd moeten uitzitten. Onze astmatische, excessief puffende doofpot-fan met de rare parasieten en extreem onvoorspelbare nieren mag dat ook eventjes doen voor hij kan terugkeren.

Reacties zijn gesloten.