Foto van vallende Mathieu van der Poel op Olympische Spelen valt in de prijzen
foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP
donderdag 10 februari 2022 om 15:15

Foto van vallende Mathieu van der Poel op Olympische Spelen valt in de prijzen

De titel van NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2021 is gegaan naar fotograaf Robin van Lonkhuijsen, die vastlegde hoe Mathieu van der Poel tijdens de Olympische Spelen in Tokio ten val kwam. Van de 202 inzendingen werd zijn foto als beste beoordeeld.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Van der Poel was in de zomer van 2021 een belangrijke gegadigde voor Olympisch goud op de mountainbike, maar al in de eerste ronde ging het mis voor de Nederlander. Van der Poel ging op hoge snelheid lelijk onderuit in de Sakura Drop: de renner verkeerde in de veronderstelling dat er een plank zou liggen op de plek waar hij tijdens de olympische mountainbikerace ten val kwam.

In de Sakura Drop voltrok zich kortom een ‘sportief drama’, maar Van Lonkhuijsen stond toevallig op de goede plek om een foto voor de eeuwigheid te maken. “Ik trok mijn toestel mee en keek daarna weer naar rechts, waar weer een renner in oranje aankwam. Plotseling hoorde ik oh’s en ah’s. Pas toen hij op de grond lag, dacht ik: jee, dat is Mathieu van der Poel. Ik had de mazzel dat ik goede plek had gekozen. Op mijn foto’s zie je zijn gezicht, bij veel andere foto’s alleen zijn helm”, is zijn uitleg.

“De fotograaf stond precies op de juiste plek”
“De foto van de buiteling van Mathieu van der Poel op de Olympische Spelen in Tokio voldoet aan alle eisen van een eersteprijswinnaar van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar. De fotograaf stond precies op de juiste plek, liet de motordrive van zijn camera flink ratelen en koos uit deze burst van foto’s het meest dramatische beeld. Een ragscherpe foto die het verhaal vertelt van plankjesgate”, valt er te lezen in het juryrapport.

Van Lonkhuijsen viel in 2020 als nummer twee in de verkiezing ook al in de prijzen. De tweede prijs ging dit jaar naar Petra Huijsmans voor haar foto van een veldrijder die valt in de modder. Ronald Hoogendoorn, een vaste podiumklant in de strijd om de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar, legde beslag op de derde prijs met een foto van atlete en tweevoudig Olympisch kampioene Sifan Hassan.

De NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar is een samenwerking tussen de Nederlandse Sport Pers (vertegenwoordiger van circa 550 sportjournalisten en -fotografen) en de stichting Zilveren Camera. De winnende Sportfoto dingt mee naar de Zilveren Camera, waarvan de winnaar op vrijdag 11 oktober in Hilversum bekend wordt gemaakt.

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
10 februari 2022 15:17
Hij had Mathieu beter even kunnen waarschuwen.
10 februari 2022 15:23
Even NFT van maken dan kan hij nog een paar duizend Euro extra verdienen nu hij toch in de lappenmand ligt !
10 februari 2022 15:24
Ik mis het plankje op de foto
    10 februari 2022 17:29
    Deze opmerking slaat de plank mis.
    10 februari 2022 20:53
    haha prachtig
10 februari 2022 15:24
Valt in de prijzen, leuk hoor.
10 februari 2022 15:24
Was er trouwens geen close up van zijn gezicht: 'What the fuck - geen plank?'
10 februari 2022 15:26
'De Vliegende Hollander'
10 februari 2022 15:38
Soort van poedelprijs. Maar hoe gaat het nu met MVDP?
10 februari 2022 16:43
Ja op Strava valt te zien dat VDP op stage is vertrokken naar Spanje. Het ziet er dus naar uit dat hij weer wat intensiever mag gaan trainen. Misschien komt het dan toch nog goed voor de koersen op het einde van dit voorjaar, RVV, Amstel en PR? Dat zou mooi zijn.
    10 februari 2022 18:04
    RVV is wel vroeg dan denk ik, maar misschien als opwarmer voor PR? AGR, Brabantse Pijl en dan WP en LBL beter traject?
    Ik hoop dat het snel gaat, maar vooral dat het nu in één keer 'goed' gaat. Dan maar wat later eventueel.
    Zijn we tenminste van al dat gezanik af over wel-niet blessure/topvorm/...
    11 februari 2022 08:57
    Als het maar in orde komt bij de start van het volgende crossseizoen zou mooi zijn.
10 februari 2022 17:05
Voor mij 't grootste boutmoment van vorig jaar. Dikke ellende naderhand.
    10 februari 2022 20:42
    Ja, en een klote foto wat mij betreft.
    Voelt een beetje als 'Wat is de mooiste dick-pick van Marc Overmars?'
    10 februari 2022 22:59
    Het is pic hoewel ik persoonlijk altijd voorstander ben geweest van dickpik. Dickpick ken ik niet en dick-pick klinkt meer als een vervelend neefje van Nijntje. Ontopic: de winnende foto’s in welke categorie dan ook vertonen meestal drama. De foto van het jaar is meestal een bloedend kind met 5 afgeschoten benen. Het zijn nooit eens drie schattige penguins die aan het buikglijden zijn.
10 februari 2022 21:09
Om zo n foto te maken moet op her juiste moment op de juiste plats Zion he
11 februari 2022 19:30
"Effe dat plankje wegnemen voor een betere foto..."

Reacties zijn gesloten.