Freire verslagen door Hushovd in Barcelona
donderdag 9 juli 2009 om 17:20

Freire verslagen door Hushovd in Barcelona

Thor Hushovd heeft de zesde etappe in de Tour de France gewonnen. In de rit, die eindigde in het Spaanse Barcelona, reed David Millar twee kilometer voor het einde nog voor het peloton. In de klim werd hij echter bijgehaald en toen timede Thor Hushovd zijn sprint beter dan Oscar Freire en Joaquin Rojas Gil.

De zesde etappe vond geheel plaats op Spaanse bodem. Vanuit de start in Girona lag het tempo in het peloton meteen zeer hoog. Er was veel nervositeit in bij de renners, mede door de regen en de angst voor valpartijen. Bij een van die valpartijen lag Tourfavoriet Carlos Sastre tegen het asfalt, maar hij kon zonder veel letsel zijn weg vervolgen. In het eerste uur slaagde er dan ook geen groepje in om echt weg te rijden bij de grote meute. Pogingen van onder meer Cancellara, Zabriske en Freire strandden vroegtijdig.

Na vijftig kilometer kwam de ontsnapping van de dag tot stand. Sylvain Chavanel (Quick-Step) en David Millar (Garmin-Slipstream) kregen de ruimte van het peloton de kregen ook de Fransman Stephane Augé van Cofidis mee. Toch had men in het peloton geleerd van gisteren, want het trio kreeg een maximale voorsprong van een kleine vier minuten.

Aan de kop van het peloton waren het vooral de mannen van Rabobank en Milram die het heft in handen namen. Aan de voet van de Côte de Sant Vicenc de Montalt (3e categorie) viel Gonzalo Ramirez (Agritubel) aan, maar hij viel stil en het was Amets Txurruka van Euskaltel-Euskadi die wist weg te rijden bij het peloton. Na de demarrage van de Bask nam Astana de leiding in het peloton om de rust te bewaren.

Terwijl de voorsprong langzaam terugliep, had de Fransman Augé de bolletjestrui veiliggesteld. Hij had genoeg punten verzameld om Jussi Veikkanen (Française des Jeux) de trui te ontnemen. In de afdaling van de voorlaatste col van de dag voegde Txurruka zich bij het leiderstrio. De voorsprong bleef daarna lang schommelen rond de anderhalve minuut.

Dertig kilometer voor de streep een gingen onder meer Rogers (Team Columbia) en Haussler (Cervélo) bij een valpartij midden in het peloton onderuit. Ze konden hun weg vervolgen, maar zagen er niet helemaal pijnvrij uit. Bijna gelijktijdig plaatste Millar een demarrage in de kopgroep. De Brit kreeg in eerste instantie niemand mee, hoewel Txurruka nog trachtte aan te sluiten bij Millar kwam hij niet aan zijn wiel.

Txurruka bleef wel in de achtervolging en kreeg gezelschap van Remi Pauriol van Cofidis. Millar hield lang stand, maar op tien kilometer van de streep werd het peloton in gang getrokken door de Milram ploeg en het gat werd snel kleiner. De slotfase werd ook gekenmerkt door valpartijen. Zo smakte Tom Boonen en Laurens ten Dam in de straten van Barcelona tegen het asfalt.

Op anderhalve kilometer van de streep werd Millar gegrepen door een sterk uitgedund peloton. Aan de voet van de Montjuïc nam Astana even het heft in handen, maar al snel werd het een onoverzichtelijk geheel. Romain Feillu ging van ver de sprint aan, en Freire leek in een zetel te zitten. De Spanjaard kwam echter te vroeg op kop en uiteindelijk was het Hushovd die op de Montjuïc de bloemen pakte.

Etappe 6: Girona – Barcelona (181km)
1. Thor Hushovd (Noorwegen/Cervélo) op 4u21m33s
2. Oscar Freire (Spanje/Rabobank)
3. José Joaquin Rojas (Spanje/Caisse d’Epargne)
4. Gerald Ciolek (Duitsland/Milram)
5. Franco Pellizotti (Italië/Liquigas)
6. Filippo Pozzato (Italië/Katusha)
7. Alessandro Ballan (Italië/Lampre)
8. Rinaldo Nocentini (Italië/Ag2r)
9. Cadel Evans (Australië/Silence-Lotto)
10. Fabian Cancellara (Zwitserland/Saxo Bank)

Algemeen klassement
1. Fabian Cancellara (Zwitserland/Saxo Bank) in 19u29m22s
2. Lance Armstrong (Verenigde Staten/Astana) z.t.
3. Alberto Contador (Spanje/Astana) op 19s

Complete uitslag en klassementen

RIDE Magazine