Frans talent Nonnez (21) stopt na burn-out: “Ik begon te huilen op de fiets”

maandag 12 april 2021 om 17:28
Frans talent Nonnez (21) stopt na burn-out: “Ik begon te huilen op de fiets”

foto: Cor Vos

Théo Nonnez stopt op 21-jarige leeftijd met wielrennen. De Franse coureur van de opleidingsploeg van Groupama-FDJ ging door een heftige periode en heeft besloten dat hij niet langer op hoog niveau wil fietsen. “Ik denk dat ik het wel een burn-out kan noemen”, zegt hij in een uitgebreid interview.

Nonnez behoort sinds 2019 tot de U23-kern van Groupama-FDJ. Hij werd sindsdien onder meer vijfde in de Ronde de l’Isard en vierde in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften. Een stap naar de WorldTour-ploeg lag in het verschiet. “Maar ik heb, na een lange periode van reflectie, besloten te stoppen. Ik denk dat ik het wel een burn-out kan noemen, ook al denk ik dat het een opeenstapeling is van dingen. Ik ben niet heel teleurgesteld, want het geeft me ook hoop.”

“Ik zat in een vicieuze cirkel en durfde niet te praten over mijn gevoelens. Ik denk dat het beste is om de stilte te doorbreken, omdat ik niet weet wat er zou zijn gebeurd als ik nog langer stil was gebleven”, vertelt Nonnez. Hij legt uit dat hij al maanden met de motivatieproblemen loopt. Dat hij de stap wilde maken naar de WorldTour, legde voor hem de lat alleen maar hoger. “Ik kon mij de laatste training dat ik blij was niet meer herinneren. Het wielrennen werd een beperking.”

‘Ik was in staat om weg te rennen van het vliegveld’
“Toen ik dit seizoen weer moest beginnen met opbouwen, was mijn motivatie heel laag”, legt hij uit. “Maar ik forceerde mijzelf om door te gaan. Een paar dagen voor Kerstmis maakte ik de klik. Ik ging in mijn eentje trainen omdat ik specifieke opdrachten moest doen, maar het weer was heel slecht en ik had nul motivatie. Na een paar minuten brak ik. Ik begon te huilen op de fiets. Toen zei ik tegen mezelf: ‘Théo, je moet hiermee stoppen. Er moet iets veranderen, want er is iets niet goed’.”

In overleg met zijn ploeg en naasten besloot Nonnez een stap terug te doen. “Ik wilde nog een jaar mijn best doen. Dan zou ik of naar de WorldTour-ploeg gaan, of van ploeg veranderen of stoppen. Maar een paar dagen voor een trainingskamp, voelde ik dat ik daar niet klaar voor was. Ik was in staat om weg te rennen van het vliegveld. Dat was het punt dat ik niet meer verder wilde. Het voelde slecht om mij niet aan mijn contract te houden, maar ik wilde de jongens ook niet voor de gek houden en doen alsof alles goed ging”, aldus Nonnez.

Wat de Fransman nu gaat doen, weet hij nog niet. Spijt van zijn beslissing heeft hij niet. “Het enige beetje spijt is dat ik dit niet allemaal van tevoren heb zien aankomen. En dat ik toch een contract heb getekend voor dit seizoen. Het voelde even ook als weggegooide jaren, maar diep van binnen denk ik dat het zo heeft moeten zijn. Dit is een ervaring waar ik trots op moet zijn. Het heeft mij gemaakt wie ik ben en zal van pas komen in de toekomst”, geeft hij aan.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Mountainking 12 april 2021 om 17:32

Wielrennen op topniveau is nog zwaarder dan ik al dacht.

Murcia 12 april 2021 om 17:41

Goed dat hij erover durft te vertellen, Als alle plezier is verdwenen en je dingen alleen maar doet vanwege het contract is het een kwestie van tijd voor je er onder door gaat. Moedig en wijst er ook op dat dit bij veel meer wielrenners/sporters speelt en dat een goede begeleiding ook op het mentale terrein super belangrijk is. En vooral om eerlijk te zijn naar je ploeg en leidinggevenden maar in de eerste plaats naar jezelf.

Posterix 13 april 2021 om 07:39

Helemaal eens!

KennyKlimmen 12 april 2021 om 18:58

Links om of rechtsom dat koersen vormt een mens.

David Janssens 12 april 2021 om 21:36

Moedig besluit van deze jongen, en dan vooral om met zijn verhaal naar buiten te treden. En ja: als je met tegenzin en huilend op de fiets zit dan moet je iets doen want dan gaat het overduidelijk niet goed. Hopelijk kan hij in “een ander leven” het plezier in wat hij doet hervinden!

Lalsacien 12 april 2021 om 22:08

Moedige beslissing. Ik denk dat er veel meer zijn die er niet voor uitkomen. Had Daan Olivier niet ook zoiets?

girardengo 13 april 2021 om 00:58

Dat is nog eens iets anders dan de borstklopperij die je ook wel tegenkomt.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone